Connect with us

ΚΡΗΤΗ

Το ΤΕΙ Κρήτης γίνεται Πανεπιστήμιο

Δημοσιεύτηκε

στις

Ενα τρίτο Πανεπιστήμιο αναμένεται να αποκτήσει σε λίγο καιρό η Κρήτη καθώς η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Παιδείας ενέκρινε ομόφωνα τη μετατροπή του ΤΕΙ Κρήτης σε πανεπιστημιακή μονάδα


Η απόφαση ελήφθη παμψηφεί καθώς το ΤΕΙ παρουσίασε πλήρη ακαδημαϊκό φάκελο και αποδεδειγμένα πληροί τα απαιτούμενα κριτήρια για την… «πανεπιστημιοποίησή» του.

Συγκεκριμένα, τα 11 μέλη της επιτροπής εξέτασαν την ακαδημαϊκή ποιότητα του ιδρύματος, τις υποδομές και το επιστημονικό του προσωπικό αλλά και τη δυναμική μελλοντικής ανάπτυξής του.

Καίριο σημείο πάντως είναι οι πραγματικές δυνατότητες βιωσιμότητας ενός τρίτου πανεπιστημιακού ιδρύματος στην Κρήτη, κάτι για το οποίο υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις.

Η αρχική πρόταση της επιτροπής ήταν να ενοποιηθούν σε ένα ίδρυμα το ΤΕΙ και το Πανεπιστήμιο Κρήτης (που εδρεύει στο Ρέθυμνο, αλλά ο κύριος όγκος των υποδομών και των σχολών του βρίσκεται στο Ηράκλειο) αλλά και το Πολυτεχνείο Κρήτης (που εδρεύει στα Χανιά).

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των δύο άλλων ιδρυμάτων, που παρέστησαν και στην τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής, ήταν κάθετα αντίθετοι στην πρόταση για συγχώνευση των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων του νησιού.

«Χάνεται μια ιστορική ευκαιρία για τη δημιουργία μεγάλης κλίμακας συνεργειών που θα μετέτρεπαν την Περιφέρεια Κρήτης σε πανεπιστημιακή και ερευνητική ατμομηχανή διεθνούς εμβέλειας», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους τα μέλη της επιτροπής (σ.σ. μεταξύ αυτών και εκπρόσωποι από το Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο Κρήτης, ο πρόεδρος του ΙΤΕ Νεκτάριος Ταβερναράκης και ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Γιάννης Σαριδάκης, αντίστοιχα).

Συντεχνιακοί λόγοι

Κυριότερο πεδίο αντίδρασης για τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου και του Πολυτεχνείου Κρήτης είναι η άρνηση απόδοσης του τίτλου του καθηγητή Πανεπιστημίου στους καθηγητές του ΤΕΙ.

Αυτό το θέμα προτάσσει και ο αντιπρύτανης επί ακαδημαϊκών θεμάτων του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιάννης Καρακάσης, αναφέροντας πως το προσωπικό των ΤΕΙ προβλέπεται να ενταχθεί σε βαθμίδες καθηγητών Πανεπιστημίου χωρίς ουσιαστική αξιολόγηση των προσόντων τους. Η πρυτανεία προτάσσει τους αριθμούς διακρίσεων, δημοσιεύσεων και αναφορών των καθηγητών του Πανεπιστημίου στα οποία όντως υπερτερεί έναντι του ΤΕΙ.

Από την άλλη πλευρά, ο πρύτανης του ΤΕΙ Κρήτης Νίκος Κατσαράκης έχει επανειλημμένα απευθύνει πρόσκληση διαλόγου στις πρυτανείες των άλλων δύο ιδρυμάτων, συναντώντας όμως αρνητική στάση.

«Η Κρήτη έχει το καλύτερο ΤΕΙ της χώρας και παρ’ όλα αυτά φαίνεται να μένει μόνο του την ώρα που σε όλες τις υπόλοιπες περιφέρειες δημιουργούνται συνέργειες», αναφέρει ο ίδιος μιλώντας στην «Εφ.Συν.» και προσθέτει: «Χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία, ελπίζω όχι διά παντός, για τη δημιουργία ενός ισχυρού ιδρύματος με πολλά γνωστικά αντικείμενα και εξαιρετικές επιδόσεις σε όλους τους τομείς. Δυστυχώς επικράτησαν λογικές που βλέπουν τα ένα-δύο χρόνια μετά και όχι μακροπρόθεσμα. Οταν σχεδιάζεις τον εκπαιδευτικό χάρτη οφείλεις να συζητάς για τα Πανεπιστήμια της επόμενης εικοσαετίας».

Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι πως το ΤΕΙ Κρήτης, εν μέσω του πολύμηνου διαλόγου, δέχτηκε πρόταση για συγχώνευση από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, πρόταση που χαρακτηρίστηκε τιμητική μεν αλλά αδύνατον να εφαρμοστεί καθώς από την επιτροπή του υπουργείου θεωρήθηκε αποτρεπτική η διασπορά ενός Πανεπιστημίου σε τρεις διαφορετικές νησιωτικές περιφέρειες (το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει ήδη τμήματα σε συνολικά έξι νησιά του Βόρειου και Νότιου Αιγαίου).

Με τα υπάρχοντα δεδομένα το ΤΕΙ Κρήτης οδεύει προς τη μετατροπή του σε αυτόνομο Πανεπιστήμιο (πιθανώς να ονομάζεται Πανεπιστήμιο Ανατολικής Κρήτης) με ενδεχόμενη συγκέντρωση των τμημάτων του σε Ηράκλειο και Λασίθι, κάτι που δημιουργεί αντιδράσεις στο Ρέθυμνο και τα Χανιά όπου και σήμερα λειτουργούν αποσπασμένα τμήματά του.

Στην αποτυχία συγχώνευσης των τριών ιδρυμάτων ισχυρό ρόλο παίζουν και πολιτικοί λόγοι, ιδιαίτερα όσον αφορά το Πανεπιστήμιο Κρήτης, που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε διαρκή αντιπαράθεση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Ο πρύτανης Οδυσσέας Ζώρας δεν κρύβει τη φιλο-νεοδημοκρατική του στάση. Επικαλούμενος φόρτο εργασίας, ανέθεσε την όλη διαπραγμάτευση για το θέμα στον αντιπρύτανη Γ. Καρακάση, απαξιώνοντας έστω και να συμμετάσχει στη συνάντηση με την επιτροπή του υπουργείου Παιδείας.

Ο ίδιος θεωρεί υποβάθμιση για το Πανεπιστήμιο τη σύμπραξη με το ΤΕΙ Κρήτης, ωστόσο με μεγάλη ευκολία πριν από λίγους μήνες έβαζε και τη δική του σφραγίδα (συνεπώς και του Πανεπιστημίου) στην ίδρυση «Πολιτικής Ακαδημίας» για τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, δηλώνοντας υπερήφανος που συμμετείχε στη δημιουργία της.

Σχολιασε

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΘΕΜΑ

Έφτιαξαν αυτοσχέδιο δρόμο για να διασχίζουν τον Κερίτη!

Δημοσιεύτηκε

στις

Η κυκλοφορία οχημάτων “αποκαταστάθηκε”!


Το νερό έχει πέσει αρκετά χαμηλά στον Κερίτη, βρίσκοντας δίοδο σε σωλήνες απορροής και οι κάτοικοι, θέλοντας να αποκατασταθεί -έστω και μερικώς- η σύνδεση του Αλικιανού με την απέναντι πλευρά, προχώρησαν στην κατασκευή ενός δρόμου, προφανώς με την συνδρομή εργολάβου.

Η διάνοιξη ολοκληρώθηκε τη νύχτα και πλέον τα οχήματα μπορούν να διασχίσουν τον Κερίτη, με τους κατοίκους να δηλώνουν ικανοποιημένοι από την εξέλιξη αυτή, τουλάχιστον επί του παρόντος, καθώς οι επιχειρήσεις στην περιοχή απειλούνταν με οικονομική καταστροφή, εκτός της καθημερινής ταλαιπωρίας στην μετακίνηση!

 

parakritika.gr

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΚΡΗΤΗ

«Προσβολή για αστυνομικούς και πολίτες οι άθλιες συνθήκες υγιεινής των Α.Τ. της χώρας»

Δημοσιεύτηκε

στις

Το μεγάλο πρόβλημα για τις άθλιες συνθήκες υγιεινής των Α.Τ. της χώρας, έθιξε ο Λευτέρης Αυγενάκης


«Η θλιβερή και τριτοκοσμική εικόνα που παρουσιάζουν οι αστυνομικές υπηρεσίες του Ηρακλείου, αλλά και ολόκληρης της χώρας, ως αποτέλεσμα της λήξης των συμβάσεων καθαριότητας με ευθύνη της κυβέρνησης, είναι πρωτοφανής και απαράδεκτη», δήλωσε ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Ο γραμματέας της ΝΔ πρόσθεσε: «Δεν είναι δυνατόν στην Ελλάδα του 2019 οι αστυνομικές υπηρεσίες να λειτουργούν κάτω από αυτές τις συνθήκες. Όχι μόνο γιατί κινδυνεύει η δημόσια υγεία, αλλά και γιατί συνιστά προσβολή προς τους ίδιους τους αστυνομικούς οι οποίοι ζουν κι εργάζονται σε αυτές τις άθλιες συνθήκες. Η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που προσάγει προληπτικά πολίτες τι έκανε, ώστε να αποτρέψει τον κίνδυνο οι εγκαταστάσεις τις ΕΛ.ΑΣ. ανά τη χώρα, να καταστούν απειλή για τη δημόσια υγεία;».

Και συνέχισε ο κ. Αυγενάκης: «Καλό θα ήταν να δράσουν άμεσα, καθώς ενόψει των εκδηλώσεων για την εθνική μας εορτή της 25ης Μαρτίου αναμένεται τα αστυνομικά τμήματα να γεμίσουν ασφυκτικά από προληπτικά προσαχθέντες πολίτες… τουλάχιστον ας είναι καθαρά».

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΘΕΜΑ

Ο Ψηλορείτης προσέλκυσε τους Νορβηγούς

Δημοσιεύτηκε

στις

Στο χάρτη του χιονοδρομικού χάρτη της Ευρώπης εισέρχεται η Κρήτη, καθώς το προηγούμενο διάστημα στον Ψηλορείτη έλαβε χώρα ο τέταρτος ορειβατικός αγώνας που πλέον, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση, εξελίσσεται σε πανευρωπαϊκό θεσμό


Περισσότεροι από 200 σκιέρ από 11 χώρες της Ευρώπης συγκεντρώθηκαν στα χωριά γύρω από το βουνό. Μεταξύ αυτών και η νορβηγική ομάδα του Tromso καθώς και αντιπροσωπεία της Νορβηγικής Πρεσβείας, στην οποία συμμετείχε και η Elisabeth Lothe, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Νορβηγικής Πρεσβείας στην Ελλάδα.

«Αυτό το αθλητικό γεγονός επαναπροσδιορίζει τον χιονοδρομικό χάρτη της Ευρώπης και σε αυτόν εντάσσεται πλέον και η Κρήτη. Η Κρήτη άλλωστε αποτελεί αγαπημένο προορισμό των Νορβηγών. Πάνω από 100.000 Νορβηγοί επισκέπτονται ετησίως το νησί, ποσοστό αρκετά υψηλό, αν σκεφτεί κανείς ότι μιλάμε για μια χώρα 5 εκατομμυρίων κατοίκων» αναφέρει η επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Νορβηγικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, Elisabeth Lothe.

«Η αλήθεια είναι πώς λίγοι άνθρωποι φέρνουν στο μυαλό τους έναν συνδυασμό ορειβασίας και σκι όταν σκέφτονται να ταξιδέψουν στην Κρήτη. Ωστόσο αυτοί οι αγώνες εγείρουν το ενδιαφέρον των Νορβηγών και κάνουν γνωστό τον προορισμό της Κρήτης και γι’ αυτόν τον λόγο. Όπως ανέφεραν και οι διοργανωτές, το Pierra Creta συμβάλλει στις προσπάθειες της Κρήτης αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας να αποκτήσει τουρισμό 365 το χρόνο» συμπληρώνει η κα Lothe.

Με την συμμετoχή της Νορβηγικής ομάδας στο Pierra Creta, εγκαινιάστηκε και μια νέα συνεργασία μεταξύ της νοτιότερης πίστας σκι στην Ευρώπη και της βορειότερης, η οποία βρίσκεται στο Trosmo και τον Απρίλιο θα φιλοξενήσει τους αγώνες «Skittentinds race». «Η Πρεσβεία είναι πολύ χαρούμενη που ξεκινά αυτή η συνεργασία μεταξύ Νορβηγίας και Ελλάδας» αναφέρει από πλευράς της η Elisabeth Lothe. «Είμαστε ενθουσιασμένοι για την έναρξη αυτής της συνεργασίας μεταξύ της νοτιότερης και βορειότερης φυλής της Ευρώπης», σημειώνει από πλευράς του ο πρόεδρος του συλλόγου ορειβατικού σκι του Tromsο, Frank Holen. «Και οι δύο αγώνες είναι πραγματικά μοναδικοί και υποστηρίζονται ένθερμα από τις τοπικές κοινωνίες και τους λάτρεις του ορειβατικού σκι και στις δύο περιοχές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Facebook

Δημοφιλη