Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Creta

Αναγνώριση Π.Ο.Π. της Κρητικής γραβιέρας

Ανησυχίες από τοπικούς φορείς σχετικά με τον κίνδυνο άρσης της αναγνώρισης της κρητικής γραβιέρας


Ερώτηση για την Κρητική γραβιέρα κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκης προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, εκφράζονται ανησυχίες από τοπικούς φορείς σχετικά με τον κίνδυνο άρσης της αναγνώρισης Π.Ο.Π. (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης).

Όπως τόνισε στην ερώτησή του ο κ. Βαρδάκης, με την απόφαση 313047/14-01-94 (ΦΕΚ 16/14-01-94) της επίσημης εφημερίδας της Ε.Ε. L148/1996, η κρητική γραβιέρα αποτελεί ένα από τα 20 προϊόντα Π.Ο.Π. ελληνικών τυριών.

Παράγεται από παραδοσιακό γάλα πρόβειο ή μείγμα αιγοπρόβιου, και είναι ένα απο τα πιο φημισμένα ελληνικά τυριά και παράγεται και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης.
Δεδομένης της μεγάλης σημασίας τόσο του κτηνοτροφικού τομέα για την οικονομία της Κρήτης, αλλά και των παραγόμενων προϊόντων στην προσπάθεια διασύνδεσης του τουριστικού με τον αγροδιατροφικό τομέα, αποτελεί μεγάλη πρόκληση τόσο προς την κατεύθυνση της ποιοτικής αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος όσο και ως προς την διάθεση των προϊόντων της κρητικής κτηνοτροφίας.

Ο κ. Βαρδάκης ζητά από τον Υπουργό να ενημερωθεί σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο, όχι μόνο για να προστατευτεί η αναγνώριση Π.Ο.Π., αν υπάρχει ζήτημα, αλλά και με ποιες δράσεις προβάλλονται τα προϊόντα Π.Ο.Π. τόσο στην εγχώρια όσο και τη διεθνή αγορά. Τέλος ζητά να μάθει, ποιες είναι οι ενέργειες που θα ενθαρρύνουν την διασύνδεση του πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά