Connect with us

ΚΡΗΤΗ

Καθυστερήσεις και στην χορήγηση προσωρινών συντάξεων

Δημοσιεύτηκε

στις

Ερώτηση του βουλευτή Σπύρου Δανέλλη σχετικά με τις καθυστερήσεις στην χορήγηση προσωρινών συντάξεων


Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με Το Ποτάμι Σπύρος Δανέλλης προς την Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στην χορήγηση των προσωρινών συντάξεων από τον ΕΦΚΑ στους νέους συνταξιούχους.

Ενώ ο σχετικός ν. 4499/2017 προβλέπει την χορήγηση των εν λόγω συντάξεων εντός διμήνου το αργότερο από την ημερομηνία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης, ο αρμόδιος ασφαλιστικός φορέας καθυστερεί αδικαιολόγητα τη χορήγησης τους, καταστρατηγώντας την κείμενη νομοθεσία.

Είναι σαφές πως οι καθυστερήσεις αυτές στοιχίζουν στους νέους συνταξιούχους, αλλά και στις οικογένειές τους που αντιμετωπίζουν σοβαρό βιοποριστικό πρόβλημα, αφού η χορήγηση της προσωρινής σύνταξης αποτελεί το βασικό τους εισόδημα.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την κ. Υπουργό: Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης     

ΘΕΜΑ: «Καθυστερήσεις και στην χορήγηση προσωρινών συντάξεων».

Μετά τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην απονομή των οριστικών συντάξεων, και την πολυετή αναμονή σχετικά με τις επικουρικές συντάξεις, το τελευταίο χρονικό διάστημα μεγάλη καθυστέρηση έχει παρατηρηθεί και στην χορήγηση των προσωρινών συντάξεων, από τον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα ΕΦΚΑ.

Ενώ στο ν. 4499/2017 αρθρ. 2 προβλέπεται ότι για την έγκριση ή απόρριψη του αιτήματος χορήγησης προσωρινής σύνταξης, εκδίδεται απόφαση του αρμόδιου ασφαλιστικού οργάνου εντός δύο (2) μηνών από την ημερομηνία κατάθεσης της ηλεκτρονικής αίτησης και των συνημμένων  δικαιολογητικών, καθώς και από την ημερομηνία της οριστικοποίησης της κρίσης των υγειονομικών επιτροπών, αν πρόκειται για σύνταξη αναπηρίας, τα αρμόδια ασφαλιστικά όργανα καταστρατηγούν την σχετική διάταξη του νόμου, με αποτέλεσμα η χορήγηση των προσωρινών συντάξεων να γίνεται σε πολύ μεταγενέστερο χρόνο από αυτόν που προβλέπεται.

Αυτές οι καθυστερήσεις δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης στους νέους συνταξιούχους, οι οποίοι μη έχοντας άλλο εισόδημα από εργασία, αναμένουν την χορήγηση της προσωρινής σύνταξης, που αναλογεί στο 80% της οριστικής που θα πάρουν.

Δεδομένου ότι η υπερβολική καθυστέρηση της καταβολής των προσωρινών συντάξεων στους νέους συνταξιούχους, αντίκειται με την κείμενη νομοθεσία, ενώ δημιουργεί σοβαρό οικονομικό αλλά και βιοποριστικό πρόβλημα για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Δεδομένου ότι οι πρακτικές αυτές δεν έχουν κανένα οικονομικό όφελος για τον ΕΦΚΑ, αφού τα χρηματικά ποσά θα πρέπει να καταβληθούν αναδρομικά στους δικαιούχους.

Δεδομένου ότι ο έλεγχος σωστής τήρησης των νομοθετημάτων είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του εποπτεύοντος Υπουργείου.

Ερωτάται η κ. Υπουργός :

  1. Για ποιους λόγους ο αρμόδιος ασφαλιστικός φορέας ΕΦΚΑ, δεν προχωρά έγκαιρα στην χορήγηση των προσωρινών συντάξεων, όπως προβλέπεται από τον σχετικό ν. 4499/2017;
  2. Ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των ηλεκτρονικών αιτήσεων για προσωρινή σύνταξη που έχουν υποβληθεί και δεν έχουν διεκπεραιωθεί εντός του προβλεπόμενου χρόνου αναμονής;
  3. Ποιος είναι ο προγραμματισμός του Υπουργείου για την όσο το δυνατόν συντομότερη διεκπεραίωση των εν λόγω ηλεκτρονικών αιτήσεων;
Advertisement
Σχολιασε

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΚΡΗΤΗ

Αθώος και ο γιατρός για τον θάνατο της Στέλλας!

Δημοσιεύτηκε

στις

Μια ακόμη σελίδα γράφτηκε στην υπόθεση της 16χρονης Στέλλας Ακουμιανάκη, ο θάνατος της οποίας είχε συγκλονίσει την τοπική κοινωνία


Όπως πως έγινε γνωστό απαλλάχθηκε των κατηγοριών του ο γιατρός (ειδικευόμενος τότε) που δικάστηκε στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων. Πρόκειται για μια απόφαση η οποία υπήρχε και σχετική πρόταση του Εισαγγελέα του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Δυτικής Κρήτης.

Όπως αναφέρει η «Πατρις» στην αγόρευση του ο εισαγγελέας επεσήμανε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, δεν αποδείχθηκε ότι υπήρξε οποιαδήποτε πλημμελής συμπεριφορά από μέρους του κατηγορουμένου που να προκάλεσε τον θάνατο της Στέλλας.

Νωρίτερα ο κατηγορούμενος στην απολογία του είχε υποστηρίξει ότι ο θάνατος της Στέλλας προκλήθηκε από την τοξικότητα του αλκοόλ στον οργανισμό της και πως ιατρικά δεν μπορούσε να αποτραπεί αυτή η εξέλιξη ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν οι αγορεύσεις των δικηγόρων.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΘΕΜΑ

Το όνομα του Στάθη Λαζαρίδη σε οδό στα Χανιά!

Δημοσιεύτηκε

στις

Ζωντανός για πάντα στη μνήμη των συναδέλφων του ο αστυνομικός που πάλεψε για οκτώ ολόκληρα χρόνια τον θάνατο!


Σε μία κίνηση που είναι, όχι μόνο συμβολική, αλλά κάτι πολύ παραπάνω για το αστυνομικό Σώμα συνολικά, προχωρά, σύμφωνα με πληροφορίες ο Δήμος Χανίων, υλοποιώντας την ιδέα που είχε ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Χανίων, Νίκος Ξανθουδάκης και υιοθέτησε ομόφωνα το διοικητικό συμβούλιο.

Στην συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Χανίων την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να περάσει και να έρθει κατόπιν προς ψήφιση σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η αλλαγή ονόματος τμήματος της οδού Αντωνιάδου, δίπλα στο αστυνομικό μέγαρο, σε οδό Στάθη Λαζαρίδη.

Έτσι, μετά το μνημείο πεσόντων αστυνομικών που έχει δημιουργηθεί μπροστά από το αστυνομικό μέγαρο, με αφορμή τον θάνατο του Στάθη, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων προχωρά ένα βήμα παραπέρα, τιμώντας τη μνήμη ενός ανθρώπου που πλήρωσε με τη ζωή του την αφοσίωση στο καθήκον.

Στη συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας αναμένεται να είναι παρόντες οι γονείς του Στάθη, οι οποίοι θα έρθουν από τη μακρινή Κοζάνη, αλλά και η σύζυγος του Μαρία με την κόρη της -που δεν πρόλαβε ποτέ να γνωρίσει τον πατέρα της- προκειμένου να ευχαριστήσουν την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Χανίων και τον Δήμο για την πρωτοβουλία αυτή.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΑΝΙΩΝ

Ένα πάγιο αίτημα των αστυνομικών των Χανίων αρχίζει να παίρνει «σάρκα και οστά». Χρειάστηκαν από τον Απρίλιο πολλές συναντήσεις του Προεδρείου της Ένωσής μας με τους αρμόδιους φορείς αλλά και πολλά έγγραφα, με τα οποία εξηγούσαμε του λόγους του αιτήματός μας.

Την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 17:00΄ στο Δημαρχείο Χανίων, συνεδριάζει η Τοπική Κοινότητα Χανίων, με σκοπό να εκδώσει σχετική απόφαση περί αλλαγής της ονομασίας μέρος της οδού Εμμανουήλ Αντωνιάδου, σε οδό Στάθη Λαζαρίδη.

Σύσσωμοτο Δ.Σ. της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων θα βρισκόμαστε εκεί για να καταθέσουμε τις προτάσεις μας στα μέλη του συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Χανίων. Παράλληλα στη συνεδρίαση θα παραστούν η σύζυγος καθώς και οι γονείς του Στάθη Λαζαρίδη. Του δικού μας ήρωα…ο οποίος θα ζει πάντα στις καρδιές μας».

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΚΡΗΤΗ

35 εκ. ευρώ για έργα οδικής ασφάλειας στην Κρήτη

Δημοσιεύτηκε

στις

Σύμβαση προϋπολογισμού 10 εκ. ευρώ για παρεμβάσεις βελτίωσης της οδικής ασφάλειας σε 30 σημεία του οδικού δικτύου του νησιού υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης


Οι παρεμβάσεις θα γίνουν στον οδικό άξονα Ηρακλείου –Αγίας Γαλήνης και στις παλιές εθνικές οδούς Ηρακλείου – Μαλίων και Χανίων – Ρεθύμνου.

Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης η Περιφέρεια Κρήτης συνεχίζει το έργο της στο τομέα οδικής ασφάλειας στο οδικό δίκτυο του νησιού σε συμπόρευση με τις παρεμβάσεις σε 452 σημεία στο επαρχιακό δίκτυο του νησιού με προϋπολογισμό 35 εκ. ευρώ.

Το έργο

Οι κατασκευαστικές παρεμβάσεις στις θέσεις Μειωμένης Οδικής Ασφάλειας αφορούν κυρίως αναβάθμιση και αντικατάσταση του εξοπλισμού, όπως διαγράμμιση, πινακίδες σήμανσης, ανακλαστήρες οδοστρώματος, γραμμική οροσήμανση, «ακουστικές ταινίες», στηθαία ασφαλείας κλπ. Σε κάποιες θέσεις, προβλέπεται συμπλήρωση – ανακατασκευή της υποδομής, όπως κατασκευή αντιολισθηρής ασφαλτικής στρώσης, μικρή διαπλάτυνση του οδοστρώματος, αποξήλωση εμποδίων και αποψίλωση ζωνών που εμποδίζουν την ορατότητα, συμπλήρωση ή κατασκευή ερείσματος, καθώς και έργα βελτίωσης της αποχέτευσης ομβρίων, εφόσον απαιτούνται. Επίσης περιλαμβάνεται η κατασκευή ενός νέου κόμβου στην περιοχή Αγριανών και η αναβάθμιση – βελτίωση του υφιστάμενου κόμβου στις Γούβες στον οδικό άξονα Ηράκλειο – Γούβες – Χερσόνησος – Μάλλια (ΠΕΟ). Στις περιοχές των κόμβων προβλέπεται κατασκευή νησίδων και πεζοδρομίων, καθώς και η εγκατάσταση φωτεινής σηματοδότησης και ηλεκτροφωτισμού.

Συντήρηση ΒΟΑΚ

Ο κ. Αρναουτάκης υπέγραψε σήμερα μία ακόμη σύμβαση, αυτή τη φορά για την συντήρηση του οδικού δικτύου στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης –αρμοδιότητας Περιφέρειας. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 5 εκ. ευρώ και στοχεύει στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στον ΒΟΑΚ.

Σε δήλωσή του ο κ. Αρναουτάκης ανέφερε : «Υπογράψαμε σήμερα τη σύμβαση για την οδική ασφάλεια στο Βόρειο Οδικό Άξονα μετά από έγκριση του Υπουργού Υποδομών-Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη, που μας έδωσε την αρμοδιότητα για το τμήμα από Αγία Πελαγία προς Φόδελε και από την περιοχή του Κακού Όρους. Μία σύμβαση 5 εκατομμυρίων η οποία μέχρι τον Απρίλιο θα έχει ολοκληρωθεί και αφορά την αντικατάσταση όλου του ασφαλτικού, την οριζόντια και κάθετη σήμανση. Παράλληλα είναι σε εξέλιξη άλλη μία εργολαβία 800.000 ευρώ που αφορά το φωτισμό ειδικά στους κόμβους σε όλο το Βόρειο Οδικό Άξονα. Μία σειρά από έργα που αναβαθμίζουν την οδική ασφάλεια τόσο στον Βόρειο Οδικό Άξονα όσο και στο επαρχιακό δίκτυο. Θα μπορούσαν να είχαν προχωρήσει νωρίτερα αλλά οι πολλές αλλαγές στο τελευταίο νόμο περί δημοσίων έργων δεν επέτρεψαν την δημοπράτηση των έργων».

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλη