ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σαν σήμερα 14 Νοεμβρίου στο cretanmagazine.gr

Τα πιο σημαντικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που έγιναν σαν σήμερα 14 Νοεμβρίου
Γεγονότα σαν σήμερα
1832: Κυκλοφορεί στους δρόμους της Νέας Υόρκης το πρώτο λεωφορείο με κινητήρια δύναμη άλογα.
1851: Ο αμερικάνος συγγραφέας Χέρμαν Μέλβιλ εκδίδει στις ΗΠΑ το μυθιστόρημά του Μόμπι Ντικ, ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.
1896: Καταρρακτώδης βροχή προκαλεί έντονα πλημμυρικά φαινόμενα σε Αθήνα και Πειραιά με μεγάλες καταστροφές. 61 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, ενώ καταρρέουν 450 σπίτια.
1899: Η Αμερικανίδα ρεπόρτερ Νέλι Μπλάι (πραγματικό όνομα Ελίζαμπεθ Τζέιν Κόκραν) ξεκινά την προσπάθειά της να ξεπεράσει τον ήρωα του Ιουλίου Βερν, Φιλέα Φογκ και πραγματοποιεί τον γύρο του κόσμου σε 72 ημέρες, 6 ώρες και 11 λεπτά.
1909: Στην Ελλάδα, με σφοδρό κατηγορητήριο, ο «Στρατιωτικός Σύνδεσμος» ζητά από την κυβέρνηση την εκκαθάριση των δημόσιων υπηρεσιών και την απόλυση όλων των πρεσβευτών ως ανίκανων.
1910: Λαμβάνει χώρα η πρώτη απονήωση στην ιστορία της αεροπορίας. Ο πρωτοπόρος αμερικανός αεροπόρος, Γιουτζίν Ιλάι, σηκώνει ένα αεροπλάνο από το κατάστρωμα του καταδρομικού «Μπέρμιγχαμ».
1912: Απελευθερώνονται οι Οινούσσες από τον τουρκικό ζυγό.
1918: Η Τσεχοσλοβακία ανακηρύσσεται δημοκρατία. Πρόεδρος εκλέγεται ο Τόμας Μάζαρυκ.
1920: Οι Αρμένιοι εκκενώνουν την πρωτεύουσά τους, μετά την εισβολή των Τούρκων.
1922: Το BBC εκπέμπει το πρώτο ραδιοφωνικό του πρόγραμμα.
1926: Ιδρύεται η ΕΠΟ (Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία).
1929: Η Μεγάλη Βρετανία απορρίπτει αίτημα των Κυπρίων για ένωση με την Ελλάδα.
1935: Οι Φιλιππίνες αποκτούν την αυτονομία τους από τις ΗΠΑ. Ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ τις ανακηρύσσει ελεύθερη κοινοπολιτεία. Ο Μανουέλ Λουίς Κουεζόν ορκίζεται πρώτος πρόεδρος.
1940: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο ιταλικός στόλος συντρίβεται μέσα στο λιμάνι του Τάραντα. Φασιστική νηοπομπή υφίσταται πανωλεθρία στο στενό του Οτράντο.
1957: Η συνάντηση 108 ηγετικών στελεχών της Μαφίας σε βίλα στο Απαλάτσιν της Νέας Υόρκης καταλήγει σε φιάσκο, μετά την εισβολή της αστυνομίας και τη σύλληψη τουλάχιστον 60 μαφιόζων. Το περιστατικό, που θα μείνει στην ιστορία ως «The Apalachin Meeting», επιβεβαιώνει την ύπαρξη συνδικάτου του εγκλήματος με κεντρική καθοδήγηση στη Βόρειο Αμερική.
1960: Ιδρύεται ο ΟΠΕΚ (Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών).
1961: Ο Μάνος Κατράκης βραβεύεται με το πρώτο βραβείο των κριτικών του Αγίου Φραγκίσκου, για το ρόλο του Κρέοντα στην «Αντιγόνη».
1970: Δημοσιεύεται από τη Χούντα ο θεσμικός νόμος για την οργάνωση και τη δράση των ελληνικών κομμάτων.
1973: Αρχίζουν στο Πολυτεχνείο γενικές συνελεύσεις των φοιτητών. Στο προαύλιο εκατοντάδες φοιτητές φωνάζουν αντιδικτατορικά συνθήματα. Η αστυνομία περικυκλώνει το κτίριο. Οι φοιτητές που μετείχαν στην παμφοιτητική συγκέντρωση στη Νομική μεταβαίνουν στο Πολυτεχνείο. Το βράδυ συγκροτείται η πρώτη Συντονιστική Επιτροπή και οργανώνεται η κατάληψη.
1989: Ο Μάνος Χατζιδάκις ιδρύει την «Ορχήστρα των Χρωμάτων», ένα επίλεκτο μουσικό σύνολο, το οποίο θα παρουσίαζε πρωτότυπα προγράμματα. Η πρώτη συναυλία δόθηκε στις 23 Νοεμβρίου του 1989 στο θέατρο «Παλλάς».
1993: Ο μεγάλος «κανονιέρης» του ελληνικού ποδοσφαίρου και πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στην Ελλάδα, Θωμάς Μαύρος, λέει και επισήμως «αντίο» στα γήπεδα, στο φιλικό ΑΕΚ – Εθνική Ελλάδος. Την ίδια μέρα, οι Πορτορικανοί αρνούνται με δημοψήφισμα να αποτελέσει το Πουέρτο Ρίκο την 51η Πολιτεία των ΗΠΑ.
2001: Ο αγώνας Αργεντινή – Ουρουγουάη για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2002 είναι ο τελευταίος για τη φανέλα με το νούμερο 10 των Αργεντινών, η οποία αποσύρεται για πάντα σε ανάμνηση του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα.
2002: Το Ιράκ αποδέχεται άνευ όρων το ψήφισμα του ΟΗΕ για την επιστροφή των επιθεωρητών στο έδαφός του, για τον έλεγχο του οπλοστασίου και τον αφοπλισμό του.
2008: Ινδικό διαστημικό όχημα προσεδαφίζεται στη Σελήνη, για πρώτη φορά από την έναρξη του διαστημικού προγράμματος της ασιατικής χώρας πριν από 45 χρόνια.
Γεννήσεις σαν σήμερα
1719 – Λέοπολντ Μότσαρτ, Αυστριακός συνθέτης και πατέρας του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ
1765 – Ροβέρτος Φούλτον, Αμερικανός εφευρέτης
1840 – Κλοντ Μονέ, Γάλλος ζωγράφος.
1883 – Νικόλαος Πλαστήρας, Στρατηγός (Μαύρος καβαλάρης), Πρωθυπουργός .
1889 – Κρι Τζαβαρχαλάλ Νεχρού, πρώτος πρωθυπουργός της Ινδίας (1947-1964).
1907 – Άστριντ Λίντγκρεν, Σουηδή συγγραφέας της «Πίπης της Φακιδομύτης».
1908 – Τζόζεφ Μακ Κάρθι, Αμερικανός γερουσιαστής.
1918 – Ευάγγελος Γιαννόπουλος, πολιτικός, δικηγόρος.
1922 – Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι, Αιγύπτιος ΓΓ του ΟΗΕ (1992-97).
1935 – Λευτέρης Παπαδόπουλος, στιχουργός και δημοσιογράφος.
1935 – Χουσεΐν, Βασιλιάς της Ιορδανίας.
1948 – Κάρολος, διάδοχος του βρετανικού θρόνου.
1949 – Βαγγέλης Γερμανός, τραγουδιστής και συνθέτης.
1951 – Ζανγκ Γιμού, Κινέζος κινηματογραφιστής.
1952 – Δήμητρα Γαλάνη, τραγουδίστρια.
1953 – Ντομινίκ ντε Βιλπέν, Γάλλος πολιτικός, Πρωθυπουργός (2005-07).
1954 – Yanni, διεθνούς φήμης μουσικοσυνθέτης που ζει στις ΗΠΑ, στην Καλαμάτα. Το πραγματικό του όνομα είναι Γιάννης Χρυσομάλης.
1954 – Μπερνάρ Ινό, Γάλλος ποδηλάτης, πολλάκις νικητής του Γύρου της Γαλλίας (1978, 1979, 1981, 1982 και 1985).
1954 – Κοντολίζα Ράις, Αμερικανίδα σύμβουλος Ασφαλείας και ΥΠΕΞ (2005-)
1976 – Ιλεάνα Μόσχου, μέλος της ολυμπιακής ομάδας ποδοσφαίρου της Ελλάδας (2004), από τις ΗΠΑ.
1979 – Όλγα Κιριλένκο, φωτομοντέλο και ηθοποιός από την Ουκρανία.
1979 – Ραλλία Χρηστίδου, ελληνίδα τραγουδίστρια και μουσικός
1984 – Μαρίγια Σερίφοβιτς, τραγουδίστρια, νικήτρια της Eurovision του 2007.
Θάνατοι σαν σήμερα
565 – Ιουστινιανός Α’, Βυζαντινός αυτοκράτορας. (Γεν. 11/5/483)
976 – Τάιτσου, αυτοκράτορας της Κίνας
1263 – Αλέξανδρος Νιέφσκι, Ρώσος ηγεμόνας
1359 – Γρηγόριος Παλαμάς, Άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας και Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης
1391 – Νίκολα Τάβελιτς, Κροάτης άγιος
1522 – Άννα της Γαλλίας, πριγκίπισσα και αντιβασίλισσα της Γαλλίας
1556 – Τζιοβάννι ντε λα Κάζα Ιταλός ποιητής.
1633 – Ουίλιαμ Έιμς Άγγλος φιλόσοφος (b. 1576)
1716 – Φρίντριχ Βίλελμ Λάιμπνιτς Γερμανός μαθηματικός και φιλόσοφος, θεολόγος, επιστήμονας και νομικός.
1746 – Γκέοργκ Στέλερ Γερμανός φυσιοδίφης.
1794 – Τόμας Ματζ Άγγλος ωρολογοποιός που εφεύρε το μοχλό ρολογιών.
1800 – Κωνσταντίνος, νεομάρτυρας από την Ύδρα, φυλακισμένος από τους Τούρκους.
1829 – Νικολά Λουί Βοκλέν Γάλλος χημικός, που ανακάλυψε τα στοιχεία χρώμιο(1797) και βηρύλλιο (1798).
1830 – Χένρι Μπελ Σκοτσέζος μηχανικός, που καθέλκυσε το πρώτο ατμόπλοιο στην Ευρώπη.
1831 – Φρίντριχ Γιόχαν Χέγκελ (Έγελος) Γερμανός φιλόσοφος.
1832 – Τσαρλς Κάρολ γερουσιαστής, που υπέγραψε την αμερικανική Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας.
1838 – Χανς Κρίστιαν Γιοακίμ Γκραμ Δανός φαρμακολόγος και παθολόγος, που εφηύρε την πρώτη μέθοδο για την αναγνώριση βακτηρίων (συσκευή Γκραμ).
1841 – Τόμας Μπρους, 7ος κόμης του Έλγιν, σκωτσέζος ευγενής και διπλωμάτης, γνωστός από την αφαίρεση των γλυπτών του Παρθενώνα. (Γεν. 20/7/1776)
1844 – Φλόρα Τριστάν, Γαλλίδα επαναστάτρια και συγγραφέας.
1866 – Ντον Μιγκέλ Βασιλιάς της Πορτογαλίας (1828-34).
1886 – Αλεξάντρ Εμίλ Μπεγκιγιέρ ντε Σανκουρτουά Γάλλος χημικός, ο πρώτος που κατέταξε τα στοιχεία κατά ατομικό βάρος.
1905 – Ρόμπερτ Ουάιτχεντ Βρετανός μηχανικός, εφευρέτης της σύγχρονης τορπίλης.
1908 – Γκουανγκζού, Αυτοκράτορας της Κίνας (1875-1908) , ανεψιός της Τσου Χσι (η τελευταία είχε διασπείρει φήμες ότι ήταν άρρωστος και θα πέθαινε- πέθανε μυστηριωδώς).
1912 – Ιωακείμ Γ’, Οικουμενικός Πατριάρχης.
1915 – Μπούκερ Ουάσιγκτον, νέγρος αγωνιστής και πολιτικός (έγραψε το βιβλίο «Δουλεύοντας με τα χέρια»).
1956 – Χουάν Νεγκρίν Ισπανός ανατόμος και Πρωθυπουργός (1937-39).
1991 – Τόνι Ρίτσαρντσον Βρετανός σκηνοθέτης («Η επέλαση της ελαφράς ταξιαρχίας», «Γεύση από μέλι»).
1992 – Κλεμ Μποσάμ, Αμερικανός κασκαντέρ και σκηνοθέτης («Ταρζάν»,«Σούπερμαν»).
1996 – Βιρτζίνια Τσέριλ Αμερικανίδα ηθοποιός, ανθοπώλης στα «Φώτα της πόλης» του Τσάπλιν.
1996 – Τζόζεφ Μπερναρντέν καρδινάλιος, αρχιεπίσκοπος του Σικάγου.
2001 – Σαρλότ Κόρμαν Αγγλίδα ηθοποιός που ξεχώρισε με την ερμηνεία της στο «Τέσσερις Γάμοι και Μια Κηδεία», από τρομακτική κρίση άσθματος.
2001 – Χουάν Κάρλος Τότο Λορέντζο Αργεντινός ποδοσφαιριστής και προπονητής, που έφτασε την εθνική ομάδα της Αργεντινής στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1966.
2002 – Ροζέ Μπαρμπερό Ύπατος Αρμοστής των Γαλλικών Νότιων Εδαφών της Ανταρκτικής (1973-79).
2004 – Διονύσιος Βαρώνος ομότιμος καθηγητής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρωτοπόρος φαρμακολόγος και παθολόγος.
2004 – Μισέλ Κολομπιέ συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής, γνωστός από το τραγούδι «Ελίζα».
2006 – Άννα Καρολίνα Ρέστον φωτομοντέλο από τη Βραζιλία, από νευρική ανορεξία, καθώς έτρωγε μόνο ντομάτες και μήλα.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σαν σήμερα 18 Φεβρουαρίου στο cretanmagazine.gr

Τα πιο σημαντικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που έγιναν σαν σήμερα 18 Φεβρουαρίου
Γεγονότα σαν σήμερα
842: Λήγει η Εικονομαχία. Η Θεοδώρα, σύζυγος του τελευταίου εικονομάχου αυτοκράτορα Θεόφιλου, επιβάλει την αποκατάσταση της προσκύνησης των ιερών εικόνων.
1828: Ο Ανδρέας Μιαούλης, κατ’ εντολή του Ιωάννη Καποδίστρια, εκκαθαρίζει τις Σποράδες νήσους απ’ τους πειρατές.
1861: Στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα, ο Τζέφερσον Ντέιβις αναγορεύεται πρώτος και τελευταίος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Νότιων Πολιτειών.
1907: Στις ΗΠΑ, γίνονται δεκτοί στα σχολεία του Σαν Φρανσίσκο μαθητές ιαπωνικής καταγωγής, μετά από συμφωνία του Προέδρου Ρούσβελτ με τις αρχές της πόλης.
1929: Ανακοινώνεται στο Χόλιγουντ η θέσπιση των κινηματογραφικών βραβείων Όσκαρ, που θα απονεμηθούν στις 16 Μαΐου.
1931: Άγγλοι επίσημοι παίρνουν μέρος στα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Τζορτζ Κάνιγκ στην πλατεία της Αθήνας που φέρει το όνομά του (Κάνιγγος).
1943: Οι Ναζί συλλαμβάνουν στη Γερμανία μέλη της αντιστασιακής οργάνωσης Λευκό Ρόδο.
1952: Η Ελληνική Βουλή επικυρώνει τη συμφωνία ένταξης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ, με μόνες αρνητικές ψήφους τις οκτώ της ΕΔΑ και τη μία του Μιχάλη Κύρκου.
1957: Συνέρχεται στη Ρουμανία η 7η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ και της ΚΕΕ του ΚΚΕ (18 – 24 Φεβρουαρίου 1957), κατά την οποία καθαιρείται ο Νίκος Ζαχαριάδης από μέλος της ΚΕ, ενώ διαγράφεται και από μέλος του ΚΚΕ. Από τη διαδικασία βγαίνει ενισχυμένος ο Κώστας Κολιγιάννης.
1964: Ο Γεώργιος Παπανδρέου λαμβάνει από τον βασιλιά Παύλο την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, μετά το θριαμβευτικό 52,87% που συγκέντρωσε η Ένωση Κέντρου στις εκλογές της 16ης Φεβρουαρίου.
1972: Ένα Learjet 25 της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας συντρίβεται κοντά στην πόλη Αντίμπ, στη Γαλλία. Η πτήση εκτελούσε τη διαδρομή Αθήνα – Νίκαια. Σκοτώνονται και τα δύο μέλη του πληρώματος.
1992: Συγκαλείται το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή, για το Μακεδονικό. Ο υπουργός Εξωτερικών, Αντώνης Σαμαράς, εισηγείται να μη γίνει αποδεκτή από την Ελλάδα καμία ονομασία που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία ή τα παράγωγά της. Το Συμβούλιο επικυρώνει την εισήγηση Σαμαρά.
2004: 200 νεκροί και 350 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός του εκτροχιασμού αμαξοστοιχίας, στην επαρχία Χορασάν, στο ΒΑ Ιράν. Από τις ισχυρές εκρήξεις στα 51 βαγόνια του εμπορικού τρένου, που μετέφερε βενζίνη, θείο και φωσφορικά λιπάσματα, ισοπεδώθηκαν πέντε κοντινά χωριά. Αιτία της τραγωδίας υπήρξε μια ασθενής σεισμική δόνηση, που σημειώθηκε στην περιοχή.
2009: Αθήνα, η τρομοκρατική οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας αποπειράθηκε βομβιστική επίθεση στα κεντρικά γραφεία της Citibank στη Ν. Κηφισιά.
2015: Ο Προκόπης Παυλόπουλος εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με 233 ψήφους, έναντι 30 του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου. 32 βουλευτές ψήφισαν «παρών» και 5 απουσίαζαν.
Γεννήσεις σαν σήμερα
1515 – Βαλέριους Κόρντους, Γερμανός ιατρός
1516 – Μαρία Α’, βασίλισσα της Αγγλίας
1543 – Κάρολος Γ’, δούκας της Λωρραίνης
1559 – Ισαάκ Καζομπόν, Γάλλος λόγιος
1745 – Αλεσάντρο Βόλτα, Ιταλός φυσικός
1838 – Ερνστ Μαχ, Αυστριακός φυσικός
1848 – Λούις Τίφανι, Αμερικανός καλλιτέχνης
1860 – Άντερς Ζορν, Σουηδός ζωγράφος
1883 – Νίκος Καζαντζάκης, συγγραφέας. (Θαν. 26/10/1957)
1895 – Γκούσταφ φον Βανγκενχάιμ, Γερμανός ηθοποιός και σκηνοθέτης
1895 – Σεμιόν Τιμοσένκο, Σοβιετικός στρατιωτικός
1896 – Δημήτρης Μητρόπουλος, Έλληνας αρχιμουσικός και συνθέτης. (Θαν. 2/11/1960)
1898 – Έντζο Φεράρι, δημιουργός της ομώνυμης αυτοκινητοβιομηχανίας και μυθική μορφή της αυτοκίνησης. (Θαν. 14/8/1988)
1906 – Χανς Άσπεργκερ, Αυστριακός παιδίατρος
1909 – Παντελής Πρεβελάκης, Έλληνας συγγραφέας
1911 – Βάλιας Σεμερτζίδης, Έλληνας ζωγράφος και χαράκτης
1914 – Κώστας Μόντης, Κύπριος συγγραφέας
1919 – Τζακ Πάλανς, Αμερικανός ηθοποιός
1931 – Τόνι Μόρρισον, Αμερικανίδα συγγραφέας
1932 – Μίλος Φόρμαν, Τσέχος σκηνοθέτης
1933 – Μπόμπι Ρόμπσον, Άγγλος ποδοσφαιριστής και προπονητής
1940 – Φαμπρίτσιο Ντε Αντρέ, Ιταλός τραγουδοποιός
1940 – Όσμπουρν Φλέμινγκ, πολιτικός από την Ανγκουίλλα
1950 – Σίμπιλ Σέπερντ, Αμερικανίδα ηθοποιός
1954 – Τζον Τραβόλτα, Αμερικανός ηθοποιός
1965 – Dr. Dre, Αμερικανός παραγωγός και ράπερ
1967 – Ρομπέρτο Μπάτζιο, Ιταλός ποδοσφαιριστής
1969 – Αντώνης Κανάκης, Έλληνας παρουσιαστής
1975 – Γκάρι Νέβιλ, Άγγλος ποδοσφαιριστής
1978 – Πάνος Καλίδης, Έλληνας τραγουδιστής
1981 – Αντρέι Κιριλένκο, Ρώσος καλαθοσφαιριστής
1985 – Ντρίσα Ντιακιτέ, Μαλιανός ποδοσφαιριστής
Θάνατοι σαν σήμερα
999 – Πάπας Γρηγόριος Ε΄
1294 – Κουμπλάι Χαν, Μογγόλος αυτοκράτορας
1405 – Ταμερλάνος, Μογγόλος αυτοκράτορας
1455 – Φρα Αντζέλικο, Ιταλός ζωγράφος
1546 – Μαρτίνος Λούθηρος, γερμανός θεολόγος. (Γεν. 10/11/1483)
1564 – Μιχαήλ Άγγελος, Ιταλός ζωγράφος. (Γεν. 6/3/1475)
1712 – Λουδοβίκος δελφίνος της Γαλλίας
1726 – Ζακ Καρύ, Γάλλος ζωγράφος
1873 – Βασίλ Λέβσκι, Βούλγαρος επαναστάτης
1890 – Γκιούλα Αντράσυ, Ούγγρος πολιτικός
1900 – Εουτζένιο Μπελτράμι, Ιταλός μαθηματικός
1967 – Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, γερμανικής καταγωγής Αμερικανός φυσικός, ο κύριος κατασκευαστής της πρώτης ατομικής βόμβας. (Γεν. 22/4/1904)
1993 – Άλεν Μοντγκόμερι Λιούις, γενικός κυβερνήτης της Αγίας Λουκίας
2004 – Δέσπω Διαμαντίδου, Ελληνίδα ηθοποιός
2016 – Παντελής Παντελίδης, Έλληνας τραγουδιστής, στιχουργός και συνθέτης (Γεν.23/11/1983)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σαν σήμερα 17 Φεβρουαρίου στο cretanmagazine.gr

Τα πιο σημαντικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που έγιναν σαν σήμερα 17 Φεβρουαρίου
Γεγονότα σαν σήμερα
1847: Ο Φρεντερίκ Σοπέν με τον τσελίστα Ογκίστ Φρανσόμ παρουσιάζουν το νέο του έργο Σονάτα για τσέλο και πιάνο σε σολ ελάσσονα, έργο 65 στο διαμέρισμά του στο Παρίσι. Το ακροατήριο του περιλαμβάνει την ερωμένη του Γεωργία Σάνδη με την κόρη της, τον ζωγράφο Ευγένιο Ντελακρουά και δύο άλλα πρόσωπα.
1864: Κατά τη διάρκεια του αμερικανικού εμφυλίου, το υποβρύχιο των νοτίων Χάνλεϊ επιτίθεται κατά του πολεμικού Χαουζοτόνικ των βορείων. Και τα δύο καταλήγουν στο βυθό. Πρόκειται για την πρώτη ναυμαχία ανάμεσα σε υποβρύχιο και πλοίο επιφανείας.
1867: Το πρώτο πλοίο περνά από τη διώρυγα του Σουέζ.
1869: Εκτελείται το πρώτο δοκιμαστικό δρομολόγιο του ατμοκίνητου αστικού σιδηροδρόμου Αθήνας – Πειραιά.
1871: Ο πρωσικός στρατός παρελαύνει νικητής στο Παρίσι, μετά την επικράτησή του στον Γαλλο-Πρωσσικό Πόλεμο.
1900: Οι νεκροί από τη φυματίωση στην Αθήνα φτάνουν τους 600.
1914: Ο ελληνικός στρατός εγκαταλείπει τη Βόρεια Ήπειρο, έπειτα από απαίτηση των Μεγάλων Δυνάμεων. Σχηματίζεται η Προσωρινή Κυβέρνηση της Βόρειας Ηπείρου υπό τον Γεώργιο Χρηστάκη-Ζωγράφο, η οποία διακηρύσσει την αυτονομία της περιοχής.
1914: Οι Βρετανίδες σουφραζέτες επιτίθενται και καταστρέφουν τα τζάμια της οικίας του Βρετανού υπουργού Εσωτερικών και πυρπολούν τις εγκαταστάσεις ενός ομίλου αντισφαιρίσεως διεκδικώντας δυναμικά και βίαια δικαίωμα ψήφου.
1922: Σύναξη ντανταϊστών στο καφενείο Closerie des Lilas στο Παρίσι, με αντικείμενο τη διαμάχη μεταξύ του Αντρέ Μπρετόν και του Τρσταν Τζαρά για την αρχηγία του κινήματος. Παρίστανται περίπου 100 θιασώτες του ντανταϊσμού, ανάμεσά τους οι Πάμπλο Πικάσο, Ανρί Ματίς, Κονσταντίν Μπρανκούζι και Ζακ Κοκτό. Οι δύο αντίπαλοι ανταλλάσσουν επιχειρήματα, αλλά και ύβρεις, ώσπου ο επιδιατητής Ερίκ Σατί ανακηρύξει νικητή τον Τζαρά. Ο Μπρετόν θα αποχωρήσει και θα δημιουργήσει τον σουρεαλισμό.
1924: Στο Μαϊάμι της Φλόριντα, ο κολυμβητής Τζόνι Βαϊσμίλερ, καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 μέτρα ελεύθερο με χρόνο 52 δευτερόλεπτα και 2/5 εκατοστά του δευτερολέπτου.
1933: Λήγει το καθεστώς ποτοαπαγόρευσης στις ΗΠΑ.
1954: Η Βρετανία ανακοινώνει ότι μπορεί να κατασκευάσει βόμβα υδρογόνου.
1960: Συλλαμβάνεται στις ΗΠΑ ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ με την κατηγορία της ψευδορκίας.
1979: Η Κίνα εισβάλλει στο Βιετνάμ, ως αντίποινα για την εισβολή του Βιετνάμ στην Καμπότζη
1982: Καθιερώνεται ο πολιτικός γάμος στην Ελλάδα ως ισόκυρος με τον θρησκευτικό.
1997: Στον εισαγγελέα οδηγούνται 16 άτομα, τα οποία κατηγορούνται για τη διοργάνωση κυνομαχιών με στοιχήματα, στο Μακροχώρι Ημαθίας. Κατά τη διάρκεια των κυνομαχιών, τα ζώα πάλευαν μέχρι θανάτου. Στις 24 Φεβρουαρίου θα καταδικασθούν σε ποινές φυλάκισης από έξι μήνες έως ένα χρόνο.
2003: Αρχίζει η επιβολή διοδίων σε όσους εισέρχονται με τα αυτοκίνητά τους στο κέντρο του Λονδίνου.
Γεννήσεις σαν σήμερα
1821 – Λόλα Μοντέζ, ιρλανδή ηθοποιός και χορεύτρια, μετρέσα του βασιλιά της Βαυαρίας Λουδοβίκου Α’, πατέρα του πρώτου βασιλιά των Ελλήνων Όθωνα. (Θαν. 17/1/1861)
1877 – Αντρέ Μαζινό, Γάλλος πολιτικός. Ως υπουργός Πολέμου της Γαλλίας δημιούργησε τα περίφημη οχυρωματικά έργα που έφεραν την ονομασία Γραμμή Μαζινό. (Θαν. 7/1/1932)
1888 – Ότο Στερν. Αμερικανός φυσικός, βραβευμένος με το βραβείο Νόμπελ το 1943.
1897 – Μάριαν Άντερσον. Η πρώτη Αφροαμερικανίδα τραγουδίστρια όπερας.
1951 – Όλγα Τρέμη, ελληνίδα δημοσιογράφος.
1963 – Μάικλ Τζόρνταν. Αμερικανός μπασκετμπολίστας, ένας από τους κορυφαίους παίκτες στην ιστορία του αθλήματος.
Θάνατοι σαν σήμερα
1600 – Τζορντάνο Μπρούνο, Ιταλός φιλόσοφος. Θύμα της Ιεράς Εξέτασης, κάηκε στην πυρά επειδή υποστήριξε την ηλιοκεντρική θεωρία του Κοπέρνικου. (Γεν. 1548)
1673 – Καταρρέει στη σκηνή του θεάτρου ο Γάλλος συγγραφέας, σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής Μολιέρος, ενώ θριάμβευε στο έργο «Κατά φαντασίαν ασθενής». Θα πεθάνει λίγο αργότερα σε ηλικία 51 ετών.
1909 – Τζερόνιμο. Ο αρχηγός των Απάτσι έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών.
1917 – Θελόνιους Μονκ, επιδραστικός συνθέτης της τζαζ και βιρτουόζος πιανίστας.
1982 – Θελόνιους Μονκ, αμερικανός πιανίστας και συνθέτης της τζαζ. (Γεν. 10/10/1917)
1982 – Ίσραελ Λι Στράσμπεργκ, ηθοποιός και σκηνοθέτης του θεάτρου. (Γεν. 17/11/1901)
1989 – Γκι Λαρός. Γάλλος σχεδιαστής μόδας.
1995 – Μιχάλης Ράπτης, γνωστός και ως Πάμπλο. (Γεν. 24/8/1911)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σαν σήμερα 16 Φεβρουαρίου στο cretanmagazine.gr

Τα πιο σημαντικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που έγιναν σαν σήμερα 16 Φεβρουαρίου
Γεγονότα σαν σήμερα
1568: οι κάτοικοι της Ολλανδίας -3.000.000 άνθρωποι- καταδικάζονται σε θάνατο από τον Πάπα, επειδή ασπάστηκαν τον προτεσταντισμό.
1816: αποβιβάζεται στην Κέρκυρα ο Τόμας Μέτλαντ, πρώτος Ύπατος Αρμοστής των Ιονίων Νήσων.
1821: Αποφασίζεται στο Κισνόβιο της Βεσσαραβίας (σημερινό Κισινάου της Μολδαβίας) η κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη.
1825: ο Γάλλος συγγραφέας Σατομπριάν, γνωστός στην Ελλάδα ως Σατοβριάνδος, συνιστά τη Φιλελληνική Εταιρία.
1833: Εκδίδεται στο Ναύπλιο το πρώτο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.
1879: Απεργία στα Ναυπηγεία της Σύρου. Τα αιτήματα των απεργών : αύξηση 25 έως 50% των μισθών και μείωση του ωραρίου εργασίας από 14 σε 10 ώρες. Η απεργία στα ναυπηγεία θα τελειώσει μετά από μια βδομάδα με πρόσκαιρη νίκη των εργατών. Ένα μήνα μετά θα προσληφθούν ανειδίκευτοι εργάτες από τα νησιά και θα απολυθούν δεκάδες εργάτες, ιδιαίτερα εκείνοι που συμμετείχαν στην απεργία.
1914: Αρχίζει η εκκένωση της Ηπείρου, εν μέσω συλλαλητηρίων υπέρ της αυτονομίας.
1918: Η Λιθουανία κηρύττει την ανεξαρτησία της από την Γερμανία και την Ρωσία.
1923: Παύει να ισχύει για την Ελλάδα το Ιουλιανό Ημερολόγιο και τίθεται σε ισχύ το Γρηγοριανό. Η 16/2/1923 με το Παλαιό ημερολόγιο γίνεται 1/3/1923 με το Νέο.
1923: Ο αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ ανοίγει τη σαρκοφάγο του Φαραώ Τουταγχαμών. Τα ευρήματα στο εσωτερικό της- ανάμεσα τους και μουμιοποιημένο σώμα του Τουταγχαμών- δίνουν πλήθος νέων πληροφοριών για τον αρχαίο αιγυπτιακό πολιτισμό.
1937: Ανακαλύπτεται το υλικό νάιλον, χάρη στις έρευνες του Αμερικανού χημικού Γουάλας Χιουμ Καρόδερς. Η ονομασία του οφείλεται στο γεγονός ότι ανακαλύφθηκε ταυτόχρονα στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο.
1939: γερμανική αντιπροσωπεία ζητά από τους καρδινάλιους της Ρώμης να εκλέξουν πάπα, που να είναι υπέρ του φασισμού.
1941: ο αυτοκράτορας Χαϊλέ Σελασιέ ενώνει τις δυνάμεις του με εκείνες του βρετανού στρατηγού Γουινγκέιτ, προκειμένου να διώξουν τους Ιταλούς από την Αιθιοπία.
1943: η κυβέρνηση του Βισύ στη Γαλλία ιδρύει την Υπηρεσία Υποχρεωτικής Εργασίας, προκειμένου να προμηθεύσει με εργατικά χέρια τις βιομηχανίες του Γ Ράιχ.
1945: κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, αμερικανικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν το Τόκιο.
1951: η ελληνική Κυβέρνηση θέτει επίσημα το αίτημα της Ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα.
1952: η Ιορδανία υπογράφει το αραβικό αμυντικό σύμφωνο.
1959: ο Φιντέλ Κάστρο ανακηρύσσεται Πρόεδρος της Κούβας μετά την πτώση του δικτάτορα Μπατίστα.
1963: οι Beatles ανεβαίνουν στο Νο1 των βρετανικών rock charts με το τραγούδι τους «Please, Please Me».
1964: ο Γεώργιος Παπανδρέου και η Ένωση Κέντρου κερδίζουν τις με ποσοστό 52,8%. Η ΕΡΕ λαμβάνει 35,2% και η ΕΔΑ 11,8%.
1972: ο ντράμερ των Rolling Stones, Τσάρλι Γουότς, και η σύζυγός του συλλαμβάνονται στο αεροδρόμιο της Νίκαιας στη Γαλλία, επειδή εξύβρισαν και χειροδίκησαν κατά τελωνειακών υπαλλήλων.1974: ο Μπομπ Ντίλαν ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ Planet Waves.
1978: δημιουργείται στο Σικάγο το CBBS (computer bulletin board system), προάγγελος του Διαδικτύου που επιτρέπει την επικοινωνία των κομπιούτερ, που είναι συνδεδεμένοι μέσω τηλεφωνικού δικτύου.
1985: ο Ανδρέας Παπανδρέου εγκαινιάζει το ΣΕΦ παρουσία 12.000 φιλάθλων κατά την τελετή έναρξης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Κλειστού Στίβου.
1985: ο Μπρους Σπρίνγκστιν ανεβαίνει στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ «Born In The USA».
1987: αρχίζει στην Ιερουσαλήμ η δίκη του Ναζί John Demjanjuk, φύλακα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Τρέμπλινκα, γνωστού με το ψευδώνυμο «Ιβάν ο Τρομερός».
1991: ο διεθνής Ρουμάνος ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού Ντάνουτ Λούπου συλλαμβάνεται ως επικεφαλής σπείρας διαρρηκτών.
1991: δολοφονείται στην Μανάγκουα ο αρχηγός των Κόντρας της Νικαράγουα, Ενρίκε Μπερμούντες.
1999: Κούρδοι αυτονομιστές καταλαμβάνουν πρεσβείες σε όλη την Ευρώπη διαμαρτυρόμενοι για την σύλληψη από τους Τούρκους, του ηγέτη τους Αμπντουλάχ Οτσαλάν.
2001: ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους, ο νεότερος δίνει την πρώτη διαταγή για επίθεση εναντίον του Ιράκ.
2003: εκλέγεται από τον πρώτο γύρο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Τάσσος Παπαδόπουλος. Αντικαθιστά τον επί 14 χρόνια Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη.
2011: ο Λαρς Άρμστρονγκ ανακοινώνει την αποχώρηση του από την επαγγελματική ποδηλασία.
Γεννήσεις σαν σήμερα
1852 – Θεόδωρος Ράλλης, ζωγράφος,από τους κυριότερους εκπροσώπους του οριενταλισμού.
1852 – Τσαρλς Ράσελ, προτεστάντης διάκονος, ευρύτερα γνωστός ως πάστορας Ρόσελ, ιδρυτής των Μαρτύρων του Ιεχωβά. (Θαν. 31/10/1916)
1881 – Άννα Πάβλοβα, Ρωσίδα μπαλαρίνα.
1907 – Άγγελος Τερζάκης, συγγραφέας. («Πριγκίπισσα Ιζαμπώ», «Μενεξεδένια Πολιτεία», «Το μυθιστόρημα των Τεσσάρων»)
1979 – Βαλεντίνο Ρόσι, Ιταλός αναβάτης του MotoGP.
Θάνατοι σαν σήμερα
1886 – Ιωάννης Παπάφης, εθνικός ευεργέτης εκ Θεσσαλονίκης. (Γεν. 1792)
1907 – Τζιόζουε Καρντούτσι, Ιταλός λογοτέχνης, βραβείο Νόμπελ 1906
1963 – Φρειδερίκος Ντεσσάουερ, φυσικός και φιλόσοφος
1974 – Τζον Γκάραντ, Καναδός οπλουργός, σχεδιαστής και δημιουργός του περίφημου φορητού όπλου M1. (Γεν. 1/1/1888)
1985 – Γιώργος Ιωάννου, συγγραφέας. («Το δικό μας αίμα», «Πολλαπλά Κατάγματα»)
-
ΘΕΜΑ1 ημέρα πριν
Αυτή είναι η οικογένεια που αγνοείται στη Μεσαρά
-
ΘΕΜΑ7 ώρες πριν
Αυλαία στην αναζήτηση – Και οι τέσσερις ανασύρονται νεκροί μέσα από το αυτοκίνητο
-
ΘΕΜΑ8 ώρες πριν
Ανασύρθηκαν οι σοροί των δυο αγνοούμενων στη Μεσαρά
-
ΘΕΜΑ1 ημέρα πριν
Βρέθηκε εξάρτημα του μοιραίου ΙΧ, με τους 4 επιβάτες, στη θάλασσα;
-
ΘΕΜΑ1 ημέρα πριν
Στην περιοχή του Αεροδρομίου Τυμπακίου συνεχίζονται οι έρευνες
-
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ1 ημέρα πριν
Όταν στη Μεσαρά οι παλιοί έπιαναν αχέλια και καβρούς
-
ΘΕΜΑ1 ημέρα πριν
Μεγαλώνει η αγωνία για τους 4 επιβαίνοντες που παρασύρθηκαν από χείμαρρο
-
ΘΕΜΑ2 ημέρες πριν
Σε εξέλιξη επιχείρηση εντοπισμοί τεσσάρων ατόμων που παρασύρθηκαν από ρέμα στη Μεσαρά