Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Creta

15,8 εκ. ευρώ για την επέκταση του Βενιζελείου Νοσοκομείου

Το έργο επέκτασης του Βενιζελείου Νοσοκομείου με προϋπολογισμό 15,8 εκ. ευρώ, μετά από μεγάλη ταλαιπωρία και καθυστερήσεις, ξεκινά μέσα στον Μάρτιο και θα συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου και στην εξυπηρέτηση των πολιτών του νησιού μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας


Αυτό, τόνισε ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, υπογράφοντας σήμερα στην Περιφέρεια τη σύμβαση ανάθεσης του έργου «κατασκευή νέων πτερύγων στο Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου Βενιζέλειο – Πανάνειο» – 3ο υποέργο «ανέγερση νέων πτερύγων». Στη σημαντικότητα του έργου αναφέρθηκαν και οι εκπρόσωποι της Υγείας που ήταν παρόντες στην Περιφέρεια, στην υπογραφή της σύμβασης από τον Περιφερειάρχη και τον εκπρόσωπο της εργολήπτριας εταιρείας «ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ», Μηχανολόγο Παναγιώτη Μαλαμίτση. Ειδικότερα, στην υπογραφή της σύμβασης παραβρέθηκαν: Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, η Υποδιοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης Ελένη Γιακουμάκη, η Προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής Κρήτης Μαρία Κασσωτάκη, ο Διοικητής των Νοσοκομείων ΠΑΓΝΗ – Βενιζελείου Γιάννης Τασσόπουλος, ο Υποδιοικητής του Βενιζελείου Νοσοκομείου Γεώργιος Μοσκοβάκης, ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Ηρακλείου Μανόλης Φακουκάκης, η Διευθύντρια Τεχνικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Χρυσούλα Πουλινάκη, καθώς και τεχνικά στελέχη της εργολήπτριας εταιρείας.

Το έργο, που θα ξεκινήσει εντός του Μαρτίου, αφορά στην κατασκευή προσθήκης τριώροφου κτιρίου Νοσηλευτικών Μονάδων στο «Βενιζέλειο –Πανάνειο» Νοσοκομείο, το οποίο θα περιλαμβάνει διάφορα λειτουργικά τμήματα που συμπληρώνουν την κτιριακή υποδομή του ιδρύματος, ώστε να καλύψει τις σημερινές απαιτήσεις εξυπηρέτησης της Υγειονομικής του Περιφέρειας. Το κτίριο αυτό θα είναι συνδεδεμένο και θα λειτουργεί σε συνεργασία και συμπληρωματικά με το υφιστάμενο Νοσοκομείο σε όλα τα επίπεδα.

«Μετά από μεγάλη ταλαιπωρία το έργο επέκτασης του Βενιζέλειου προχωρεί. Ένα έργο προϋπολογισμού 15,8 εκατομμυρίων, που θα συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου και θα βοηθήσει όλους τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Αμέσως μετά θα προχωρήσουμε και για τον εξοπλισμό για να μπορεί να είναι πανέτοιμο και να δοθεί στην κοινωνία της Κρήτης», δήλωσε ο Περιφερειάρχης, ανακοινώνοντας πως «είμαστε πανέτοιμοι να ξεκινήσει το έργο μέσα στο Μάρτιο».

Αναφερόμενος στο ιστορικό ωρίμανσης του έργου ο κ. Αρναουτάκης επεσήμανε πως «δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι ξεκίνησε η μελέτη από το υπουργείο υγείας το 2012. Είχε δημοπρατηθεί από εθνικούς πόρους, είχε ενταχθεί η μελέτη στο περιφερειακό μας πρόγραμμα και αμέσως μετά προχωρήσαμε στη δημοπράτηση του έργου. Όχι όμως ως ενιαίο έργο. Αυτό αποδείχθηκε πάρα πολύ σωστό. Παρά τις αντίθετες προτάσεις που υπήρχαν, εμείς πάντα σε συνεργασία με τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής, επιλέξαμε αυτό τον τρόπο και στο τέλος βγαίνουμε δικαιωμένοι, όπως αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά. Διότι προχωρήσαμε ξεχωριστά την κατεδάφιση, ξεχωριστά τις εκσκαφές, την αρχαιολογική υπηρεσία και ξεχωριστά το κτίριο. Αν δεν το κάναμε έτσι, σήμερα δεν θα συζητούσαμε για υπογραφή σύμβασης αλλά ότι δεν θα υλοποιηθεί ποτέ το έργο».

Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε «όλες τις προηγούμενες διοικήσεις και όλους τους ανθρώπους και υπουργούς που ξεκίνησαν και ενέταξαν το έργο στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, την Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου που ήταν υπουργός τότε και συνεργαστήκαμε, όπως και οι επόμενοι υπουργοί» και εξέφρασε την πεποίθηση πως οι τεχνικές Υπηρεσίες που έχουν την επίβλεψη έχουν την εμπειρία και τη γνώση για να προχωρήσει το έργο.

Τεχνικά στοιχεία

Η συνολική δυναμικότητα των νέων πτερύγων σε κλίνες ανέρχεται σε 80 κλίνες Παθολογικής Νοσηλευτικής Μονάδας, 3 κλίνες σε Εφημερία και 3 κλίνες σε Μονάδα ειδικών λοιμώξεων.

Παράλληλα διαμορφώνεται ο περιβάλλων χώρος (έκτασης άνω των 3.000 τμ) με τη δημιουργία χώρων πρασίνου, προσπελάσεων, δικτύων κ.λπ. Σημειώνεται πως στα πλαίσια των προπαρασκευαστικών εργασιών κι επειδή το έργο βρίσκεται στην περιοχή της Κνωσού πραγματοποιήθηκαν σημαντικές και εκτεταμένες αρχαιολογικές εργασίες και έρευνες. Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα – όπως τμήμα ρωμαϊκής οδού και ένα ταφικό μνημείο μεγάλων διαστάσεων – μεταφέρονται εκτός του περιγράμματος των νέων πτερύγων και αναδεικνύονται στον περιβάλλοντα χώρο τους.

Δηλώσεις

Για την σημασία του έργου και την υπογραφή της σύμβασης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης δήλωσε πως είναι «μία πολύ σημαντική μέρα για το Ηράκλειο και την Κρήτη γιατί το Βενιζέλειο δεν είναι μόνο νοσοκομείο του Ηρακλείου», σημειώνοντας πως μπορεί να προχωρήσει με μεγάλη ταχύτητα αν υπάρξει συνεργασία όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών και φορέων, ευχαριστώντας παράλληλα για την καλή συνεργασία.

Η Υποδιοικήτρια της 7η ΥΠΕ Κρήτης Ελένη Γιακουμάκη μίλησε για «μία ιστορική ημέρα για τα δεδομένα της υγείας στην Κρήτη καθώς η επέκταση του Βενιζελείου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα αφού είναι συνδεδεμένο συναισθηματικά, ιστορικά, αλλά πρωτίστως θεραπευτικά, τόσο με το Ηράκλειο όσο και με ολόκληρη την Κρήτη, καθώς μαζί με το Πανεπιστημιακό δέχονται ένα μεγάλο, ένα τεράστιο όγκο ληπτών υπηρεσιών υγείας».

Η ίδια ευχαρίστησε όλους όσους συνέδραμαν, σημειώνοντας πως «όλα γίνονται και τα κάνουν άνθρωποι και αυτοί οι άνθρωποι έχουν το κομμάτι και της αναγνώρισης και της δικής μας εκτίμησης και ευγνωμοσύνης καθώς η υλοποίηση του έργου, είναι καθοριστικής σημασίας».

Τέλος, ο Διοικητής των Νοσοκομείων ΠΑΓΝΗ – Βενιζελείου Γιάννης Τασσόπουλος, εξέφρασε την χαρά του για την εξέλιξη και τόνισε πως το έργο «θα συμβάλει πάρα πολύ στην αποσυμφόρηση των Υπηρεσιών, ήταν μια από τις βασικές προτεραιότητες και από την περιφέρεια και από την υγειονομική περιφέρεια και από την διοίκηση γιατί αυτό θα μας διευκολύνει να αναπτύξουμε νέα τμήματα και υπηρεσίες».

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Δείτε και αυτά

ΚΡΗΤΗ

Η μελέτη αφορά στο κεντρικό και παλαιότερο κτίριο του Βενιζελείου Νοσοκομείου Την ένταξη στο ΕΣΠΑ Κρήτης 2014-2020 της εκπόνησης των μελετών που αφορούν στην ανακαίνιση...

ΚΡΗΤΗ

Στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου νοσηλεύεται 11χρονο κορίτσι, το οποίο μεταφέρθηκε εκτάκτως σήμερα το πρωί με αεροδιακομιδή απο την ακριτική Γαυδο Σύμφωνα με πληροφορίες  το...

ΚΡΗΤΗ

Ο 49χρονος άνδρας νοσηλευόταν στη ΜΕΘ Covid του Βενιζελείου Νοσοκομείου Πέθανε από κορωνοϊό σήμερα Δευτέρα  18 Οκτωβρίου στις 8:10 στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο άνδρας  ο...

Themata

Τι ασφάλεια και κουραφέξαλα. Τη βολή μου θέλω. Είσαι καλά που θα με βάλεις να κάνω 350 επιπλέον μέτρα για να πάω στο ..Βενιζελειο;...