Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Αρνάκι με σταμναγκάθι

Ένα φαγητό για τον καλοφαγά Κρητικό

Το σταμναγκάθι είναι άγρια ποικιλία ραδικιού με υπέροχη πικράδα, φύεται σε δύσβατες ορεινές περιοχές του νομού Χανίων, σε απόκρημνες ακρογιαλιές και η συγκομιδή του είναι δύσκολη και επίπονη. Τρώγεται βραστό, ωμό σε σαλάτες και μαγειρευτό με αρνί ή κατσίκι.

Σήμερα καλλιεργείται σε διάφορες περιοχές και φυσικά διαφέρει κατά πολύ του άγριου. Παρόλα αυτά αξίζει να δοκιμάσετε ακόμα και το καλλιεργημένο που βρίσκουμε στα super markets.

Συστατικά

  • 1,5 κιλό Αρνί χεράκι
  • 1,5 κιλό Σταμναγκάθι
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού Ελαιόλαδο
  • ¾ του φλιτζανιού λευκό Κρασί
  • 1 μεγάλο Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 Φρέσκα Κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι Ανηθο
  • 2 Λεμόνια
  • 2 Αυγά
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Οδηγίες

  1. Καθαρίζετε και πλένετε το σταμναγκάθι. Στην συνέχεια το βράζετε για πέντε λεπτά μόνο σε άφθονο αλατισμένο νερό και το στραγγίζετε σε ένα σουρωτήρι.
  2. Αλατίζετε το κρέας.
  3. Σε μία κατσαρόλα ρίχνετε το λάδι με το κρεμμύδι κομμένο σε κύβους το γυρνάτε για λίγο και μετά ρίχνετε το αρνί γυρνώντας το και αυτό μέχρι να ασπρίσει, πάντα σε χαμηλή φωτιά έτσι ώστε να βγάλει τα νερά του.
  4. Αφήνετε το κρέας να ψηθεί καλά και τέλος ρίχνετε το σταμναγκάθι στην κατσαρόλα με λίγο πιπέρι και το βράζετε πάλι για πέντε λεπτά ίσα ίσα για να δεθεί με τα υπόλοιπα.
  5. Στην συνέχεια κάνετε το αυγολέμονο και το ρίχνετε μέσα. Για όσους δεν θέλουν αυγολέμονο μπορούν να ρίξουν μόνο λεμόνι.

Λίγα μυστικά ακόμαΑν δεν βρείτε σταμναγκάθι μπορείτε να βάλετε διάφορα άλλα χόρτα του βουνού. Επίσης αν το ψήσετε σε πολύ χαμηλή φωτιά δεν θα χρειαστεί να βάλετε καθόλου νερό και θα γίνει ακόμα πιο νόστιμο.

Αν θέλετε η σάλτσα σας να είναι πιο πηχτή προσθέστε στο τέλος με το αυγολέμονο μια κουταλιά σούπας κορν φλάουερ διαλυμένη στο χυμό λεμονιού

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά