Connect with us

ΚΡΗΤΗ

Το ΤΕΙ Κρήτης γίνεται Πανεπιστήμιο

Δημοσιεύτηκε

στις

Ενα τρίτο Πανεπιστήμιο αναμένεται να αποκτήσει σε λίγο καιρό η Κρήτη καθώς η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Παιδείας ενέκρινε ομόφωνα τη μετατροπή του ΤΕΙ Κρήτης σε πανεπιστημιακή μονάδα


Η απόφαση ελήφθη παμψηφεί καθώς το ΤΕΙ παρουσίασε πλήρη ακαδημαϊκό φάκελο και αποδεδειγμένα πληροί τα απαιτούμενα κριτήρια για την… «πανεπιστημιοποίησή» του.

Συγκεκριμένα, τα 11 μέλη της επιτροπής εξέτασαν την ακαδημαϊκή ποιότητα του ιδρύματος, τις υποδομές και το επιστημονικό του προσωπικό αλλά και τη δυναμική μελλοντικής ανάπτυξής του.

Καίριο σημείο πάντως είναι οι πραγματικές δυνατότητες βιωσιμότητας ενός τρίτου πανεπιστημιακού ιδρύματος στην Κρήτη, κάτι για το οποίο υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις.

Η αρχική πρόταση της επιτροπής ήταν να ενοποιηθούν σε ένα ίδρυμα το ΤΕΙ και το Πανεπιστήμιο Κρήτης (που εδρεύει στο Ρέθυμνο, αλλά ο κύριος όγκος των υποδομών και των σχολών του βρίσκεται στο Ηράκλειο) αλλά και το Πολυτεχνείο Κρήτης (που εδρεύει στα Χανιά).

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των δύο άλλων ιδρυμάτων, που παρέστησαν και στην τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής, ήταν κάθετα αντίθετοι στην πρόταση για συγχώνευση των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων του νησιού.

«Χάνεται μια ιστορική ευκαιρία για τη δημιουργία μεγάλης κλίμακας συνεργειών που θα μετέτρεπαν την Περιφέρεια Κρήτης σε πανεπιστημιακή και ερευνητική ατμομηχανή διεθνούς εμβέλειας», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους τα μέλη της επιτροπής (σ.σ. μεταξύ αυτών και εκπρόσωποι από το Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο Κρήτης, ο πρόεδρος του ΙΤΕ Νεκτάριος Ταβερναράκης και ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Γιάννης Σαριδάκης, αντίστοιχα).

Συντεχνιακοί λόγοι

Κυριότερο πεδίο αντίδρασης για τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου και του Πολυτεχνείου Κρήτης είναι η άρνηση απόδοσης του τίτλου του καθηγητή Πανεπιστημίου στους καθηγητές του ΤΕΙ.

Αυτό το θέμα προτάσσει και ο αντιπρύτανης επί ακαδημαϊκών θεμάτων του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιάννης Καρακάσης, αναφέροντας πως το προσωπικό των ΤΕΙ προβλέπεται να ενταχθεί σε βαθμίδες καθηγητών Πανεπιστημίου χωρίς ουσιαστική αξιολόγηση των προσόντων τους. Η πρυτανεία προτάσσει τους αριθμούς διακρίσεων, δημοσιεύσεων και αναφορών των καθηγητών του Πανεπιστημίου στα οποία όντως υπερτερεί έναντι του ΤΕΙ.

Από την άλλη πλευρά, ο πρύτανης του ΤΕΙ Κρήτης Νίκος Κατσαράκης έχει επανειλημμένα απευθύνει πρόσκληση διαλόγου στις πρυτανείες των άλλων δύο ιδρυμάτων, συναντώντας όμως αρνητική στάση.

«Η Κρήτη έχει το καλύτερο ΤΕΙ της χώρας και παρ’ όλα αυτά φαίνεται να μένει μόνο του την ώρα που σε όλες τις υπόλοιπες περιφέρειες δημιουργούνται συνέργειες», αναφέρει ο ίδιος μιλώντας στην «Εφ.Συν.» και προσθέτει: «Χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία, ελπίζω όχι διά παντός, για τη δημιουργία ενός ισχυρού ιδρύματος με πολλά γνωστικά αντικείμενα και εξαιρετικές επιδόσεις σε όλους τους τομείς. Δυστυχώς επικράτησαν λογικές που βλέπουν τα ένα-δύο χρόνια μετά και όχι μακροπρόθεσμα. Οταν σχεδιάζεις τον εκπαιδευτικό χάρτη οφείλεις να συζητάς για τα Πανεπιστήμια της επόμενης εικοσαετίας».

Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι πως το ΤΕΙ Κρήτης, εν μέσω του πολύμηνου διαλόγου, δέχτηκε πρόταση για συγχώνευση από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, πρόταση που χαρακτηρίστηκε τιμητική μεν αλλά αδύνατον να εφαρμοστεί καθώς από την επιτροπή του υπουργείου θεωρήθηκε αποτρεπτική η διασπορά ενός Πανεπιστημίου σε τρεις διαφορετικές νησιωτικές περιφέρειες (το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει ήδη τμήματα σε συνολικά έξι νησιά του Βόρειου και Νότιου Αιγαίου).

Με τα υπάρχοντα δεδομένα το ΤΕΙ Κρήτης οδεύει προς τη μετατροπή του σε αυτόνομο Πανεπιστήμιο (πιθανώς να ονομάζεται Πανεπιστήμιο Ανατολικής Κρήτης) με ενδεχόμενη συγκέντρωση των τμημάτων του σε Ηράκλειο και Λασίθι, κάτι που δημιουργεί αντιδράσεις στο Ρέθυμνο και τα Χανιά όπου και σήμερα λειτουργούν αποσπασμένα τμήματά του.

Στην αποτυχία συγχώνευσης των τριών ιδρυμάτων ισχυρό ρόλο παίζουν και πολιτικοί λόγοι, ιδιαίτερα όσον αφορά το Πανεπιστήμιο Κρήτης, που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε διαρκή αντιπαράθεση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Ο πρύτανης Οδυσσέας Ζώρας δεν κρύβει τη φιλο-νεοδημοκρατική του στάση. Επικαλούμενος φόρτο εργασίας, ανέθεσε την όλη διαπραγμάτευση για το θέμα στον αντιπρύτανη Γ. Καρακάση, απαξιώνοντας έστω και να συμμετάσχει στη συνάντηση με την επιτροπή του υπουργείου Παιδείας.

Ο ίδιος θεωρεί υποβάθμιση για το Πανεπιστήμιο τη σύμπραξη με το ΤΕΙ Κρήτης, ωστόσο με μεγάλη ευκολία πριν από λίγους μήνες έβαζε και τη δική του σφραγίδα (συνεπώς και του Πανεπιστημίου) στην ίδρυση «Πολιτικής Ακαδημίας» για τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, δηλώνοντας υπερήφανος που συμμετείχε στη δημιουργία της.

-ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ-
Σχολιασε

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΘΕΜΑ

Εικόνες από τα κατάλευκα Ανώγεια

Δημοσιεύτηκε

στις

Χωρίς προβλήματα αντιμετώπισαν και την τρίτη χιονιά του φετινού χειμώνα οι Ανωγειανοί, με το χιόνι στο χωριό να “αγγίζει” τα 15 εκατοστά


Η χιονόπτωση που ξεκίνησε από τις 10 το βράδυ της Τρίτης και κορυφώθηκε μετά τα μεσάνυχτα ως τις πρώτες πρωινές ώρες, εξασθένησε το πρωί και πλέον τα φαινόμενα δείχνουν να υποχωρούν. Η θερμοκρασία το βράδυ στα Ανώγεια έφτασε μέχρι και τους -3 βαθμούς Κελσίου.

Συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή στις μετακινήσεις των πεζών καθώς το χιόνι στα πεζοδρόμια  είναι παγωμένο και υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού. Οι δρόμοι παρέμειναν ανοιχτοί καθ’όλη τη διάρκεια της χιονόπτωσης, με τα μηχανήματα του δήμου να συνεχίζουν μέχρι και αυτή την ώρα, διανοίγοντας σοκάκια και στενά. Για τις μετακινήσεις προς Ηράκλειο και Ρέθυμνο δεν κρίνεται απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Παράλληλα κανένα πρόβλημα δεν παρατηρήθηκε με την ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση του χωριού.Με την ολοκλήρωση της εργασίας των μηχανημάτων θα ριχτούν μετά το μεσημέρι τόνοι αλατιού κατά μήκος του χωριού υπό τον φόβο του παγετού και της ολισθηρότητας και για την προστασία των κατοίκων. Κανένα θέμα δεν αναφέρθηκε ούτε από τους κτηνοτρόφους που έφτασαν κανονικά στα ποιμνιοστάσια τους.

Πρόβλημα με την υδροδότηση υπάρχει εδώ και μέρες στον οικισμό Σείσαρχα ο οποίος δεν έχει νερό, με τα συνεργεία του Δήμου που ενημερώθηκαν την Δευτέρα να  εντοπίζουν την βλάβη  σε δύσβατη περιοχή στην “Βρύση της Λαγάρας”. Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες έγινε παρέμβαση και τα Σείσαρχα θα έχουν νερό από σήμερα Τετάρτη το μεσημέρι ενώ τις επόμενες ημέρες με νέες παρεμβάσεις ο Δήμος θα εξαλείψει εντελώς το πρόβλημα αυτό.Τις επόμενες ημέρες αν χρειαστεί θα γίνουν επεμβάσεις με μηχανήματα και στο οδικό δίκτυο Ανώγεια-Νίδα για την καλύτερη διευκόλυνση των επισκεπτών του Σαββατοκύριακου.

Αν και τα φαινόμενα υποχωρούν ο φόβος του πρωινού παγετού καθιστά αμφίβολη μέχρι και αυτή την ώρα τη λειτουργία των σχολείων αύριο Πέμπτη 17 Ιανουαρίου. Σε επικοινωνία μας με τον Δήμαρχο Ανωγείων Εμμανουήλ Καλλέργη ο ίδιος τόνισε ότι η απόφαση θα ληφθεί αργά το απόγευμα, ενώ συνέστησε προσοχή στις μετακινήσεις των πεζών λόγω του πάγου. Όλο το προσωπικό του δήμου παραμένει σε εγρήγορση και στο τηλέφωνο 28340-32500 μπορείτε να αναφέρετε οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιαστεί.

Κι αυτή η χιονιά αποχωρεί από τα Ανώγεια, χωρίς να αφήνει πίσω της προβλήματα, αλλά πανέμορφες εικόνες, με τα κάτασπρα και μαγευτικά Ανώγεια. Με το ιδιαίτερο χιούμορ τους μάλιστα οι Ανωγειανοί δίνουν ονόματα παλαιών Ανωγειανών γυναικών πλέον στα έντονα καιρικά φαινόμενα στα πρότυπα του Αστεροσκοπείου Αθηνών. Με προτροπή λοιπόν του Βασίλη Δραμουντάνη του Λιαμονίκο, η πολιτική προστασία των Ανωγείων υιοθέτησε το όνομα “Σκανταλαθήνα” για τον σημερινό χιονιά! Ας απολαύσουμε τις υπέροχες φωτογραφίες των λευκών Ανωγείων!

ΑΝΩΓΗ

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΚΡΗΤΗ

Ο Τίτος Χατζάκης συντάσσεται Αυτοδιοικητικά με τον Μιχάλη Κοκολάκη

Δημοσιεύτηκε

στις

Στην παράταξη του υποψήφιου Δήμαρχου Γόρτυνας Μιχάλη Κοκολάκη συντάσσεται ο Τίτος Χατζάκης


Η ανακοίνωση του Μιχάλη Κοκολάκη:

«Είμαι πολύ χαρούμενος που ο Τίτος Χατζάκης θα είναι μαζί μας στον ωραίο αυτό αγώνα που έχουμε ξεκινήσει για να πάμε ψηλά τη Γόρτυνα. Ο Τίτος μέσα από την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του θέτει ψηλά την ανάγκη μιας τελείως διαφορετικής προσέγγισης του αγροδιατροφικού τομέα από τη Δημοτική Αρχή. Δε θα μπορούσε να μη με βρει σύμφωνο. Μαζί θα αλλάξουμε τη φιλοσοφία του Δήμου γύρω από τον τομέα αυτό που εξάλλου ο ίδιος γνωρίζει καλά.»

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΚΡΗΤΗ

Ανοιχτό σήμερα Τετάρτη το Κέντρο Αστέγων του Δήμου Ηρακλείου

Δημοσιεύτηκε

στις

Το Κέντρο Αστέγων του Δήμου Ηρακλείου λειτουργεί με διανυκτέρευση ολόκληρο τον χρόνο


Ο Δήμος Ηρακλείου ανακοινώνει ότι εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν, το Κέντρο Αστέγων (Λεωφόρος Ικάρου 121) θα παραμείνει ανοιχτό την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου για όσους επιθυμούν την διαμονή τους εκεί.

Διευκρινίζουμε ότι το Κέντρο Αστέγων του Δήμου Ηρακλείου λειτουργεί με διανυκτέρευση ολόκληρο τον χρόνο. Για να μείνει κάποιος σε αυτό απαιτούνται κάποιες διοικητικές διαδικασίες, οι οποίες για τις ημέρες που αναφέρονται στις σχετικές ανακοινώσεις του Δήμου, λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών, παύουν να ισχύουν.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλέσουν στο 2813409500.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
-ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ-

Facebook

-ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ-

Δημοφιλη