Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

ΚΡΗΤΗ

Παρουσιάστηκε ο «Ψηφιακός Ιστορικός Χάρτης της Κρήτης : 1821-1830»

Το έργο υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και τελεί υπό την Αιγίδα της Επιτροπής ΕΛΛΑΔΑ 2021

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου, στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, η Περιφέρεια Κρήτης παρουσίασε το πρωτότυπο εκπαιδευτικό έργο «Ψηφιακός Ιστορικός Χάρτης της Κρήτης : 1821-1830».

Το έργο υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και τελεί υπό την Αιγίδα της Επιτροπής ΕΛΛΑΔΑ 2021.

Ο ψηφιακός ιστορικός χάρτης περιέχει όλα τα γεγονότα  της επανάστασης στο νησί, από το 1821 έως το 1830. Πρόκειται για ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό εργαλείο που βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτης  (https://1821.crete.gov.gr/) και είναι προσβάσιμο και από άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής.

Η Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης, Απασχόλησης και Νέας Γενιάς, Έφη Κουτεντάκη, αφού ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Κρήτης για την ενθάρρυνση και τη στήριξη στη δράση, επεσήμανε το επιστημονικό και παιδαγωγικό υπόβαθρο του έργου και τον σύγχρονο, ψηφιακό του χαρακτήρα. Όπως τόνισε, «Ο Ψηφιακός Ιστορικός Χάρτης της Κρήτης του 1821 αντιπροσωπεύει την προσπάθειά μας στην Περιφέρεια Κρήτης να παραδώσουμε στις σχολικές μονάδες ένα εκπαιδευτικό εργαλείο που εμπλουτίζει τη διδασκαλία της τοπικής και εθνικής μας ιστορίας και δίνει στους μαθητές και στις μαθήτριες τη δυνατότητα να περιηγηθούν στο επαναστατημένο νησί μας.»

Ο Ηλίας Κολοβός, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας έργου, δήλωσε : «Μέσω του έργου παρουσιάζονται στοιχεία που αφορούν την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά, και τη συλλογική μνήμη, προσφέροντας μια ψηφιακή περιήγηση στο παρελθόν σε τοπικό επίπεδο. Συγκεντρώθηκαν και αποτυπώθηκαν ψηφιακά, ιστορικά γεγονότα, πρόσωπα, τοποθεσίες και στρατηγικά σημεία ενώ τα κείμενα διανθίστηκαν με παλιές φωτογραφίες, χάρτες και σχέδια. Η μουσική που συνοδεύει την ψηφιακή περιήγηση  προέρχεται από το έργο του Δημήτρη Μαραμή, «Καπετάν Μιχάλης».

Ο Μιχάλης Σηφάκης και η Σταυρούλα Ντοά, συνεργάτες του Εργαστηρίου Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου – Υπολογιστή, ΙΠ-ΙΤΕ, αναφέρθηκαν στα τεχνολογικά χαρακτηριστικά που διέπουν το έργο και στη δυνατότητα πρόσβασης από άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής. 

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης, Μανόλης Καρτσωνάκης, αφού συνεχάρη τους συντελεστές του έργου, δήλωσε ότι ο ψηφιακός χάρτης αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο για τη διδασκαλία της τοπικής ιστορίας στην Κρήτη και αποτελεί μια διαθεματική σύζευξη που συμβάλλει στην αφύπνιση του ενδιαφέροντος μαθητών και μαθητριών ώστε να κατανοήσουν σε βάθος την επαναστατική εμπειρία.»

Την εκδήλωση χαιρέτισε η Αντιδήμαρχος Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Νέας Γενιάς του Δήμου Ηρακλείου, Στέλλα Αρχοντάκη. 

Παρόντες ήταν ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Παύλος Μπαριτάκης και ο Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Οργάνωσης, Ζαχαρίας Δοξαστάκης. Χαιρετισμούς απέστειλαν η Υφυπουργός  Παιδείας και Θρησκευμάτων, ΖέτταΜακρή, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γεώργιος Κοντάκης και η Πρόεδρος της Επιτροπής «ΕΛΛΑΔΑ 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Δείτε και αυτά

ΚΡΗΤΗ

Μετά από ανακοίνωση της Αστυνομίας, έκλεισε ο δρόμος Ηρακλείου-Μεσαρά Θα ισχύσει προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων μεικτού βάρους άνω των τριάμισι (3,5)...

ΚΡΗΤΗ

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι οι δύο άνδρες συχνά καυγάδιζαν για τα μάτια μιας γυναίκας Ανατροπή καταγράφεται στην υπόθεση θανάτου του 30χρονου Ιρακινού στην περιοχή των Καμινίων...

ΚΡΗΤΗ

Στην εκτίμηση ότι οι πιθανότητες για έναν μεγάλο σεισμό κοντά στο Ηράκλειο, όπου το προηγούμενο 48ωρο παρατηρήθηκε έντονη σεισμική δραστηριότητα με δεκάδες δονήσεις, είναι ελάχιστες συγκλίνουν...

ΚΡΗΤΗ

Σε άθλια κατάσταση μεταφέρθηκε άνδρας στο νοσοκομείο τα ξημερώματα – Υπέκυψε στα τραύματά του λίγες ώρες αργότερα Τραγωδία σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής 16...