Αξιζει πραγματικα τον κοπο να γνωρισετε τα αλμυρικια, και οχι μονο οπτικα, αλλα και γευστικα!
Εχετε λογους να τα γνωρισετε και να τα δοκιμασετε για πολλους και διαφορετικους, και ξεκιναω απο τις πλουσιες βιταμινες C και Ε που διαθετει, περιεχει ιοδιο και ειναι πλουσια σε ιχνοστιχεια.
Ειναι ενα χορτο που διαθετουν οι περισσοτερες παραλιες της Ελλαδος, και μαλλιστα εμφανιζεται αυτη την εποχη, τελη του Μαη και κρατα ολο το καλοκαιρι, τη στιγμη που τα υπολοιπα αγριοχορτα εχουν πλεον τελειωσει.
Το χαμηλο φυτο αυτο, βγαινει διπλα στην αλμυρα της θαλασσας και αλλοτε το χτυπα το κυμα πανω στην αμμο, αλλα ενδεχεται και να φυεται και σε αποσταση εκατο μετρων απο τη θαλασσα χωρις να το χτυπα το κυμα.
Τα αλμυρικια η αλμυρα θα τα δειτε πια και στις λαικες αγορες, αλλα δεν λειπουν παντως απο τις επλεγμενες ψαροταβερνες, και συνοδευουν τελεια εκλεκτικα θαλασσινα, γαριδες, ψητες σαρδελες αλλα και γαυρο στο σπιτι η και οποιαδηποτε τηγανητο ψαρι.
Απο τη φυση κοβουμε απο το φυτο τα κλαδια του, τα πλενουμε καλα και βαζουμε να βρασει το νερο και τα ριχνουμε περιπου για δεκα λεπτα μεχρι να μαλακωσουν.
Με τα δαχτυλα μετα τραβαμε αναμεσα στα δαχτυλα τα μαλακα φυλλα και τρυφερα βλασταρακια και κραταμε τα μαλακα μερη . Αν παλι θελουμε απο την αρχη, ξεχωριζουμε τα μαλακα μερη του φυτου και τα ριχνουμε στο βραστο νερο, και πεταμε τα σκληρα κλαρακια.
Μπορει το φυτο να εχει μια εμφυτη υφαλμυρη υποτυπωδη γευση, αλλα παντως δεν ειναι αρκετη, και ετσι θα ριξουμε αλατι και στο νερο που βραζει και μετα παλι λιγο και στο πιατο οπου θα τα σερβιρουμε.
Σερβιρεται παντα βραστο με λαδι και φρεσκο λεμονι, αλλα επισης παει τελεια και το ψιλοκομενο κρεμυδακι και η καπαρη.
Οσοι εχουν δοκιμασει την ενδιαφερουσα γευση του συνοδευτικου πιατου αυτου σαν σαλατικο, δυσκολα το ξεχνανε απο το γκουρμε τους.
Εχουν συν τοις αλλοις τα χορτα αυτα και πολυ ωραια εμφανιση και νωπα και ψημενα, και ετσι σε εμπνεουν περισσοτερο να θες να τα γευτεις!