Connect with us

ΚΡΗΤΗ

Προτάσεις ενενήντα Δημοτών του Δήμου Φαιστού για το μονοπάτι «τ´Αποστόλου των Εθνών»

Δημοσιεύτηκε

στις

Ψηφίστηκαν ομόφωνα από το Δ.Σ. Του Δήμου Φαιστού


Όλοι εμείς οι υπογράφοντες την αίτηση που σας έχομε προσκομίσει και που είμαστε κάτοικοι Γαλιάς, Μονοχώρου, Μοιρών και όχι μόνο, εφορμώμενοι από τις δυσκολίες των καιρών που ζούμε και ψάχνοντες εναλλακτικές λύσεις για τον επιούσιο, σκεφτήκαμε ότι αυτό που καρποφορεί ακόμα στην Ελλάδα, είναι ο τουρισμός.
Αλλά όπως καλά γνωρίζουμε, στα βόρια προάστια της πόλης των Μοιρών είναι χαμηλά τα επίπεδα της τουριστικής κίνησης, καθ’ όσον δεν έχουν θάλασσα και αρχαιότητες.
Ωστόσο εμείς οι υπογράφοντες, σκεφτήκαμε να προχωρήσουμε προς τον Θρησκευτικό, τον Περιπατητικό, αλλά και τον ελαιοτουρισμό, μέσα από τα όμορφα, δύσβατα και αρχέγονα μονοπάτια του τόπου μας, που τόση ιστορία, λαογραφία και μυθολογία, περικλείουν, που σίγουρα αυτά θα ικανοποιήσουν και τον πλέον δύσπιστο τουρίστα!!
Για του λόγου το αληθές θα σας αναφέρουμε, λίγα από τα προσόντα της περιοχής μας.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από το 60 μ.Χ. και από το Μονόχωρο.
Δυτικά του Μονοχώρου και σε πολύ μικρή απόσταση, μέσα στη ρεματιά που υπάρχει, είναι η τοποθεσία ”Πλατάνι”.
Μέχρι εκεί, καθώς λέει η παράδοση, είχε φθάσει ο Απόστολος Παύλος, ο Απόστολος των Εθνών, όπως αλλιώς λεγόταν.
Είχε καθίσει στο μοναδικό πλατάνι, το αϊθαλές, που εδώ υπήρχε και εξακολουθεί να υπάρχει, για να δροσιστεί.
Την στιγμή εκείνη, λέει η παράδοση, μαζευτήκανε χιλιάδες κρητικά αηδόνια και άρχισαν να του τραγουδούν, γι΄αυτό και αυτός τους έδωσε την ευκή του να πληθύνονται, με αποτέλεσμα, να μην υπάρχουν σε όλη την άλλη Κρήτη τόσα αηδόνια, όσο στη συγκεκριμένη ρεματιά.
Αναχωρώντας, συνεχίζει η παράδοση, είχε δώσει την ευκή του και στο πλατάνι, να μην μαδήσουν τα φύλλα του ποτέ, όπως και έγινε.
Τη συγκεκριμένη τοποθεσία, ακόμα και σήμερα, οι ντόπιοι την ονομάζουν, ”στο Πλατάνι”.
Ο Απόστολος Παύλος είχε φθάσει εδώ, όταν το πλοίο που τον μετέφερε από τα Ιεροσόλυμα με προορισμό τη Ρώμη, για να δικαστεί ως Ρωμαίος Πολίτης, είχε προσαράξει στο ”Αφιλόξενο λιμάνι της Κρήτης”, τα σημερινά, Καλά Λιμάνια. Αυτό εξ’ άλλου μας το μαρτυρεί και η Αγία Γραφή, Πράξ. 27.8. που μας λέει: Το πλοίο προσορμίστηκε «εις τόπον τινά καλούμενον Καλούς λιμένας ω εγγύς πόλις ήν Λασαία».
Μέχρι να επισκευάσουν το πλοίο, ο Απόστολος Παύλος είχε εισέλθει στην ενδοχώρα της Κρήτης.
Βορειότερα και σε πολύ μικρή απόσταση βρίσκεται η Γριά Κουτσουνάρα, που απετέλεσε πηγή ζωής για Μονοχωριανούς και Γαλιανούς στο πέρασμα του χρόνου, έως τα μέσα, περίπου, του 20ου αιώνα.
Κοντά στην Γριά Κουτσουνάρα, βρίσκεται η Παπούρα, που κείτεται βόρια του Μονοχώρου. Εκεί βρίσκεται το σπήλαιο του Αγίου Γερασίμου του εκ Κεφαλληνίας. Στο σπήλαιο αυτό λέει η παράδοση ότι, ο Άγιος μόνασε από το 1548 – 1550, προερχόμενος από τα Ιεροσόλυμα, για να επιστρέψει μετά στη Ζάκυνθο, έπειτα από είκοσι ολόκληρα χρόνια απουσίας.
Λέγεται έφθασε εδώ μέσω των Καλών λιμένων, ακολουθώντας τα βήματα του Αποστόλου Παύλου.
Να σημειώσουμε ότι η σπηλιά, από τα πολύ παλιά χρόνια μέχρι και σήμερα, έπαιζε και παίζει ρόλο εκκλησίας, και αυτό το μαρτυρούν το πλήθος των παλιών εικόνων, που βρίσκονται μέσα σε αυτή.
Νοτιοδυτικά του Μονοχώρου βρίσκεται η Μπιστολόβρυση, που κτίστηκε με συνεισφορά όλων των Μονοχωριανών, από Σκαρπαθιώτες μαστόρους και εγκαινιάστηκε το έτος 1928, όταν η Γαλιά αποτελούσε ακόμα αγροτικό Δήμο.
Νότια του Μονοχώρου ευρίσκεται τεράστια Στέρνα, που τροφοδοτείται ακόμα και σήμερα από τα νερά της Γριάς Κουτσουνάρας.
Η Στέρνα είχε κτιστεί τον καιρό της τουρκοκρατίας και είχε χρηματοδοτηθεί από τον Αγά των Κισσών.
Την χρηματοδότησε ο Κισσανός Αγάς, μετά που διαπίστωσε ότι κάποιος Μονοχωριανός είχε φυτέψει όλα τα χωράφια νότια του Μονοχώρου με αργουλίδες. Αργότερα και για πολλά χρόνια η συγκεκριμένη στέρνα χρησιμοποιούνταν για την άρδευση των περβολιών, που ήκμαζαν εκεί, πριν την εποχή των θερμοκηπίων στην περιοχή “Ξεροκάμπια”.
Να πούμε για το Μονόχωρο, πως η εκκλησία του έχει τοιχογραφίες του 1345, της Κρητικής Σχολής, ενώ κτήτορας της ήταν ο Γεώργιος Μουσούρος, που εικονίζεται έφιππος με ακολουθία, μέσα σε τοπίο με ροδιές.
Στην εκκλησία αυτή, από τη δυτική της μεριά υπάρχει μισογκρεμισμένος Πρόναος, (Νάρθηκας), ενώ ανατολικά της εισόδου της εκκλησίας, από τη νότια πλευρά, υπάρχει το λεγόμενο ”Αρκοσόλιο”, το οποίο ήταν τάφος με καμαρωτή σκεπή.
Ωστόσο το Μονόχωρο αναφέρεται σε έγγραφο του 1394 σαν Monoghoro.
Βόρια του Μονοχώρου και συγκεκριμένα στην τοποθεσία Καλύβι, ευρίσκεται ένα Μνημειακό ελαιόδεντρο, που τίποτα δεν έχει να ζηλέψει από τα άλλα Μνημειακά ελαιόδεντρα της Κρήτης και είναι η ”Γριά Ελιά”.
Κατά μια προσέγγιση της ηλικίας της, υπολογίζοντας την με βάση την μέθοδο των ετήσιων δακτυλίων, λαμβάνοντας υπόψιν το υψόμετρο, την ξηρική περιοχή και τους αέριδες που είχε να αντιμετωπίσει, εφ’ όσον είναι αντίκρια του Ψηλορείτη, και εκτιμώμενη μέση ετήσια ακτινική αύξηση 0,3mm, η ηλικία της ανέρχεται στα 3.000 έτη. Δηλαδή η πρώτη παρουσία του συγκεκριμένου δέντρου τοποθετείται, στην Υστερομινωϊκή Περίοδο της Κρητικής Ιστορίας.
Όπως δε αναφέρει η παράδοση, όταν ο Διγενής πατούσε με το ένα του πόδι στο βουνό Μαύρη και το άλλο πόδι στα Αστερούσια, για να πιεί νερό από το Γεροπόταμο, τη στιγμή που επέστρεφε στη Σέλα, γέμιζε τις τσέπες του με ελιές και τις έτρωγε, όταν κάθιζε για φαγητό στα Ακόλητα!!
Συναντούμε επίσης στη διαδρομή, το γραφικό χωριό Απόλυχνος.
Το χωριό αναφέρεται σε έγγραφο του 1248 (κατάστιχο εκκλησιών και μοναστηριών του κοινού) με το όνομα Αpolichino και ήταν φέουδο της Αρχιεπισκοπής Κρήτης από την Βυζαντινή Εποχή. Αναφέρεται επίσης,σε έγγραφο του 1369, οπότε ο Cladus Sterioni έκαμε ένα μύλο στο χωριό, ενώ φαίνονται ακόμα τα ερείπια του.
Πολιούχος του χωριού Απόλυχνος είναι ο Άγιος Παντελεήμονας, έχει τοιχογραφίες του 14ου αιώνα. Στον Άγιο Παντελεήμονα, όπως όλοι γνωρίζουν, κάθε χρόνο στις 27 Ιουλίου γίνεται μεγάλο γλέντι και συρρέει πολύς κόσμος από όλη την Κρήτη.
Αυτά, αλλά και άλλα πολλά θα μπορούσαμε να αναφέρουμε και ευελπιστούμε να έχουμε την ευκαιρία κάποια άλλη φορά, να τα παραθέσουμε, για να υιοθετήσετε τη σκέψη μας, αποδεχόμενοι ότι όλοι εμείς οι υπογράφοντες, αποφασίσαμε, χωρίς υστεροβουλία, να σας παραθέσουμε τις ιδέες μας και εσείς σαν εκπρόσωποι του Δήμου Φαιστού, να λάβετε ουσιαστική απόφαση, ώστε να χαρακτηριστεί τουριστικό το μονοπάτι, που συνδέει όλες αυτές, αλλά και άλλες πολλές τοποθεσίες του τόπου μας, με απώτερο σκοπό όπως προείπαμε, την ανάπτυξη του Θρησκευτικού, Περιπατητικού και Ελαιοτουρισμού, για το καλό και του Δήμου, αλλά και όλων των Δημοτών.
Για να καρποφορήσει όμως η συγκεκριμένη προσπάθεια, θα πρέπει να προβείτε στη λήψη απόφασης, για να γίνουν όλα τουλάχιστον τα παρακάτω έργα, αφού προηγηθούν οι ανάλογες μελέτες:

α) Καθαρισμός και επιδιόρθωση της Στέρνας του Μονοχώρου και περίφραξη αυτής με υλικό, που να δένει με την εντυπωσιακή εμφάνιση της.
β) Άνετη πρόσβαση στην Μπιστολόβρυση και καθαρισμός του πέριξ χώρου, για να γίνει επισκέψιμη, καθ’ όσον η βλάστηση οργιάζει.
γ) Δημιουργία πρόσβασης από Μονόχωρο προς Λούτρα – Πλατάνι και Γριά Κουτσουνάρα, με καθαρισμό του παμπάλαιου μονοπατιού.
δ) Αποκατάσταση της ζημιάς, που τελευταία έχει προκληθεί στη Γριά Κουτσουνάρα, από αγνώστους.
ε) Αποπεράτωση της ενέργειας που ήδη έχει ξεκινήσει, για την αναγνώριση του Μνημειακού Ελαιόδεντρου, η ”Γρια Ελιά”.
στ) Παρεμβάσεις στο σπήλαιο του Αγίου Γερασίμου, ώστε το σπήλαιο να γίνει, ασφαλές και επισκέψιμο, αλλά και λήψη μέτρων για να διατηρείται ο περιβαλλοντικός χώρος γύρω από το σπήλαιο και σε μεγάλη ακτίνα, καθαρός.
ζ) Άνετη πρόσβαση στο Γεροντόσπηλιο, αλλά και περίφραξη του πέριξ χώρου.
η) Εξέταση της δυνατότητας να γίνουν παρεμβάσεις στου Κουκή το Μύλο.
θ) Να προστατευτεί αποτελεσματικά με διάφορες παρεμβάσεις αλλά και να δενδροφυτευτεί η όλη περιοχή του Βρέλη, αφού στο βωμό του χρήματος και των συμφερόντων, υποβαθμίστηκε μια καταπληκτική σε ομορφιά παρθένα περιοχή, που να είστε σίγουροι πως δεν θα ξαναβάλει ποτέ τα ”γυαλιά της”!!
ι) Να ληφθούν μέτρα προστασίας για τις ρεματιές της περιοχής και να απειληθούν ποινές, για όσους, χωρίς ντροπή, τις ρυπαίνουν και τις καταστρέφουν.

Σ’ αυτό το σημείο θα θέλαμε να σας περιγράψουμε από την αρχή μέχρι το τέλος, την όλη διαδρομή του εν λόγω μονοπατιού, αφού προτείνουμε και την ονομασία του: ”Μονοπάτι τ’ Αποστόλου των Εθνών”
Ξεκινώντας λοιπόν από την Αγορά των Μοιρών, φτάνουμε στον Ασφεντιλιά των Μοιρών και προχωρούμε προς Λάβδα, περνούμε τον Τίμιο Σταυρό, φτάνουμε στου Κουκή το Μύλο, προχωρούμε και φτάνουμε στην Στέρνα του Μονοχώρου, συνεχίζουμε και φτάνουμε στην Μπιστολόβρυση, προχωρούμε και φτάνουμε στο Μονόχωρο. Στη συνέχεια ξεκινάμε για τη Λούτρα και Γριά Κουτσουνάρα, μέσω μιας παμπάλαιας και εντυπωσιακής διαδρομής, με παρθένα τη φύση να εκτυλίσσεται μπροστά μας, που τα πουλιά, καβροί, χελώνες, πεταλούδες, καθώς και ο κάθε λοής μικρόκοσμος, αλλά και τα αρτεσιανά νερά της Γριάς Κουτσουνάρας, θα αποζημιώνουν τον κάθε κουρασμένο από τη διαδρομή, περιπατητή. Μετά προχωρούμε και φτάνουμε στο Σπήλαιο του Αγίου Γερασίμου. Στη συνέχεια περνούμε από τα τρία κεφάλια, που η φύση τα σμίλεψε με περίσσια τέχνη και μεράκι, δίνοντας τους απλόχερα τις ομορφιές του κόσμου, αλλά επιπλέον τους έδωσε και ένα ”μάτι” που σπάνια συναντιέται αλλού. Με αυτό το ”μάτι” ο περιπατητής θα αντικρίσει, όλο το κόλπο της Μεσαράς, όλη τη πεδιάδα της Μεσαράς, όλη την οροσειρά του Ψηλορείτη, μα και των Αστερουσίων ορέων, καθώς επίσης το Νοτιότερο Άκρο της Ευρώπης, που είναι η Νήσος Γαύδος!! Λίγο αργότερα θα φθάσουμε στο Γεροντόσπηλιο και μετά προχωρούμε και φτάνουμε στον Άγιο Παντελεήμονα, που νομίζω πως είναι ένα από τα αξιολογότερα θέρετρα του τόπου μας. Στη συνέχεια κατηφορίζουμε προς τον Βρέλη, (Αγιο Αντώνιο), και φτάνουμε στον Κούλε και μετά καταλήγουμε και πάλι, εκεί που ξεκινήσαμε, δηλαδή στην Αγορά των Μοιρών!!

Τελειώνοντας, θα ήθελα να γράψω σαν υστερόγραφο το εξής:
Το προαναφερόμενο Μονοπάτι, σαν χαρακτηρισμένο Μονοπάτι, θα πρέπει να τελειώνει στον Απόλυχνο, και συγκεκριμένα στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα, ή να συνεχίζει προς το Τουρκί και Ζαρό, καθ’ όσον από τον Άγιο Παντελεήμονα και κάτω, μέχρι και την Αγορά των Μοιρών, δεν υπάρχει παλιό Μονοπάτι.
Ενώ σε αυτό το σημείο θα ήθελα να κάμω μια διευκρίνιση και να ενημερώσω τον πλέον δύσπιστο και αλλιώτικα σκεπτόμενο δημότη ότι, κανείς απ’ όλους εμάς και τους ενενήντα, που υπογράφουμε αυτήν την αίτηση, που ήδη έχει κατατεθεί στο Δήμο Φαιστού, με αριθμό πρωτοκόλλου 13474 και ημερομηνία 5-11-2018, για λήψη απόφασης από το Δημοτικό συμβούλιο, για να χαρακτηριστεί τουριστικό το προαναφερόμενο Μονοπάτι, δεν έχει κανένα ατομικό συμφέρον, πέρα που μας ενδιαφέρει η ανάδειξη του τόπου μας, η διάσωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς, το μέλλον των παιδιών μας, ακόμα και η προκοπή και η ευημερία και ας περάσει μέσω μιας άλλης οδού, που θα είναι σπαρμένη με κάθε λοής ζιζάνια και αγκάθια.
Πάντως είμαι σίγουρος ότι το σκοπό που βάλαμε μπροστά θα τον πετύχουμε, όσες κι αν τύχουν μπροστά μας δυσκολίες και κακοτοπιές, διότι πιστεύομε πως, ”τα αγαθά κόποις κτώνται”, ενώ είμαστε υπέρμαχοι της λαϊκής παροιμίας: ”εύκολο λάφυρο δεν το ζυγώνω, το δυσκολόβρωτο, μ’ ευφραίνει μόνο”!!

Σας ευχαριστώ και παραδίδω αντίγραφο της παρούσας μου στο Προεδρείο, προκειμένου να καταχωρηθεί στα Πρακτικά συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Φανούριος Εμμ. Ζαχαριουδάκης, Δημότης του Δήμου Φαιστού

Advertisement
Σχολιασε

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΚΡΗΤΗ

Αναλυτικά ο καιρός όλης της εβδομάδας στην Κρήτη

Δημοσιεύτηκε

στις

Κατα διαστήματα βροχερό θα είναι το σκηνικό του καιρού μέχρι και την Πέμπτη το πρωί στην Κρήτη


«Αλλαγή του καιρού θα περιμένουμε ενδεχομένως σταδιακά απο την επόμενη ημέρα των Χριστουγγένων αν επιβεβαιωθεί η μετακίνηση ενός βαρομετρικού χαμηλού και πάλι απο τα δυτικά τμήματα της χώρας μας», αναφέρει ο μετεωρολόγος κ. Μανώλης Λέκκας.

Αναλυτικά ο μετεωρολόγος κ. Μανώλης Λέκκας αναφέρει:

«Η μετακίνηση του βαρομετρικού χαμηλού προς την Ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να προκαλέσει και σήμερα Κυριακή λίγες τοπικές βροχές , κυρίως σε δυτικές και νότιες περιοχές, γενικότερα όμως καλύτερες καιρικές συνθήκες θα επικρατήσουν στις περισσότερες περιοχές της Κρήτης. Λίγες τοπικές βροχές αναμένεται να σημειωθούν και τις πρωινές ώρες της Δευτέρας, κυρίως σε δυτικές και βόρειες περιοχές του νησιού, ενώ στη συνέχεια θα αποκατασταθεί και πάλι καλός καιρός σε ολόκληρη την Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν από Δυτικές – Βορειοδυτικές διευθύνσεις με την ένταση τους να φθάνει στα 3 έως 4 Μποφώρ.  Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα με την ελάχιστη κοντά στους 12°C για τα πεδινά τμήματα και τη μέγιστη τιμή της να φθάνει έως και τους 18°C.

Την Τρίτη ένα νέο Βαρομετρικό χαμηλό κινείται και πάλι από τα δυτικά της χώρας μας προς την Αν. Μεσόγειο επαναφέροντας και πάλι τις βροχές σε ολόκληρη την Κρήτη. Οι βροχές θα κάνουν την εμφάνιση τους σε όλο το νησί από τις πρωινές ώρες της Τρίτης ενώ πιθανά πρόσκαιρα θα εκδηλωθούν και τοπικές καταιγίδες. Καλύτερος θα είναι ο καιρός από τις απογευματινές ώρες της Τρίτης  με μικρή πιθανότητα για διατήρηση κάποιων ασθενών βροχοπτώσεων κυρίως στα νότια τμήματα του νησιού. Οι άνεμοι θα στραφούν και πάλι από Νότιες έως και Νοτιοδυτικές διευθύνσεις με την ένταση τους να κυμαίνεται στα 4 – 5, τοπικά έως και τα 6 Μποφώρ. Η θερμοκρασία, παρά τη νότια τάση των ανέμων, αναμένεται να υποχωρήσει σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα λόγω μεταφοράς μιας ψυχρότερης αέριας μάζας από τα δυτικά.

Η απομάκρυνση του Βαρομετρικού χαμηλού προς τα ανατολικά θα επαναφέρει πολύ γρήγορα το Βόρειο ψυχρό ρεύμα, από νωρίς την Τετάρτη, με αποτέλεσμα να σημειωθούν και πάλι βροχές, κατά τόπους έντονες, ιδιαίτερα για τα βόρεια τμήματα της Κρήτης. Το πρωί της Τετάρτης αναμένεται να σημειωθούν και χιονοπτώσεις στα ορεινά, σε υψόμετρα όμως πάνω από τα 1600 μέτρα. Οι άνεμοι θα πνέουν από Βόρειες διευθύνσεις με την ένταση τους να φθάνει στα 6 -7 Μποφώρ προκαλώντας σημαντικό κυματισμό στις βόρειες ακτές της Κρήτης. Πάντως με τα έως τώρα δεδομένα δεν αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες με τον Πειραιά. Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα με την ελάχιστη να πέφτει και κάτω από τους 10°C στα πεδινά, ενώ στα ορεινά θα είναι κάτω από τους 5 °C, και η μέγιστη θα φθάσει έως και τους 14°C  στα βόρεια, ενώ λίγο υψηλότερη θα είναι στα νότια τμήματα του νησιού.

Την Πέμπτη αναμένεται σταδιακή εξασθένηση του Βόρειου ρεύματος και βελτίωση του καιρού σε ολόκληρη την Κρήτη. Μόνο τις πρωινές ώρες θα διατηρηθούν λίγες νεφώσεις στα βόρεια ορεινά τμήματα του νησιού, με πιθανότητα για κάποιες τοπικές βροχές, λίγο αργότερα όμως αναμένεται βελτίωση του καιρού και για τις ορεινές αυτές περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από Βόρειες διευθύνσεις στα 4 έως και 5 Μποφώρ με σταδιακή εξασθένηση από τις πρωινές ώρες της Πέμπτης. Η θερμοκρασία το πρωί της Πέμπτης θα σημειώσει πολύ χαμηλές τιμές ιδιαίτερα στα ορεινά τμήματα αλλά και σε βόρειες πεδινές περιοχές της Κρήτης.

Καλός αναμένεται να διατηρηθεί ο καιρός και για την Παρασκευή με ασθενεί ς δυτικούς ανέμους και τη θερμοκρασία να σημειώνει μικρή αύξηση.

Τα προγνωστικά μοντέλα έχουν αρχίσει να συγκλίνουν σε μία αποκατάσταση καλοκαιρίας για το επόμενο ΣαββατοΚύριακο η οποία θα διατηρηθεί και για τις εορταστικές ημέρες των Χριστουγέννων με τις θερμοκρασίες να κυμαίνονται σε πολύ καλά για την εποχή επίπεδα».

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΚΡΗΤΗ

Ο Γ.Ματαλλιωτάκης «πήγε» την Κρήτη στο Συνέδριο της ΝΔ

Δημοσιεύτηκε

στις

Στην Κρήτη και την ανάπτυξη της αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στο 12ο Συνέδριο της ΝΔ, ο πολιτευτής του κόμματος και περιφερειακός σύμβουλος Ηρακλείου Γιώργος Ματαλλιωτάκης


Όπως χαρακτηριστικά είπε απευθυνόμενος προς τους συνέδρους της ΝΔ ο κ. Ματαλλιωτάκης «η Κρήτη, ο τόπος του Προέδρου μας και ο τόπος μου, αποτελεί ένα καλό παράδειγμα ανάπτυξης καθώς συμπληρώνει όλα εκείνα τα συστατικά που απαρτίζουν τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας μας. Τον τουρισμό και τον Πρωτογενή Τομέα».

«Κι όμως, συνέχισε ο πολιτευτής της ΝΔ, από τη μια η ατολμία και από την άλλη η αδιαφορία και η έλλειψη αναπτυξιακού σχεδίου έχουν αφήσει στάσιμο αυτό το ευλογημένο νησί του Βενιζέλου, του Καζαντζάκη και του Μητσοτάκη!»

Μάλιστα ο κ. Ματαλλιωτάκης εντοπίζοντας το έλλειμμα ανάπτυξης του νησιού μας τόνισε στην κατάμεστη αίθουσα του συνεδρίου της ΝΔ ότι η Κρήτη χρόνια τώρα αντιμετωπίζει «έλλειψη υποδομών, λανθασμένες πολιτικές στη στήριξη του πρωτογενή τομέα και παντελή έλλειψη αξιοποίησης της πολιτιστικής μας παράδοσης».
«Η Κρήτη, που οι πολιτικές της κυβέρνησης την έχουν μοιράσει στον πλούσιο Βορρά και στον υποβαθμισμένο Νοτο, περιμένει την ανάπτυξη και την ευημερία της. Όπως άλλωστε και ολόκληρη η χώρα» κατέληξε με έμφαση ο κ.Ματαλλιωτάκης.

Παράλληλα ο κ. Ματαλλιωτάκης έθεσε και τα διλήμματα που θέτουν οι εθνικές εκλογές του 2019 που έρχονται.
Και όπως είπε χαρακτηριστικά «θέλουμε μια Ελλάδα που εξαφανίζει τη μεσαία τάξη; Μια Ελλάδα της ανεργίας; Ή μια Ελλάδα που αξιοποιεί το ανθρώπινο δυναμικό της χωρίς αγκυλώσεις και εμπόδια προς την κατεύθυνση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της ανάπτυξης που δίνει δουλειές;»

«Θέλουμε έναν βιοπαλαιστή, έναν δημόσιο υπάλληλο, έναν επιχειρηματία στραγγιγμένο από την υπερφορολόγηση; Ή έναν πολίτη που έχει σύμμαχο το κράτος σε κάθε του οικονομικό βήμα;» κατέληξε ο Γιώργος Ματαλλιωτάκης.
Παράλληλα ο περιφερειακός σύμβουλος Ηρακλείου αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της ΝΔ «ένα πρόγραμμα που αγκαλιάζει τη μεσαία τάξη, τις ευπαθείς ομάδες, τους εργαζόμενους, την επιχειρηματική κοινότητα, τη νέα γενιά, τους ανέργους.

«Ένα πρόγραμμα με στοχευμένες μειώσεις φόρων, όπως χαρακτηριστικά είπε, που έχουν ως κοινό παρανομαστή την παροχή κινήτρων για προσέλκυση επενδύσεων και δημιουργία θέσεων εργασίας, σε ένα φορολογικό περιβάλλον που σε βάθος τριετίας, θα έχει επιτύχει ποιοτική και ποσοτική αύξηση των εσόδων του κράτους με ταυτόχρονη αύξηση των παροχών προς τους πολίτες».

«Και αυτό το σχέδιο προβλέπει παράλληλα, αύξηση του εισερχόμενου χρήματος στη χώρα μας από τον τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα, την καινοτομία, την επιστημονική έρευνα , την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών στον κόσμο του διαδικτύου, την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις και όχι από σκληρά πλεονάσματα που στραγγίζουν την οικονομία και συρρικνώνουν την ανάπτυξη» κατέληξε ο κ.Ματαλλιωτάκης.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΘΕΜΑ

Πριν το μπλόκο του ΤΑΕ παράτησαν τις κλεμμένες ελιές!

Δημοσιεύτηκε

στις

Το ζόρι κάνει πόδια… Τα παράτησαν και έφυγαν


Μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη βρέθηκαν οι άγνωστοι δράστες, που αναγκάστηκαν να παρατήσουν στη μέση του δρόμου το κλεμμένο αγροτικό αυτοκίνητο, το οποίο είχαν φορτώσει νωρίτερα με ελιές, τις οποίες – επίσης- είχαν κλέψει!

Όλα έγιναν χθες το βράδυ. Σύμφωνα με το ekriti.gr, άγνωστοι, είχαν φροντίσει να κλέψουν αρχικά το αγροτικό από το χωριό Σχοινιάς. Έπειτα ολοκλήρωσαν το σχέδιο τους, κλέβοντας συνολικά 45 τσουβάλια ελαιόκαρπο από τα Καστελλιανά!

Για κακή τους τύχη όμως, καθώς πήγαιναν στο αγροτικό οδικό δίκτυο της περιοχής, στο ύψος των Φαβριανών, βρέθηκαν μπροστά σε μπλόκο του ΤΑΕ Ηρακλείου! Χωρίς να το σκεφτούν, σταμάτησαν το αυτοκίνητο, βγήκαν από αυτό – παρατώντας και τον ελαιόκαρπο – και χάθηκαν μέσα στα χωράφια, εκμεταλλευόμενοι το σκοτάδι.

Οι αστυνομικοί συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό τους, ενώ το αυτοκίνητο και οι ελιές αναζητούν τους… ιδιοκτήτες τους

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλη