Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

ΚΡΗΤΗ

Το Ρέθυμνο στις 100 ενεργειακά φιλικές πόλεις της Ευρώπης

Συμμετοχή Δημάρχου Ρεθύμνης στη συνεδρίαση Πολιτικής Επιτροπής του Civitas στη Γερμανία

Ιδιαίτερα  γόνιμες και αποδοτικές σε επίπεδο ενημέρωσης, ανταλλαγής εμπειριών και απόψεων αλλά, κυρίως, σε επίπεδο  και χάραξης ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής πολιτικής,  ήταν οι  εργασίες του Συνεδρίου της πρωτοβουλίας CIVITAS (Civitas Forum 2021) που πραγματοποιήθηκε στο Άαχεν της Γερμανίας  την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης μετείχε ως Μέλος, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής (PAC) του CIVITAS και στις εργασίες του  Forum που επικεντρώθηκαν στις«Κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις» (Climate – Neutral and Smart Cities) και στην  ανάδειξη  και  εφαρμογή του μοντέλου  βιώσιμης και έξυπνης αστικής κινητικότητας σε όλη την Ευρώπη. 

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης της πολιτικής επιτροπής του CIVITAS (PAC: PolicyAdvisor Committee), τα μέλη της σε συνεργασία με τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπήςσυζήτησαν την πορεία των ενεργειών για την επίτευξη του κοινού στόχου των Κλιματικά Ουδέτερων Πόλεων σε σχέση με τα διαδοχικά χρονοδιαγράμματα του 2030 και του 2050. Εξετάστηκαν επίσης οι νέες τάσεις στον τομέα της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Επισημαίνεται ότι ο ρόλος της Πολιτικής Επιτροπής στην διαμόρφωση και εφαρμογή των πολιτικών της Ε.Ε. για την Ενέργεια και το Περιβάλλον είναι σημαντικός αφού παρεμβαίνει συμβουλευτικά αλλά και ουσιαστικά στο σχεδιασμό και τον  προγραμματισμό  κοινών δράσεων για το μέλλον της Ευρώπης στη διαχείριση των κρίσιμων αυτών τομέων.   

Ο Δήμαρχος  Ρεθύμνης με τη συνδρομή του Συμβούλου του και στελέχους του Τμήματος Προγραμματισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Δήμου κ. Βασίλη Μυριοκεφαλιτάκη που τον συνόδευσε στο υπηρεσιακό αυτό ταξίδι, παρουσίασαν κατά την διάρκεια του συνεδρίου τις πρωτοβουλίες του Δήμου Ρεθύμνης στον τομέα της «έξυπνης» βιώσιμης αστικής κινητικότητας, τα έργα που έχουν υλοποιηθεί  και το μελλοντικό προγραμματισμό του Δήμου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Μετά τη συγκεκριμένη  παρέμβαση του Δημάρχου στη συζήτηση, το Ρέθυμνο διεκδίκησε το δικαίωμα να συγκαταλέγεται μεταξύ των 100 ενεργειακά φιλικών ευρωπαϊκών πόλεων. Θέση που ισχυροποίησε η παρέμβαση του Πολυτεχνείου Κρήτης, στελέχη του οποίου παρουσίασαν, στοπλαίσιο ειδικής συνεδρίας, το καινοτόμο πρόγραμμα που υλοποιεί ο Δήμος Ρεθύμνης με την καταγραφή του κυκλοφοριακού φόρτου, με θερμικές κάμερες που έχουν τοποθετηθεί  σε κομβικά σημεία της πόλης, αναφέροντας το Ρέθυμνο ως πόλη υπόδειγμα για την περιβαλλοντική του πολιτική.   

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι  η  ανταλλαγή απόψεων και καλών πρακτικών μεΕυρωπαίους Δημάρχους και υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΕ, κρίθηκε ιδιαίτερα επωφελής τόσο σε επίπεδο ενημέρωσης και ενίσχυσης της υφιστάμενης τεχνογνωσίας με νέα δεδομένα και πρακτικές όσο και σε επίπεδο επικοινωνίας και εξωστρέφειας του Δήμου Ρεθύμνης , που κατέχει  πλέον τη θέση του ισότιμου και αξιόπιστου συνομιλητή τόσο για επιστημονικά θέματα όσο και για θέματα διαμόρφωσης πολιτικής.

Η επόμενη συνάντηση των Μελών της Πολιτικής Επιτροπής PAC του CIVITASέχει προγραμματιστεί για τις αρχές του 2022.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συγκλονίζει ο θάνατος 14χρονης στη Λαμία Το κορίτσι είχε βρεθεί θετικό στον κορονοϊό εδώ και 7 ημέρες, με συμπτώματα όπως πυρετός. Παρέμενε στο σπίτι της και σύμφωνα με πληροφορίες, οι γονείς της ήταν...

ΚΟΣΜΟΣ

Ετσι εξηγείται η μεγαλύτερη μεταδοτικότητα που φαίνεται να έχει σε σχέση με τη Δέλτα και άλλα προηγούμενα στελέχη του κορωνοϊού, ίσως όμως επίσης να...

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 5.157, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες...

Sports

Ο Μανώλης Στεφανουδάκης βραβεύτηκε για την επιτυχία της 4ης θέσης στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τοκιο2020 Ένα ακόμα βραβείο έλαβε ο δις Παραολυμπιονίκης και Παγκόσμιος...