Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Βοηθούν τους αστέγους στους παγωμένους δρόμους της Αθήνας

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Κινητή Μονάδα Φροντίδας του δήμου Αθηναίων στο πλευρό των αστέγων


Συνεπής στο καθημερινό ραντεβού της με τους άστεγους της πρωτεύουσας, αλλά και προς αναζήτηση όσων αστέγων αναφέρονται από πολίτες στην τηλεφωνική γραμμή 1595, η Κινητή Μονάδα Φροντίδας του δήμου Αθηναίων βρισκόταν ξανά χθες μετά τις 22.00 στους άδειους, παγωμένους δρόμους του κεντρικού δήμου της χώρας.

Με κοινωνικό λειτουργό, νοσηλεύτρια, ψυχολόγο και ενίοτε -όπως χθες βράδυ -με εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, η Κινητή Μονάδα σταθμεύει σε σημεία που γνωρίζει ήδη, ή σε άλλα που της έχουν επισημανθεί από πολίτες. Οι «νυχτερινές έξοδοι» τα τελευταία παγωμένα βράδια είναι καθημερινές. Οι στάσεις, στη διάρκεια της νύχτας είναι τουλάχιστον 25· μπορεί να φθάσουν τις 30 ή και να τις ξεπεράσουν, ανάλογα με τις τηλεφωνικές κλήσεις.

Ο ανύποπτος περαστικός, πιθανόν δεν θα καταλάβει τι κάνει το πρώην όχημα της γερμανικής Πυροσβεστικής εκεί όπου σταματά. Δύσκολα θα διακρίνει ή θα προσέξει τον όγκο από βρώμικα πανιά χωμένα σε κάποια σκοτεινή γωνιά. Εκεί όπου αναζητά καταφύγιο ένας άνθρωπος…

Ο δήμος της πρωτεύουσας έχει να προσφέρει τρεις θερμαινόμενους χώρους στους νυχτερινούς «κατοίκους» των δρόμων της: Σοφοκλέους 66, Πανόρμου 17, Αίμωνος 9. Όμως πολλοί δεν θέλουν να αφήσουν, παρά το ψύχος, τη γωνιά τους. Σαν όλους εμάς τους υπολοίπους, που δεν εγκαταλείπουμε το σπίτι μας.

«Θέλεις κουβέρτες;», «Θέλεις τσάι; Σάντουιτς;» Οι άνθρωποι της Κινητής Μονάδας του δήμου Αθηναίων προσφέρουν έσχατη φροντίδα σε αυτούς που οι υπόλοιποι μπορεί να φοβόμαστε, ή ενίοτε να απεχθανόμαστε…

«Τους δίνουμε τσάι, φαγητό, σταφίδες που βοηθούν στην αντιμετώπιση του κρύου, τσιγάρα… Τους καινούργιους τους ενημερώνουμε για το πού μπορούν να φάνε καθημερινά, πού να κάνουν μπάνιο, να πλύνουν τα ρούχα τους, πού θα βρουν ρούχα, πού να κάνουν ιατρικές εξετάσεις. Τους προτείνουμε να έρθουν στους θερμαινόμενους χώρους, αλλά ελάχιστοι έρχονται», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δημοτική σύμβουλος και πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης Ελένη Κατσούλη.

Η ίδια υπολογίζει σε 1.300 – 1.400 τους ανθρώπους οι οποίοι στερούνται τη στέγη εντός των ορίων του δήμου. Διότι, εκτός από τους αστέγους των δρόμων, υπάρχουν και εκείνοι που αναζητούν καταφύγιο σε εγκαταλελειμμένα κτίρια του κέντρου. «Όμως γι’ αυτούς, δεν γνωρίζουμε πολλά. Δεν επιτρέπεται να μπούμε στα κτίρια, είναι ιδιωτική περιουσία», εξηγεί.

Προσθέτει: «Στην πραγματικότητα, η αστεγία έχει χτυπήσει πολύ περισσότερους ανθρώπους. Διότι σε κατάσταση αστεγίας βρίσκεται η οικογένεια που δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα, ή τρεχούμενο νερό, στο σπίτι. Κι έχουμε πολλές τέτοιες οικογένειες, που καλύπτουν συστηματικά τις ανάγκες τους στο Κοινωνικό Πλυντήριο. Διότι οι άνθρωποι πρέπει να είναι καθαροί για να τρέξουν να αναζητήσουν εργασία. Διότι τα παιδιά πρέπει να πάνε καθαρά στο σχολείο… Η αστεγία είναι πολυπαραγοντικό, συνεχώς διευρυνόμενο φαινόμενο», επισημαίνει.

Η κυρία Κατσούλη, που υπηρετεί με πάθος τους έχοντες ανάγκη από τη θέση της στο Κέντρο Υποστήριξης και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων από το 2013, διακρίνει τους αστέγους των παγωμένων δρόμων της Αθήνας σε τρεις κύριες κατηγορίες: στους ουσιοεξαρτώμενους και τους αλκοολικούς, σε όσους έχουν ψυχολογικά ή ελαφριά νοητικά προβλήματα και στους υπερήλικες. Και σημειώνει με ανησυχία ότι, από τότε που ξέσπασε η κρίση, έχει μεγαλώσει ο αριθμός των ανέστιων υπερηλίκων. Για όσους δεν είναι ουσιοεξαρτώμενοι, δεν έχουν βεβαρυμένο ποινικό μητρώο, δεν υποφέρουν από λοιμώδη ή άλλη σοβαρή ασθένεια, υπάρχουν δυο ξενώνες του δήμου. Πλέον φιλοξενούν 200 ανθρώπους.

Για τους νεόπτωχους, που αριθμούν χιλιάδες κι έχουν ακόμη κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους, υπάρχουν 1.200 γεύματα κάθε μεσημέρι (άλλα τόσα το απόγευμα από την «Αποστολή» της Εκκλησίας), 5.000 πακέτα τροφίμων που διανέμονται συστηματικά από το Φρουραρχείο, η «υιοθέτηση» 260 οικογενειών (200 από την Cosmote, 60 από τη ΔΕΠΑ) στο νεοκλασικό της οδού Τζιραίων, οι 150 μονογονεϊκές και πολυμελείς οικογένειες που καλύπτουν όλες τις ανάγκες υγιεινής τους στο Κοινωνικό Πλυντήριο του Φρουραρχείου… «Παντού, γύρω μας, βλέπεις ανθρώπους παρατημένους, απελπισμένους. Είναι άνθρωποι σαν εμάς, που όμως δεν έχουν πλέον χρήματα. Και τώρα που έχει τελειώσει και το ελάχιστο που υπήρχε στην άκρη, ο αριθμός θα μεγαλώσει, Η ανέχεια έχει χτυπήσει την πόρτα όλων μας».

Το όχημα της Κινητής Μονάδας Φροντίδας, αυτό που κάποιοι άστεγοι περιμένουν τα βράδια για να φάνε και να πιουν λίγο ζεστό τσάι, είναι ένα λευκό πλέον, πρώην γερμανικό πυροσβεστικό όχημα, που έχει ανακαινιστεί και διαρρυθμιστεί κατάλληλα. Το αγόρασε και το δώρισε στον δήμο Αθηναίων ο επιτυχημένος γαστρονόμος, ιδιοκτήτης εστιατορίων στην πόλη Μπρεμερχάβεν της βόρειας Γερμανίας, Αλέξης Βαΐου.

Χρειάσθηκαν τρία χρόνια, παρόλη την βοήθεια από τους συναρμόδιους υπουργούς (Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη και Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο), για να αποκτήσει ελληνικά, νόμιμα έγγραφα… Σήμερα, αποτελεί εξοπλισμό του ΚΥΑΔΑ. Ο κ. Βαΐου δεν σταμάτησε στην πολύτιμη προσφορά του στην Κινητή Μονάδα: έχει δωρίσει ασθενοφόρο, που το ΚΥΑΔΑ διέθεσε στα Δημοτικά Ιατρεία, έχει εξοπλίσει τα Δημοτικά Ιατρεία με δυο οδοντιατρικές έδρες, με μηχανήματα υπερήχων. Έχει στείλει ακόμη και 100 νοσοκομειακά κρεβάτια και μηχανήματα ΜΕΘ, που το ΚΥΑΔΑ δώρισε στο νοσοκομείο Ελπίς.

Η κυρία Κατσούλη αφηγείται με πάθος πόσα δωρίστηκαν, πόσα έγιναν εφικτά με εθελοντική εργασία. Όπως για παράδειγμα ο «Οδηγός Επιβίωσης» που μοιραζόταν (μέχρι που εξαντλήθηκε) στους αστέγους των δρόμων, σε τέσσερις γλώσσες: ελληνικά, αγγλικά, αραβικά, φαρσί. Τις μεταφράσεις είχε προσφέρει η ΜΕΤΑδράση, τον Οδηγό είχαν σχεδιάσει, επιμεληθεί και δωρίσει οι τελειόφοιτοι της ΑΚΤΟ… Λίγη ζεστασιά και γενναιοδωρία προς όσους βιώνουν την παγωνιά και τη σκληρότητα, που δείχνουν να εντείνονται.

ΕΛΛΑΔΑ

Δεν αυξάνονται τα τιμολόγια της ΔΕΗ

Δημοσιεύτηκε

στις

Παρά τα αντίθετα σενάρια η ΔΕΗ αποφάσισε να μην προχωρήσει σε αυξήσεις – Τι αλλάζει στην έκπτωση για τους συνεπείς πελάτες


Τα τιμολόγια της ΔΕΗ παραμένουν αμετάβλητα, ενώ παγιοποιείται η έκπτωση για τους συνεπείς πελάτες, αναφέρει η ΔΕΗ σε αποψινή ανακοίνωση σχετικά με τις αποφάσεις που ελήφθησαν από το Διοικητικό Συμβούλιο.

Συγκεκριμένα η ΔΕΗ αναφέρει ότι:

Με απόφαση του σήμερα (19.03.19) το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα τιμολόγια Ηλεκτρικής Ενέργειας Μέσης και Χαμηλής Τάσης, παρά τις πιέσεις από εξωγενείς παράγοντες όπως η αύξηση της Οριακής Τιμής Συστήματος και της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπών CΟ2.

Επίσης το ΔΣ της ΔΕΗ αποφάσισε τη διατήρηση και παγιοποίηση της χορήγησης της έκπτωσης συνέπειας σε ποσοστό 10% επί της συνολικής αξίας χρέωσης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, για τους λογαριασμούς που θα εκδίδονται από 1ης Απριλίου 2019 και εφεξής. Σε ότι αφορά την έκπτωση λόγω προπληρωμής αυτή καθορίστηκε σε 4% από 1ης Απριλίου 2019.

Η έκπτωση συνέπειας είναι τώρα 15% ενώ η έκπτωση προπληρωμής 6%.

 
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΕΛΛΑΔΑ

ΕΦΚΑ: Παράταση ασφαλιστικής ικανότητας έως τις 30 Ιουνίου 2019

Δημοσιεύτηκε

στις

Ποιους αφορά η παράταση


Στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να χορηγηθεί παράταση της ασφαλιστικής ικανότητας έως τις 30 Ιουνίου 2019 στους ασφαλισμένους με παράλληλη ασφάλιση μισθωτών- μη μισθωτών, προχώρησε ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Επίσης, έχει ήδη προχωρήσει στην παράταση της ασφαλιστικής ικανότητας, μέχρι τις 31 Μαΐου 2019, των μη μισθωτών που έχουν καταβάλει τις ελάχιστες προβλεπόμενες κατώτατες ασφαλιστικές εισφορές του έτους 2018, χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι ανεξόφλητες δόσεις για τη δεύτερη εκκαθάριση του 2017.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία: Μητέρα και το κοριτσάκι της έπεσαν από τον 5ο όροφο

Δημοσιεύτηκε

στις

Πρώτα έριξε το παιδί της και στη συνέχεια έπεσε και η ίδια


Τραγωδία συνέβη στον Νέο Κόσμο, λίγο μετά τις 16:30, όταν μια μητέρα και το μικρό κοριτσάκι της έπεσαν από τον πέμπτο όροφο πολυκατοικίας στην οδό Προκοπίου Κατσαντώνη, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και οι δύο.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι αστυνομικοί που έσπευσαν στο σημείο έμαθαν από γυναίκα που μένει κοντά στο σημείο της τραγωδίας, ότι η μητέρα, που είναι 35 με 40 ετών, πρώτα έριξε το παιδί της και στη συνέχεια έπεσε και η ίδια.

Ειδικότερα, τόνισε ότι είδε την μητέρα να έχει βγάλει έξω από τα κάγκελα του μπαλκονιού το μικρό παιδί της που έκλαιγε, και τότε προσπάθησε να την μεταπείσει. Εκείνη όμως δεν την άκουσε και το έριξε το παιδί στο κενό, ενώ στη συνέχεια έπεσε και η ίδια. Το παιδάκι διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Παίδων όπου οι γιατροί διαπίστωσαν τον θάνατό του.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Facebook

Δημοφιλη