Connect with us

ΚΡΗΤΗ

ΠΠΕ: Εγρήγορση για ζητήματα πιθανής παιδικής κακοποίησης

Δημοσιεύτηκε

στις

Την ανάγκη ακόμα μεγαλύτερης ευαισθητοποίησης και εγρήγορσης των μελών της σχετικά με ζητήματα που αφορούν σε πιθανή κακοποίηση παιδιών, επισημαίνει προς τα μέλη της η Παγκρήτια Παιδιατρική Εταιρεία


«Πανελλαδική έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού σε περισσότερα από 15.000 παιδιά ηλικίας 11, 13 και 16 ετών δείχνει ότι 8 στα 10 Ελληνόπουλα έχουν υποστεί σωματική βία και 1 στα 20 έχει εμπειρία σεξουαλικής βίας, ενώ σύμφωνα με διεθνή στατιστικά στοιχεία 2 στις 3 σοβαρές περιπτώσεις κακοποίησης παραμένει χωρίς διάγνωση, προστασία και αντιμετώπιση αφού δεν καταγγέλλεται», επισημαίνεται στην σχετική ανακοίνωση.

Παράλληλα, η Παγκρήτια Παιδιατρική Εταιρεία καταθέτει δέσμη προτάσεων τόσο για την πρόληψη όσο και για τη διαχείριση του προβλήματος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Συνάδελφοι, στις μέρες μας βλέπουμε να έρχονται στο φως της δημοσιότητας φρικιαστικές υποθέσεις σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στη χώρα μας.
Η καταγραφή των δεδομένων που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις Αρχές, το Χαμόγελο του Παιδιού, το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού και την ΕΛΙΖΑ-Εταιρεία κατά της κακοποίησης του Παιδιού, δείχνει ότι η σεξουαλική βία στα παιδιά φαίνεται να παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, ενώ σε ποσοστό άνω του 90% προέρχεται από το οικογενειακό ή στενό φιλικό περιβάλλον.
Πανελλαδική έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού σε περισσότερα από 15.000 παιδιά ηλικίας 11, 13 και 16 ετών δείχνει ότι 8 στα 10 Ελληνόπουλα έχουν υποστεί σωματική βία και 1 στα 20 έχει εμπειρία σεξουαλικής βίας, ενώ σύμφωνα με διεθνή στατιστικά στοιχεία 2 στις 3 σοβαρές περιπτώσεις κακοποίησης παραμένει χωρίς διάγνωση, προστασία και αντιμετώπιση αφού δεν καταγγέλλεται.
Γνωρίζουμε ότι η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να προστατεύσει τη ζωή ενός παιδιού- ιδιαίτερα αυτή των μικρών νηπίων που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο ακόμα και θανάτου ή αναπηρίας από σωματική κακοποίηση.
Έτσι κατανοούμε βαθύτερα γιατί το έλλειμμα καταγραφής των περιστατικών κακοποίησης αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα στην αντιμετώπιση, πρόληψη και καταστολή του φαινομένου.
Γνωρίζουμε επίσης, ότι η κακοποίηση αφήνει το δικό της αποτύπωμα και ότι η ζωή των παιδιών αυτών δεν είναι εύκολο να εξελιχθεί φυσιολογικά. Παρατηρούνται επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία, χαμηλή αυτοεκτίμηση και ενοχές, διαστρεβλωμένη σεξουαλικότητα, προβληματικές διαπροσωπικές σχέσεις.
Συνάδελφοι, το φαινόμενο της σωματικής κακοποίησης παιδιών στη χώρα μας και οι διαστάσεις που έχει λάβει δημιουργούν την αναγκαιότητα εμείς οι Παιδίατροι να έχουμε τις κεραίες μας ανοιχτές και να είμαστε ευαίσθητοι δέκτες κάθε πιθανής περίπτωσης κακοποίησης παιδιού, έτσι ώστε να αποτελέσουμε ασπίδα προστασίας τους.

Παράλληλα, σε συλλογικό επίπεδο γίνεται πιο επιτακτική από ποτέ η δημιουργία ενός προγράμματος με εθνικό αποτύπωμα.
Κεντρικός άξονας ενός τέτοιου προγράμματος οφείλει να είναι η θωράκιση όλων των εμπλεκόμενων επαγγελματιών με κατάλληλη εκπαίδευση και νομική προστασία ώστε να απομακρυνθούν η άγνοια και ο φόβος, οι βασικότερες αιτίες που ένα περιστατικό ουδέποτε καταγγέλλεται στις αρμόδιες αρχές.

Θεωρούμε σημαντικό:

– να θεσπιστεί Ενιαίο Εθνικό Σχέδιο για τα Δικαιώματα του Παιδιού με ενίσχυση των δομών Κοινωνικής Πρόνοιας
– να θεσμοθετηθεί η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία από την α΄βάθμια εκπαίδευση. Στόχος αφενός να ενημερώνονται τα παιδιά, με έγκυρο τρόπο, για τα σχετικά ζητήματα και αφετέρου να γνωρίζουν τι πρέπει να αρνούνται, τι να υποψιάζονται και για τι να αναζητούν βοήθεια σε περίπτωση που νιώσουν απειλούμενα.
– να δημιουργηθούν, και στην Ελλάδα, εξειδικευμένα θεραπευτικά Κέντρα καθώς και δομές προστατευμένης φιλοξενίας παιδιών θυμάτων κακοποίησης.
– να καταρτιστεί και να τηρηθεί Πρωτόκολλο διερεύνησης, διάγνωσης και διαχείρισης κακοποίησης των παιδιών από τους εμπλεκόμενους επαγγελματίες (εισαγγελία, αστυνομία, κοινωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες σωματικής και ψυχικής υγείας), που θα περιγράφει την συνεργασία τους με στόχο την σωστή διαχείριση κάθε περιστατικού.

– τέλος , να συσταθεί, και στην Ελλάδα, ένας Ενιαίος Φορέας για την καταγραφή των περιστατικών κακοποίησης παιδιών και της φύσης αυτών.
Συνάδελφοι, η Παγκρήτια Παιδιατρική Εταιρεία θα ήθελε να ανοιχτεί ένας γόνιμος διάλογος τόσο μεταξύ των μελών της, όσο και με την κοινωνία και τους φορείς της, σχετικά με τα βαθύτερα αίτια που μπορεί να προκαλούν αυτό το δυσάρεστο φαινόμενο.
Βασική προτεραιότητά μας όμως παραμένει η χάραξη των αρχών και των κατευθύνσεων πάνω στις οποίες θα στηρίξουμε το επιστημονικό μας έργο, με τελικό μας σκοπό να μην υπάρξει ποτέ ξανά παιδί θύμα κακοποίησης.
Εκ μέρους του ΔΣ της Παγκρήτιας Παιδιατρικής Εταιρείας (ΠΠΕ),
Η Πρόεδρος
Παπαδοπούλου Ελευθερία

Σχολιασε

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΘΕΜΑ

Παραμένουν τα προβλήματα στην κυκλοφορία στο νησί

Δημοσιεύτηκε

στις

Για τις καταστροφές που υπέστη το Ρέθυμνο και αίτημα για συνδρομή και αποκατάσταση των ζημιών από την πρόσφατη θεομηνία, θα ενημερώσει αύριο Πέμπτη τα στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών, ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Μαρινάκης


Στο μεταξύ, η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης εφιστά την προσοχή στους οδηγούς, καθώς έχουν προκύψει προβλήματα σε όλο σχεδόν το οδικό δίκτυο από τις συνεχείς βροχοπτώσεις. Μάλιστα, σε πολλά τμήματα του Βόρειου Οδικού Άξονα και της Παλαιάς Εθνικής Οδού υπάρχουν συνεχείς βραχοπτώσεις και κατολισθήσεις.

Εξάλλου, κλειστοί παραμένουν για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί τα οδικά τμήματα: Ζωνιανά – Κράνα, Σταυρός – Μπαλί, το τμήμα της επαρχιακής οδού προς Καλονύκτη και Παλαίλημνος – Σαϊτούρες.

 

Διευκρινήσεις για τον Γεροπόταμο από την περιφέρεια Κρήτης

Σε διευκρινήσεις, με φόντο την δημόσια συζήτηση που είναι σε εξέλιξη για το ρέμα στο Γεροπόταμο στη Μεσαρά και με «σεβασμό» όπως αναφέρει «απέναντι στους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους», προχώρησε η περιφέρεια Κρήτης.

Στην ανακοίνωση, αναφέρονται χαρακτηριστικά οι χρηματοδοτησεις το 2017 και το 2018, προς το δήμο Φαιστού, που σχετίζονται οπως αναφέρεται και με το συγκεκριμένο δρόμο, που θέλησαν να διασχίσουν τα τέσσερα άτυχα μέλη της οικογένειας, που εντοπίστηκαν νεκρά μετά από 36 ώρες αναζήτησης.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Στις 7 Απριλίου 2017 με απόφαση του περιφερειάρχη Κρήτης, η περιφέρεια Κρήτης χρηματοδότησε το δήμο Φαιστού με το ποσό των 260.000 Ευρώ για την κατασκευή κιβωτοειδούς οχετού στον αναδασμό Μοιρών, προκειμένου να αντικατασταθεί η υφισταμένη «Ιρλανδική γέφυρα», η οποία εξυπηρετεί κυρίως τα παρακείμενααγροτεμάχια.

Με άλλη απόφαση στις 13 Μαρτίου 2018, η περιφέρεια Κρήτης χρηματοδότησε το Δήμο Φαιστού με το ποσό των 400.000 Ευρώ για την ανακατασκευή του ίδιου καθώς και παρακείμενου δρόμου.

Και για τα δύο έργα φορέας υλοποίησης είναι ο δήμος Φαιστού με προϊστάμενη αρχή το Δημοτικό Συμβούλιο και Διευθύνουσα Υπηρεσία, τη Διεύθυνση Πολεοδομίας και Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου.

Στις 22 Ιουνίου 2018 ο δήμος Φαιστού υπέβαλλε στις υπηρεσίες της περιφέρειας Κρήτης την μελέτη κατασκευής του πρώτουέργου. Επειδή η μελέτη ήταν ανυπόγραφη τόσο από τις Υπηρεσίες του Δήμου όσο και το μελετητή επιστράφηκε στο δήμο Φαιστού για υπογραφή».

Επιπλέον, στην ανακοίνωση της περιφέρειας γίνεται λόγος για τη μελετη που υποβλήθηκε και αξιολογήθηκε από υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης:

«Στις 27 Ιουλίου 2018 υποβλήθηκε εκ νέου υπογεγραμμένη η παραπάνω μελέτη κι αφού αξιολογήθηκε από τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας, ζητήθηκαν συμπληρωματικά στοιχεία (13 Αυγούστου 2018). Η μελέτη υποβλήθηκε εκ νέου από το Δήμο Φαιστού και στις 7 Δεκεμβρίου 2018 μετά τον επιβαλλόμενο λεπτομερή έλεγχο λόγω της σοβαρότητας του έργου, θεωρήθηκε και στάλθηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.

Στις 14 Φεβρουαρίου 2019 η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης με έγγραφο της που κοινοποιήθηκε στην περιφέρεια Κρήτης, ζήτησε από τον Δήμο Φαιστού, την αναδιαμόρφωση της μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων».

Σοβαρά προβλήματα με καταπτώσεις και καθιζήσεις υπάρχουν επίσης στα τμήματα: Ρέθυμνο – Φράγμα Ποταμών – Παντάνασσα-Απόστολοι, Γαράζο – Αξό (διασταύρωση Βενί), Ρέθυμνο – Σπήλι – Αγία Γαλήνη, Παλέ – Σελλιά. Στο τμήμα της επαρχιακής οδού 14 Ρέθυμνο – Ρουσσοσπίτι, στο ύψος της Αγίας Ειρήνης έχουν σημειωθεί βραχοπτώσεις και για λόγους ασφαλείας των διερχόμενων οχημάτων η κίνηση της κυκλοφορίας θα γίνεται από το Χρωμοναστήρι. Επίσης προβλήματα υπάρχουν στη διαδρομή Πάνορμο – Πέραμα, Καρέ – Σελί – Γουλεδιανά – Μύρθιο και Επισκοπή – Αργυρούπολη – ΒΟΑΚ

Σύμφωνα με του αρμόδιους, αυστηρά απαγορεύεται η διάβαση από όλα τα ρέματα.

Σύμφωνα μάλιστα με τον μετεωρολόγο Μανόλη Λέκκα, από το Σαββατοκύριακο το σκηνικό του καιρού αλλάζει με βροχοπτώσεις και πτώση της θερμοκρασίας στην Κρήτη, και ισχυρούς ανέμους αρχικά νοτιοδυτικούς και από την Κυριακή αλλάζουν σε βόρειους.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΘΕΜΑ

Είχε μετατρέψει το σπίτι του σε «μουσείο»

Δημοσιεύτηκε

στις

Συνελήφθη σήμερα στη Χερσόνησο ένας 54χρονος και μία 51χρονη κατηγορούμενοι για παραβάσεις της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς


Συγκεκριμένα κατόπιν στοχευμένων ενεργειών και ειδικών δράσεων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, για την καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας και ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων από αστυνομικούς του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ηρακλείου, σήμερα το πρωί οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διενεργήθηκε έρευνα στην κοινή οικία των δύο ημεδαπών όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 3 μεγάλοι πήλινοι αμφορείς, 
  • 2 πήλινες λεκανίδες,  
  • 3 πήλινα αγγεία,
  • δισκοειδές πήλινο αντικείμενο, 
  • 17 λαβές πήλινων αγγείων,
  • 2 πήλινα καμινίδια, 
  • μικρογραφική πρόχους,
  • τμήματα διαφόρων αντικειμένων (πήλινα αγγεία, πήλινα μυροδοχεία, πήλινοι αμφορείς,  βάσεις, χείλη, σώματα, λίθινο αντικείμενο) διαφόρων τύπων και μεγεθών, τα οποία εμπίπτουν στην Νομοθεσία περί αρχαιοτήτων

Η προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηρακλείου ενώ οι συλληφθέντες με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΚΡΗΤΗ

Μαθητές του 2ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου στο Επιμελητήριο Ηρακλείου

Δημοσιεύτηκε

στις

Tην πρώτη τους επαφή με την επιχειρηματικότητα και τη δυνατότητα να την εντάξουν στα μελλοντικά επαγγελματικά τους σχέδια, είχαν μαθητές και μαθήτριες του 2ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου που επισκέφθηκαν σήμερα το Επιμελητήριο Ηρακλείου


Συνοδευόμενοι από δύο καθηγήτριές τους, ξεναγήθηκαν στους χώρους τους Επιμελητηριακού Μεγάρου από τον κ. Γιώργο Φασουλάκη Οικονομικό Επόπτη, τον κ. Γιάννη Ανδρουλάκη μέλος του ΔΣ και την κα Μαρία Πετράκη Διευθύντρια, οι οποίοι τους εξήγησαν τη δομή και λειτουργία του Επιμελητηρίου, καθώς και τη συμβολή του στην υποστήριξη και τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Ακολούθως, οι μαθητές επισκέφθηκαν τους χώρους του H2B HUB, εκεί όπου χτυπάει η καρδιά της νεανικής επιχειρηματικότητας του Ηρακλείου, και ενημερώθηκαν για την πρωτοβουλία αυτή του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, με στόχο να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη και υλοποίηση καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών που αναμένεται να αλλάξουν το επιχειρηματικό τοπίο.

Το Επιμελητήριο Ηρακλείου είναι πρόθυμο να δεχθεί επισκέψεις και άλλων εκπαιδευτικών φορέων, ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε νέους ν’  αξιοποιήσουν τις υπηρεσίες του σχεδιάζοντας  το επιχειρηματικό τους μέλλον.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Facebook

Δημοφιλη