Connect with us

ΘΕΜΑΤΑ

«Βουλιάζουν» από μετανάστες τα νησιά, αλλά η κυβέρνηση πέρα βρέχει…

Avatar

Δημοσιεύτηκε

στις

Για κάθε έναν που επιβιβάζεται στα πλοία «σωτηρίας», άλλοι τρεις φτάνουν στα νησιά – Έκρυθμη η κατάσταση σε Κω, Κάλυμνο και Λέρο – Στέλνουν εκατοντάδες μετανάστες από τα νησιά και στην Καβάλα


 

Το αδιαχώρητο έχει δημιουργηθεί στα νησιά του Αιγαίου από χιλιάδες μετανάστες που καταφθάνουν κάθε ώρα από τα παράλια της Τουρκίας, την ώρα που η ανυπαρξία της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά στο φλέγον ζήτημα επισημαίνεται και από την ίδια την Κομισιόν. Τα τακτικά δρομολόγια των πλοίων της γραμμής, καθώς και ένα έκτακτο δρομολόγιο που πραγματοποιείται καθημερινά για να μεταφέρουν τους μετανάστες στην Αθήνα μοιάζουν σταγόνα στον ωκεανό, αφού για κάθε έναν που επιβιβάζεται στα πλοία, άλλοι τρεις φτάνουν στα νησιά.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μόνο τον Αύγουστο έφτασαν στη Λέσβο περισσότεροι από 33.000 μετανάστες και πρόσφυγες, με τα μέλη της «Διεθνούς Αμνηστίας» που βρίσκονται στο νησί να μιλούν για κακό συντονισμό και σοβαρές ελλείψεις σε εγκαταστάσεις και προσωπικό για τη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη «Διεθνή Αμνηστία» η Αστυνομία στη Λέσβο, υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 33.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στο νησί από την 1η Αυγούστου, ενώ μόνο τη νύχτα της 10ης-11ης Αυγούστου έφτασαν στο νησί 1.450 μετανάστες και πρόσφυγες. Ενώ η Κως, η Χίος και άλλα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο δέχονται μεγάλο αριθμό μεταναστών και προσφύγων, η Λέσβος έχει δεχτεί τον μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων: περισσότερους από 93.000 μετανάστες και πρόσφυγες μέχρι σήμερα το 2015, αριθμός επτά φορές μεγαλύτερος από τις 12.187 αφίξεις σε όλο το 2014. Συνολικά υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 160.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν περάσει στην Ελλάδα μέχρι στιγμής μέσα στο 2015, σε σύγκριση με τους 45.412 το 2014.

Η «γύμνια» του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση ενός τόσο σοβαρού ζητήματος είναι φυσικό και επόμενο ότι θα οδηγήσει σε προβλήματα και ακραίες συμπεριφορές από τους αγανακτισμένους μετανάστες. Μετά τα μαχαιρώματα που έλαβαν χώρα στο λιμάνι της Μυτιλήνης το βράδυ του Σαββάτου, ακολούθησε ένα ακόμη περιστατικό που λίγο έλειψε να κοστίσει τη ζωή μιας αστυνομικού. Λίγο μετά τις 11 το βράδυ της Κυριακής ομάδα 150 μεταναστών μπήκε βίαια στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Μόριας, όπου στεγάζεται το Κέντρο Ταυτοποίησης και βρίσκονται οι λυόμενοι οικίσκοι, εγκλώβισε και ποδοπάτησε την αστυνομικό, η οποία εκείνη τη στιγμή εκτελούσε τη βάρδια της. Η γυναίκα είχε επιφορτιστεί με την τακτοποίηση της συγκεκριμένης ομάδας μεταναστών στους οικιστικούς. Ωστόσο, κάποιοι μετανάστες άνοιξαν την πόρτα και το πλήθος έτρεξε προς τους οικίσκους ποδοπατώντας την αστυνομικό. Η άτυχη κοπέλα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου διαπιστώθηκε ότι έχει υποστεί θλάσεις στον αυχένα και στο δεξί της χέρι.

Η «Διεθνής Αμνηστία» καλεί τις ελληνικές αρχές να ανοίξουν το νέο κέντρο πρώτης υποδοχής στη Μόρια και να παρέχουν περισσότερο προσωπικό στην κινητή μονάδα πρώτης υποδοχής, όπως επίσης και περισσότερους αστυνομικούς, λιμενικούς και διερμηνείς, που θα βοηθήσουν με τις καινούργιες αφίξεις. Επίσης, ζητά να εξασφαλιστούν περισσότερα λεωφορεία για να μεταφέρουν τους νεοαφιχθέντες πρόσφυγες στο λιμάνι της Μυτιλήνης, στο κέντρο κράτησης την Μόριας και στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, καλύτερες συνθήκες στους άτυπους καταυλισμούς και στο λιμάνι, με βασικές υπηρεσίες όπως υγειονομικές παροχές, στέγη, νερό και περισσότερες τουαλέτες και ντους, αποτελεσματική και γρήγορη χρήση των κονδυλίων της Ε.Ε. για να βελτιωθούν οι συνθήκες υποδοχής, καθώς και νέα κέντρα υποδοχής στο βόρειο τμήμα της Λέσβου, όπου φτάνουν οι περισσότεροι πρόσφυγες.

Το θέμα των κονδυλίων όμως της ΕΕ φαίνεται ότι έχει «βαλτώσει» από την ελληνική πλευρά. Η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει ακόμη να συστήσει την αρμόδια ρυθμιστική αρχή για να αξιοποιήσει τα σχετικά κονδύλια, κάτι που επεσήμανε και η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Νατάσα Μπερτρό. Αν και το θέμα συζητήθηκε στις 5 Αυγούστου στη συνάντηση που είχε ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος με τον Αλέξη Τσίπρα, εντούτοις η απόφαση δεν έχει ακόμα σταλεί στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με την κυρία Μπερτρό αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται πολύ κοντά στην αποδέσμευση βοήθειας ύψους 30 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, εντούτοις περιμένει ακόμα την απάντηση των ελληνικών Αρχών, σχετικά με τη σύσταση της ρυθμιστικής Αρχής που θα διαχειριστεί τα χρήματα. Χρήματα που θα αποδεσμευθούν αμέσως μετά τη λήψη των σχετικών αποφάσεων από την Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και δύο εβδομάδες περίπου ο κ. Αβραμόπουλος είχε συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης όπου αποφασίστηκε να υπογραφεί και να κοινοποιηθεί το ταχύτερο δυνατό στην Κομισιόν υπουργική απόφαση που θα προβλέπει τη στελέχωση (με 35 άτομα) της νέας Εθνικής Διαχειριστικής Αρχής, αλλά από εκεί και πέρα δεν έχει προχωρήσει το θέμα.

 

Έκρυθμη η κατάσταση σε Κω, Κάλυμνο και Λέρο
Σοβαρή παραμένει η κατάσταση με τους χιλιάδες μετανάστες και στην Κω, παρά το γεγονός ότι το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», κατέπλευσε πάλι στο νησί.

Νέες καραβιές μεταναστών καταφθάνουν καθημερινά, τείνοντας να δημιουργήσουν εκ νέου μία αποπνικτική κατάσταση. Σύμφωνα με το kostoday.com, το κλίμα παραμένει τεταμένο, αφού και την Κυριακή σημειώθηκαν επεισόδια ανάμεσα σε Πακιστανούς και Αφγανούς, που συνεπλάκησαν μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τραυματίες. Την ίδια ώρα, με μελανά χρώματα σκιαγραφεί την κατάσταση στη Κω με τις συνεχείς αφίξεις προσφύγων και μεταναστών δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt». «O δήμος της Κω», όπως σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα, «δεν έχει τοποθετήσει τουαλέτες ούτε μεριμνά για τρόφιμα σε ότι αφορά τους πρόσφυγες. Το ταξίδι τους μπορούν να συνεχίσουν μόνο όσοι πρόσφυγες έχουν καταγραφεί, ωστόσο, αυτό διαρκεί συχνά ημέρες ή και εβδομάδες», επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα. «Η Κως έγινε έτσι σύμβολο της αποτυχημένης ευρωπαϊκής πολιτικής για τους πρόσφυγες» σημειώνει.

Το κλίμα παραμένει τεταμένο και στην Κάλυμνο, όπου τη Δευτέρα υπήρξε νέα ένταση έξω από το ΑΤ Καλύμνου με μετανάστες που έκλεισαν τον κεντρικό δρόμο του νησιού, ζητώντας να λάβουν τα απαραίτητα έγγραφα για να φύγουν από το νησί.

Η κατάσταση είναι αποπνικτική και στη Λέρο καθώς το ακριτικό νησί «βουλιάζει» υπό το βάρος των όλο και μεγαλύτερων αριθμών μεταναστών και προσφύγων που συρρέουν εκεί καθημερινά. Εκατοντάδες πρόσφυγες, ανάμεσά τους μωρά και μικρά παιδιά, ζουν το τελευταίο διάστημα στην αυλή του Λιμεναρχείου του νησιού. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι κοιμούνται κάθε βράδυ σε χαρτόνια, ενώ δεν έχουν ένα μέρος για να πλυθούν.

Παρά το γεγονός ότι πριν από λίγες ημέρες 960 πρόσφυγες έφυγαν από το νησί με το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», οι καθημερινές αφίξεις είναι πολλές, με αποτέλεσμα η αυλή του Λιμεναρχείου να γεμίζει συνεχώς.
Στέλνουν εκατοντάδες μετανάστες από τα νησιά και στην Καβάλα
Το αδιαχώρητο σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης στα εκδοτήρια του σταθμού υπεραστικών λεωφορείων της Καβάλας από τους Σύρους πρόσφυγες που αφίχθησαν στο λιμάνι «Απόστολος Παύλος» με το επιβατηγό πλοίο της γραμμής «NISSOS RODOS».

Συνολικά 450 Σύροι πρόσφυγες ταξίδεψαν με νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα από τη Μυτιλήνη με προορισμό το επιβατικό λιμάνι «Απόστολος Παύλος» της Καβάλας. Στο σύνολό τους ήταν πολυμελείς οικογένειες με μικρά παιδιά.

Οι Σύροι πρόσφυγες στην πλειονότητά τους ταξίδεψαν προς τη Θεσσαλονίκη με έκτακτα δρομολόγια που έβαλε το υπεραστικό ΚΤΕΛ για τους εξυπηρετήσει. Μέχρι τις 20:00 είχαν επιβιβασθεί όλοι τους, συνεχίζοντας το μακρύ ταξί τους προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης του σταθμού υπεραστικών λεωφορείων της Καβάλας, το υπεραστικό ΚΤΕΛ έχει εξυπηρετήσει τον τελευταίο ενάμιση μήνα πάνω από 4.000 πρόσφυγες από τη Συρία.

Η συνεργασία των αρμοδίων εμπλεκόμενων αρχών (Λιμεναρχείου, Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας και Υπεραστικού ΚΤΕΛ) ήταν άριστη και αυτή τη φορά, με αποτέλεσμα οι Σύροι πρόσφυγες να εξυπηρετηθούν άμεσα και να ταξιδέψουν, χωρίς να ταλαιπωρηθούν με πολύωρες αναμονές.

Σήμερα το πρωί με το πλοίο της γραμμής «BLUE STAR 1» αναμένεται να αφιχθούν στο λιμάνι «Απόστολος Παύλος» της Καβάλας άλλοι 350 Σύροι πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη και τη Λήμνο.

protothema.gr

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Σχολιασε

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *