Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Το σφουγγάτο του Ντούιντο, με λαψανίδια και αβρωνιές!!

Ένα φαγητό βγαλμένο από την κρητική γη!


Καθώς βρισκόμαστε στα μεσοχείμωνα, τα διάφορα βρουβερικά είναι πληθώρα στην κρητική ύπαιθρο!!

Οι περισσότεροι βέβαια από εμάς θα βρεθούνε στην εξοχή και θα μαζέψουν πολλά από αυτά, για να τα ψήσουν με διάφορους παραδοσιακούς τρόπους και να τα γευτούν, που πέρα από πεντανόστιμα, είναι και υγιεινά για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Το ίδιο έκανα και εγώ σήμερα και βγήκα μια βόλτα και μάζεψα λαψανίδια και αβρωνιές, ενώ στη συνέχεια σκέφτηκα να φτιάξω ένα σφουγγάτο με αυτά, που θα σας το παρουσιάσω στην συνέχεια και όποιος από σας κάνει το ίδιο με εμένα, θέλω να πιστεύω ότι θα το επαναλάβει, για άλλη μια ακόμα τουλάχιστον φορά!!

Αλλά για να μην μακρηγορούμε, ας ξεκινήσουμε το μαγείρεμα.

Πλένουμε πολύ καλά τα λαψανίδια και τις αβρωνιές και στη συνέχεια τα κόβουμε σε πολύ μικρά μικρά κομματάκια.
Κόβουμε επίσης με τον ίδιο τρόπο και δυο ξερά κρεμμύδια.
Βάζουμε το τηγάνι στη φωτιά και του βάζουμε ελαιόλαδο, να καλύπτει όλο τον πάτο.

Μετά που θα ζεσταθεί το ελαιόλαδο, ρίχνουμε μέσα τα κομμένα κρεμμύδια και τα ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν.
Στη συνέχεια βάζουμε στο τηγάνι μέσα, δυο κρασοπότηρα κόκκινο κρασί και δυο κρασοπότηρα νερό.

Μετά που θα βράσει καλά, βάζουμε μέσα και τα κομμένα λαψανίδια και αβρωνιές.
Βάζουμε επίσης θαλασσινό αλάτι και πιπέρι.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε, ενώ σκεπάζουμε το τηγάνι με ένα πούμα και το ξεσκεπάζουμε για να ανακατέψουμε και πάλι το ξανασκεπάζουμε.

Μετά που θα μαλακώσουν και θα τρώγονται τα βρουβερικά, κατεβάζουμε το τηγάνι και στραγγίζουμε καλά το λάδι, ενώ το ανεβάζουμε πάλι στη φωτιά.

Την ίδια ώρα είχαμε χτυπημένα, τουλάχιστον δέκα αυγά και τα περιχύνουμε πάνω από τα βρουβερικά και ανακατεύουμε.
Με ένα μεγάλο πούμα γυρίζουμε το σφουγγάτο, δυο τρεις φορές, για να μην κολλήσει.

Ας μην μας φανούν όμως πολλά τα αυγά, γιατί τα χόρτα σηκώνουν μπόλικα.

Εξ άλλου τα αυγά είναι καλή τροφή, αφού τα λιπαρά τους είναι ωφέλημα στον ανθρώπινο εγκέφαλο!!

Δεν είναι μόνο ωφέλημα τα Ω3 του σολομού και της σαρδέλας, είναι ωφέλημα και τα λιπαρά των αυγών!!
Φτάνει να ακολουθούμε το ”μέτρον άριστον”!!

Σύνταξη κειμένου, φωτογραφικό υλικό: Φανούριος Ζαχαριουδάκης

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά

Life

Τα λέγανε γενικά «χόρτα», και τα πιο σπουδαία μετά το ροδίκιο ήταν οι βρούβες και τα λαψανίδια Κείμενο Φωτογραφίες: Γεώργιος Χουστουλάκης Τα λαψανίδια ή...

Life

Τα λαψανίδια είναι από τα το πρώτα βραστά χορταρικά της χρονιάς, και είναι τόσο λατρευτά από τον κρητικό λαό, που συναγωνίζονται τα πικροράδικα και...

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ένα από τα πιο απολαυστικά γεύματα χωρίς ιδιαίτερο κόστος και χρόνο προετοιμασίας είναι χωρίς αμφιβολία το σφουγγάτο Με λίγα υλικά θα έχουμε το αποτέλεσμα...