Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Κωστής Μαλικούτης

Ο Κωστής Μαλικούτης ήταν γυιος του Μανούσο Μαλικούτη και εγγονός του Καπετά Νικόλα Μαλικούτη ή Νικόλα Ζαχαριουδάκη από το χωριό Βορίζα και γεννήθηκε στη Μεσσαρά το 1850

Σπούδασε Ιατρική στην Αθήνα, όπου κατέφυγε η οικογένειά του μετά το άδοξο τέλος της επανάστασης του 1866-69 (Ιω. Χαβάκη: Γιατροί του Μ. Κάστρου, σελ. 99).

Ως φοιτητής της Ιατρικής αλλά και ως γιατρός, έλαβε μέρος σε όλους τους τελευταίους απελευθερωτικούς αγώνες της Κρήτης, τόσον ως αγωνιστής (αγωνιστής Β’ τάξεως – αριθ. αποφ. 379: Εφ. Κρητ. Πολιτ. φ.73/26-9-1902 Γ’), όσο και ως γιατρός των αγωνιζομένων.

Υπήρξε επίσης κατ΄ επανάληψη πληρεξούσιος της επαρχίας Καινουργίου στη Γενική Συνέλευση των Κρητών (Εφημ. ΚΡΗΤΗ, φύλλο της 9 Ιουλίου του 1886 – και εφημ. Κρητ. Πολιτ. φ. 6 της 4-2-1899).

Καθώς αναφέρει η εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ, 30 Νοεμβρίου 2007, εκλέχτηκε πληρεξούσιος (βουλευτής) Καινουρίου και στις εκλογές του Ιανουαρίου 1899 για τη Συντακτική Συνέλευση, με σκοπό την επεξεργασία και ψήφιση Κρητικού Συντάγματος.

Όπως μας αναφέρει ο Μανώλης Δετοράκης, Γιατροί και παιδεία στην Τουρκοκρατούμενη Κρήτη του ΙΘ΄ αιώνα, σελ. 68, ο Κων/νος Μαλικούτης είχε εκλεγεί Βουλευτής το 1886, ενώ υπηρέτησε ως γιατρός στη Μεσσαρά για αρκετά χρόνια.

Η εφημερίδα ”ΜΙΝΩς” (ΑΡ. Φ. 266/19-4-1886 ) αναφέρει για την εκλογή του Μεσαρίτη (από τα Βορίζα) γιατρού, που εκλέχτηκε βουλευτής στις εκλογές του Απριλίου 1886:

΄΄Κατά τας προχθές εν Κρήτη διεξαχθήσας Βουλευτικάς εκλογάς, η επαρχία Καινουργίου εξελέξατο αντιπρόσωπον αυτής εν τη εν Χανίοις Κρητική Βουλή τον κάλλιστον νέον Κων/ντίνο Ν. Μαλικούτην, Ιατρόν, ου η ιστορική οικογένεια εκ πατρός και εκ μητρός πολλάς τω τόπω προσήνεγκεν υπηρεσίας, μεγάλως διέπρεψε κατά την επανάστασιν του 1821 υπέστη δε τραγικώτατον θάνατον εν Ηρακλείω και ο πατήρ του διετέλεσεν αρχηγός και πληρεξούσιος κατά τας τελευταίας Κρητικάς επαναστάσεις”.

Ο Κωστής Μαλικούτης έλαβε ενεργό μέρος στις μάχες της περιοχής των Αρχανών, όπως μας πληροφορεί ο Ηλίας Βουτιερίδης στο γνωστό Ημερολόγιο (Ηλία Βουτιερίδη: Ημερολόγιο του Τάγματος των επιλέκτων, σελ. 167 – Αθήναι 1898, Ιδέ επίσης και σελ. 364).

‘…Αλλά και οι ιατροί Ν. Βογιατζάκης, Γ. Παστρικάκης και Κ. Μαλικούτης, αφιχθείς μετά του Κόρακα, ίσην προς τους μαχόμενους επέδειξαν ανδρείαν και αυταπάρνησιν, διότι πολλάκις εις την γραμμήν του πυρός προσερχόμενοι, παρελάμβανον τους τραυματίας, όπως παράσχουσιν αυτοίς την δέουσαν περίθαλψιν…”

Ο Κωστής Μαλικούτης μετά την απελευθέρωση της Κρήτης και την εγκαθίδρυση της Κρητικής Πολιτείας, υπηρέτησε για αρκετά χρόνια ως αστίατρος Ηρακλείου (αρκετές αστιατρικές εκθέσεις του, έχουν δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα της Κρητικής Πολιτείας. Για τη μακρά υπηρεσία του στη θέση του αστιάτρου, υπάρχουν και αρκετά σκωπτικά σχόλια στον τύπο της εποχής).
Επίσης ο Κωστής Μαλικούτης είχε πάντα στενούς δεσμούς με το χωριό που καταγόταν, τα Βορίζα, που λόγω των ιατρικών συμβουλών που τους έδινε, επικράτησε στα Βορίζα η φράση και λέγεται μέχρι και την σήμερον ημέρα ”οι γιατριές του Μαλικούτη”.

Απ’ αυτές τις ”γιατριές του Μαλικούτη”, έχει περισώσει και ο γράφων ένα μέρος, από τους Παππουδοκεράδες του, καθώς και αυτός έχει Βορζανή καταγωγή, τις οποίες τις χειρίζεται με τον καλύτερο τρόπο, έχοντας πάμπολλες επιτυχίες, γιατρεύοντας κυρίως αυτοάνοσα νοσήματα, κάνοντας αυτό το λειτούργημα, καθαρά από αλτρουιστικούς και μόνο σκοπούς, χωρίς κανένα όφελος.

Ο Κωστής Μαλικούτης πέθανε στο Ηράκλειο στις 24 Απριλίου του 1919.

Σύντομη νεκρολογία δημοσίευσε η ”Νέα Εφημερίς” στο φύλλο της 26-4-1919.

Το παρών δημοσίευμα το συνοδεύει μία φωτογραφία, του χωριού Βορίζα, απ’ όπου είναι και η καταγωγή του Κωστή Μαλικούτη.

Σύνταξη κειμένου, φωτογραφικό υλικό: Φανούριος Ζαχαριουδάκης Μέλος της ΠΑ.Ε.ΔΗ. και Μ.Μ.Ε.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά

ΚΡΗΤΗ

Μια 52χρονη Ρεθεμνιώτισσα άφησε το απόγευμα της Πέμπτης την τελευταία της πνοή στην άσφαλτο Το νέο τροχαίο που συγκλονίζει την Κρήτη έγινε στα Τρία...

ΚΡΗΤΗ

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους ήρωες Κωστή Πετράκη και Γεώργιο Βασιλάκη στο Απεσωκάρι Ο Δήμος Γόρτυνας, η Τοπική Κοινότητα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος και η Ενορία Απεσωκαρίου, τιμούν...

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η δόνηση έγινε αισθητή και στην Αθήνα Σεισμός 4,7 Ρίχτερ σημειώθηκε στην Αταλάντη το μεσημέρι της Πέμπτης (8/6) στις 15:33. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό, σημειώθηκε 10 χλμ νότια-νοτιοδυτικά...

ΚΡΗΤΗ

Σταθεροποιήθηκε η κατάσταση της υγείας της 11χρονης Αιμοδυναμικά σταθερό είναι το 11χρονο κορίτσι που παρασύρθηκε χθες το απόγευμα από διερχόμενη μοτοσικλέτα στην περιοχή του...