Connect with us

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ήταν κάποτε η Φανερωμένη ένας αληθινός επίγειος παράδεισος;

Δημοσιεύτηκε

στις

Πόσοι άραγε θυμούνται το χωριό Φανερωμένη της Μεσαράς πως ήταν τη δεκαετία του ’60 και πριν;


Πόσοι θυμούνται τις ασχολίες των κατοίκων που είχαν σχέση με το τι έβγαζε ο τόπος τότε από μόνος του, και τί παρήγαγαν οι ίδιοι οι κάτοικοι;

Τον παράδεισο τον είχαν δημιουργήσει αφενός μεν τα πολλά νερά του όποθυ, αφετέρου το αργιλώδες υπέδαφος, πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες και ιχνοστιχεία. Επειδή ο ποταμός κατέβαζε νερά το χειμώνα, πολλές φορές πλημμύριζε! Η ιλύ αυτή σαν στέγνωνε ήταν ανώτερη από λίπασμα!

Δεν ήταν τυχαίο που όλη η Φανερωμένη ήταν ένα απέραντο πανέμορφο περιβόλι από καλλιεργήσιμα δένδρα αλλά και άγρια.

Όλα τα δένδρα στη Φανερωμένη!

Από τα καλλιεργήσιμα δένδρα δέσποζαν οι πορτοκαλιές οι μουσμουλιές, ή δεσπολιές όπως τις ονομάζουν οι κάτοικοι. Υπήρχαν όλων των ειδών τα ξινόδενδρα, κίτρα κιτρολέμονα σκαραμάντζα, πορτοκάλια ομφαλοφόρα, γλυκοπορτάκαλα, ακόμα και γλυκολαίμονα. Υπήρχαν σκληροπορτάκαλα, μυρωδάτα πορτοκάλια, μανταρίνια ντόπια και αφράτα και επίσης μεγαλύτερα μανταρίνια που τα λέγανε νεραντζομαντάρινα!

Είχε δε το χωριό, όλες τις ποικιλίες από μπουρνέλες, που τις έλεγαν «τζαρνερίδες». Αυτές τρωγόταν ακόμα και πράσινες! Έβγαζε μπουρνέλες κίτρινες ή ρόδοκόκκινες σαν πορτοκάλια μεγάλες, έβγαζε μαύρες, άσπρες, έβγαζε βερίκοκα καρύδια απίδια και τα σύκα πολλά είδη ακόμα και «μαγιανά», αφού ωρίμαζαν το Μάη μήνα. Το χωριό είχε ακόμα και βυσσινιές και μήλα φιρίκια!

Πολλοί όλα αυτά τα φόρτωναν σε δυό τελάρα στο γαϊδούρι, και τα κατέβαζαν το Σαββάτο στο παζάρι των Μοιρών. Και τι δεν έβγαζε το χωριό αυτό! Θυμούμαι τον παππού μου που είχε πολλές μπανανιές και οι μπανάνες απίστευτα νόστιμες! Είχε σταφίλια ραζακιά σιρίκια και ταχτάδες! Είχε ακόμα το χωριό και λοτόδενδρα, μάλιστα ένα σώζεται ακόμη! ΟΙ καλύτερη εποχη ήταν η άνοιξη σαν άνθιζαν οι λεμονιές και οι μουσμουλιές! Όλο το χωριό ήταν περιτρυγυρισμένο σε ένα μεθυστικό άρωμα! Και τα πεδινά μέρη είχαν πλούσια βλάστηση, για αυτό είχε πολλά οικόσιτα ζώα και κυρίως μεγάλα όπως βόδια και άλογα, και για αυτό κάποιοι είχαν διακριθεί σε ιππασίες!

Η Φανερωμένη είχε τα «Βασιλικά περβόλια»!

Στα περιβόλια έβαζαν από όλα τα κηπευτικά και μποστανικά, τα οποία όχι μόνον δεν ήταν αυτάρκης το χωριό, αλλά πουλούσαν κιόλας κι από αυτά στο παζάρι! Έτσι εκτός από σιτηρά, σταφύλια κρασί και λάδι, είχαν επιπλέον εισοδήματα και από τα κηπικά τους!

Δίκαια οι ξένοι είπαν πως η Φανερωμένη έχει τα «Βασιλικά περβόλια!», δηλαδή τα καλύτερα της Κρήτης! Το χωριό το διασχίζει ο Κουτουλίτης Ποταμός, ο οποίος κατέβαζε πολλά νερά από το Βότομο του Ζαρού, και στο δρόμο προστίθενταν και άλλες πηγές.

Το Φλεβάρη που «ξεφλεβίζανε οι πηγές» είχε άφθονο νερό, αλλά λιγόστευε ο ποταμός όσο ποτίζανε, οπότε έτρεχε λίγο το νερό και τον Ιούνιο μήνα στέρευε τελείως! Όμως οι κεντρικοί τσιμεντένιοι αγωγοί είχαν πάντα πλούσια νερά όλο το Καλοκαίρι!

Πολλές πηγές με δροσερό νερό

Το χωριό είχε και τις δικές του πηγές, όπως στα νότια εκείνη «στου Γαβαλά» που ήταν μια σπηλιά με περιβάλλον στέπας της Αφρικής! Εκεί έσταζε παγωμένο νερό από τα πέτρινα ψηλά τοιχώματα της σπηλιάς, και συγκεντρώνονταν σε μια μεγάλη πέτρινη γούρνα, και από εκεί γέμιζε τα σταμνιά του ο κόσμος το καλοκαίρι για να δροσιστεί ! Λίγο πιο νότια υπήρχε το «καβούσι της μερθιάς» που ήταν σε ένα ρέμα, και τη πηγή σκέπαζαν τεράστιες μερθιές! Ήταν η «Τούρκικη κρήνη» με τις πολλές γούρνες και δίπλα σε μια μεγάλη μουριά υπήρχε τούρκικο νεκροταφείο επί τουρκοκρατίας. Είχε επίσης η Φανερωμένη κι άλλες πηγές, ανατολικά στο Λιβάδι και στις Πλακούρες, και βόρεια μία άλλη στου Ποταμίτη,Είχε και άλλες που δεν τις θυμάμαι.

Από το Φράγμα και κάτω υπήρχαν δύο μεγάλοι τσιμεντένιοι αγωγοί, οι οποίοι τροφοδοτούσαν τα περιβόλια του χωριού στις δύο όχθες του ποταμού σε μεγάλη έκταση, και οι αγωγοί είχαν μονίμως άφθονα πλούσια τρεχούμενα νερά όλο το χρόνο!

Το χωριό με τις πολλές εθιές ελιγές και μερθιές!

Όταν πρωτάκουσα το τραγούδι του Θεοδωράκη «Είχα μια θάλασσα στο νου, και ένα περβόλι του ουρανού», και το «στα παραθύρια τα πλατειά είδα να κλαίει μια μυρτιά», νόμιζα πως είχε κατά νου τη Φανερωμένη! Ήμουν στο σπίτι του παππού το 1965, τότε που το άκουσα για πρώτη φορά από το ραδιόφωνο του παππού! Προσωπικά πάντα θαύμαζα τη Φανερωμένη, ακόμα γι τα άγρια δένδρα της, όπως τις εθιές δηλαδή ιτιές, αλλά και τα θαμνώδη όπως τις ελιγές ή λιγές ή λιγαριές και τις μερθιές ή μυρτιές! Μου άρεσε να είμαι κάτω από τον ίσκιο μιας εθιάς, καμάρωνα τα άνθη μιας ελιγιάς και διάλεγα να φάω τα μεγάλα μαύρα μέρτα της μυρωδάτης μερθιάς

Περπατώντας στις όχθες του ποταμού

Μια σύντομη βόλτα στον ποταμό θα έβλεπε κάποιος εκτός από εθιές λιγές και μερθιές, πολλά θεόρατα πλατάνια, άγριες μουριές και χαρουπιές. Υπήρχαν πολλά βάτα, κι αυτό σηματοδοτούσε πως υπήρχαν και τα πολλά νερά!
«Όπου δες βρούλα και βάτο, δέξου και νερό από κάτω!» Έλεγαν οι ντόπιοι!

Τα παιδιά χαρά τους ήταν να μαζεύουν βάτσινα (βατόμουρα) καθώς και μέρτα. Και επειδή ήταν και το βουνό πολύ κοντά, μάζευαν και δροσερά φασκόμηλα! Είχε επίσης ο ποταμός πολλά αφράτα, άγριους κισσούς πάνω στα θεόρατα πλατάνια πολλές αβρονιές οι ντόπιοι μάζευαν τα βλαστάρια της αβρονιάς και τα έκαναν βραστά με λάδι και ξύδι! Με τη βόλτα θα έβλεπε κάποιος πολλά καβούρια αλλά και χέλια στο ποταμό, και όπου στέρνιαζε το νερό, έβλεπες και πολλά μικρά ψαράκια!

Σήμερα τα «βασιλικά περιβόλια» μείνανε δίχως …στέμμα!

Και ενώ το χωριό προοδεύει, και αξιοποιούνται τα παλιά πετρόχτιστα, ο πρόεδρος φτιάχνει πλακόστρωτο τον κεντρικό δρόμο, και ρίχνει άσφαλτο σε όλους τους υπόλοιπους δρόμους, εν τούτοις τα περιβόλια της Φανερωμένης κλαίνε τη μοίρα τους! Το μέρος φαίνεται με τη πρώτη ματιά πως διψά σήμερα για νερό, και τα περιβόλια για φροντίδα από τους ιδιοκτήτες τους! Ο κατήφορος άρχισε από τότε που οι Ζαριανοί κράτησαν το νερό τους για να ποτίζουν τις ελιές τους τη δεκαετία του ‘70, και δεν περίσσευε πλέον για τους κήπους της φανερωμένης.

Και που φτιάχτηκε το Φράγμα δεν παραμένει η ποσότητα νερού που είχε κάποτε στη διάθεσή του το χωριό. Έτσι ξεράθηκαν όλες οι εθιές του χωριού. Προσωπικά έκανα μια βόλτα στο ποτάμι να φωτογραφίσω μια εθιά, ρώτησα τη μητέρα μου που υπήρχαν κάποτε μερθιές στο χωριό, μα τίποτα! Δεν υπήρχε κανένα δένδρο για τη φωτογράφιση! Λιγόστεψαν βέβαια και οι λιγές και οι μυρθιές, αφράτα και βρούλα ούτε να διανοειθεί κανείς να δεί!

Κι όμως από αυτές τις λιγές του ποταμού, τα άγρια βλαστάρια των ελαιόδενδρων και τα καλάμια, ήταν η αιτία που κάποτε ανθούσε η καλαθοπλεχτική τέχνη στο χωριό αυτό, και οι περισσότεροι κάτοικοι του, έφτιαχναν καλάθια και τα πουλούσαν στην αγορά.

Από τις σφάκες έπλεκαν τις κόφες για τα σταφύλια, από τα αφράτα έκαναν το εσωτερικό τουσωμάριού, κάσους, στρώματα σκεπές των σπιτιών και τόσα άλλα. Από τα βρούλα έφτιαχαναν τα πανιέρια του γάμου, και τις μαλαχούνες που έβαζαν οι γυναίκεςτα πλεχτά τους.

Έτσι το χωριό ήταν κάποτε πλούσιο όμορφο και ευλογημένο!

Κείμενο: Γεώργιος Χουστουλάκης

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Όταν στη Μεσαρά οι παλιοί έπιαναν αχέλια και καβρούς

Δημοσιεύτηκε

στις

Θα πάμε στην εποχή που οι Μεσαρίτες είχαν στο τραπέζι τους πολλά αχέλια ή χέλια και καβρούς – Πως τα ψάρευαν όμως;


Ήταν μια εποχή που ο κάμπος της Μεσαράς, ήταν όλο ζωντάνια από το πολύ νερό, που το συναντούσες ακόμα και στο πιο μικρό ρέμα!

Όλο το χρόνο Χειμώνα  – Καλοκαίρι, όλα τα ποτάμια και ρέματα στη Μεσαρά έτρεχαν άφθονα τρεχούμενα νερά.

Όταν ήρθε ο αναδασμός στο κάμπο της Μεσαράς μονοπάντησε τα χωράφια των ανθρώπων και τους τα έδωσε σε ένα τόπο.

Ανά  160 μέτρα έκανε ένα δρόμο και στη μέση έκανε ένα ρέμα. Όλα τα  ρέματα αυτά, κατέληγαν στη “Γριά Σαίτα” και από εκεί τα νερά κατέληγαν στη θάλασσα.

Σε μια ηλικία από 10 έως 17, η δική μας εποχή της δεκαετίας ´80, η νεολαία δεν είχε και με πολλά πράγματα να ασχοληθεί (βλέπεις δεν υπήρχαν υπολογιστές τότε) και ψάχναμε να βρούμε τρόπους να περνάμε την ώρα μας.

Η καλύτερη ασχολία που είχαμε ήταν το κυνήγι σε αυτά τα ρέματα, που ταλέγανε και σαίτες. Τι κυνηγούσαμε? Φυσικά αχέλια και καβρούς!

Ο καλύτερος μεζές για τους πιο πολλούς Μεσσαρίτες και κυρίως Πετροκεφαλιανούς, που τα είχανε στα πόδια τους,  ήταν τα χέλια και οι καβροί!

Τα χέλια τα ψαρεύαμε συνήθως τα Καλοκαίρια, ή τις ημέρες που ήταν αποκριές, επειδή το κρέας του θεωρείται νηστίσιμο.

Τα χέλια σύχναζαν στο τρεχούμενο νερό που σχημάτιζε κολύμπες, στα ποτάμια σε φράγματα η λίμνες, και φυσικά στις σαΐτες της Μεσαράς.

Το χέλι του άρεσε να τρέχει κόντρα στο ρέμα και όπου έβρισκε κολύμπα, εκεί και φώλιαζε και άφηνε τα αυγά του.

Ο κόσμος τότε μικροί ή μεγάλοι, κυνήγαγαν τα χέλια για τον εκλεκτό μεζέ τους, μια και το κρέας ήταν δύσκολο να βρεθεί στο τραπέζι.

 

Υπήρχαν διάφοροι τρόποι ψαρέματος του χελιού

 

Ψάρεμα με φλόμο

Σε κάποιες περιοχές της Μεσαράς όπως στα Κάτω περβόλια, υπήρχαν άφθονα  φλομάκια, που τα μάζευαν και τα πήγαιναν να τα ρίξουν στα μέρη που υπήρχαν χέλια.

Ο φλόμος όταν τον κόψεις βγάζει ένα τοξικό γάλα, δηλητηριώδες, που αυτό κάνει το νερό να μυρίζει, και το χέλι να βγάλει έξω το κεφάλι του. Τότε με ένα πιρούνι στο χέρι, τα κάρφωναν, και τα πέταγαν έξω.

 

Ψάρεμα με αλισανδρούλα

Υπήρχε ένα άλλο φυτό που το έλεγαν αλισανδρούλα, που ανήκει και αυτό στα δηλητηριώδη φυτά. Αλλού τον λένε καλάνθρωπο και είναι ένα φυτό με πλατιά φύλλα, και γίνεται όρθιο πάνω από ένα μέτρο. Και αυτό το φυτό βέβαια, βάσει της φυτολογίας, ανήκει στη γενική κατηγορία του φλόμου.

Το φυτό αυτό το έκοβαν και το πήγαιναν εκεί όπου είχε χέλια. Εκεί το κοπανίζανε καλά με μια πέτρα και αυτό έβγαζε ένα ζουμί, και κατόπιν το πέταγαν στο νερό.

Λέγεται πως το ζουμί αυτό έχει την ιδιότητα να καταστρέφει το οξυγόνο του νερού, και τα χέλια μη μπορώντας να αναπνεύσουν έβγαζαν και πάλι το κεφάλι τους έξω από μια γωνιά, και τότε τα κάρφωναν με ένα πιρούνι πάλι, και τα πέταγαν έξω!

Φυσικά το χέλι, μόλις βρεθεί δυο λεπτά έξω από το νερό, πεθαίνει όπως και το ψάρι.

 

Ψάρεμα με τα κερτάρια  ή κούρτα

Άλλος σπουδαίος τρόπος ψαρέματος χελιού, ήταν και το ειδικά καλαθάκια, που τα λέγανε κερτάρια ή αλλού κούρτες.

Η κούρτα η το κερτάρι, ήταν σαν καλαθάκι στενόμακρο και πλεχτό από ειδικά άγρια βρούλα που ήταν μυτερά στην άκρη.

Η κατασκευή αυτή , είχε μια στενή τρύπα από τη μια πλευρά, και από την άλλη μια τάπα, σαν πορτάκι, που άνοιγε για να μπαίνει το χέρι να πιάνει το χέλι.

Τις κούρτες τις βάζανε από βραδύς στο νερό με διάφορες τροφές μέσα για να προσελκύσουν τα χέλια.

Το πρωί πήγαιναν και τα κοίταζαν να δουν τι χέλια είχαν πιάσει.  Το χέλι ήταν το ψάρι της εποχής!

Έτσι πολλές φορές, αυτό γινόταν πιο οργανωμένα. Έφτιαχναν πεντ’ έξη κούρτες, και τις πήγαιναν σε διάφορα σημεία που είχε κολύμπες,  και τις έριχαν στο νερό σε διαφορετικές περιοχές.

Το πρωί που πήγαιναν και τα μάζευαν, μπορούσε να είχαν μαζέψει καμιά δεκαριά χέλια, για να χορτάσει όλη η οικογένεια. Τα έκαναν συνήθως τηγανιτά η στα κάρβουνα.

 

Ψάρεμα με την καβούλα

Σκάβοντας στο χώμα βρίχναμε σκουλήκια τα οποία στη συνέχεια πιάναμε κλωστή και τα μπρουλιάζαμε φτιάχνοντας έτσι τουλάχιστον ενάμιση μέτρο κλωστή με σκουλήκια. Στη συνέχεια το τυλίγαμε όπως το σχοινί, το δέναμε σε μια πετονιά και το πετούσαμε στο νερό. Το σύστημα αυτό λεγόταν καβούλα.

Όταν τσιμπούσαν τα χέλια με μια απότομη κίνηση τραβούσαμε την πετονιά με αποτέλεσμα η κλωστή να μαγκώνει στα δόντια του χελιού και το τραβούσαμε έξω.

 

Τα αχέλια και τα πιτσιρίκια στην εξοχή

Στην εξοχή, τα παιδιά που βλέπανε τα έχνη, (αιγοπρόβατα), σαν πεινούσαν πήγαιναν να πιάσουν 3 έως 5 χέλια για να φάνε τον εκλεκτό τους μεζέ.

Άναβαν πρώτα μια φωτιά για να είναι έτοιμη, και κατόπιν πήγαιναν στο νερό είτε με φλόμο, είτε με τα χέρια, είτε χτυπώντας τα με ένα ξύλο, τα έπιαναν και επιτόπου τα πήγαιναν για ψήσιμο!

Έκοβαν μια βέργα από αγριελιά και την έκαναν μυτερή μπροστά με ένα τσακί, σαν σούβλα.

Εκεί τα πέρναγαν ολόκληρα τα χέλια όπως είναι, ζικ – ζακ σαν λουκάνικα. Το χέλι δεν έχει λέπια, οπότε το έβαζαν όπως είναι πάνω σε δυο πέτρες στη φωτιά

Πολλές φορές όμως όταν έτρωγαν πολλά χέλια, τα βάραινε το στομάχι τους, γιατί το χέλι ανήκει στα βαριά δυσκολοχώνευτα φαγητά.

 

Πως χάθηκε και το τελευταίο χέλι από τον κάμπο της  Μεσαράς!

Έφτασε μία εποχή, που τα νερά πλέον λιγόστεψαν στα ρέματα και νερά.

Έβλεπες πλέον αχέλια, μόνο στις κολύμπες που είχαν φτιάξει η αγρότες, για να αντλούν τα νερά ποτίζοντας τις καλλιέργειες τους.

Μέσα λοιπόν σε αυτές τις κολύμπες είχαν εγκλωβιστεί και τα τελευταία χέλια μην μπορώντας να πάνε αλλού πουθενά!

Όλο το χωριό αποφάσισε τότε, πως αυτά τα χέλια έτσι και αλλιώς θα ψοφούσαν μετά από λίγο καιρό που θα στέρευαν οι κολύμπες.

Έτσι λοιπόν, μαζεύτηκε όλο το χωριό, και  μπαίνοντας οι πιο τολμηροί μέσα στις κολύμπες και με σαρακάκια, σκότωναν τα αχέλια και συγχρόνως τα πετούσαν στους υπόλοιπους χωριανούς που ήταν απέξω,  που κι αυτοί με την σειρά τους, τα έβαζαν στα τσουβάλια!

Θυμάμαι ότι από εκείνη την κολύμπα βγάλαμε πάνω από 300 κιλά αχέλια!

Από τι θυμάμαι οι πιο “φανατικοί” Πετροκεφαλιανοί δεν μπορούσαν να ζήσουν χωρίς αχέλια και για πολλά χρόνια μαζεύονταν παρέες και έκαναν μια διαδρομή πάνω από μια ώρα με το αυτοκίνητο, πηγαίνοντας κοντά στο Πρέβελη, στο Κουρταλιώτικο φαράγγι και ψάρευαν εκεί αχέλια, έτσι ώστε να ξεθυμαίνει λίγο η επιθυμία τους για αυτό τον θεσπέσιο μεζέ.

Αυτό λοιπόν ήταν και το τέλος μιας εποχής η οποία θα μείνει χαραγμένη για πάντα στη μνήμη μας.

 

Το ψάρεμα του καβρού στον ποταμό

 

Ο καβρός, κοινός καβούρι, για να πιαστεί ήθελε καλό μάστορα!

Στα χωριά όλοι, από παιδιά όμως είχαν εκπαιδευτεί στο ψάρεμα του καβρού, και σπάνια θα πήγαινε κάποιος και να μην φέρει κάμποσα καβούρια στο σπίτι.

Ο λόγος που τα κυνήγαγαν ήταν για το πολύ νόστιμο κρέας του, που μοιάζει με αστακού η γαρίδας.

 

Ο απλός τρόπος ψαρέματος

Συνήθως τα παιδιά που δεν ήταν καλά εκπαιδευμένα, πήγαιναν στα ποτάμια και ξυπόλητα με τα κοντά παντελονάκια, ανασήκωναν πέτρες η πλάκες στο νερό, και κοίταζαν αν έχει από κάτω «καβρούλια». Έτσι συνήθως έπιαναν μικρά δεύτερα αδέσποτα καβούρια, ή θηλυκά που σύχναζαν κάτω από πλακωτές πέτρες μέσα στο νερό.

 

Τρόπος ψαρέματος με το βρούλο

Ένας παμπάλαιος τρόπος για να πιάσει κάποιος καβρούς η καπατσέλες (μεγάλους καβρούς), μέσα στην τρύπα τους (φωλιά τους), ήταν να βρει ένα έξυπνο τρόπο να τα ξεγελάσει, γιατί το ίδιο το καβούρι είναι πανέξυπνο, και η

παραμικρή λάθος κίνηση θα το αφήσει κρυμμένο για ώρες μέσα στη φωλιά του! Ο τρόπος λοιπόν είναι «το κόλπο με το βρούλο»!

Έβρισκαν λοιπόν ένα βρούλο που στην άκρη να έχει το δικό του ανθάκι, η ένα άλλο άριο βρούλο μυτερό, που στην άκρη έδεναν σφιχτά με σπάγκο ένα φτερό!

Εντόπιζαν την καβροτρυπχιά, και με πολύ αργές κινήσεις την πλησίαζαν.

Γονάτιζαν με προσοχή να μην τρομάξει ο καβρός, και με προσοχή πολύ, κρατώντας με το δεξί χέρι το βρούλο, το κατεύθυναν προς τον καβρό αργά αργά, που ακόμα φαινόταν ελάχιστα στην τρύπα του.

Αρχίζοντας ένα αργό σφύριγμα μακρόσυρτο. «Φιούουου», και ξανά «φιούουουου», αργά και χαμηλόφωνα, και παράλληλα άρχιζε ένα γαργάλημα με το φτερό στα πόδια του καβρού διακριτικά και πολύ απαλά…

Ο καβρός επεξεργάζοντας στο μυαλό του τα «νέα στοιχεία» που έχει μπροστά του, νομίζει πως το φτερό είναι κάποιο έντομο είναι και θέλει να περάσει μέσα στην τρύπα του!

Έτσι ο καβρός κάνει την πρώτη κίνηση ένα βήμα προς τα έξω, για να είναι πιο κοντά «στη λεία του»!

Όμως το βρούλο όλο και το τραβά πιο έξω το χέρι, και δόστου και βγαίνει και ο κάβουρας προς τα έξω!

Όταν έχει βγει ολόκληρος ο καβρός έξω, κάνει μια με το αριστερό ο εκάστοτε καβροκυνηγός, και το αρπά και το πετά έξω μακριά από την φωλιά του!

Έτσι πλέον με ευκολία, πιέζοντας το στη πλάτη του, και με τέχνη το πιάνει το καβούρι και το βάζει στο καλαθάκι του, που από πάνω είναι δεμένο με ένα πανί, να μη φύγουν όσα έχει μέσα.

 

Ψάρεμα με την σαρδέλα

Ένας άλλος τρόπος και πιο αποτελεσματικός, ήταν το ψάρεμα με την σαρδέλα. Δέναμε τη παστή σαρδέλα από την ουρά με ένα σπάγγο, και στην συνέχεια την ρίχναμε στο νερό,.

Η μυρωδιά  της σαρδέλας φυσικά  τραβούσε τους καβρούς, και πήγαιναν να την φάνε.

Δολώματα βάζαμε σε πολλά σημεία και το μόνο που κάναμε εμείς, ήταν να πηγαίνουμε να πιάνουμε τους καβρούς, που προσπαθούσαν να φάνε τη σαρδέλα, που συνήθως σε κάθε δόλωμα ήταν δύο και τρεις καβροί μαζί!

Στη μέθοδο αυτή, είχαμε ένα μόνο πρόβλημα, αν καθυστερούσαμε λίγο παραπάνω να πάμε στο επόμενο δόλωμα, δεν προλαβαίναμε, και οι καβροί έτρωγαν την σαρδέλα!

Όμως και σε αυτό το πρόβλημα βρήκαμε λύση. Βάζαμε τη σαρδέλα μέσα σε  κάλτσα, έτσι ώστε οι καβροί να προσπαθούν να κόψουν την κάλτσα, χωρίς  όμως να προλαβαίνουν να φάνε και τη σαρδέλα!

 

Τρόποι για να μεταφέρουν τα καβούρια στο σπίτι

Εκτός από το καλαθάκι η κουβά, με το πανί από πάνω, ήταν και το σταμνί, με το στενό λαιμό, που δεν μπορούσε να βγει ο καβρός από εκεί.

Συνήθως τα παιδιά που δεν είχαν ούτε σταμνί, ούτε καλαθάκι, μόλις τα έπιαναν, τους άνοιγαν τον αφαλό που έχουν στην κοιλιά, και εκεί τους κάρφωναν ένα ξύλο, και το καβούρι πέθαινε αμέσως, και άρα ήταν ακίνδυνο να δραπετεύσει! Έτσι εν ανάγκη τα έβαζαν και στις τσέπες τους!

 

Χέλια και καβούρια στο ρεφενέ!

Πολλές φορές στα καφενεία, που δεν ήθελαν να πιούνε το κρασάκι με σκέτες ελιές και κριθαρόνταγκο, έλεγαν σε κάποιον…

-Πετάξου μπρε Μανώλη μέχρι το μποταμό, να φέρεις καμιά δεκαριά καβρούς, η πράμα χέλια να πχιούμε ένα (γ)κρασί !

Πήγαινε ο εκάστοτε Μανωλιός, και τα έφερνε στην παρέα και ο καφετζής τα έψηνε, η βραστά η τηγανητά η στα κάρβουνα.

Φυσικά εκείνος που πήγαινε και τα έφερνε, δεν πλήρωνε ρεφενέ στο μερίδιό του!

Ήταν βλέπεις και εποχές που δεν υπήρχαν ψυγεία, τα κρέατα σπανίζανε, και αυτοί οι μεζέδες ήταν ιδιαίτερα εκλεκτοί για όλους!

Έτσι ο φτωχός κόσμος στα χωριά, κατεργαζόταν άλλα πράγματα για να κάνει τη ζωή του καλύτερη!

Κάτι ανάλογο, γινόταν και όταν υπήρχαν εργάτες σε διάφορες δουλειές, σε αμπελοσκάματα, σε τρυγητούς η σε έργα της κοινότητας, κλπ.

Όταν σχόλαγαν αργά, έστελναν κάποιον να πάει να χελέψει, η να πιάσει καβρούς, να περάσουν το βράδυ τους όμορφα πίνοντας τα κρασάκια τους πλέον με θεσπέσιους μεζέδες!

Σήμερα φυσικά ο κόσμος δεν ασχολείτε  πλέον με αυτά τα σπόρ, και γιατί δεν υπάρχουν πλέον στη φύση, αλλά κι αν υπάρχουν ελάχιστα, τα ενδιαφέροντα των ανθρώπων έχουν αλλάξει προς άλλες κατευθύνσεις.

Έτσι χέλια και καβροί, μας άφησαν τουλάχιστον σε μας τους παλιότερους πολλές αναμνήσεις…

 

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Γεώργιο Χουστουλάκη για την πολύτιμη βοήθειά του 

Κέιμενο – φωτογραφίες: Γεώργιος ΧουστουλάκηςΙορδάνης Μπιτσακάκης

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Παγκόσμια ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου

Δημοσιεύτηκε

στις

Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στα παιδιά που δίνουν καθημερινά μάχη να επιβιώσουν, να αντιμετωπίσουν την ασθένειά τους και να ζήσουν όπως τα υπόλοιπα παιδιά με ανεμελιά και αγάπη.


O καρκίνος είναι μια ασθένεια ιδιαίτερα «δύσκολη» και γίνεται ακόμα «δυσκολότερη» όταν εμφανίζεται σε παιδιά. Οι κυριότερες μορφές παιδικού καρκίνου είναι οι λευχαιμίες, οι εγκεφαλικοί όγκοι και τα λεμφώματα. Η έγκαιρη διάγνωση αυξάνει και τα ποσοστά ίασης.

ΠΡΕΠΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ;

Πολλά παιδιά γνωρίζουν την ασθένειά τους εφόσον δεν αισθάνονται καλά, επισκέπτονται τον γιατρό συχνότερα και καταλαβαίνουν το άγχος της οικογένειας. Το παιδί όταν δεν γνωρίζει, μπορεί να φαντάζεται χειρότερα επομένως, λέγοντάς του την αλήθεια μειώνεται το άγχος και συνεργάζεται στη θεραπεία.

ΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ;

Εξαρτάται από τη σχέση των γονιών με το παιδί και την ικανότητα διαχείρισης των συναισθημάτων τους. Οι γονείς μπορούν να μιλήσουν στο παιδί, αφού πρώτα συμβουλευτούν ειδικούς. Διαφορετικά, μπορεί να το ανακοινώσει ο γιατρός με την παρουσία, όμως, κάποιου κοντινού προσώπου που θα παρέχει υποστήριξη. Καμία χρονική στιγμή δεν είναι η κατάλληλη. Το καλύτερο είναι να το μάθει όσο πιο σύντομα γίνεται.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ;

Η ηλικία και η πνευματική ωριμότητα του παιδιού καθορίζουν το τι πρέπει να ξέρει. Στο παιδί πρέπει να μιλήσουν με ευγένεια και ειλικρίνεια και να απαντήσουν σε όλες του τις ερωτήσεις. Σημαντικό είναι να μάθει την διαδικασία της θεραπείας και τις παρενέργειες που μπορεί να έχει.

ΚΥΡΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ:

• Συνεχείς εισαγωγές στο νοσοκομείο
• Παρενέργειες χημειοθεραπείας (ναυτία) και ακτινοθεραπείας (εμετοί)
• Παρενέργειες χειρουργικής επέμβασης
• Αλλεργία στην χορήγηση αίματος, παραγώγων αίματος ή αντιβιοτικών
• Τροποποιήσεις σχολικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων
• Αποτυχία ορισμένων θεραπειών

«ΘΑ ΓΙΝΩ ΚΑΛΑ;»

Πρέπει να εξηγήσουμε στο παιδί ότι τα φάρμακα, οι ακτινοθεραπείες και η εγχείρηση θα το βοηθήσουν να απαλλαγεί από τον καρκίνο. Πρέπει να μάθει ότι οι γιατροί και η οικογένειά του θα κάνουν ότι μπορούν για να το βοηθήσουν. Αυτή είναι μία ελπιδοφόρα απάντηση που το κάνει να αισθάνεται μεγαλύτερη ασφάλεια.

ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ​

Το παιδί συχνά αισθάνεται θλίψη, άγχος, ανασφάλεια και ίσως δυσκολεύεται να εκφράσει συναισθήματα και φόβους. Ένας τρόπος έκφρασης είναι το παιχνίδι όπου οι γονείς πρέπει να το ενθαρρύνουν σε αυτό. Ιδιαίτερα παίζοντας με κούκλες, αυτοκινητάκια ή ζωγραφίζοντας, μπορεί να εκφράσει την αβεβαιότητα που νιώθει και την ανάγκη για αγάπη και στήριξη.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΟΝΕΩΝ

Εξίσου σημαντική είναι η ψυχολογική υποστήριξη στους γονείς. Τα παιδιά αγχώνονται περισσότερο με την υπερβολική ανησυχία των γονιών, ενώ όταν αντιδρούν ψύχραιμα το παιδί δείχνει υπομονή και συμμόρφωση στη θεραπεία.
Οι γονείς, πέρα από το άρρωστο παιδί, θα πρέπει να φροντίζουν τον εαυτό τους και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Είναι σημαντικό να συνεχίσουν φυσιολογικά την ζωή τους με κανόνες, οικογενειακές δραστηριότητες και προσδοκίες δείχνοντας έτσι εμπιστοσύνη στο παιδί για την αντιμετώπιση της ασθένειας.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ;

Μπορείς και εσύ να βοηθήσεις!
– Δώρισε μαλλιά: εάν πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις (π.χ. 20 εκατοστά και άνω, φυσικό χρώμα).
– Γίνε αιμοδότης: τα παιδιά που νοσηλεύονται στα Ογκολογικά Τμήματα των Παιδιατρικών Νοσοκομείων παρουσιάζουν μεγάλες ανάγκες σε αίμα, αιμοπετάλια και παράγωγα.
Ο ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΑΤΟΣ, ΟΥΤΕ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ.

Κόρχατζη Ειρήνη, Μαυρόκωστα Άννα

Ψυχολόγοι

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Και αρχές του περασμένου αιώνα υπήρχαν ερωτευμένοι!

Δημοσιεύτηκε

στις

Από εκείνη την εποχή αντάλλαζαν δώρα


Έστελναν δώρα και τότε οι νέοι με ευχετήριες κάρτες, και στην αγάπη δεν είχαν τον πρώτο λόγο μονάχα τα λουλούδια, αλλά και τα προβατάκια τα κατσικάκια τα σκυλάκια, τα ωραία καπέλα, και οπωσδήποτε τα παιδάκια!

Τώρα εκτός από τα λουλούδια έχουμε τα μπαλόνια με καρδιά, τα μαξιλαράκια, αρκουδάκια, τα σοκολατάκια…

Να δούμε τον επόμενο αιώνα τι θα έχουν να δωρίζουν οι ερωτευμένοι…

Φωτο Γεώργιος Χουστουλάκης

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Facebook

Δημοφιλη