Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Το ρόλο που παίζει ένα ποτηράκι κρασί στην υγεία μας

Δημοσιεύτηκε

στις

Η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού, ένα με δύο ποτήρια την ημέρα, έχει αποδειχθεί σαν το καλύτερο φάρμακο κατά των καρδιακών παθήσεων!


Αυτό που μας φαίνεται παράδοξο, οι ερευνητές το έχουν αποδείξει, και ακόμα λαοί όπως οι Γάλλοι, που σαν λαός έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, έχουν τα χαμηλότερα περιστατικά καρδιακών παθήσεων, γιατί το ένα με δύο ποτηράκια, είναι μια συνήθεια πολύ διαδεδομένη στη Γαλλία , σύμφωνα με τους ερευνητές!

Εχει συσχετιστεί το κρασάκι ένα με δύο ποτήρια την ημέρα , πως συντελεί στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού, με λιγότερα εγκεφαλικά, λιγότερες καρδιακές παθήσεις, αλλά και σε καρκίνο του πνεύμονα, καρκίνο του πεπτικού συστήματος, και γενικά μικρότερη συχνότητα θανάτων!

Το κρασί όταν καταναλώνεται με μέτρο, είναι σίγουρα ”μια ξένη δύναμη” όπως μας δίδαξαν οι παππούδες μας, και ακόμα και οι γονείς μας, που δεν ξέχναγαν ανέκαθεν, να πάρουν μαζί τους στο χωράφι. το μικρό φλασκάκι με το κρασί, ή ένα μισόκιλο πλαστικό μπουκαλάκι!

Κλασική περίπτωση από κρητικές ”νοικοκυρές”, που στη βούργια τους τη μια θα ξέχναγαν τα πηρούνια, την άλλη το ψωμί, την άλλη θα είχαν πάρει και ψωμί και σαλάτα και τα πιάτομε τα πηρούνια για τη σαλάτα, αλλά θα ξέχναγαν το…λαδόξιδο!

Όμως το κρασάκι, δεν υπήρχε περίπτωση ούτε μια στο εκατομμύριο να το ξεχάσει καμία νοικοκερά που ”θα λα σάσει τη βούργια”, γιατί απλούστατα, το κρασί, ήταν αυτό που θα έβαζε πρώτο!

Και να που τα βιβλιάρια υγείας των γονιών μας ήταν όλα πεντακάθαρα, κι αν πέθαναν κάποιοι ήταν η παντελής απαξίωση τους να πάνε σε γιατρό, κι όταν κάποια φορά το αποφάσιζαν, ήταν ήδη πολύ αργά…

Το κρασί έχει ευεργετικές επιδράσεις στον άνθρωπο, γιατί περιέχει πολυφαινόλες, που είναι ειδικές χρωστικές ουσίες που περιέχει το σταφύλλι.

Οι πολυφαινόλες αυτές, συμβάλλουν στην καταστολή δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας, που στενεύει και αποφράσσει τις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς, προκαλώντας έμφραγμα.

Έτσι εμείς, δεν θα ”πλακώσουμε” μεγάλες ποσότητες κρασιού, αλλά πάντα στην άκρη του μυαλού μας θα έχουμε ότι η μέτρια κατανάλωση είναι αυτή που φέρνει το επιθυμητό αποτέλεσμα!

Τώρα, άν συμπεριβάλουμε την μικρή αυτή ποσότητα κόκκινου κρασιού, με ένα μεσογειακό τρόπο διατροφής, σίγουρα θα έχουμε ευεργετικά αποτελέσματα μακροπρόθεσμα!

Προσωπικά, προτείνω να αγοράζουμε χύμα το κρασί που μας αρέσει, που το παίρνουμε και πολύ φτηνό, και να το βάζουμε σε ειδικά χαρτόνια με ειδική σακούλα μέσα που περιέχει και βρυσάκι!

Το όλο σύστημα μπορεί να κοστίζει μονάχα 1,5 ευρώ χωρίς το κρασί, αλλά έχει την ιδιότητα να αφαιρεί αυτόματα τον αέρα όσο εμείς τραβάμε κρασί, και έτσι δεν οξειδώνεται και δεν χαλάει,

Μπορούμε έτσι,εύκολα να έχουμε δίπλα μας το κρασάκι της αρεσκείας μας, και μαζί και την… προοπτική να ζήσουμε πολλά περισσότερα χρόνια!

 

Κείμενο – φωτογραφία: Γεώργιος Χουστουλάκης

ΥΓΕΙΑ

Η αναισθησία μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στα μικρά παιδιά

Δημοσιεύτηκε

στις

Μια γενική αναισθησία διάρκειας έως μίας ώρας σε βρέφη και νήπια είναι απίθανο να αποβεί επιβλαβής για τη μελλοντική νευροανάπτυξή τους, σύμφωνα με διεθνή επιστημονική κλινική έρευνα, την πρώτη του είδους της


Η μελέτη παρέχει την ισχυρότερη μέχρι σήμερα ένδειξη ότι μια σύντομη έκθεση σε γενική αναισθησία είναι ασφαλής για τα μικρά παιδιά. Όμως, η ασφάλειά της γενικής αναισθησίας παραμένει ασαφής αν διαρκέσει περισσότερο ή αν επαναλαμβάνεται συχνά.

Η πρώτη τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή που μελέτησε την ασφάλεια της αναισθησίας, έγινε σε 722 βρέφη σε 28 νοσοκομεία σε επτά ανεπτυγμένες χώρες και δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet». Τα παιδιά χωρίσθηκαν τυχαία σε δύο ομάδες: Τα 363 έκαναν μια επέμβαση με γενική αναισθησία (με μέση διάρκεια 54 λεπτών) και τα υπόλοιπα 359 με τοπική αναισθησία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Άντριου Ντέηβιντσον του Ινστιτούτου Ερευνών Παίδων Μέρντοχ της Αυστραλίας, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρξαν διαφορές ανάμεσα στις δύο ομάδες. Μια γενική αναισθησία διάρκειας έως μιας ώρας -αρκετή για να πραγματοποιηθούν οι συχνότερες μικροεπεμβάσεις σε παιδιά- δεν φαίνεται να επιφέρει νευροαναπτυξιακά ή συμπεριφορικά προβλήματα έως την ηλικία των πέντε ετών. Τα τεστ ευφυίας που έγιναν σε αυτή την ηλικία δεν έδειξαν διαφορές στο δείκτη νοημοσύνης (IQ) ανάμεσα στα παιδιά που είχαν κάνει γενική αναισθησία και σε όσα είχαν κάνει τοπική.

«Σχεδόν οι μισές γενικές αναισθησίες που χορηγούνται σε νήπια χρησιμοποιούνται για λιγότερο από μια ώρα, συνεπώς, τα ευρήματά μας πρέπει να καθησυχάσουν τους επαγγελματίες της Υγείας και τα εκατομμύρια των γονιών, των οποίων τα παιδιά τους κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο υποβάλλονται σε χειρουργικές ή διαγνωστικές διαδικασίες με αναισθητικά φάρμακα», δήλωσε ο Ντέηβιντσον. «Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι ανάγκη να καθυστερεί μια χειρουργική επέμβαση, ούτε οι αναισθησιολόγοι χρειάζεται να αποφεύγουν τη γενική αναισθησία για χάρη άλλων λιγότερο καθιερωμένων αναισθητικών τεχνικών», πρόσθεσε.

Κατά τα πρώτα τρία χρόνια της ζωής τους, περίπου ένα στα δέκα παιδιά στις ανεπτυγμένες χώρες -με άλλα λόγια εκατομμύρια παιδιά κάθε χρόνο- υποβάλλονται σε χειρουργικές, ιατρικές και διαγνωστικές διαδικασίες με γενική αναισθησία (αμυγδαλεκτομή, αποκατάσταση κήλης, ενδοσκοπήσεις, απεικονιστικές εξετάσεις κ.ά.).

Εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία αποτελεί θέμα επιστημονικού διαλόγου η πιθανή νευροτοξικότητα των ευρέως χρησιμοποιούμενων αναισθητικών φαρμάκων στα παιδιά. Το 2017 η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ προειδοποίησε ότι η παρατεταμένη ή επαναλαμβανόμενη αναισθησία σε παιδιά έως τριών ετών μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους. Όμως αυτή η προειδοποίηση είχε βασιστεί κυρίως σε μελέτες σε πειραματόζωα και όχι σε ανθρώπους.

Μέχρι τώρα είχαν γίνει μόνο μελέτες παρατήρησης σε παιδιά, οι οποίες κατέληγαν σε συγκρουόμενα συμπεράσματα, με συνέπεια να μην είναι δυνατό να υπάρξει βεβαιότητα κατά πόσο η αναισθησία προκαλεί ή όχι προβλήματα στον παιδικό εγκέφαλο.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΘΕΜΑ

56 οι θάνατοι από τον ιό της γρίπης

Δημοσιεύτηκε

στις

Ανησυχία προκαλεί η ραγδαία αύξηση των θυμάτων της γρίπης, καθώς μόλις την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 18 νεκροί σε όλη τη χώρα


Ο ιός της γρίπης που – όπως λένε οι ειδικοί βρίσκεται σε πλήρη έξαρση – έφερε 219 ασθενείς τις τελευταίες ημέρες στις μονάδες εντατικής θεραπείας ενώ οι επισκέψεις σε γιατρό για γριπώδη συνδρομή αυξήθηκαν σημαντική την εβδομάδα 4-10 Φεβρουαρίου σε σχέση με την προηγούμενη.

Συγκεκριμένα καταγράφηκαν 226 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 219 νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ. Εξ αυτών των κρουσμάτων εμβολιασμένα ήταν τα 29 (13%).

Σύμφωνα με το in.gr, από την εμφάνιση της γρίπης έχουν καταγραφεί συνολικά 56 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη με τους 49 από αυτούς να αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ και 7 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ.

Τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ δείχνουν ότι ο ιός της γρίπης προτιµά τον φετινό χειμώνα αυτούς που ανήκουν στην ηλικιακή οµάδα από 60 έως 69 ετών, καθώς οι περισσότερες νοσηλείες σε ΜΕΘ αφορούν άτοµα αυτής της ομάδας ενώ οι περισσότεροι θάνατοι από τον ιό Η1Ν1 είναι σε άτοµα από 60 έως 79 ετών.

Αναφορικά με τα εμβόλια από τα οποία είχαν ξεμείνει τα φαρμακεία αναμένεται να φθάσουν έως και σήμερα στα περισσότερα από αυτά.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΥΓΕΙΑ

Η υψηλή αρτηριακή πίεση πριν από την εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής

Δημοσιεύτηκε

στις

Οι γυναίκες που έχουν αυξημένη αρτηριακή πίεση είτε πριν μείνουν έγκυες είτε στην αρχή της κύησης, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο αποβολής του εμβρύου, ακόμη κι αν δεν υπάρχει διάγνωση υπέρτασης


Είναι η πρώτη φορά που μια μελέτη συσχετίζει την υψηλή πίεση προ της εγκυμοσύνης με τον κίνδυνο αποβολής στις υγιείς γυναίκες που δεν έχουν ούτε υπέρταση, ούτε καρδιοπάθεια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επιδημιολόγο δρα Κάρι Νόουμπλς του Εθνικού Ινστιτούτου για την Υγεία του Παιδιού στο Μέριλαντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Hypertension» («Υπέρταση») της American Heart Association, ανέλυσαν στοιχεία για 1.228 γυναίκες με μέση ηλικία 29 ετών, που είχαν ήδη κάνει μία ή δύο αποβολές και προσπαθούσαν να μείνουν ξανά έγκυες.

Η πίεση των γυναικών μετρήθηκε τόσο πριν από την εγκυμοσύνη όσο και στην αρχή της. Η μέση πίεση πριν από την εγκυμοσύνη ήταν η συστολική 112 (mm Hg) και η διαστολική 72,5 (δηλαδή 11,2 η υψηλή και 7,2 η χαμηλή). Από τις 800 γυναίκες που έμειναν έγκυες μέσα σε ένα εξάμηνο από την έναρξη της μελέτης, μία στις τέσσερις (24%) έκαναν αποβολή.

Διαπιστώθηκε ότι για κάθε αύξηση κατά δέκα μονάδες στη διαστολική πίεση (το χαμηλότερο νούμερο), υπήρχε αύξηση κατά 18% του κινδύνου αποβολής. Για κάθε αύξηση κατά δέκα μονάδες της μέσης αρτηριακής πίεσης (του μέσου όρου της διαστολικής και της συστολικής) υπήρχε κατά 17% αυξημένος κίνδυνος αποβολής.

«Η αυξημένη πίεση του αίματος μεταξύ των νέων ενηλίκων σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιοπάθεια αργότερα στη ζωή και η νέα μελέτη δείχνει ότι μπορεί επίσης να έχει επιπτώσεις στην αναπαραγωγική υγεία», δήλωσε η Νόουμπλς.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Facebook

Δημοφιλη