Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Το σφουγγάτο του Ντούιντο, με λαψανίδια και αβρωνιές!!

Ένα φαγητό βγαλμένο από την κρητική γη!


Καθώς βρισκόμαστε στα μεσοχείμωνα, τα διάφορα βρουβερικά είναι πληθώρα στην κρητική ύπαιθρο!!

Οι περισσότεροι βέβαια από εμάς θα βρεθούνε στην εξοχή και θα μαζέψουν πολλά από αυτά, για να τα ψήσουν με διάφορους παραδοσιακούς τρόπους και να τα γευτούν, που πέρα από πεντανόστιμα, είναι και υγιεινά για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Το ίδιο έκανα και εγώ σήμερα και βγήκα μια βόλτα και μάζεψα λαψανίδια και αβρωνιές, ενώ στη συνέχεια σκέφτηκα να φτιάξω ένα σφουγγάτο με αυτά, που θα σας το παρουσιάσω στην συνέχεια και όποιος από σας κάνει το ίδιο με εμένα, θέλω να πιστεύω ότι θα το επαναλάβει, για άλλη μια ακόμα τουλάχιστον φορά!!

Αλλά για να μην μακρηγορούμε, ας ξεκινήσουμε το μαγείρεμα.

Πλένουμε πολύ καλά τα λαψανίδια και τις αβρωνιές και στη συνέχεια τα κόβουμε σε πολύ μικρά μικρά κομματάκια.
Κόβουμε επίσης με τον ίδιο τρόπο και δυο ξερά κρεμμύδια.
Βάζουμε το τηγάνι στη φωτιά και του βάζουμε ελαιόλαδο, να καλύπτει όλο τον πάτο.

Μετά που θα ζεσταθεί το ελαιόλαδο, ρίχνουμε μέσα τα κομμένα κρεμμύδια και τα ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν.
Στη συνέχεια βάζουμε στο τηγάνι μέσα, δυο κρασοπότηρα κόκκινο κρασί και δυο κρασοπότηρα νερό.

Μετά που θα βράσει καλά, βάζουμε μέσα και τα κομμένα λαψανίδια και αβρωνιές.
Βάζουμε επίσης θαλασσινό αλάτι και πιπέρι.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε, ενώ σκεπάζουμε το τηγάνι με ένα πούμα και το ξεσκεπάζουμε για να ανακατέψουμε και πάλι το ξανασκεπάζουμε.

Μετά που θα μαλακώσουν και θα τρώγονται τα βρουβερικά, κατεβάζουμε το τηγάνι και στραγγίζουμε καλά το λάδι, ενώ το ανεβάζουμε πάλι στη φωτιά.

Την ίδια ώρα είχαμε χτυπημένα, τουλάχιστον δέκα αυγά και τα περιχύνουμε πάνω από τα βρουβερικά και ανακατεύουμε.
Με ένα μεγάλο πούμα γυρίζουμε το σφουγγάτο, δυο τρεις φορές, για να μην κολλήσει.

Ας μην μας φανούν όμως πολλά τα αυγά, γιατί τα χόρτα σηκώνουν μπόλικα.

Εξ άλλου τα αυγά είναι καλή τροφή, αφού τα λιπαρά τους είναι ωφέλημα στον ανθρώπινο εγκέφαλο!!

Δεν είναι μόνο ωφέλημα τα Ω3 του σολομού και της σαρδέλας, είναι ωφέλημα και τα λιπαρά των αυγών!!
Φτάνει να ακολουθούμε το ”μέτρον άριστον”!!

Σύνταξη κειμένου, φωτογραφικό υλικό: Φανούριος Ζαχαριουδάκης

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Στην Κρήτη το Πάσχα παλιά δεν σούβλιζαν αρνί, απλά έσφαζαν ένα σφακτό, ρίφι ή αρνί και μ’ αυτό έκαναν διάφορα φαγητά. Πριν την ανάσταση,...

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολλά από τα πατροπαράδοτα έθιμα στα χωριά της Κρήτης, δεν έχουν αλλάξει και πολύ ακόμα μέχρι και σήμερα Γράφει ο Γεώργιος Χουστουλάκης Μετά την...

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Οι χοχλιοί μέσα από την λαογραφία της Κρήτης Η ζωή του Κρητικού ήταν και είναι στενά συνδεδεμένη με τους χοχλιούς από την Μινωική εποχή...

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Θριαμβευτική είσοδος του Ιησού στην Ιερουσαλήμ, «καθήμενος επί πώλου όνου». «Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου», αναφωνούσε το πλήθος, που τον υποδέχθηκε με...

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι η σοβαρότερη και ιερότερη μέρα του ορθόδοξου εορτολογίου Τη Μεγάλη Παρασκευή κορυφώνονται τα πάθη του Χριστού και γίνεται η σταύρωση...

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Η Εκκλησία θυμάται τον Ιωσήφ τον Πάγκαλο και το γεγονός της άκαρπης συκιάς που ξεράθηκε, όταν ο Κύριος την καταράστηκε Το βράδυ στις Εκκλησίες...

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Η Εκκλησία θυμάται τα Άγια Πάθη του Κυρίου Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής γίνεται ο στολισμός του Επιταφίου στις εκκλησίες. Αρχικά ψάλλονται οι Μεγάλες...

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

H Εκκλησία θυμάται τον Μυστικό Δείπνο Το Θείο Δράμα κορυφώνεται και η υμνογραφία της ημέρας είναι σχετική με τα Πάθη του Χριστού, τη Σταύρωση...