Connect with us

ΚΡΗΤΗ

Στη Βουλή το θέμα με την εξάπλωση τοξικών ψαριών στην Κρήτη

Δημοσιεύτηκε

στις

Ερώτηση Σωκράτη Βαρδάκη για την εξάπλωση τοξικών ψαριών


Ερώτηση προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργούνται στους αλιείς από την εξάπλωση επικίνδυνων τοξικών ψαριών, κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης.

Στην ερώτησή του ο κ. Βαρδάκης αναφέρει ότι η ταχεία εξάπλωση εισβολικών χωροκατακτητικών ειδών εξελίσσεται όχι μονό σε σημαντικό κίνδυνο, που απειλεί την βιωσιμότητα του κλάδου των αλιέων, αλλά και σε κίνδυνο δημόσιας υγείας, αφού έχουν ξεκινήσει να καταγράφονται κρούσματα δηλητηρίασης πολιτών, οι οποίοι, από άγνοια κινδύνου, καταναλώνουν το τοξικό ψάρι λαγοκέφαλο (Lagocephalus sceleratus).

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στις παράκτιες περιοχές της Κρήτης, στις οποίες οι πληθυσμοί καταγράφουν ιδιαίτερα ανησυχητική αύξηση. Η αλίευση του τοξικού ψαριού, σύμφωνα με μαρτυρίες αλιέων (επαγγελματιών & ερασιτεχνών) είναι καθημερινό φαινόμενο, ενώ πολύ συχνή είναι και η αλίευση του από πολίτες, που εξασκούν το ψάρεμα ως χόμπι (καλάμι ψαρέματος/ ψαροντούφεκο).

Συνεχίζοντας την ερώτησή του ο κ. Σωκράτης Βαρδάκης ανέφερε ότι το είδος ψαριού Lagocephalus sceleratus Λαγοκέφαλο αλλά και η εμφάνιση νέων, όπως το Λεοντόψαρο (Pterois miles), τα οποία έχοντας περάσει στην Μεσόγειο από την Διώρυγα του Σουέζ, έχουν διαταράξει σε μεγάλο βαθμό την οικολογική ισορροπία του θαλασσίου οικοσυστήματος.
Αποτέλεσμα των παραπάνω, είναι ότι τα είδη αυτά των ψαριών έχουν επηρεάσει δραματικά την οικονομική δραστηριότητα των αλιέων, ενώ ταυτόχρονα επειδή αποτελούν τοξικό είδος, τα καθιστά απειλή για τη δημόσια υγεία .

Στην ερώτησή του ο κ. Σωκράτης Βαρδάκης ζητά από το Υπουργείο να πληροφορηθεί για τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει για τον περιορισμό ή και την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που προκαλεί η εξάπλωση εισβολικών χωροκατακτητικών ειδών.

Ο κ. Βαρδάκης ζητά να πληροφορηθεί ακόμα αν υπάρχει σχεδιασμός άμεσης υιοθέτησης και εφαρμογής των προτάσεων της ερευνητικής κοινότητας (Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών) για την καθιέρωση μεθόδων στοχευμένης αλιείας του Lagocephalus sceleratus (Λαγοκέφαλο), με σκοπό την εμπορική εκμετάλλευση του, είτε ως εξαγώγιμο προϊόν σε χώρες που το καταναλώνουν είτε ως φαρμακευτική πρώτη ύλη μέσω της απομόνωσης της νευροτοξίνης.

Τέλος, στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2014-2020, ο κ. Βαρδάκης ζητά να πληροφορηθεί ποιες είναι οι δράσεις οι οποίες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από επαγγελματίες και ερασιτέχνες αλιείς για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σχολιασε

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΘΕΜΑ

Με καλό καιρό ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου

Δημοσιεύτηκε

στις

Καλές καιρικές συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν το τριήμερο εορτασμού της Εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου σε ολόκληρη την Κρήτη


Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου θα διατηρηθούν λίγες νεφώσεις στα βόρεια ορεινά τμήματα του νησιού χωρίς όμως να αναμένονται κάποια φαινόμενα, στα νότια όμως θα επικρατεί περισσότερη ηλιοφάνεια.

Οι Βόρειοι άνεμοι προβλέπεται να διατηρηθούν και για το Σάββατο στα 5, τοπικά έως και τα 6 Μποφώρ χωρίς να δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα. Εμφανίζουν όμως μία πρόσκαιρη ενίσχυση για την Κυριακή καθώς ενισχύονται φθάνοντας στα 6 – 7 Μποφώρ στα βόρεια καθώς και σε νότιες περιοχές του νησιού. Από τις βραδινές όμως ώρες της Κυριακής αναμένεται να εξασθενήσουν και πάλι.

Η ελαφρά ψυχρότερη αέρια μάζα που έχει ήδη αποκατασταθεί στην κατώτερη ατμόσφαιρα της Κρήτης, σε συνδυασμό με το Βόρειο ρεύμα θα διατηρήσει τις θερμοκρασίες σε ανοιξιάτικα επίπεδα με την ελάχιστη να κυμαίνεται γύρω από τους 10⁰C (σε μεγαλύτερα υψόμετρα θα είναι κοντά στους 5⁰C), ενώ η μέγιστη θα κυμανθεί στους 16 -18 ⁰C , την Κυριακή όμως λόγω και της πρόσκαιρης ενίσχυσης των Βοριάδων κατά τόπους θα είναι χαμηλότερη.

Καλύτερες συνθήκες μας επιφυλάσσει ο καιρός για την Δευτέρα, ημέρα εορτασμού της Εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, με περισσότερη ηλιοφάνεια σε ολόκληρη την Κρήτη και πιο εξασθενημένους τους Βόρειους ανέμους αφού η ένταση τους θα έχει υποχωρήσει κοντά στα 4 Μποφώρ. Η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της ημέρας θα ανέβει σε λίγο υψηλότερα επίπεδα με τη βοήθεια και της ηλιακής ακτινοβολίας.

Καλές καιρικές συνθήκες θα επικρατήσουν και για την Τρίτη με στροφή των ανέμων από Δυτικές διευθύνσεις, έντασης έως και τα 4 Μποφώρ, ενώ η αποκατάσταση μιας θερμότερης αέριας μάζας θα δώσει μία ανοδική τάση και στη θερμοκρασία.

Μανώλης Λέκκας,  Μετεωρολόγος, MSc

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΘΕΜΑ

Αποκαταστάθηκε πλήρως η ηλεκτροδότηση στην Κρήτη μετά το blackout

Δημοσιεύτηκε

στις

Ολοκληρώθηκε η πλήρης επανηλεκτροδότηση της Κρήτης στις 14:55


Αυτό αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν η ΔΕΗ και ο διαχειριστής του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) για να ενημερώσουν τους πολίτες σχετικά με τη σημερινή γενική διακοπή ρεύματος στην Κρήτη.

Όπως σημειώνεται αναλυτικά: «σήμερα Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019, περί τις 12.00 το μεσημέρι, προκλήθηκε βραχυκύκλωμα και εκδήλωση πυρκαγιάς σε μετασχηματιστή βοηθητικών του ΑΗΣ Λινοπεραμάτων.

Η κινητοποίηση του προσωπικού ήταν άμεση και τα συστήματα πυρόσβεσης του ΑΗΣ λειτούργησαν αποτελεσματικά. Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς συνέδραμε και η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Τα παραπάνω είχαν ως συνέπεια το φαινόμενο να περιορισθεί μόνο στον εν λόγω μετασχηματιστή και χωρίς περαιτέρω επιπτώσεις στον εξοπλισμό παραγωγής του Σταθμού.

Με το ως άνω συμβάν, τέθηκε εκτός λειτουργίας ο ζωτικής σημασίας για το ηλεκτρικό σύστημα του νησιού ΑΗΣ Λινοπεραμάτων, με αποτέλεσμα τη γενική διακοπή ρεύματος στην Κρήτη.

Με την άμεση κινητοποίηση όλου του τεχνικού προσωπικού του ΔΕΔΔΗΕκαι της ΔΕΗ, δρομολογήθηκε η επανεκκίνηση των μονάδων παραγωγής και η αποκατάσταση ξεκίνησε στις 12:56 και η πλήρης επανηλεκτροδότηση του νησιού ολοκληρώθηκε στις 14:55.

Οι δύο εταιρείες ευχαριστούν τους καταναλωτές για την κατανόησή τους και διαβεβαιώνουν πως καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για την όσο το δυνατόν ταχύτερη εξυπηρέτησή τους.»

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΚΡΗΤΗ

Βασική εκπαίδευση στην υγιεινή & το χειρισμό τροφίμων – Συνειδητοποιημένος Καταναλωτής

Δημοσιεύτηκε

στις

Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Πολιτιστικού και Κοινωνικού Κέντρου Αμαρίου στο Φουρφουρά


Το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης –Περιφέρειας Κρήτης (Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ.-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ) συνεχίζοντας τη συνεργασία του με φορείς της Περιφέρειας Κρήτη συνδιοργάνωσε με το Πολιτιστικό & Κοινωνικό Κέντρο Αμαρίου «Ο Άγιος Νεκτάριος» και τον Πρωτοπρεσβύτερο Εμμανουήλ Διαμαντάκη και Γενικό Διευθυντή του Πολιτιστικού Κέντρου, πρόγραμμα εκπαίδευσης με θέμα: «Βασική εκπαίδευση στην υγιεινή & το χειρισμό τροφίμων-Συνειδητοποιημένος Καταναλωτής».

Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Πολιτιστικού και Κοινωνικού Κέντρου Αμαρίου στο Φουρφουρά, τη Δευτέρα, 18/3/2019 και την Τρίτη 19/3/2019, ενώ το παρακολούθησαν περισσότεροι από 30 συμμετέχοντες.

Σκοπός του προγράμματος είναι να ευαισθητοποιήσει ακόμα περισσότερο τους καταναλωτές πάνω σε θέματα χειρισμού τροφίμων και αναγνώρισης κινδύνων προκειμένου να καλλιεργήσουν στάση συνειδητοποιημένου καταναλωτή.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε δύο εκπαιδευτικές συναντήσεις συνολικής διάρκειας οκτώ (8) ωρών.

Οι εκπαιδευόμενοι έλαβαν πληροφόρηση πάνω στους κινδύνους και τις επιμολύνσεις των τροφίμων, στους παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη των μικροβίων στα τρόφιμα και στις αιτίες προκλήσεων τροφικών δηλητηριάσεων και τροφικών τοξινώσεων, στους σωστούς χειρισμούς των προϊόντων, ώστε να αποφευχθεί η επιμόλυνσή τους, στην τήρηση της αλυσίδας ψύξης και πως ο άνθρωπος αποτελεί τον κύριο παράγοντα τήρησης της καθώς και τον καθοριστικό ρόλο της ατομικής υγιεινής των χειριστών τροφίμων.

Επιπρόσθετα, παρουσιάστηκαν βασικές γνώσεις που πρέπει να έχουν οι καταναλωτές κατά την αγορά/ παραλαβή προϊόντων, τις συνθήκες που πρέπει να τηρούν κατά την αποθήκευση των τροφίμων, τους κατάλληλους και ασφαλείς χειρισμούς των προϊόντων κατά την επεξεργασία/μαγείρεμα τους καθώς και τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τη διάθεση των τροφίμων (σερβίρισμα, μεταφορά, κ.ά) μέχρι και την τελική κατανάλωσή τους. Πριν την έναρξη, διανεμήθηκε στους συμμετέχοντες εκπαιδευτικό υλικό ενώ, κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης παρουσιάστηκε σχετικό οπτικοακουστικό εκπαιδευτικό υλικό.

Εισηγητής του προγράμματος ήταν ο κ. Πίτερης Χαράλαμπος, Δ/ντής Κατάρτισης Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ.-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ, ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στο μητρώο πιστοποιημένων εθελοντών εκπαιδευτών του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πολιτιστικό & Κοινωνικό Κέντρο Αμαρίου «Ο Άγιος Νεκτάριος» παρέχει καθημερινά γεύματα σε ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού του Δήμου Αμαρίου, ενώ παράλληλα έχει αναπτύξει σημαντικές εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες με στόχο διάφορες ομάδες στόχους (παιδιά, γονείς, κ.ά).

Οι πρωτοβουλίες αυτές είναι υπό την εποπτεία της Ιεράς Μητροπόλεως Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων και του Σεβασμιωτάτου κ.κ. Ειρηναίου.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Facebook

Δημοφιλη