Τελειωνει ο Μάιος, τελος και οι αγκιναρες, οι αγκαθωτες της Κρητης
Θα μπορουσαν ομως πριν χασουν την αξια τους, να βρεθουν στον καταψυκτη, ασπρες ασπρες και εξ ισου νοστιμες στα προσεχη γιαχνακια με το αρνακι η αυγολεμονο, η με τους χοχλιους η οπως θελει η νοικοκυρα!
Θα τις κοψεις θα τις καθαρισεις, αλλα διπλα σου θα περιμενει μια λεκανη με νερο, οσο χωραει ενα μπουκαλι της κοκακολα, (1,5 λιτρο)
Εκει μεσα στη λεκανη θα εχεις ριξει και ενα ποτηρι χυμο λεμονιου και μολις εχεις καθαρισει μια μια την αγκιναρα, θα τη λεμονιαζεις μπρος πισω γυρω γυρω θα την κοβεις στα τεσερα και μετα στα 8 κοματια και θα τη ριχνεις στη λεκανη
Αφου θα εχεις κανει ετσι ολες σου τις αγκιναρες (φανταζομαι καμια δεκαρια), θα τις αφησεις κανενα μισαωρο να ποτισουν και στη συνεχεια βαζεις ενα λιτρο νερο στη μικρη σου κατσαρολα να βρασει, ριχνοντας παλι και εκει μισο ποτηρι χυμο λεμονιου και λιγο σκονη ξυνο στη μυτη του κουταλιου του γλυκου.
Οταν αρχισουν οι φουσκαλες και αρχιζει να βραζει το νερο περνεις λιγες λιγες τις αγκιναρες απο τη μεγαλη λεκανη και τις ριχνεις στο νερο που βραζει και τις ανακατευεις για περιπου 40 δευτερολεπτα εως ενα λεπτο, μεχρι να δεις τα φυλλαρακια να αραιωνουν
Ετσι τις βαζεις λιγες λιγες μεχρι να ζεματιστουν ολες, τις βγαζεις μετα και τις ριχνεις σε ενα τρυπητο λεκανακι λιγο να στραγγισουν.
Μετα τις βαζεις σε ενα μεγαλυτερο ταψι να κρυωσουν και να στεγνωσουν στον ησκιο για μερικες ωρες.
Οταν τις δεις να εχουν στεγνωσει απο τα νερα εχεις ηδη προμηθευτει σακουλακια ναυλον πολυμπακ και βαζεις μεσα σε καθενα οσα κοματια χρειαζονται για μια μαγειρικη, (περιπου 20 τεμαχια).
Τα σακουλακια στη καταψυξη του ψυγειου θα κρατησουν αρκετα καλα τις φανταστικες γευσεις τησ συμπαθεστατης αγκιναρας.
Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook
