Connect with us

ΚΡΗΤΗ

Ο Βουλγαράκης για τη μετεγκατάσταση των Ρομά στα Χανιά

Δημοσιεύτηκε

στις

Στα πλαίσια του προγράμματος μετεγκατάστασης πληθυσμών ΡΟΜΑ σε ολόκληρη τη χώρα


Στόχο έχει τη πλήρη κοινωνική ενσωμάτωση τους, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης δια μέσου της Υπουργού, κ. Θεανώ Φωτίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, κ. Απόστολος Βουλγαράκης, απέστειλε σήμερα επιστολή προς την Υπουργό και την Ειδική Γραμματέα για την κοινωνική ένταξη των ΡΟΜΑ, κ. Αικατερίνη Γιάντσιου, με τις προτάσεις της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων για την επίλυση του προβλήματος στα Χανιά.

Αναλυτικότερα, στην επιστολή του προς την Υπουργό Εργασίας, ο Αντιπεριφερειάρχης αναφέρει τα εξής:
«Στη Περιφερειακή Ενότητα Χανίων λειτουργούν 3 καταυλισμοί ΡΟΜΑ στις περιοχές Τσικαλαριά, Νεροκούρου, Μουρνιές (περιμετρικά της πόλης των Χανίων). Οι καταυλισμοί είναι εντελώς πρόχειροι, χωρίς τις στοιχειώδεις υποδομές (φως νερό, αποχέτευση, κλπ), με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν παντελώς οι κανόνες υγιεινής.

Σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή από τις υπηρεσίες μας, ο συνολικός αριθμός των ΡΟΜΑ που διαμένουν στα Χανιά ανέρχεται στα 300 άτομα (συμπεριλαμβανομένων και των μετακινούμενων).

Όπως γνωρίζετε, το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ΡΟΜΑ είναι το οικιστικό. Στην υφιστάμενη κατάσταση των προχείρων καταυλισμών υπάρχουν οξύτατα προβλήματα. Εξαιτίας οφειλής προς τη ΔΕΗ έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση. Επίσης, στους ενοικιαζόμενους χώρους (Τσικαλαριά- Νεροκούρου) οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων έχουν ξεκινήσει διαδικασία έξωσης. Οι διαμένοντες στους καταυλισμούς αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, όντας άνεργοι κάποιοι, οι περισσότεροι δε, κάνουν περιστασιακές δουλειές (μικρεμπόριο).

Η εξεύρεση κατοικιών στα Χανιά προς ενοικίαση, εξαιτίας του γεγονότος ότι ο νομός Χανίων είναι αφενός ένας τουριστικός νομός και αφετέρου φιλοξενεί μεγάλο αριθμό φοιτητών, είναι παντελώς αδύνατη, επομένως η πρόταση για επιδότηση ενοικίου δεν αποτελεί έστω και προσωρινή λύση του προβλήματος. Η μόνιμη λύση του οικιστικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η κοινότητα των ΡΟΜΑ είναι η μετεγκατάστασή τους σε οργανωμένους οικισμούς. Μέχρι στιγμής όμως δεν έχει εξευρεθεί δημόσιος χώρος για να υπάρξει η δυνατότητα υλοποίησης της μετεγκατάστασης.

Μία ρεαλιστική πρόταση αφορά στην μακροχρόνια μίσθωση (12-20 χρόνια) οικοπέδων, όπου μπορούν να οργανωθούν πρότυποι οικισμοί. Η λύση αυτή, αν προκριθεί, λύνει για μεγάλο χρονικό διάστημα το πρόβλημα της μετεγκατάστασης των ΡΟΜΑ και της ένταξή τους στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Κυρία Υπουργέ,

Κυρία Ειδική Γραμματέα,

Πιστεύουμε ότι με τη συνεργασία της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και των Δήμων του νομού μας, μπορεί να βρεθούν λύσεις για τα προβλήματα της συγκεκριμένης κοινότητας, με στόχο την οριστική επίλυσή τους. Είμαστε στη διάθεση σας για μια εποικοδομητική συνεργασία και την από κοινού εξεύρεση λύσεων.

Συνημμένα σας υποβάλλουμε τις προτάσεις-απόψεις του Συλλόγου Ελλήνων ΡΟΜ Νομού Χανίων, «Η Αναγέννηση», τα κατά καιρούς έγγραφα του Συλλόγου τους, όπως επίσης και τις φόρμες καταγραφής περιβαλλοντικών παραμέτρων και υγειονομικών προτάσεων.

ΚΡΗΤΗ

560 χιλ. ευρώ για έργα συντήρησης στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Σητείας-Ιεράπετρας

Δημοσιεύτηκε

στις

Συμβάσεις με προϋπολογισμό 560.000 ευρώ για έργα συντήρησης στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Σητείας-Ιεράπετρας υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Κρήτης


Δύο σημαντικά έργα για το Λασίθι υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Η μια σύμβαση αφορά το έργο «Βελτιώσεις Επαρχιακών Δρόμων Σητείας -Ιεράπετρας» με προϋπολογισμό 500 χιλ. ευρώ με ανάδοχο εκτέλεσης του έργου την κατασκευαστική εταιρεία «ΜΑΡΜΙ Α.Ε.»

Το έργο προβλέπει εργασίες συντήρησης-βελτίωσης επαρχιακών οδών, και ειδικότερα:

• καθαρισμός – μόρφωση και κατά τμήματα επένδυση τάφρου με σκυρόδεμα
• άρση καταπτώσεων που υπάρχουν και που ενδεχομένως εμφανιστούν
• κοπή κλάδων που εισέρχονται εντός της λειτουργικής διατομής της οδού
• καθαρισμός οχετών
• πλήρωση υποσκαφής με σκυρόδεμα στην ΕΟ Ν.30
• κατασκευή χαμηλού τοιχίου συγκράτησης καταπτώσεων στην Ε.Ο Ν.23
• ενίσχυση/αποκατάσταση
• αποκατάσταση φθορών ασφαλτοτάπητα κυκλοφορίας στις Ε.Ο. Ν.19, Ν.20, Ν.51
• τοποθέτηση μεταλλικών στηθαίων στην ΕΟ Ν.19, Ν.49
• τοποθέτηση πινακίδων (πληροφοριακών, κινδύνου, ρυθμιστικές)
• διαγράμμιση ΕΟ Ν.20 και Ν. 28
Οι εργασίες αυτές θα εκτελεστούν στις ευρύτερες περιοχές της Σητείας και της Ιεράπετρας και αποσκοπούν στην εύρυθμη λειτουργία του επαρχιακού οδικού δικτύου και την καλύτερη εξυπηρέτηση των διερχόμενων οχημάτων.

Η δεύτερη σύμβαση που υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη με την κατασκευαστική εταιρεία « ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε.» αφορά το έργο «Καθαρισμός πρανών και τάφρων στο Εθνικό Οδικό Δίκτυο Λασιθίου. Το έργο έχει προϋπολογισμό 60.000 ευρώ.

Με την παρούσα εργολαβία προβλέπεται να γίνει καθαρισμός από πάσης φύσεως ρύπους, φερτά υλικά, υλικά καταπτώσεων κλπ που υπάρχουν σε τάφρους και πρανή του Επαρχιακού Οδικού Δικτύου.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΚΡΗΤΗ

Αύξηση στις προκρατήσεις τουριστών από την Ρωσία

Δημοσιεύτηκε

στις

Αύξηση στις προκρατήσεις τουριστών από την Ρωσία τη φετινή περίοδο στην Ελλάδα-Επιτυχημένη συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης στην Mitt 2019


Τις εντυπώσεις των επισκεπτών κέρδισε το περίπτερο της Περιφέρειας Κρήτης που συμμετείχε στην 26η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Mitt 2019 στη Ρωσία η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο ετήσιο τουριστικό γεγονός για την Ανατολική Ευρώπη. Την τριήμερη έκθεση επισκέφθηκαν περισσότερα από 22.000 άτομα που είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το νησί μας μέσω έντυπου υλικού καθώς επίσης και να γευτούν τοπικά εδέσματα αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά την σημασία της Κρητικής φιλοξενίας.

Σύμφωνα με το γραφείο του ΕΟΤ στη Ρωσία αυξημένες περίπου κατά 10% είναι οι προκρατήσεις για την Ελλάδα. Η Κρήτη για τους Ρώσους τουρίστες αποτελεί πολιτιστικό και ιστορικό προορισμό για 365 ημέρες τον χρόνο συμβαδίζοντας με την στρατηγική του ΕΟΤ.

Την Περιφέρεια Κρήτης εκπροσώπησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας Κρήτης Κυριάκος Κώτσογλου, τα στελέχη των Τουρισμού Π.Ε. Λασιθίου Μαρία Λαβδάκη, Π.Ε. Ρεθύμνου Γεώργιος Πανταζής και ο Ρωσόφωνος ξεναγός Σταμάτιος Πατελάρος.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Κυριάκος Κώτσογλου σε δήλωση του για την συμμετοχή μας στην σημαντική έκθεση ανέφερε: «Είναι πολύ σημαντικό, για έναν κορυφαίο τουριστικό προορισμό, όπως η Κρήτη, να διαπιστώνει έμπρακτα ότι ένας πολύ σημαντικός τουριστικός πόλος, που ενίσχυσε το προϊόν και την αγορά μας, ότι ανακάμπτει και αναπτύσσεται δυναμικά, ξανά. Η Ρωσία, έχει άρρηκτους θρησκευτικούς, ιστορικούς, πολιτιστικούς και πολιτικούς δεσμούς ως χώρα με την Ελλάδα και σε συνδυασμό με τις πολλαπλές ενέργειες σύσφιξης των τουριστικών – και όχι μόνο – σχέσεων μας, αποτελεί μια αγορά – στόχο, για την Κρήτη. Με ποιότητα και ποσότητα, όλες οι παραπάνω διαστάσεις της Ελληνορωσικής τουριστικής συνεργασίας, αποδείχθηκαν στην έκθεση ΜΙΤΤ 2019, στη Μόσχα, όπου οι Π.Ε. Λασιθίου και Ρεθύμνου έδωσαν, μέσα από τα στελέχη τους, τον καλύτερο εαυτό τους, μαζί με Κρητική φιλοξενία και τουριστικό επαγγελματισμό» .

Η υψηλή επισκεψιμότητα που συγκέντρωσε το περίπτερο της Περιφέρειας Κρήτης καταδεικνύει το σημαντικό ενδιαφέρον που συγκεντρώνει το νησί μας ως ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για το Ρωσικό ταξιδιωτικό κοινό. Το περίπτερο της Περιφέρειας Κρήτης επισκέφτηκαν επίσης η Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, δημοσιογράφοι από μεγάλα διεθνή ΜΜΕ, εκπρόσωποι τουριστικών πρακτορείων, εκπρόσωποι τουριστικών φορέων από την Κρήτη κ.α.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΘΕΜΑ

Σταμάτησε η κυκλοφορία από την γέφυρα στον Πλατανιά

Δημοσιεύτηκε

στις

Διακοπή κυκλοφορίας για έλεγχο στη γέφυρα Belley επί της Π.Ε.Ο. 90 στον Δήμο Πλατανιά


Όπως ενημερώνει η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κρήτης, αύριο Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019 από τις 11:00 έως τις 14:00 πρόκειται να διακοπεί η κυκλοφορία στη γέφυρα Belley επί της Π.Ε.Ο. 90 στο Δήμο Πλατανιά καθώς κλιμάκιο του στρατού ( ΜΟΜΚΑ ) πρόκειται να επιθεωρήσει την γέφυρα και να προβεί στις απαραίτητες ρυθμίσεις στην λειτουργία της.

Η ενημέρωση του κοινού από την αρμόδια υπηρεσία γίνεται μέσω των ΜΜΕ και κοινοποιείται στο τμήμα Τροχαίας Χανίων, με την παράκληση της υπηρεσίας προς τους οδηγούς το παραπάνω χρονικό διάστημα που θα υπάρχει η διακοπή της κυκλοφορίας να χρησιμοποιούν τον Β.Ο.Α.Κ. για την εξυπηρέτηση των μετακινήσεων τους.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Facebook

Δημοφιλη