Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Creta

Το ΤΕΙ Κρήτης γίνεται Πανεπιστήμιο

Ενα τρίτο Πανεπιστήμιο αναμένεται να αποκτήσει σε λίγο καιρό η Κρήτη καθώς η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Παιδείας ενέκρινε ομόφωνα τη μετατροπή του ΤΕΙ Κρήτης σε πανεπιστημιακή μονάδα


Η απόφαση ελήφθη παμψηφεί καθώς το ΤΕΙ παρουσίασε πλήρη ακαδημαϊκό φάκελο και αποδεδειγμένα πληροί τα απαιτούμενα κριτήρια για την… «πανεπιστημιοποίησή» του.

Συγκεκριμένα, τα 11 μέλη της επιτροπής εξέτασαν την ακαδημαϊκή ποιότητα του ιδρύματος, τις υποδομές και το επιστημονικό του προσωπικό αλλά και τη δυναμική μελλοντικής ανάπτυξής του.

Καίριο σημείο πάντως είναι οι πραγματικές δυνατότητες βιωσιμότητας ενός τρίτου πανεπιστημιακού ιδρύματος στην Κρήτη, κάτι για το οποίο υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις.

Η αρχική πρόταση της επιτροπής ήταν να ενοποιηθούν σε ένα ίδρυμα το ΤΕΙ και το Πανεπιστήμιο Κρήτης (που εδρεύει στο Ρέθυμνο, αλλά ο κύριος όγκος των υποδομών και των σχολών του βρίσκεται στο Ηράκλειο) αλλά και το Πολυτεχνείο Κρήτης (που εδρεύει στα Χανιά).

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των δύο άλλων ιδρυμάτων, που παρέστησαν και στην τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής, ήταν κάθετα αντίθετοι στην πρόταση για συγχώνευση των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων του νησιού.

«Χάνεται μια ιστορική ευκαιρία για τη δημιουργία μεγάλης κλίμακας συνεργειών που θα μετέτρεπαν την Περιφέρεια Κρήτης σε πανεπιστημιακή και ερευνητική ατμομηχανή διεθνούς εμβέλειας», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους τα μέλη της επιτροπής (σ.σ. μεταξύ αυτών και εκπρόσωποι από το Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο Κρήτης, ο πρόεδρος του ΙΤΕ Νεκτάριος Ταβερναράκης και ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Γιάννης Σαριδάκης, αντίστοιχα).

Συντεχνιακοί λόγοι

Κυριότερο πεδίο αντίδρασης για τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου και του Πολυτεχνείου Κρήτης είναι η άρνηση απόδοσης του τίτλου του καθηγητή Πανεπιστημίου στους καθηγητές του ΤΕΙ.

Αυτό το θέμα προτάσσει και ο αντιπρύτανης επί ακαδημαϊκών θεμάτων του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιάννης Καρακάσης, αναφέροντας πως το προσωπικό των ΤΕΙ προβλέπεται να ενταχθεί σε βαθμίδες καθηγητών Πανεπιστημίου χωρίς ουσιαστική αξιολόγηση των προσόντων τους. Η πρυτανεία προτάσσει τους αριθμούς διακρίσεων, δημοσιεύσεων και αναφορών των καθηγητών του Πανεπιστημίου στα οποία όντως υπερτερεί έναντι του ΤΕΙ.

Από την άλλη πλευρά, ο πρύτανης του ΤΕΙ Κρήτης Νίκος Κατσαράκης έχει επανειλημμένα απευθύνει πρόσκληση διαλόγου στις πρυτανείες των άλλων δύο ιδρυμάτων, συναντώντας όμως αρνητική στάση.

«Η Κρήτη έχει το καλύτερο ΤΕΙ της χώρας και παρ’ όλα αυτά φαίνεται να μένει μόνο του την ώρα που σε όλες τις υπόλοιπες περιφέρειες δημιουργούνται συνέργειες», αναφέρει ο ίδιος μιλώντας στην «Εφ.Συν.» και προσθέτει: «Χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία, ελπίζω όχι διά παντός, για τη δημιουργία ενός ισχυρού ιδρύματος με πολλά γνωστικά αντικείμενα και εξαιρετικές επιδόσεις σε όλους τους τομείς. Δυστυχώς επικράτησαν λογικές που βλέπουν τα ένα-δύο χρόνια μετά και όχι μακροπρόθεσμα. Οταν σχεδιάζεις τον εκπαιδευτικό χάρτη οφείλεις να συζητάς για τα Πανεπιστήμια της επόμενης εικοσαετίας».

Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι πως το ΤΕΙ Κρήτης, εν μέσω του πολύμηνου διαλόγου, δέχτηκε πρόταση για συγχώνευση από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, πρόταση που χαρακτηρίστηκε τιμητική μεν αλλά αδύνατον να εφαρμοστεί καθώς από την επιτροπή του υπουργείου θεωρήθηκε αποτρεπτική η διασπορά ενός Πανεπιστημίου σε τρεις διαφορετικές νησιωτικές περιφέρειες (το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει ήδη τμήματα σε συνολικά έξι νησιά του Βόρειου και Νότιου Αιγαίου).

Με τα υπάρχοντα δεδομένα το ΤΕΙ Κρήτης οδεύει προς τη μετατροπή του σε αυτόνομο Πανεπιστήμιο (πιθανώς να ονομάζεται Πανεπιστήμιο Ανατολικής Κρήτης) με ενδεχόμενη συγκέντρωση των τμημάτων του σε Ηράκλειο και Λασίθι, κάτι που δημιουργεί αντιδράσεις στο Ρέθυμνο και τα Χανιά όπου και σήμερα λειτουργούν αποσπασμένα τμήματά του.

Στην αποτυχία συγχώνευσης των τριών ιδρυμάτων ισχυρό ρόλο παίζουν και πολιτικοί λόγοι, ιδιαίτερα όσον αφορά το Πανεπιστήμιο Κρήτης, που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε διαρκή αντιπαράθεση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Ο πρύτανης Οδυσσέας Ζώρας δεν κρύβει τη φιλο-νεοδημοκρατική του στάση. Επικαλούμενος φόρτο εργασίας, ανέθεσε την όλη διαπραγμάτευση για το θέμα στον αντιπρύτανη Γ. Καρακάση, απαξιώνοντας έστω και να συμμετάσχει στη συνάντηση με την επιτροπή του υπουργείου Παιδείας.

Ο ίδιος θεωρεί υποβάθμιση για το Πανεπιστήμιο τη σύμπραξη με το ΤΕΙ Κρήτης, ωστόσο με μεγάλη ευκολία πριν από λίγους μήνες έβαζε και τη δική του σφραγίδα (συνεπώς και του Πανεπιστημίου) στην ίδρυση «Πολιτικής Ακαδημίας» για τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, δηλώνοντας υπερήφανος που συμμετείχε στη δημιουργία της.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά

Super Deals

Το ΤΕΙ Κρήτης αναζήτα πτυχιούχο αγγλικής φιλολογίας O Ειδικός Λογαριασμός του ΤΕΙ Κρήτης, ανακοινώνει ότι προτίθεται να συνάψει μία σύμβαση μίσθωσης έργου (Πτυχιούχος ΑΕΙ...

Creta

Μία πανελλαδική αλλά και μία παγκόσμια διάκριση κατάφερε να αποσπάσει το ΤΕΙ Κρήτης κάνοντας καθηγητές και σπουδαστές περήφανους Η έρευνα που διεξήχθη μέσω της...