Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Creta

Νέες χρηματοδοτήσεις του προγράμματος ΦιλόΔημος

Για τις νέες χρηματοδοτήσεις του προγράμματος «ΦιλόΔημος», ενημέρωσε τους δημάρχους Ηρακλείου με επιστολή του, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης


Οι νέες χρηματοδοτήσεις έρχονται να καλύψουν πολύ σημαντικές ανάγκες των δήμων σε όλη τη χώρα.

Ο κ. Βαρδάκης επισήμανε ότι αυτές οι νέες προσκλήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, θα αποτελέσουν σημαντικό εργαλείο για την υλοποίηση έργων που θα ενισχύσουν την αναπτυξιακή προοπτική των τοπικών οικονομιών.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

«Αγαπητέ Δήμαρχε

Τα χρόνια της κρίσης, η Αυτοδιοίκηση βρέθηκε αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις και δυσκολίες, κυρίως με ζητήματα υποχρηματοδότησης.

Η σημερινή Κυβέρνηση, στο βαθμό του εφικτού και δεδομένων των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας, προσπάθησε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που ταλάνιζαν για χρόνια τους Δήμους και τις περιφέρειες σε όλη τη χώρα.

Το Υπουργείο Εσωτερικών και σε συνεργασία με άλλα συναρμόδια Υπουργεία, σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα για την κάλυψη πολύ βασικών αναγκών της Αυτοδιοίκησης, τα οποία έχουν να κάνουν με την ύδρευση, την αποχέτευση, τη διαχείριση των απορριμμάτων, των λυμάτων. Έργα τα οποία ενισχύουν την αναπτυξιακή προοπτική των τοπικών οικονομιών.

Στα 1,9 δισ. ευρώ ο «ΦιλόΔημος» – Επιπλέον 81 εκατ. ευρώ με τρεις νέες Προσκλήσεις – Νέες εντάξεις έργων ύψους 200 εκατ. ευρώ για ύδρευση, αποχέτευση, αγροτική οδοποιία, ΧΑΔΑ & ανέγερση σχολείων

Οι νέες προσκλήσεις, τα νέα προγράμματα από τον «ΦιλόΔημο», έρχονται να καλύψουν πολύ σημαντικές ανάγκες των δήμων σε όλη τη χώρα.        

 Η πρώτη πρόσκληση έχει προϋπολογισμό 16.000.000 € και αφορά στην προμήθεια εξοπλισμού, την κατασκευή, τη μεταφορά και τοποθέτηση  στεγάστρων, για την δημιουργία ή και αναβάθμιση των στάσεων, προκειμένου να ενισχυθούν τα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς για την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού των δήμων της χώρας.

Η δεύτερη πρόσκληση αφορά στη χρηματοδότηση με 15 εκατομμύρια ευρώ στους Δήμους και τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης για την εκπόνηση μελετών στον τομέα της ύδρευσης και της αξιοποίησης των εκροών από τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, ώστε να θωρακιστούν οι δήμοι να συνεχίσουν να προσφέρουν υπηρεσίες πόσιμου νερού με στρατηγικό σχεδιασμό και ασφάλεια προς τους πολίτες.

Ένα μεγάλο και εξίσου σημαντικό πρόγραμμα, του οποίου ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 50 εκατομμύρια ευρώ, αφορά στην κατασκευή, επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων. Στόχος είναι η βελτίωση των υποδομών και η αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τομέα του ερασιτεχνικού και μαζικού  αθλητισμού.
Με αυτές τις νέες Προσκλήσεις ο προϋπολογισμός του Προγράμματος «ΦιλόΔημος» συνολικά, από 1,825 δισ. ευρώ που ήταν ανέβηκε στα 1,906 δισ. ευρώ το 2018, ενώ μέχρι το 2023 πρόκειται να φθάσει τα 2,3 δισ. ευρώ.


Κύριε Δήμαρχε,

Γνωρίζοντας ότι δική σας προτεραιότητα αποτελεί η επίλυση χρόνιων προβλημάτων των Δήμων αλλά και ότι η ενίσχυση της αυτοδιοίκησης αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο στους πολιτικούς σχεδιασμούς της σημερινής Κυβέρνησης, φρονώ ότι η άψογη συνεργασία των Δήμων του Νομού μας και του Υπουργείου Εσωτερικών θα συμβάλλει στην κάλυψη των αναγκών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που έχουν αντίκρισμα στην κοινωνία».

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά