Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Creta

Μόνο με γενναία χρηματοδότηση βιώσιμο το Πολιτιστικό Κέντρο

Τρία σενάρια για το μοντέλο λειτουργίας του Πολιτιστικού Κέντρου προτείνει το πόρισμα της οικονομοτεχνικής μελέτης της Delloite Business Solutions SA, που παρουσιάστηκε και επίσημα στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου


Η οικονομοτεχνική μελέτη που παραγγέλθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΠΤΑΗ έρχεται να απαντήσει στο κρίσιμο ζήτημα της προοπτικής και των δυνατοτήτων που μπορεί να έχει η σπουδαία αυτή πολιτιστική υποδομή σε συνάρτηση με το κόστος λειτουργίας του Πολιτιστικού Κέντρου.

Αυτό που προκύπτει από την οικονομοτεχνική μελέτη της εταιρείας είναι ότι, παρά το γεγονός ότι το Πολιτιστικό Κέντρο θα έχει πολλαπάσιαστικά οφέλη για την πόλη, η λειτουρία του θα είναι επιβαρυντική για το Δήμο Ηρακλείου που θα πρέπει να αναζητήσει τρόπους χρηματοδότησής του. Για την ακρίβεια, όπως είπαν οι μελετητές η οικονομική επιβάρυνση του Δήμου ετησίως στην καλύτερη περίπτωση θα φτάνει τα 250.000 ευρώ, ενώ οι πιο δυσοίωνες προβλέψεις το εκτοξεύουν στα 1.150.000. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη μελέτη ακόμα και εάν η δομή του Πολιτιστικού Κέντρου παραμείνει κλειστή, τα ετήσια έξοδά της θα ανέρχονται σε ένα ποσό της τάξεως των 100.000 ευρώ, προκειμένου να μην καταντήσει ερείπιο. Συνολικά, το συσσωρευμένο λειτουργικό έλλειμμα πενταετίας εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 1,5 εκ. ευρώ και 5,7 εκ. ευρώ ανάλογα με το μίγμα των δραστηριοτήτων που τελικά θα επιλεγεί.

Βέβαια ικανή και αναγκαία συνθήκη για να προχωρήσουν όλα τα παραπάνω είναι να έχει θετική έκβαση η δικαστική προσφυγή της ΔΕΠΤΑΗ η οποία προσπαθεί να εξαντλήσει κάθε ένδικο μέσο προκειμένου να αποφύγει με κάθε τρόπο ο Δήμος Ηρακλείου να πληρώσει το μάρμαρο της απένταξης του Πολιτιστικού Κέντρου με ζεστό χρήμα 11.814.687 ευρώ, από το δημοτικό ταμείο που θα στραγγίξει από τις τσέπες των Ηρακλειών.

Όπως είναι γνωστό, τα 11.814.687 ευρώ αντιστοιχούν στην πρώτη φάση του Πολιτιστικού Κέντρου που απεντάχθηκε, διαδικασία την οποία επιμένει να χαρακτηρίζει η πρώην δημοτική αρχή ως λογιστική τακτοποίηση…

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΠΤΑΗ, κ. Μηνάς Καπετανάκης, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι είναι υποχρέωση της δημοτικής αρχής να ολοκληρώσει το Πολιτιστικό Κέντρο και να το θέσει σε πλήρη λειτουργία. Σε αυτή τη βάση, στο διάστημα που μεσολαβεί είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε τον βέλτιστο τρόπο λειτουργικής βιωσιμότητας του Πολιτιστικού Κέντρου. Με γνώμονα όλα τα παραπάνω, παραγγείλαμε μια στρατηγική μελέτη επιχειρησιακού σχεδιασμού, η οποία θα δείχνει τον τρόπο με τον οποίο θα πετύχουμε την άριστη λειτουργία του Πολιτιστικού Κέντρου, ώστε να μην έχει την τύχη αντίστοιχων μεγάλων παρεμβάσεων που είχαν κακή τύχη, όπως για παράδειγμα σημαντικού αριθμού Ολυμπιακών έργων που έχουν καταλήξει στα αζήτητα”.

Ο ίδιος σημειώνει ότι πολιτική βούληση της δημοτικής αρχής είναι το Πολιτιστικό Κέντρο να λειτουργήσει αποκλειστικά από το Δήμο Ηρακλείου και όχι από ιδιώτες, που θα απογείωναν το κόστος των εισιτηρίων και θα δυσκόλευαν τη δυνατότητα πρόσβασης των πολιτών σε σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Τα σενάρια

Το πρώτο σενάριο το οποίο χαρακτηρίζεται περιορισμένου οικονομικού ρίσκου προβλέπει ότι ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός διαμορφώνεται εστιάζοντας στη διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας του Κέντρου. Δηλαδή η πολιτιστική δραστηριότητα περιορίζεται στη φιλοξενία πολιτιστικών εκδηλώσεων. Οι εκδηλώσεις που θα φιλοξενηθούν θα πρέπει να είναι ποιοτικά θεάματα που αναμένεται να εστιάσουν στην ανάδειξη του τοπικού καλλιτεχνικού προϊόντος και να διαμορφώσουν ένα ήπιο πολιτιστικό στίγμα.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει ότι ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός ενισχύεται με περιορισμένο αριθμό επιλεγμένων λυρικών παραγωγών υψηλής ποιότητας.

Οι παραγωγές αυτές συνήθως δεν αποσκοπούν στο οικονομικό κέρδος, αλλά αναμένεται να οδηγήσουν στη διαμόρφωση ενός διακριτού πολιτιστικού στίγματος. Ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός θα συμπληρωθεί με την επιλογή φιλοξενίας πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Το τρίτι σενάριο αναφέρει ότι το λυρικό θέατρο αποτελεί τον κύριο άξονα λειτουργίας του Πολιτιστικού Κέντρου. Ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός εκκινεί πιλοτικά, με ήπιες παραγωγές, ενώ σταδιακά ενσωματώνονται και οι πιο «βαριές» παραγωγές, οι οποίες θα διαμορφώσουν ένα έντονο πολιτιστικό στίγμα. Το φάσμα φιλοξενούμενων πολιτιστικών εκδηλώσεων περιορίζεται σημαντικά, μιας και επιλέγονται αυστηρά όσες συνάδουν με το ύφος και το χαρακτήρα του πολιτιστικού προσανατολισμού του Κέντρου. Η οικονομική θέση του Κέντρου επιβαρύνεται σημαντικά, ανάγνωρίζοντας όμως το ενδυναμωμένο πολιτιστικό στίγμα και την ευρύτερη συνεισφορά στην τοπική οικονομία και κοινωνία.

Ακόμα αυτό το οποίο επισημαίνει η μελέτη είναι ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο η συνεδριακή δραστηριότητα που με την εμπορική εκμετάλλευση χώρων στο ΠΣΚΗ αποτελούν τους βασικούς άξονες στήριξης των οικονομικών αποτελεσμάτων του Κέντρου, καθώς θα αποφέρουν σημαντικά έσοδα. Επίσης τονίζεται ότι για να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του Κέντρου είναι απαραίτητη η διασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης που μπορεί να προέρχεται από το Δήμο Ηρακλείου ή από επιχορήγηση δημοτικών επιχειρήσεων. Η μελέτη προτείνει ακόμα και εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης που περιλαμβάνουν πόρους που ­μπορεί να προέρχονται από κοινοτικά κεφάλαια ή και από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επιπλέον, οι Προγραμματικές Συμβάσεις μπορεί να λειτουργήσουν ως όχημα χρηματοδότησης επιτυγχάνοντας συνεργασίες μεταξύ Δήμων, Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων, Περιφερειακών Ταμείων Ανάπτυξης και Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

εφημερίδα Πατρις

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά