Οι εταιρείες λειτουργούσαν τουλάχιστον τα τελευταία έξι έτη και κάθε μήνα είχαν στο ιστορικό τους πολλές κινήσεις χρημάτων
Χρηματικά ποσά που προσεγγίζουν και ξεπερνούν τα τρία εκατομμύρια ευρώ φέρονται να είχαν «παρκάρει» σε εξωχώριες εταιρείες τα μέλη του κυκλώματος εμπορίας βρεφών στην Κρήτη που εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης σε συνεργασία με το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, ελεγκτές του ΣΔΟΕ που ασχολούνται με την υπόθεση εδώ και τουλάχιστον έξι μήνες, φέρονται να εντόπισαν τρία εκατομμύρια ευρώ σε offshore εταιρείες που διατηρούσε το κύκλωμα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι εξωχώριες εταιρείες είναι περισσότερες από πέντε.
Όπως ανέφεραν καλά ενημερωμένες πηγές, οι εταιρείες συνδέονταν με μέλη του κυκλώματος, λειτουργούσαν τουλάχιστον τα τελευταία έξι έτη και κάθε μήνα είχαν στο ιστορικό τους πολλές κινήσεις χρημάτων.
Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ η Αστυνομία σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ επιχειρεί να μπλοκάρει τα ποσά αυτά και να τα κατασχέσει.
Για την υπόθεση η Αστυνομία προχώρησε σε οκτώ συλλήψεις.
Το κύκλωμα εκμεταλλεύονταν γυναίκες που βρίσκονταν σε ευάλωτη θέση και τις χρησιμοποιούσαν ως δότριες ωαρίων και παρένθετες μητέρες, ενώ παράλληλα εξαπατούσαν ασθενείς μέσω εικονικών εμβρυομεταφορών (εξωσωματικές) και μεσολαβούσαν σε παράνομες υιοθεσίες.
Από τον Δεκέμβριο 2022 καταγράφηκαν τουλάχιστον 182 περιπτώσεις εκμετάλλευσης γυναικών στον τομέα της αφαίρεσης ωαρίων και παρένθετης μητρότητας ενώ εξιχνιάστηκαν περισσότερες από 400 περιπτώσεις εξαπάτησης μέσω εικονικών εξωσωματικών.
Το όφελος που αποκόμιζε η εγκληματική οργάνωση ανά πρόγραμμα παρένθετης μητρότητας κυμαινόταν συνήθως από 70.000 έως 100.000 ευρώ ενώ σε κάποιες περιπτώσεις άγγιζε και τις 120.000 ευρώ.