Η επιστημονική κοινότητα φρόντισε να το αποδείξει με την τελευταία αποτρόπαια δοκιμή της πως υπάρχουν και εναλλακτικοί τρόποι για την παρασκευή του ψωμιού δοκιμάζοντας ψωμί από αλεύρι κατσαρίδας


Την αμέριστη ευθύνη για την κακόγουστη αυτή σύλληψη έχουν δύο νέοι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Rio Grande της Βραζιλίας. Το σκεπτικό τους ήταν απλό, αλλά προκαλεί αναγούλα: Το ανατριχιαστικό αλεύρι που παράγεται από μαγιά που με τη σειρά της παράγεται από κατσαρίδες, περιέχει 40% περισσότερες πρωτεΐνες συγκριτικά με το λευκό και – επιπλέον – περισσότερα αμινοξέα και άλλα θρεπτικά συστατικά.

Σύμφωνα με το σκεπτικό των Βραζιλιάνων, μπορεί να αποτελέσει μια φτηνή και σωτήρια λύση για χώρες με πληθυσμούς που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και της πείνας.

Επίσης, είναι πιο εύκολο στην αποθήκευση από το συμβατικό ψωμί.

Για να ελαφρύνει κάπως η ατμόσφαιρα, να τονιστεί πως οι κατσαρίδες που χρησιμοποιούνται διαφέρουν ριζικά από εκείνες που βλέπουμε στο σπίτι και χοροπηδάμε σαν ξεχαρβαλωμένες μαριονέτες πάνω στον καναπέ. Ανήκουν στο είδος ‘Nauphoeta cinerea’ και τα επιστημονικά επιτελεία τις προμηθεύονται από ειδικευμένα εκτροφεία που πληρούν ένα προς ένα τα κριτήρια του διεθνών οργανισμών υγείας.

Γιατί επέλεξαν έντομα

Γενικώς, τα έντομα διαθέτουν το άκομψο χάρισμα να μετατρέπουν την τροφή τους σε κατάλληλη διατροφική δομή για τον άνθρωπο. Παρά το αξιομνημόνευτο προτέρημα τους, παραμένει ανοιχτή η συζήτηση περί κατανάλωσης εντόμων στην καθημερινή μας διατροφή. Στον δυτικό κόσμο, τουλάχιστον, αφού στην Ασία κάποια έντομα καταναλώνονται ως σνακ.

Μελλοντικά πάντως, η ανθρωπότητα θα έχει ανάγκη από διαρκώς μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού και δίχως περιστροφές τα έντομα θα μπορούσαν να αποτελέσουν μία συνετή και έξυπνη εναλλακτική. Άλλωστε, με την προσθήκη πολλών ακόμη συστατικών, σπάνια γίνεται αισθητή η υφή ή η γεύση τους.

Η αλήθεια είναι πως πολλά έχουν δει και συνεχίζουν να βλέπουν τα μάτια μας. Το ψωμί από αλεύρι κατσαρίδας, όμως, μας έχει τρομοκρατήσει για τα καλά. Πολύσπορο και πάλι πολύσπορο.

Δείτε το βίντεο: