Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

ΚΡΗΤΗ

Οι κτηνοτρόφοι στην Κρήτη καταγγέλλουν παράνομες ελληνοποιήσεις

Μέχρι και τα Χριστούγεννα η τιμή παραγωγού για τα κρητικά αμνοερίφια κυμαινόταν από 5,8 έως 6,2 ευρώ το κιλό

Παράνομες ελληνοποιήσεις πίσω από την «βουτιά» στις τιμές παραγωγού των κρητικών αμνοεριφίων «βλέπουν» οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι εκφράζουν την απόγνωσή τους, δηλώνουν αδυναμία να συνεχίσουν να παράγουν με αυτά τα δεδομένα και ζητούν εντατικούς ελέγχους για την αντιμετώπιση του προβλήματος και ενίσχυση του κλάδου.

Η πτώση των τιμών ήρθε αδικαιολόγητα και αιφνιδιαστικά αμέσως μετά τα Χριστούγεννα, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο πρόεδρος της προσωρινής συντονιστικής επιτροπής του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Νομού Ηρακλείου Γιώργος Τζουλιαδάκης.

Όπως εξήγησε, μέχρι και τα Χριστούγεννα η τιμή παραγωγού για τα κρητικά αμνοερίφια κυμαινόταν από 5,8 έως 6,2 ευρώ το κιλό, τιμή σχετικά ικανοποιητική, παρά το «ψαλίδισμα» που υφίσταται το εισόδημα των κτηνοτρόφων από την αύξηση του κόστους παραγωγής. Ωστόσο, αμέσως μετά τις γιορτές, η τιμή παραγωγού μειώθηκε στα 4,5 ευρώ, καθιστώντας ασύμφορη και μη βιώσιμη την παραγωγή του αδιαμφισβήτητης ποιότητας κρητικού αιγοπρόβειου κρέατος, πρόσθεσε ο κ. Τζουλιαδακης.

Παράνομες ελληνοποιήσεις

Η κατακόρυφη πτώση κατά περίπου 1,5 ευρώ το κιλό οφείλεται, σύμφωνα με τον ίδιο σε εισαγωγές αμνοεριφίων από τη Βουλγαρία και άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες είναι μεν νόμιμες, θέτουν όμως πολλά ερωτηματικά ως προς την ταυτότητα με την οποία διατίθενται στην αγορά. Είναι ένα επαναλαμβανόμενο φαινόμενο, λέει ο κ. Τζουλιαδάκης, εξηγώντας πώς λίγοι επιτήδειοι βγάζουν μεγάλα κέρδη σε βάρος των πολλών, παραγωγών και καταναλωτών. Όπως ανέφερε, εισάγονται ζωντανά αμνοερίφια, τα οποία σφάζονται σε σφαγεία ανά την Ελλάδα και παίρνουν σφραγίδες εγχώριων σφάγιων. «Αυτό είναι κάτι που εμείς δε μπορούμε να αποδείξουμε. Θα πρέπει να λειτουργήσουν σωστά οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, προκειμένου να εντοπιστούν αυτές οι περιπτώσεις και να αποτραπούν οι κερδοσκόποι» τόνισε. Σημείωσε, παράλληλα, πως όσο λειτουργούσαν οι ελεγκτικές υπηρεσίες η τιμή παραγωγού ήταν σε σχετικά ικανοποιητικά επίπεδα, όπως συνέβαινε τον προηγούμενο χρόνο. Μόλις οι έλεγχοι ατόνισαν, η τιμή μειώθηκε, κάτι που δεν δικαιολογείται, καθώς η παραγωγή είναι μειωμένη.

Αναγραφή της χώρας προέλευσης στην απόδειξη λιανικής

“Ο μόνος τρόπος να δοθεί λύση στο τεράστιο πρόβλημα των ελληνοποιήσεων είναι να αναγράφεται στην απόδειξη λιανικής πώλησης η χώρα προέλευσης του κρέατος” δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο πρώην προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κρήτης, από τους πλέον έμπειρους κτηνιάτρους γύρω από το θέμα αυτό.

Όπως σημείωσε, στην ουσία επιτήδειοι που δραστηριοποιούνται στην διακίνηση και εμπορία κρέατος έχουν βρει σαν “πατέντα” αυτόν τον τρόπο, δηλαδή να αγοράζουν από ένα σφαγείο ελληνικά και εισαγόμενα αμνοερίφια, τα οποία επειδή έχουν σφαγεί στο ίδιο σημείο φέρουν την ίδια σφραγίδα, αλλά διαφορετικό ταμπελάκι. Ωστόσο, ο καταναλωτής βλέπει μόνο τη σφραγίδα και όχι το ταμπελάκι, οπότε δε μπορεί να διακρίνει αν πρόκειται για ντόπιο ή εισαγόμενο αμνοερίφιο. “Οι έλεγχοι από τους αρμόδιους μηχανισμούς δε μπορούν να έχουν αποτέλεσμα, αφού στο ψυγείο του ο έμπορος έχει τα αμνοερίφια με τα ταμπελάκια τους και τα τιμολόγιά τους. Πραγματικός έλεγχος και αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου θα μπορεί να γίνει μόνο με την αναγραφή της χώρας προέλευσης στην απόδειξη λιανικής πώλησης και με διασταυρωτικούς ελέγχους από την ΑΑΔΕ στις ποσότητες ελληνικού και εισαγόμενου κρέατος που έχουν αγοραστεί και πωληθεί” τόνισε ο κ. Σωμαράς.

“Με τη θηλιά στο λαιμό”

«Είμαστε με τη θηλιά στο λαιμό. Εδώ δεν βγαίναμε με την τιμή των 6 ευρώ, πώς θα συνεχίσουμε να παράγουμε με αυτές τις τιμές και με αυτό το δυσβάσταχτο κόστος; Στο τέλος δεν θα έχουμε παραγωγή, όπως συνέβη και με τη σταφίδα. Η ελάχιστη δική μας μένει αδιάθετη και εμείς τρώμε εισαγόμενη από την Τουρκία και από το Ιράν» πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, ο κ. Τζουλιαδάκης τόνισε την ανάγκη να γίνονται εντατικοί έλεγχοι στην αγορά, ώστε να προστατεύεται και ο παραγωγός και ο καταναλωτής. Επίσης, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί ο κλάδος ώστε να εξισορροπηθεί η μεγάλη οικονομική απώλεια που υπάρχει λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής. «Ήδη από το φθινόπωρο έχουμε κατ’ επανάληψη ζητήσει ενίσχυση από το De Minimis, χωρίς να έχουμε εισακουστεί. Μας ζητούν στοιχεία, σα να μην τα γνωρίζουν οι ίδιοι καλύτερα από εμάς» κατέληξε.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά

ΚΡΗΤΗ

Απάτη αποδείχθηκε η ελκυστική “επένδυση” για Ηρακλειώτη, ο οποίος έπεσε θύμα επιτήδειου που τον έπεισε να μεταφέρει σε τραπεζικό λογαριασμό 10.500 ευρώ, με “δόλωμα”...

ΚΡΗΤΗ

Η τεραστίων διαστάσεων σημασία, υψώθηκε με τη βοήθεια γερανού, παρουσία πλήθους κόσμου

ΚΡΗΤΗ

Τρία αδέρφια από τη μία, τρία αδέρφια από την άλλη, στη μέση οι κτηματικές διαφορές αλλά και μία σοβαρή  καταγγελία για καταιγισμό πυρών με ανθρωποκτόνο δόλο....

ΚΡΗΤΗ

Συνελήφθησαν δύο από τις τρείς δράστιδες – Διατάχθηκε προκαταρκτική έρευνα

ΚΡΗΤΗ

Οι δύο νεαροί σκοτώθηκαν σε τροχαία στο ίδιο ακριβώς σημείο και την ίδια ώρα με διαφορά 7 ετών

ΚΡΗΤΗ

Συνεχώς αυξανόμενα είναι τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, στην πλειοψηφία τους με θύματα γυναίκες, που χειρίζονται οι αστυνομικοί στο Ηράκλειο. Καθημερινά βρίσκονται αντιμέτωποι με μία,...

ΚΡΗΤΗ

Από τις 6 Ιανουαρίου ως τις 25 Φεβρουαρίου η δράση του 25χρονου συλληφθέντα - Περίπου 15.000 η λεία του

ΚΡΗΤΗ

Τον ίδιο της τον γιο κατήγγειλε στην αστυνομία για δεύτερη φορά μια 78χρονη από το Ηράκλειο, η οποία δεν άντεξε την κακομεταχείριση από τον...