Connect with us

ΘΕΜΑΤΑ

«ΤΟ ΑΒΔΟΥ. ΙΣΤΟΡΗΜΑ & ΟΝΟΜΑ σε στίχους απλούς»

Avatar

Δημοσιεύτηκε

στις

Την 7η εκδοτική του προσπάθεια παρουσίασε εχθές ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αβδού (Μ.Ε.Σ.Α.) σε μια ποιοτική και επιτυχημένη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον προαύλειο χώρο του Παλαιού Δημοτικού Σχολείου Αβδού.


 

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Μ.Ε.Σ.Α. και ο Δήμος Χερσονήσου ενώ η έκδοση του βιβλίου συγχρηματοδοτήθηκε από την Αναπτυξιακή Ηρακλείου και συγκεκριμένα από το Πρόγραμμα LEADER.

Το βιβλίο με τίτλο «ΤΟ ΑΒΔΟΥ. ΙΣΤΟΡΗΜΑ & ΟΝΟΜΑ σε στίχους απλούς» αποτελεί ένα ιδιαίτερο εγχείρημα του συγγραφέα Ζαχαρία Σμυρνάκη που μέσα από 6.100 στίχους σε 428 σελίδες, ανασυνθέτει και αναδεικνύει στοιχεία της ιστορικής εικόνας και ζωής του χωρίου Αβδού του Δήμου Χερσονήσου σε περιόδους πολέμου και ειρήνης.

Το βιβλίο ο ίδιος ο συγγραφέας αφιερώνει «Στους Αβγιώτες και στις Αβγιώτισσες που πολέμησαν με το τουφέκι, την πένα, το αλέτρι» ενώ διατέθηκε δωρεάν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης από τον Μ.Ε.Σ.Α. στους χίλιους περίπου συμμετέχοντες σε αυτήν.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Νίκος Ψιλάκης, Δημοσιογράφος – Συγγραφέας ενώ το βιβλίο παρουσίασαν οι:

Θεοχάρης Δετοράκης, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης και

Γιώργος Παναγιωτάκης, Συγγραφέας, Ιστορικός Ερευνητής ενώ ακολούθησε σύντομη ομιλία από τον δημιουργό Ζαχαρία Σμυρνάκη.

Η  εκδήλωση ωστόσο περιλάμβανε και μουσικό πρόγραμμα από τους Αβγιώτες μουσικούς Νίκο Γουβιανάκη, Γιάννη Μπορμπουδάκη, Γιώργο Γουβιανάκη και Σοφοκλή Χισκάκη που περιλάμβανε όχι μόνο μελοποιημένους στίχους από το παρουσιαζόμενο έργο αλλά και στίχους του Ερωτόκριτου με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων της μνημειώδους κριτικής έκδοσης του ποιήματος του Βιτσέντζου Κορνάρου από τον Στέφανο Ξανδθουδίδη.

 

Ο Δήμαρχος Χερσονήσου, μεταξύ άλλων είπε:

Είναι ιδιαίτερη χαρά να βρίσκομαι στο Αβδού και ιδιαίτερα στο παλιό δημοτικό σχολειό που για εκατοντάδες χρόνια είναι συνδεδεμένο με τους συλλογικούς αγώνες της τοπικής κοινωνίας, με τη μάθηση, με τον πολιτισμό ενώ ταυτόχρονα αποτελεί ένα ιερό χώρο μέσα σε ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον.

Για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αβδού που απεύθυνε απόψε αυτή την ιδιαίτερη ανοιχτή πρόσκληση προς όλους εμάς, θέλω να εκφράσω τα θερμά συγχαρητήρια γιατί η αδιάλειπτη δράση του παραμένει αφιερωμένη σε αυτούς τους σκοπούς που προανέφερα: τη συλλογικότητα, τη μάθηση, τον πολιτισμό. Για τον Ζαχαρία Σμυρνάκη που έχει εκπονήσει σειρά σημαντικών έργων και τιμά τον επιστημονικό χώρο από όπου προέρχεται, θέλω να εκφράσω θερμά συγχαρητήρια γιατί το έργο του είναι σπουδαίο. Όχι μονάχα από άποψη λογοτεχνική αλλά κυρίως για τον παιδαγωγικό του ρόλο, γιατί συνδράμει με τη μοναδική του προσέγγιση να διατηρηθεί ζωντανή η ιστορική μας μνήμη.

Θέλω να ευχηθώ τόσο στον Πολιτιστικό Σύλλογο αλλά και στον φίλο Ζαχαρία Σμυρνάκη να έχουν πάντα δύναμη και έμπνευση για να συνεχίσουν τους αγώνες τους που μας τιμούν και μας κάνουν πιο πλούσιους.

Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον τον αγαπητό δημοσιογράφο – συγγραφέα Νίκο Ψιλάκη καθώς και τους ομιλητές Θεοχάρη Δετοράκη, ΟμότιμοΚαθηγητή Πανεπιστημίου και τον Γιώργο Παναγιωτάκη, Συγγραφέα, Ιστορικό Ερευνητή που υποστήριξαν με καθοριστικό τρόπο την παρουσίαση του βιβλίου «ΤΟ ΑΒΔΟΥ. ΙΣΤΟΡΗΜΑ & ΟΝΟΜΑ σε στίχους απλούς» .

Τόνισε ότι είναι τιμητικό και πρέπον ο Δήμος Χερσονήσου να είναι συνδιοργανωτής αυτής της αξιόλογης δράσης καθώς επίσης και την μόνιμη καλή συνεργασία με τον Μ.Ε.Σ.Α. με σκοπό την από κοινού προσπάθεια για την επίτευξη σκοπώ που εξυπηρετούν την ανάπτυξη του τόπου.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Σχολιασε

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *