Connect with us

ΚΡΗΤΗ

Καθυστερήσεις και στην χορήγηση προσωρινών συντάξεων

Δημοσιεύτηκε

στις

Ερώτηση του βουλευτή Σπύρου Δανέλλη σχετικά με τις καθυστερήσεις στην χορήγηση προσωρινών συντάξεων


Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με Το Ποτάμι Σπύρος Δανέλλης προς την Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στην χορήγηση των προσωρινών συντάξεων από τον ΕΦΚΑ στους νέους συνταξιούχους.

Ενώ ο σχετικός ν. 4499/2017 προβλέπει την χορήγηση των εν λόγω συντάξεων εντός διμήνου το αργότερο από την ημερομηνία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης, ο αρμόδιος ασφαλιστικός φορέας καθυστερεί αδικαιολόγητα τη χορήγησης τους, καταστρατηγώντας την κείμενη νομοθεσία.

Είναι σαφές πως οι καθυστερήσεις αυτές στοιχίζουν στους νέους συνταξιούχους, αλλά και στις οικογένειές τους που αντιμετωπίζουν σοβαρό βιοποριστικό πρόβλημα, αφού η χορήγηση της προσωρινής σύνταξης αποτελεί το βασικό τους εισόδημα.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την κ. Υπουργό: Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης     

ΘΕΜΑ: «Καθυστερήσεις και στην χορήγηση προσωρινών συντάξεων».

Μετά τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην απονομή των οριστικών συντάξεων, και την πολυετή αναμονή σχετικά με τις επικουρικές συντάξεις, το τελευταίο χρονικό διάστημα μεγάλη καθυστέρηση έχει παρατηρηθεί και στην χορήγηση των προσωρινών συντάξεων, από τον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα ΕΦΚΑ.

Ενώ στο ν. 4499/2017 αρθρ. 2 προβλέπεται ότι για την έγκριση ή απόρριψη του αιτήματος χορήγησης προσωρινής σύνταξης, εκδίδεται απόφαση του αρμόδιου ασφαλιστικού οργάνου εντός δύο (2) μηνών από την ημερομηνία κατάθεσης της ηλεκτρονικής αίτησης και των συνημμένων  δικαιολογητικών, καθώς και από την ημερομηνία της οριστικοποίησης της κρίσης των υγειονομικών επιτροπών, αν πρόκειται για σύνταξη αναπηρίας, τα αρμόδια ασφαλιστικά όργανα καταστρατηγούν την σχετική διάταξη του νόμου, με αποτέλεσμα η χορήγηση των προσωρινών συντάξεων να γίνεται σε πολύ μεταγενέστερο χρόνο από αυτόν που προβλέπεται.

Αυτές οι καθυστερήσεις δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης στους νέους συνταξιούχους, οι οποίοι μη έχοντας άλλο εισόδημα από εργασία, αναμένουν την χορήγηση της προσωρινής σύνταξης, που αναλογεί στο 80% της οριστικής που θα πάρουν.

Δεδομένου ότι η υπερβολική καθυστέρηση της καταβολής των προσωρινών συντάξεων στους νέους συνταξιούχους, αντίκειται με την κείμενη νομοθεσία, ενώ δημιουργεί σοβαρό οικονομικό αλλά και βιοποριστικό πρόβλημα για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Δεδομένου ότι οι πρακτικές αυτές δεν έχουν κανένα οικονομικό όφελος για τον ΕΦΚΑ, αφού τα χρηματικά ποσά θα πρέπει να καταβληθούν αναδρομικά στους δικαιούχους.

Δεδομένου ότι ο έλεγχος σωστής τήρησης των νομοθετημάτων είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του εποπτεύοντος Υπουργείου.

Ερωτάται η κ. Υπουργός :

  1. Για ποιους λόγους ο αρμόδιος ασφαλιστικός φορέας ΕΦΚΑ, δεν προχωρά έγκαιρα στην χορήγηση των προσωρινών συντάξεων, όπως προβλέπεται από τον σχετικό ν. 4499/2017;
  2. Ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των ηλεκτρονικών αιτήσεων για προσωρινή σύνταξη που έχουν υποβληθεί και δεν έχουν διεκπεραιωθεί εντός του προβλεπόμενου χρόνου αναμονής;
  3. Ποιος είναι ο προγραμματισμός του Υπουργείου για την όσο το δυνατόν συντομότερη διεκπεραίωση των εν λόγω ηλεκτρονικών αιτήσεων;
Σχολιασε

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΘΕΜΑ

Πώς ένα γλέντι κατέληξε σε οικογενειακή τραγωδία

Δημοσιεύτηκε

στις

Ένας χείμαρρος σήκωσε το αυτοκίνητο και τους παρέσυρε στο ποτάμι – Χάθηκε το ζευγάρι, η μητέρα και η αδερφή της κοπέλας – Σε σοκ η τρίτη αδερφή που κατέληξε να χάσει τα αγαπημένα της πρόσωπα – Τραγική ειρωνεία ότι κι ο πατέρας έχασε τη ζωή του σε γλέντι


Σε οικογενειακή τραγωδία εξελίχτηκε η αναζήτηση των τεσσάρων αγνοούμενων στο Ηράκλειο της Κρήτης καθώς βρέθηκαν όλοι νεκροί μέσα στο αυτοκίνητο τους τρία μέτρα μέσα στο ποτάμι.

Η τραγωδία είναι ασύλληπτη καθώς το νεαρό ζευγάρι ξεκίνησαν από τον Άγιο Νικόλαο προκειμένου να πάρουν την μητέρα και την αδερφή της κοπέλας και να παραστούν στον γάμο ενός συγγενή τους.

Νωρίς τα ξημερώματα αποφάσισαν να φύγουν από το κοσμικό κέντρο μιας και το μικρό βρέφος του ζευγαριού ταλαιπωρούταν από ίωση και η μάνα του ήθελε να πάει γρήγορα στην πεθερά της που το κρατούσε.

Η ώρα που επέλεξαν όμως να φύγουν ήταν μοιραία καθώς εκείνη την στιγμή έβρεχε καταρρακτωδώς.

Ο οδηγός του οχήματος φτάνοντας κοντά στον Γεροπόταμο είδε πως υπάρχει παντού πολύ νερό και το ποτάμι είχε πλημμυρίσει. Τότε συνειδητοποίησαν ότι κάτι δεν πάει καλά και ειδοποίησαν τις Αρχές.

Μέσα σε μια στιγμή χάθηκαν όλα, ένας χείμαρρος σήκωσε το αυτοκίνητο και τους παρέσυρε όλους μέσα στο ποτάμι, με αποτέλεσμα να χάσουν όλοι τη ζωή τους.

Μετά από τεράστια κινητοποίηση των Αρχών βρέθηκε το αυτοκίνητο τρία μέτρα μέσα στο ποτάμι.Ο πατέρας είχε χάσει τη ζωή του σε γλέντι στο σπίτι τους

Η ατυχία είχε χτυπήσει την πόρτα της οικογένειας εδώ και τρία χρόνια καθώς ο πατέρας των κοριτσιών είχε πεθάνει από ανακοπή καρδιάς κατά την διάρκεια μάλιστα γλεντιού στο σπίτι τους.

Ο πατέρας των κοριτσιών ήταν εργαζόμενος σε φούρνο και δούλευε σκληρά για να μην λείψει τίποτα από τις γυναίκες της ζωής του. Όμως, την ημέρα που συνταξιοδοτήθηκε έκανε μια γιορτή και πάνω στο γλέντι, έπαθε ανακοπή.

Από τότε η γυναίκα και οι τρεις κόρες του έμειναν μόνες και λυπημένες από τον άδικο χαμό του ανθρώπου τους.

 

Το ζευγάρι ετοιμαζόταν για θρησκευτικό γάμο και βάπτιση του παιδιού τους

Η ζωή όμως φέρνει και κάποιες χαρές, έτσι οι δύο μεγαλύτερες κόρες του φούρναρη κατάφεραν και παντρεύτηκαν δημιουργώντας τις δικές τους οικογένειες και μόνο η 21χρονη έμεινε με την μητέρα της.

Η 30χρονη κοπέλα με τον 29χρονο νεαρό είχαν προγραμματίσει να κάνουν την βάπτιση του παιδιού τους το καλοκαίρι μαζί με τον θρησκευτικό γάμο μιας και είχαν παντρευτεί μόνο με πολιτικό, όμως για άλλη μια φορά η μοίρα έπαιξε το δικό της παιχνίδι.

Το ζευγάρι ήταν εποχιακοί υπάλληλοι καθώς εργαζόντουσαν τις καλοκαιρινές περιόδους στα ξενοδοχεία του νησιού ενώ το χειμώνα έβγαιναν στο ταμείο ανεργίας.

Σε κατάσταση σοκ βρίσκεται η τρίτη από τις αδερφές καθώς δεν μπορεί να πιστέψει πως χάθηκαν όλοι μέσα σε μια στιγμή και πώς από μια επίσκεψη σε ένα γλέντι γάμου κατέληξε να χάσει τα τέσσερα αγαπημένα της πρόσωπα.

protothema.gr

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΚΡΗΤΗ

Λ. Αυγενάκης: «Η αγανάκτηση των γονέων τους οδηγούν σε κινητοποιήσεις

Δημοσιεύτηκε

στις

Δήλωση Γραμματέα Π.Ε. Ν.Δ. κ. Λευτέρη Αυγενάκη με αφορμή τις κινητοποιήσεις γονέων μαθητών σχολείων του Ηρακλείου


«“Η σιωπή μας θα είναι συνενοχή” φωνάζουν οι γονείς μαθητών σχολείων του Ηρακλείου διαμαρτυρόμενοι για τα πολυάριθμα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σχολικές μονάδες στο Ηράκλειο και απευθύνοντας έκκληση συμπαράστασης στους μαθητές.  

Η αγανάκτηση των γονέων μαθητών σχολείων του Ηρακλείου οδηγεί γονείς και μαθητές στους δρόμους και σε κινητοποιήσεις. Τα προβλήματα πολλά και σοβαρά, αφού μεταξύ των 170 σχολικών συγκροτημάτων στο Ηράκλειο, όλα τα κτίρια αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Η Κυβέρνηση υπονομεύει τη δημόσια παιδεία, το δημόσιο σχολείο, το δημόσιο πανεπιστήμιο. Hαδιαφορία και οι καταστροφικές επιλογές της Κυβέρνησης έχουν οδηγήσει στην υποβάθμιση της εκπαίδευσης και στην εγκατάλειψη των σχολικών μονάδων.

Για τη Νέα Δημοκρατία, η μεταρρύθμιση στην Παιδεία αποτελεί κορυφαία πολιτική προτεραιότητα. Στον πυρήνα του σχεδίου μας βρίσκεται το δημόσιο σχολείο και το δημόσιο πανεπιστήμιο, που πρέπει να στηριχθούν, να αναβαθμιστούν και να ενισχυθούν. Το πρόγραμμα για την Παιδεία είναι “η μεγαλύτερη επένδυση για τη χώρα μας.

Μάλιστα, τα θέματα αυτά και πολύ περισσότερα θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2019, στο Ηράκλειο (Ξενοδοχείο «Hotel Ibis Style»), στην εκδήλωση με θέμα «Αναγεννημένη Παιδεία – Αναγεννημένη Ελλάδα: Επένδυση στη γνώση και την καινοτομία», όπου θα παρουσιασθούν οι θέσεις και οι προτάσεις της ΝΔ για την παιδεία και τους νέους από τον Γραμματέα ΠΕ ΝΔ και Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη και την πρώηνΥπουργό Παιδείας και πρώην Ευρωβουλευτή κ. Μαριέττα Γιαννάκου».

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΘΕΜΑ

Αυλαία στην αναζήτηση – Και οι τέσσερις ανασύρονται νεκροί μέσα από το αυτοκίνητο

Δημοσιεύτηκε

στις

Και οι τέσσερις αγνοούμενοι βρέθηκαν νεκροί μέσα στο αυτοκίνητο


Σε μικρή απόσταση από το σημείο από όπου είχε κάνει η Ροδούλα Τσαγκαράκη το τηλεφώνημα ζητώντας απεγνωσμένα βοήθεια βρέθηκε το αυτοκίνητο της τετραμελούς οικογένειας που αγνοείται από το περασμένο Σάββατο.

Το αυτοκίνητο είχε καλυφθεί από τα νερά και τις λάσπες του Γεροπόταμου και οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων επικεντρώθηκαν εξ αρχής στην ανάσυρσή του.

Αυτή την στιγμή ανασύρεται ο πρώτος νεκρός και με μεγάλη προσοχή για να μην κινδυνέψουν και οι διασώστες θα ανασύρουν και τους άλλους τρεις.

Στο σημείο έχει φτάσει μπουλντόζα, ώστε να γίνει εφικτό να ανασυρθεί το αυτοκίνητο από το σημείο.


ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Facebook

Δημοφιλη