Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Creta

Γιατί είναι έξω ο παιδοκτόνος Μεταξάκης; Αναστάτωση μετά την αποφυλάκιση

Ελεύθερος μετά από 19 χρόνια ο Γ. Μεταξάκης που έπνιξε τα τρία παιδιά του στον Αλμυρό


Στις 21 Σεπτεμβρίου του 1999 στις όχθες του Αλμυρού ποταμού αποκαλύφθηκε μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες που έχουν συγκλονίσει την Ελλάδα. Αστυνομικοί, δύτες, πυροσβέστες, δημοσιογράφοι, τηλεοπτικά συνεργεία…και ένας τραγικός παππούς να κλαίει με λυγμούς…. Κοιτάει στο νερό του ποταμού και φωνάζει «αχ αγγελούδια μου, πού είστε παιδάκια μου!».

Κάποιοι προσπαθούν να τον παρηγορήσουν. Κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει ότι ο Γιώργος Μεταξάκης είχε πράγματι σκοτώσει τα τρία αγοράκια του, πετώντας τα στον Αλμυρό ποταμό για να εκδικηθεί την εν διαστάσει σύζυγο του. Ήλπιζαν ότι μπλόφαρε!

Και ξαφνικά όλοι «παγώνουν». Οι δύτες είχαν εντοπίσει και ανασύρει στις όχθες του ποταμού το πρώτο από τα τρία αδικοχαμένα αδερφάκια. Έμοιαζε με κοκαλωμένο πουλάκι. Το είπε και το έκανε! Στον τόπο εκτυλίσσονται σκηνές αρχαίας τραγωδίας. Ο παππούς, ένα ανθρώπινο ράκος, τρέχει με κραυγές προς το σημείο όπου έχουν εναποθέσει την σορό του εγγονιού του. Κάποιοι προσπαθούν να τον κρατήσουν μακριά. Μάταια! Ο θρήνος και ο οδυρμός του αναδύονται από τα βάθη των σωθικών του.

Οι περισσότεροι έχουν μείνει στήλη άλατος. Κλαίνε όλοι. Οπερατέρ πετούν τις κάμερες. Δημοσιογράφοι λυγίζουν. Αδυνατούν να καταγράψουν αυτήν την πρωτοφανή τραγωδία που εξελίσσεται μπροστά στα μάτια όλων. Ακολουθεί η δεύτερη σορός και λίγο αργότερα η τρίτη. Τα τρία αδικοχαμένα αδελφάκια το ένα δίπλα στο άλλο: ο 10χρονος Γιάννης, ο 4χρονος Νικόλας και το μόλις δύο ετών αβάπτιστο.

Μία ημέρα πριν έπαιζαν ανέμελα. Έριχναν πέτρες στο ποτάμι και έπιναν τους χυμούς που είχε αγοράσει ο πατέρας τους πριν τα σπρώξει στον θάνατο, όπως είχε προσχεδιάσει μήνες πριν. Μοναδική διασωθείσα η μεγαλύτερη κόρη της οικογένειας, η 12χρονη Τάνια. Ο Μεταξάκης την άφησε στο αυτοκίνητο, έδεσε με κορδόνια τα χέρια της στο χειρόφρενο, ανασήκωσε το καπό για να μην βλέπει όσο εκείνος εκτελούσε το σχέδιό του.

Γιατί αποφυλακίστηκε

Μετά από 19 χρόνια ο παιδοκτόνος της Κρήτης είναι ξανά ελεύθερος. Πριν από λίγες ημέρες, στις 23 Νοεμβρίου, πέρασε την πύλη εξόδου των φυλακών Δομοκού όπου βρισκόταν τα τελευταία δύο χρόνια. Όπως σχολίασαν έγκριτοι νομικοί, η αποφυλάκιση του Μεταξάκη, καταδικασμένου σε τρις ισόβια, δρομολογήθηκε από τη στιγμή που έχει συμπληρώσει 19 έτη πραγματικής έκτιση σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έχει επιδείξει καλή διαγωγή μέσα στη φυλακή και του αναγνωρίζεται η δυνατότητα να επανενταχθεί ομαλά στο κοινωνικό σύνολο.

Αναφέρεται ότι  ως «καλή διαγωγή νοείται η αληθής και πραγματική θετική συμπεριφορά, που πηγάζει από την ενδόμυχη αποδοχή των κανόνων της προσήκουσας εκδηλωτικής συμπεριφοράς και η οποία συνιστά το θεμέλιο της διαπιστωμένης καλής διαγωγής, αποτελεί δε το ουσιώδες στοιχείο της προσωπικότητας και αποδεικνύει την ηθική βελτίωση του κρατούμενου» ενώ σε άλλο σημείο επισημαίνεται:  «Επίσης, πρέπει να ερευνάται κατά πόσο ο κατάδικος παρέχει προσδοκία εντίμου βίου στο μέλλον και μάλιστα ότι μπορεί να επανέλθει ακινδύνως στην κοινωνία».

Με τον νόμο Παρασκευόπουλου το όριο της πραγματικής έκτισης ορίζεται στα 19 έτη αντί των 20 που ίσχυε μέχρι πρότινος υπό την προϋπόθεση να πληρούνται τα προαναφερόμενα κριτήρια.

Ο Μεταξάκης είχε προσπαθήσει και στο παρελθόν να αποφυλακιστεί, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Αρχικώς έγκλειστος στο ψυχιατρείο του Κορυδαλλού, στη συνέχεια στις φυλακές του Κορυδαλλού και εν τέλει στις φυλακές του Δομοκού, είχε κάνει αλλεπάλληλες προσπάθειες πρωτίστως  για άδειες και εν συνεχεία για αποφυλάκιση.

Η αποφυλάκισή του έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στο περιβάλλον της πρώην συζύγου του, Αργυρώς, που  ενημερώθηκε άτυπα για την εξέλιξη αυτή. Ουδείς τους ενημέρωσε επίσημα. Η αλήθεια είναι ότι τον τελευταίο μήνα είχαν υπάρξει  σχετικές πληροφορίες ότι επίκειται αποφυλάκιση του 60χρονου σήμερα παιδοκτόνου και γι’ αυτό είχαν το νου τους.

Ωστόσο δεν γνωρίζουν ακόμα τους όρους που τέθηκαν για την αποφυλάκισή του. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στον Γιώργο Μεταξάκη έχει απαγορευτεί να βρίσκεται στο Ηράκλειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Π»,  μέσα στην εβδομάδα ενδέχεται να  υπάρξουν κάποιες εξελίξεις από την πλευρά της πρώην συζύγου και ίσως επιδιωχθεί και κάποια συνάντηση με τις εισαγγελικές Αρχές.

Το ημερολόγιο της φρίκης

Ο Γιώργος Μεταξάκης φέρεται να προέβη στην τριπλή παιδοκτονία θέλοντας να εκδικηθεί την εν διαστάσει σύζυγό του και την οικογένειά της, για τους οποίους έτρεφε απέραντο μίσος.

Το μπλε ημερολόγιο που άφησε πίσω ήταν αποκαλυπτικό των σκοτεινών του σκέψεων και των προθέσεών του. Τη μοιραία νύχτα φέρεται να έγραψε: «Εδώ τελειώνουν όλα. Αφήνω πίσω την κόρη μου».

Όπως είχε γίνει γνωστό, ο Μεταξάκης σχεδίαζε καιρό τη δολοφονία των παιδιών, όμως προσπαθούσε να προετοιμαστεί. «Σήμερα πήρα τα παιδιά για βόλτα και είχα σκοπό να τα σκοτώσω, αλλά δεν μπόρεσα.

Tο αφήνω για την Πέμπτη που θα τα ξαναδώ. Ελπίζω και τότε να μην μπορέσω» έγραφε. O Mεταξάκης άρχισε να τηρεί ημερολόγιο μετά την καταδίωξή του από την Aστυνομία στην εθνική οδό, όταν είχε απαγάγει τα παιδιά του στις 13 Iουνίου, ανήμερα των ευρωεκλογών.

H δημοσιότητα που είχε πάρει  το γεγονός τον είχε ενοχλήσει, καθώς, όπως έγραφε στο ημερολόγιο, ένιωθε γελοιοποιημένος.

Ένα περιστατικό που αν είχε αξιολογηθεί σωστά από τις αρμόδιες Αρχές, ίσως να είχε αποφευχθεί η τραγωδία. Στο ημερολόγιο έγραφε: «μου είναι αδιανόητο να αφήσω τα παιδιά μου στους μεγαλύτερους εχθρούς μου».

Αμέσως μετά την αποτρόπαια πράξη του ο παιδοκτόνος εγκατέλειψε στην περιοχή του Μοχού την 12χρονη κόρη του και στη συνέχεια προσπάθησε να διαφύγει. Όταν συνελήφθη από τους αστυνομικούς βρέθηκε ξυρισμένος επιδιώκοντας προφανώς να αλλάξει την εμφάνισή του. Επέμεινε ότι δεν σκότωσε τα παιδιά, αλλά ότι η πτώση τους στο νερό ήταν ατύχημα.

Ακόμα και όταν οδηγήθηκε για τη διαδικασία της αναπαράστασης στον Αλμυρό ποταμό, παρέμεινε τρομακτικά ατάραχος. Υπήρξε μία μόνο στιγμή ανησυχίας. Όταν οι αστυνομικοί, μπλοφάροντας, του είπαν ψέματα ότι ο μεγαλύτερος γιος του ζει και κάποιος φώναξε: «φέρτε τον Γιάννη».

Δάκρυ δεν έχυσε ούτε κατά την απολογία του όταν του έδειξαν τις φωτογραφίες των νεκρών του παιδιών στα φέρετρα. Ψυχρά και κυνικά ανέφερε απλώς ότι εκείνος τα έριξε στο ποτάμι. Είχε προηγηθεί πολύωρη συζήτηση με τον διορισμένο συνήγορό του που τον προκάλεσε να σταθεί αντρίκια και  να ομολογήσει στη μνήμη των παιδιών του, αλλά και για τους δικούς του συγγενείς που δεν μπορούσαν να υψώσουν κεφάλι υπό το βάρος της κοινωνικής κατακραυγής και του στιγματισμού.

Ένα χρόνο μετά, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρεθύμνου επιβάλλει τρις ισόβια στον Γιώργο Μεταξάκη. Ακούει την ετυμηγορία χωρίς καμία σύσπαση στο πρόσωπο.

Παραμένει ατάραχος ακόμα και όταν ο πρώην κουνιάδος του βροντοφωνάζει στην αίθουσα τα ονόματα των τριών αγοριών. Στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο ο παιδοκτόνος παραιτείται της έφεσης με επιστολή του προς το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Κρήτης. Έτσι έκλεισε δικαστικά η υπόθεση της τριπλής παιδοκτονίας της Κρήτης, όμως οι πληγές παραμένουν ανοιχτές μέχρι και σήμερα.

Ήταν πριν μερικά χρόνια στο Ηράκλειο;

Ο παιδοκτόνος δεν είχε πάρει άδειες, σύμφωνα τουλάχιστον με την ενημέρωση που έχει η πλευρά της πολιτικής αγωγής. Ωστόσο προκαλεί αίσθηση η μαρτυρία στην «Π» αστυνομικού, ο οποίος συμμετείχε στην προανάκριση της πολύκροτης υπόθεσης.

Υποστηρίζει λοιπόν ότι πριν από περίπου 4-5 χρόνια ο Μεταξάκης βρισκόταν στο Ηράκλειο με άδεια και μάλιστα είχαν συναντηθεί σε σούπερ-μάρκετ στην περιοχή της Θερίσου.

Με βάση τη μαρτυρία, ήταν ο παιδοκτόνος που πλησίασε τον αστυνομικό. «Με θυμάσαι;» φέρεται να τον ρώτησε, με τον αστυνομικό να τον αναγνωρίζει, όπως υποστηρίζει, αν και με πολλά παραπανίσια κιλά.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, κατά τον πολυετή εγκλεισμό του ο Γιώργος Μεταξάκης φέρεται να συναντήθηκε μία φορά στη φυλακή με την κόρη του, κάτι που έγινε αρκετά χρόνια μετά το τραγικό συμβάν.

Η συνάντηση αυτή φέρεται να υπαγορεύθηκε υπό ειδικές περιστάσεις. Πέραν τούτου όμως δεν υπήρξε, όπως λένε οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, άλλη επαφή.

patris.gr

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά