Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Άρνι με αβγολέμονο και σέλινο

Το αρνί είναι πάντα μία καλή επιλογή για το κυριακάτικο τραπέζι


Σε αυτή τη συνταγή το μαγειρεύουμε με λαχανικά και το απογειώνουμε γευστικά με αβγολέμονο.

Υλικά

  • 2 κιλό αρνάκι μπούτι, σε μερίδες
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
  • 10 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • ½ κιλό σελινόριζα, σε κύβους
  • 5 μεγάλα καρότα καθαρισμένα, σε ροδέλες
  • 5 πράσα, σε χοντρές ροδέλες
  • 1½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 φλιτζάνι άνηθο
  • αλάτι, πιπέρι

Για το αβγολέμονο

  • 3 αβγά
  • χυμό από 2 λεμόνια
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας

Διαδικασία

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι. Σοτάρετε τις μερίδες του αρνιού μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Προσθέτετε το τριμμένο κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Ανακατεύετε και αφήνετε να ψηθεί καλά το κρεμμύδι.

Προσθέτετε τη σελινόριζα, τα καρότα και τα πράσα. Ανακατεύετε και συμπληρώνετε δύο νεροπότηρα νερό. Αλατοπιπερώνετε.

Αφήνετε να πάρει το φαγητό μια βράση, αν χρειάζεται, προσθέτετε λίγο νεράκι ακόμα να σκεπαστούν τα υλικά και αφήνετε να βράσει καλά το φαγητό τουλάχιστον για 1 ώρα και 30 λεπτά.

Ετοιμάζετε το αβγολέμονο: Χωρίζετε τους κρόκους από τα ασπράδια των αβγών. Χτυπάτε τα ασπράδια σε μαρέγκα και χωριστά τους κρόκους μέχρι να ασπρίσουν. Τα ενώνετε και ρίχνετε το λεμόνι λίγο λίγο. Ρίχνετε τον πελτέ ντομάτας και σιγά σιγά ζουμί από την κατσαρόλα που μαγειρεύτηκε το αρνί για να μην κόψει το αβγό.

Αφού ρίξετε στο αβγολέμονο τρεις κουτάλες της σούπας ζωμό το αδειάζετε μέσα στην κατσαρόλα ανακατεύοντας δυνατά. Αφήνετε να πάρει μια βράση το φαγητό και είναι έτοιμο.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος – Food Styling: Tina Webb

Tips

Αντί για αρνάκι μπορεί να χρησιμοποιήσετε χοιρινό.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Δοκιμάστε το και δεν θα χάσετε Ο ανοιξιάτικος μάραθος που αφθονεί στην ελληνική επαρχεία δίνει ένα ξεχωριστό άρωμα στα πασχαλιάτικα εδέσματα Μπορείτε να φτιάξετε...

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Η κρητική μαγειρική παράδοση ακολουθεί τον πανάρχαιο κανόνα: χαρακτηρίζεται από τα προϊόντα του τόπου, την εποχή και την περίσταση H ερώτηση του τίτλου δεν...

Life

Συμβουλές από τον Νίκο Φωτιάδη για το πριν, το κατά τη διάρκεια και το μετά του ψησίματος Με ένα αστέρι Michelin (το 2002), δύο...

Themata

 «Β4  Μετακίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη» γιατί είναι μεγάλο το αρνί και δεν μπορούν να το φάνε μόνοι τους...

Themata

Στα νησιά της Δωδεκανήσου, δεν θα χρειαστεί να ισχύσουν μέτρα αστυνόμευσης για τους οβελίες, διότι δεν αποτελούν μέρος του παραδοσιακού πασχαλινού τραπεζιού Σε όλα...

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Αναπόσπαστο κομμάτι του παραδοσιακού πασχαλινού τραπεζιού, που θέλει τη νηστεία να σπάει με μια ζεστή σούπα από τα εντόσθια του αρνιού που βράζουν μαζί...

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ένα πρώτης τάξεως πιάτο για το κυριακάτικο τραπέζι Υλικά 2 καρέ αρνιού (γύρω στο 1½ κιλό) 4 κουτ. σούπας δεντρολίβανο φρέσκο, ψιλοκομμένο 100γρ. μουστάρδα...

Themata

Παρ’ όλο απόγονοι Δωριέων, το αρνί σήμερα Λαμπριάτικο το ψήσαμε και εμείς με τη συνήθη πλέον και μοντέρνα νεοελληνική μέθοδο. Φυσικά,…… μονόσουβλο!! Σαν Κρητικοί όμως,...