Θα ήθελα να σας κάμω γνωστόν, βάσει όσων έχω ακούσει, διαβάσει και πειραματιστεί, ότι η ελιά έχει συμπάθεια προς το κλήμα, για την οποία κάνει λόγο και ο Φλωρεντίνος στο 11ο κεφάλαιο των Γεωργικών του
Λέγεται δε εκεί ότι αν κεντρίσει κανείς σε κλήμα ελιά, το κλήμα δεν θα βγάζει μόνο σταφύλια, αλλά και ελιές!!
Καθώς βεβαιώνει είδε ένα τέτοιο δένδρο στου Μαρίου Μαξίμου (Ρωμαίος πατρίκιος, που είχε ζήσει κατά το 218 μ.Χ.) το κτήμα και εδοκίμασε τον καρπό και του φαίνεται ότι έφαγε μαζί σταφύλι και ελιά.
Καθώς δε αναφέρει ο Αφρικανός (γεννήθηκε περίπου το 160, το πιο πιθανό στη Λιβύη,ο Σουίδας τον αναφέρει ως φιλόσοφον Λίβυν, ο δε Φαβρίκιος Σύρον εκ της Εμαούς), τέτοια φυτά γίνονται στη Λιβύη και τα ονομάζουν εκεί στη γλώσσα τους ”ουβόλιμα”.
Είναι ανάγκη όμως να βάζουν υποστυλώματα για να βαστούν το βάρος της ελιάς.
Αλλ’ αν τα κεντρίσουν με άλλον τρόπο δεν χρειάζονται υποστυλώματα.
Και για τούτο τρυπούν το κλήμα κοντά στο χώμα και βάζουν στην τρύπα το κλαδί απ’ την ελιά και έτσι παίρνει και τη γλύκα απ’ το κλήμα και την τροφή απ’ τη γη.
Ευκολότερα θα μας δίνει τον καρπό της χωρίς να βαραίνει το κλήμα, αν πάρουμε απ’ αυτή ένα κλαδί και το ξαναφυτέψουμε και όταν ριζώσει θα είναι και πάλι ανάμικτος ο καρπός της και λέγεται ”λαδοστάφυλο”!!
Απ’ ότι όλοι σας βλέπεται στις φωτογραφίες που συνοδεύουν το παρόν δημοσίευμα και εγώ φέτος με τη συνεργασία του ειδικευμένου και καταξιωμένου γεωπόνου Νεχτάριου Πομποδάκη που εδρεύει στις Μοίρες Ηρακλείου Κρήτης, κέντρισα όλο τον αμπελώνα μου, που προχωρεί επιτυχώς προς την ανάπτυξη και φυσικά αφού αργότερα ξεπεράσει το στάδιο της νεανικότητος, ευελπιστώ να καρποφορήσει, βγάζοντας λαδοστάφυλα, που την ποικιλία αυτή που θα προκύψει σκοπεύω να την ονοματήσω ποικιλία: ”Ntouinto”!!
Μελλοντικά όποιος θα θέλει να προμηθευτεί τη συγκεκριμένη ποικιλία, δηλαδή την ”Ntouinto”, δεν θα έχει παρά να επισκεφτεί το γεωπονικό κατάστημα του προαναφερομένου γεωπόνου που βρίσκεται στην είσοδο των Μοιρών, ερχόμενος από Ηράκλειο!!
Σύνταξη κειμένου – έρευνα – φωτογραφικό υλικό: Φανούριος Ζαχαριουδάκης