Connect with us

ΚΡΗΤΗ

Ο Αντιδήμαρχος Χερσονήσου απαντά στα πρόσφατα δημοσιεύματα

Δημοσιεύτηκε

στις

Απάντηση Αντιδημάρχου Χερσονήσου Τεχνικών Έργων – Χωροταξικού Σχεδιασμού και Άρδευσης, Γιώργου Μεραμβελιωτάκη, σε πρόσφατα δημοσιεύματα σχετικά με απευθείας αναθέσεις και προμήθειες στο Δήμο Χερσονήσου


Θα ήθελα εξαρχής να διευκρινίσω ότι υποστηρίζω σθεναρά το δικαίωμα καθενός να εκφράζει την άποψή του. Παράλληλα όμως υποστηρίζω σθεναρά και το δικαίωμα των δημοτών μας, αλλά και των επισκεπτών μιας κατεξοχήν τουριστικής περιοχής, να ζουν σε μια πόλη με βιώσιμους όρους. Ως δημοτική αρχή προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε πρωτίστως τα προβλήματα της καθημερινότητας που αφορούν στη λειτουργία της πόλης και στη συνέχεια, στην αναβάθμιση της εικόνας της πόλης. Σε κάθε περίπτωση, η στοχοποίησή μου – με τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών – δεν γίνεται για αμφιλεγόμενα έργα, τα οποία αναμφίβολα εκτελέστηκαν αλλά για αμφιλεγόμενες διαδικασίες. Όσο για τους χαρακτηρισμούς και τα αδιάκοπα πυρά από συγκεκριμένους δημοτικούς συμβούλους, χαίρομαι που τους δίνεται η δυνατότητα για ψυχική εκτόνωση.

Το κοινό καλό υπαγορεύει την κατανόηση, να μην εξαντλείται η πολιτική σε ανεφάρμοστες υποσχέσεις, να αναζητηθεί το νόημα των επιλογών και να μη βγάζω την ουρά μου απέξω και συστηματικά να πυροβολώ την προσωπογραφία του «κακού που φταίει». Βέβαια, η ενεργή συμμετοχή, η πραγματική ενασχόληση με τα προβλήματα του τόπου προϋποθέτει κάποιος να δεχτεί να ενεργήσει υπεύθυνα, να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα και να δώσει λύσεις. Σαφώς είναι πιο εύκολο να ανακαλύπτεις εχθρούς απέναντί σου, να τους στοχοποιείς και σταθερά να επιδιώκεις να μην αλλάζουν τα πράγματα. Δεν είναι καινούριο φαινόμενο, παραδόξως είναι ο πυρήνας του πολιτικού λόγου στη χώρα μας: πάντα «ζητείται φταίχτης».

Δυστυχώς, το κοινό συμφέρον είναι η βάση που λείπει σήμερα από την πολιτική ζωή, είναι η αλλαγή που δεν επιδιώκουν όσοι κατέχουν εξουσία στον τόπο μας, γιατί και στην αντιπολίτευση έχεις ευθύνη. Αν δε βρούμε κάποιον τρόπο να συνεννοηθούμε, ο διχασμός διασπά την κοινωνία και τα παιχνίδια εξουσίας γίνονται καταστροφικά για το σύνολο και τον τόπο. Δεν με ενδιαφέρει να ρίξω λάδι στη φωτιά και να καλλιεργήσω περαιτέρω κλίμα αντιπαλότητας, που είναι εξ ορισμού καταστροφικό. Άλλωστε όλοι έχουμε την ιστορία μας στα κοινά, είμαστε γνωστοί στον κόσμο και κρινόμαστε για τις επιλογές μας, τις πράξεις και τις παραλείψεις μας. Η αυτογνωσία είναι επώδυνη και απαιτεί κατάδυση στο βυθό της μνήμης. Προσωπικά θα με πείραζε να μου χρεώσουν αδράνεια και αδιαφορία για τα ζητήματα του τόπου. Προτεραιότητα της σημερινής δημοτικής αρχής λοιπόν είναι να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής των δημοτών και βεβαίως, των επισκεπτών μας, που σε μια τέτοιας κλίμακας τουριστική περιοχή αποτελούν και τους βασικούς διαφημιστές μας.

Επί της ουσίας, πράγματι έγινε η προμήθεια των απαραίτητων υλικών ηλεκτροφωτισμού (και όχι λαμπτήρων) και ηλεκτροφωτίστηκαν: 1700 μέτρα από τη διακλάδωση Γουβών προς Πάνω Γούβες, 1000 μέτρα από τις Κάτω Γούβες μέχρι το ξενοδοχείο Αφροδίτη, 350 μέτρα η οδός Δημοκρατίας στα Μάλια, 260 μέτρα δυτικά της Σταλίδας και 360 μέτρα στην Ανάληψη (ποτάμι). Συνολικά 3.670 μέτρα φωτισμού δρόμων στις παραπάνω Δημοτικές Ενότητες. Εδώ θα πρέπει να προσθέσουμε και τον ηλεκτροφωτισμό των γηπέδων Λιμένα Χερσονήσου και Ελιάς, που καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες της ευρύτερης περιοχής, καθώς ήταν επιτακτική η χρήση τους και τις νυκτερινές ώρες μετά την ακύρωση καταλληλότητας των γηπέδων της Ανώπολης και των Γουβών. (επισυνάπτονται φωτογραφίες των εκτελεσθέντων έργων).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σχετικά με τη διαδικασία που έπρεπε να ακολουθήσουμε για την προμήθεια υλικών και εκτέλεση έργων υπήρξε διαφορετική αντιμετώπιση του θέματος των απευθείας αναθέσεων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και το Ελεγκτικό Συνέδριο, για αρκετό χρονικό διάστημα, κατά το μεταβατικό στάδιο μετά την ψήφιση του Νόμου 4412/2016. Τελικά, το Ελεγκτικό Συνέδριο με νομολογία του προς το τέλος του 2017 έκρινε ότι παρά τις διατάξεις του νέου Νόμου, παραμένει σε ισχύ η διάταξη της παρ. 14 του άρθρου 6 του προηγούμενου Νόμου 4071/2012 ως ειδική διάταξη που επιτρέπει στους δήμους την αυτοτελή εκτέλεση έργων, προμηθειών και υπηρεσιών όταν αφορούν σε διαφορετικές δημοτικές ενότητες, υπό την προϋπόθεση ότι αντίστοιχες δαπάνες έχουν εγγραφεί σε ξεχωριστές ανά δημοτική ενότητα πιστώσεις στον εγκεκριμένο προϋπολογισμό τους.

Εν τω μεταξύ, βέβαια, τα έργα και οι προμήθειες που ήταν εγγεγραμμένα στον προϋπολογισμό θα έπρεπε να προχωρήσουν λόγω της αναγκαιότητας ηλεκτροφωτισμού διαφόρων περιοχών και οικισμών του Δήμου μας. Δεδομένης της παραπάνω αναγκαιότητας, η δημοτική αρχή με αίσθημα ευθύνης και για χάρη του δημοσίου συμφέροντος προέβη στην προμήθεια του απαραίτητου ηλεκτρολογικού υλικού και σε εκτέλεση των αντίστοιχων έργων από εξειδικευμένο προσωπικό του Δήμου μας, αφού πριν είχε ελεγχθεί και διασφαλιστεί η ποιότητα των υλικών καθώς και ότι ήταν συμφέρουσες οι τιμές αγοράς τους.

Θέλω εδώ να υπενθυμίσω, αυτό που τόνισα και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 17.9.2018 και είναι καταγεγραμμένο και στα πρακτικά της, ότι δηλαδή είμαι στη διάθεση οποιουδήποτε επιθυμεί να ελέγξει – ο ίδιος ή με διορισμό πραγματογνώμονα – την ύπαρξη των εκτελεσθέντων έργων, της προμήθειας των υλικών και εάν αυτά έγιναν επ’ ωφελεία του Δήμου και σε αντίθετη περίπτωση δέχομαι να μου καταλογιστεί προσωπικά η όποια ζημία θεωρούν ότι προέκυψε από τη διαδικασία. Παρά την παραπάνω δήλωσή μου στο Δημοτικό Συμβούλιο και ενώ μου δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι οι συνάδελφοί μου δημοτικοί σύμβουλοι έπαψαν να έχουν επιφυλάξεις για την όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε, εντούτοις την αμέσως επόμενη ημέρα συνέχισαν να διοχετεύουν στον ημερήσιο τύπο περαιτέρω καταγγελίες και ύβρεις, δεδομένα που καταδεικνύουν ότι μοναδικός σκοπός τους είναι να πλήξουν το πρόσωπό μου και τη δημοτική αρχή Χερσονήσου.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να σημειωθεί ότι απαιτείται τεράστια καθημερινή προσπάθεια για να προχωρήσουμε σε εκτέλεση έργων και προμηθειών λόγω της τεράστιας γραφειοκρατικής διαδικασίας που λειτουργεί σε βάρος της παροχής υπηρεσιών προς τους δημότες και κατοίκους του Δήμου μας. Κυρίαρχο ζήτημα δεν είναι τα προβλήματα αλλά η αδυναμία να τα αντιμετωπίσουμε και είμαι σίγουρος ότι οι συνδημότες μας ξέρουν ποιοι είμαστε, βλέπουν και τα έργα και τις παραλείψεις μας. Πάντως, η δημοτική αρχή αναλαμβάνοντας την κοινωνική ευθύνη που της αναλογεί δρα με όραμα και αγάπη για τον τόπο και με σεβασμό στην προστασία των δικαιωμάτων των δημοτών για την ανάπτυξη ενός Δήμου που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τις ανάγκες των δημοτών και του πλήθους των επισκεπτών που μας τιμούν με την παρουσία τους.

Advertisement
Σχολιασε

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΚΡΗΤΗ

Αθώος και ο γιατρός για τον θάνατο της Στέλλας!

Δημοσιεύτηκε

στις

Μια ακόμη σελίδα γράφτηκε στην υπόθεση της 16χρονης Στέλλας Ακουμιανάκη, ο θάνατος της οποίας είχε συγκλονίσει την τοπική κοινωνία


Όπως πως έγινε γνωστό απαλλάχθηκε των κατηγοριών του ο γιατρός (ειδικευόμενος τότε) που δικάστηκε στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων. Πρόκειται για μια απόφαση η οποία υπήρχε και σχετική πρόταση του Εισαγγελέα του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Δυτικής Κρήτης.

Όπως αναφέρει η «Πατρις» στην αγόρευση του ο εισαγγελέας επεσήμανε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, δεν αποδείχθηκε ότι υπήρξε οποιαδήποτε πλημμελής συμπεριφορά από μέρους του κατηγορουμένου που να προκάλεσε τον θάνατο της Στέλλας.

Νωρίτερα ο κατηγορούμενος στην απολογία του είχε υποστηρίξει ότι ο θάνατος της Στέλλας προκλήθηκε από την τοξικότητα του αλκοόλ στον οργανισμό της και πως ιατρικά δεν μπορούσε να αποτραπεί αυτή η εξέλιξη ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν οι αγορεύσεις των δικηγόρων.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΘΕΜΑ

Το όνομα του Στάθη Λαζαρίδη σε οδό στα Χανιά!

Δημοσιεύτηκε

στις

Ζωντανός για πάντα στη μνήμη των συναδέλφων του ο αστυνομικός που πάλεψε για οκτώ ολόκληρα χρόνια τον θάνατο!


Σε μία κίνηση που είναι, όχι μόνο συμβολική, αλλά κάτι πολύ παραπάνω για το αστυνομικό Σώμα συνολικά, προχωρά, σύμφωνα με πληροφορίες ο Δήμος Χανίων, υλοποιώντας την ιδέα που είχε ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Χανίων, Νίκος Ξανθουδάκης και υιοθέτησε ομόφωνα το διοικητικό συμβούλιο.

Στην συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Χανίων την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να περάσει και να έρθει κατόπιν προς ψήφιση σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η αλλαγή ονόματος τμήματος της οδού Αντωνιάδου, δίπλα στο αστυνομικό μέγαρο, σε οδό Στάθη Λαζαρίδη.

Έτσι, μετά το μνημείο πεσόντων αστυνομικών που έχει δημιουργηθεί μπροστά από το αστυνομικό μέγαρο, με αφορμή τον θάνατο του Στάθη, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων προχωρά ένα βήμα παραπέρα, τιμώντας τη μνήμη ενός ανθρώπου που πλήρωσε με τη ζωή του την αφοσίωση στο καθήκον.

Στη συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας αναμένεται να είναι παρόντες οι γονείς του Στάθη, οι οποίοι θα έρθουν από τη μακρινή Κοζάνη, αλλά και η σύζυγος του Μαρία με την κόρη της -που δεν πρόλαβε ποτέ να γνωρίσει τον πατέρα της- προκειμένου να ευχαριστήσουν την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Χανίων και τον Δήμο για την πρωτοβουλία αυτή.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΑΝΙΩΝ

Ένα πάγιο αίτημα των αστυνομικών των Χανίων αρχίζει να παίρνει «σάρκα και οστά». Χρειάστηκαν από τον Απρίλιο πολλές συναντήσεις του Προεδρείου της Ένωσής μας με τους αρμόδιους φορείς αλλά και πολλά έγγραφα, με τα οποία εξηγούσαμε του λόγους του αιτήματός μας.

Την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 17:00΄ στο Δημαρχείο Χανίων, συνεδριάζει η Τοπική Κοινότητα Χανίων, με σκοπό να εκδώσει σχετική απόφαση περί αλλαγής της ονομασίας μέρος της οδού Εμμανουήλ Αντωνιάδου, σε οδό Στάθη Λαζαρίδη.

Σύσσωμοτο Δ.Σ. της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων θα βρισκόμαστε εκεί για να καταθέσουμε τις προτάσεις μας στα μέλη του συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Χανίων. Παράλληλα στη συνεδρίαση θα παραστούν η σύζυγος καθώς και οι γονείς του Στάθη Λαζαρίδη. Του δικού μας ήρωα…ο οποίος θα ζει πάντα στις καρδιές μας».

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΚΡΗΤΗ

35 εκ. ευρώ για έργα οδικής ασφάλειας στην Κρήτη

Δημοσιεύτηκε

στις

Σύμβαση προϋπολογισμού 10 εκ. ευρώ για παρεμβάσεις βελτίωσης της οδικής ασφάλειας σε 30 σημεία του οδικού δικτύου του νησιού υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης


Οι παρεμβάσεις θα γίνουν στον οδικό άξονα Ηρακλείου –Αγίας Γαλήνης και στις παλιές εθνικές οδούς Ηρακλείου – Μαλίων και Χανίων – Ρεθύμνου.

Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης η Περιφέρεια Κρήτης συνεχίζει το έργο της στο τομέα οδικής ασφάλειας στο οδικό δίκτυο του νησιού σε συμπόρευση με τις παρεμβάσεις σε 452 σημεία στο επαρχιακό δίκτυο του νησιού με προϋπολογισμό 35 εκ. ευρώ.

Το έργο

Οι κατασκευαστικές παρεμβάσεις στις θέσεις Μειωμένης Οδικής Ασφάλειας αφορούν κυρίως αναβάθμιση και αντικατάσταση του εξοπλισμού, όπως διαγράμμιση, πινακίδες σήμανσης, ανακλαστήρες οδοστρώματος, γραμμική οροσήμανση, «ακουστικές ταινίες», στηθαία ασφαλείας κλπ. Σε κάποιες θέσεις, προβλέπεται συμπλήρωση – ανακατασκευή της υποδομής, όπως κατασκευή αντιολισθηρής ασφαλτικής στρώσης, μικρή διαπλάτυνση του οδοστρώματος, αποξήλωση εμποδίων και αποψίλωση ζωνών που εμποδίζουν την ορατότητα, συμπλήρωση ή κατασκευή ερείσματος, καθώς και έργα βελτίωσης της αποχέτευσης ομβρίων, εφόσον απαιτούνται. Επίσης περιλαμβάνεται η κατασκευή ενός νέου κόμβου στην περιοχή Αγριανών και η αναβάθμιση – βελτίωση του υφιστάμενου κόμβου στις Γούβες στον οδικό άξονα Ηράκλειο – Γούβες – Χερσόνησος – Μάλλια (ΠΕΟ). Στις περιοχές των κόμβων προβλέπεται κατασκευή νησίδων και πεζοδρομίων, καθώς και η εγκατάσταση φωτεινής σηματοδότησης και ηλεκτροφωτισμού.

Συντήρηση ΒΟΑΚ

Ο κ. Αρναουτάκης υπέγραψε σήμερα μία ακόμη σύμβαση, αυτή τη φορά για την συντήρηση του οδικού δικτύου στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης –αρμοδιότητας Περιφέρειας. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 5 εκ. ευρώ και στοχεύει στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στον ΒΟΑΚ.

Σε δήλωσή του ο κ. Αρναουτάκης ανέφερε : «Υπογράψαμε σήμερα τη σύμβαση για την οδική ασφάλεια στο Βόρειο Οδικό Άξονα μετά από έγκριση του Υπουργού Υποδομών-Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη, που μας έδωσε την αρμοδιότητα για το τμήμα από Αγία Πελαγία προς Φόδελε και από την περιοχή του Κακού Όρους. Μία σύμβαση 5 εκατομμυρίων η οποία μέχρι τον Απρίλιο θα έχει ολοκληρωθεί και αφορά την αντικατάσταση όλου του ασφαλτικού, την οριζόντια και κάθετη σήμανση. Παράλληλα είναι σε εξέλιξη άλλη μία εργολαβία 800.000 ευρώ που αφορά το φωτισμό ειδικά στους κόμβους σε όλο το Βόρειο Οδικό Άξονα. Μία σειρά από έργα που αναβαθμίζουν την οδική ασφάλεια τόσο στον Βόρειο Οδικό Άξονα όσο και στο επαρχιακό δίκτυο. Θα μπορούσαν να είχαν προχωρήσει νωρίτερα αλλά οι πολλές αλλαγές στο τελευταίο νόμο περί δημοσίων έργων δεν επέτρεψαν την δημοπράτηση των έργων».

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλη