Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

ΚΡΗΤΗ

Το Ρέθυμνο στις 100 ενεργειακά φιλικές πόλεις της Ευρώπης

Συμμετοχή Δημάρχου Ρεθύμνης στη συνεδρίαση Πολιτικής Επιτροπής του Civitas στη Γερμανία

Ιδιαίτερα  γόνιμες και αποδοτικές σε επίπεδο ενημέρωσης, ανταλλαγής εμπειριών και απόψεων αλλά, κυρίως, σε επίπεδο  και χάραξης ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής πολιτικής,  ήταν οι  εργασίες του Συνεδρίου της πρωτοβουλίας CIVITAS (Civitas Forum 2021) που πραγματοποιήθηκε στο Άαχεν της Γερμανίας  την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης μετείχε ως Μέλος, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής (PAC) του CIVITAS και στις εργασίες του  Forum που επικεντρώθηκαν στις«Κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις» (Climate – Neutral and Smart Cities) και στην  ανάδειξη  και  εφαρμογή του μοντέλου  βιώσιμης και έξυπνης αστικής κινητικότητας σε όλη την Ευρώπη. 

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης της πολιτικής επιτροπής του CIVITAS (PAC: PolicyAdvisor Committee), τα μέλη της σε συνεργασία με τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπήςσυζήτησαν την πορεία των ενεργειών για την επίτευξη του κοινού στόχου των Κλιματικά Ουδέτερων Πόλεων σε σχέση με τα διαδοχικά χρονοδιαγράμματα του 2030 και του 2050. Εξετάστηκαν επίσης οι νέες τάσεις στον τομέα της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Επισημαίνεται ότι ο ρόλος της Πολιτικής Επιτροπής στην διαμόρφωση και εφαρμογή των πολιτικών της Ε.Ε. για την Ενέργεια και το Περιβάλλον είναι σημαντικός αφού παρεμβαίνει συμβουλευτικά αλλά και ουσιαστικά στο σχεδιασμό και τον  προγραμματισμό  κοινών δράσεων για το μέλλον της Ευρώπης στη διαχείριση των κρίσιμων αυτών τομέων.   

Ο Δήμαρχος  Ρεθύμνης με τη συνδρομή του Συμβούλου του και στελέχους του Τμήματος Προγραμματισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Δήμου κ. Βασίλη Μυριοκεφαλιτάκη που τον συνόδευσε στο υπηρεσιακό αυτό ταξίδι, παρουσίασαν κατά την διάρκεια του συνεδρίου τις πρωτοβουλίες του Δήμου Ρεθύμνης στον τομέα της «έξυπνης» βιώσιμης αστικής κινητικότητας, τα έργα που έχουν υλοποιηθεί  και το μελλοντικό προγραμματισμό του Δήμου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Μετά τη συγκεκριμένη  παρέμβαση του Δημάρχου στη συζήτηση, το Ρέθυμνο διεκδίκησε το δικαίωμα να συγκαταλέγεται μεταξύ των 100 ενεργειακά φιλικών ευρωπαϊκών πόλεων. Θέση που ισχυροποίησε η παρέμβαση του Πολυτεχνείου Κρήτης, στελέχη του οποίου παρουσίασαν, στοπλαίσιο ειδικής συνεδρίας, το καινοτόμο πρόγραμμα που υλοποιεί ο Δήμος Ρεθύμνης με την καταγραφή του κυκλοφοριακού φόρτου, με θερμικές κάμερες που έχουν τοποθετηθεί  σε κομβικά σημεία της πόλης, αναφέροντας το Ρέθυμνο ως πόλη υπόδειγμα για την περιβαλλοντική του πολιτική.   

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι  η  ανταλλαγή απόψεων και καλών πρακτικών μεΕυρωπαίους Δημάρχους και υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΕ, κρίθηκε ιδιαίτερα επωφελής τόσο σε επίπεδο ενημέρωσης και ενίσχυσης της υφιστάμενης τεχνογνωσίας με νέα δεδομένα και πρακτικές όσο και σε επίπεδο επικοινωνίας και εξωστρέφειας του Δήμου Ρεθύμνης , που κατέχει  πλέον τη θέση του ισότιμου και αξιόπιστου συνομιλητή τόσο για επιστημονικά θέματα όσο και για θέματα διαμόρφωσης πολιτικής.

Η επόμενη συνάντηση των Μελών της Πολιτικής Επιτροπής PAC του CIVITASέχει προγραμματιστεί για τις αρχές του 2022.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο αριθμός των παιδιών που πέθαναν από στρεπτόκοκκο τύπου Α’ στο Ηνωμένο Βασίλειο από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα ανέβηκε στα 15 Αυτό ανακοίνωσε πριν...

ΚΡΗΤΗ

Με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη συναντήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης ο υφυπουργός Yποδομών, Γιώργος Καραγιάννης,συνοδεία υπηρεσιακών στελεχών, με αντικείμενο την υλοποίηση του νέου Βόρειου...

ΚΡΗΤΗ

Μηνύματα ζωής και θάρρους, αλλά και προβληματισμούς για όλους μας πέρασε ο μικρός Παναγιώτης Νικολουδάκης από το Ηράκλειο, ο οποίος αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα εκ γενετής Τροφή για σκέψη μας...

ΚΡΗΤΗ

Εθελοντική αιμοδοσία και Γιορτινό Παζάρι Αλληλεγγύης την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου στο Ασήμι Ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Εθελοντών Αιμοδοτών & Δωρητών Οργάνων Σώματος «Αιματοκρήτης», ο Πολιτιστικός Σύλλογος και η Τοπική Κοινότητα Ασημίου, με την υποστήριξη...