Connect with us

ΘΕΜΑΤΑ

Το παλιό παγωτό κασάτο, αλλά το Μεσαρίτικο!

Δημοσιεύτηκε

στις

Το παγωτό είχε άλλη γεύση παλαιότερα, και το κασάτο ήταν διάσημο την εποχή του 50- 70


*Ενθυμήματα από ένα παλαιότερο θέμα, επ’ αφορμής του χαμού του προσφιλού μας συντοπήτη Τζωρτζάκη Χαράλαμπου*

Tο παγωτό κασάτο ήταν σπουδαίο τοπικό προιόν

Το παγωτό είχε άλλη γεύση παλαιότερα, και το κασάτο ήταν διάσημο την εποχή του 50- 70α ειδικά εργαλεία για να φτιαχτεί το παγωτό κασάτο
Πάλι θα ανατρέξουμε στις παλιές μαρτυρίες, πως φτιάχνανε το παγωτό κασάτο, πριν τη κατοχή, και σε συνδυασμό με δικά μου βιώματα, δηλαδή, της δεκαετίας του ‘60 με ‘70, μια και έφτιαχνε παππούς μου, αλλά και ο δικός μου πατέρας παγωτά, για να πάρουμε μια συνολική …γεύση από το ντόπιο παγωτό κασάτο!
Μέχρι το ‘75 το πολύ, κράτησε το παγωτό αυτό, και μετά σαν βγήκαν τα σύγχρονα ψυγεία, το παγωτό κασάτο χάθηκε!
Ο παλιός παραδοσιακός παγωτατζής, ήταν και αυτό ένα επάγγελμα που χάθηκε και αυτό, μαζί με τόσα άλλα.

Η παραγωγή του απλή αλλά με τέχνη!

Το παγωτό του ο παγωτατζής για να το φτιάξει, χρησιμοποιούσε πολύ παλιά το χιόνι, πριν αναπτυχθούν οι βιομηχανίες πάγου. Αργότερα με τη βοήθεια πάγου, και όχι χιόνι, όπως έκαναν στις κανελάδες, γιατί το χιόνι έλειωνε εύκολα, και εν τούτοις, δεν είχε τη δυνατότητα να διατηρήσει επί πολύ την θερμοκρασία κάτω από το μηδέν, και να παγώσει το γάλα, όπως ο πάγος.
Έτσι για τη δουλειά αυτή, χρησιμοποιούσε παγοκολόνες, που τις αγόραζε ο κάθε ενδιαφερόμενος από τις Μοίρες, τις φόρτωνε στο γαϊδούρι του, και τις πήγαινε στο σπίτι. Τις κολόνες αυτές στη συνέχεια τις έσπαγε με ένα σφυρί, σε μικρότερα κομματάκια, για να τις χρησιμοποιήσει στη δουλειά του.Όμως για την παρασκευή του παγωτού, χρειαζόταν εκτός των υλικών, και κάποια εργαλεία της εποχής. Από το 1930 που βγήκε η πρώτη μηχανή, μέσα σε 30 χρόνια μόνο, εμφανίστηκαν 70 βελτιωμένοι τύποι!
Τα δύο βασικά όμως εργαλεία ήταν, το ξύλινο ανοιχτό από πάνω βαρελάκι, και η παγωνιέρα με το ειδικό καπάκι της, που ήταν μπρούντζινη, και υπήρχαν κυρίως δύο είδη, εκείνη που παρήγαγε 3 οκάδες παγωτό, και η μεγαλύτερη περίπου 7 οκάδες.
Στη πραγματικότητα έμοιαζε με ένα απλό κυλινδρικό σωλήνα, που είχε όμως πάτο.
Φυσικά κάθε χρόνο, για να μην καταστεί ποτέ επικίνδυνη η παγωνιέρα, και προς τούτο δηλητηριαστεί κάποιος από την οξείδωση του χαλκού, την έδιναν σε καλατζή, για να τη γανώσει εσωτερικά, όπως και όλα τα σχετικά χάλκινα σκεύη που χρησιμοποιούσε, τσικάλια, κουτάλια κλπ.
Έπρεπε όλα να είναι καθαρά και ακίνδυνα για τον καταναλωτή. Φυσικά και η παγωνιέρα αυτή εξελίχτηκε με ειδικούς κάδους με μανιβέλα εξωτερική που περιέστρεφε ένα εσωτερικό αναδευτήρα.Παρασκευάζοντας το παγωτό κασάτο

Υλικά και η παρασκευή του

Τα υλικά για τη παρασκευή του παγωτού κασάτου, ήταν απλά αγνά υλικά, αλλά και η φύση τότε παρήγαγε αγνό μυρωδάτο χορτάρι, και το γάλα το κατσικίσιο, από την αρχή ήταν αγνό κι αυτό, και πολύ νόστιμο, αφού μύριζε από μόνο του αρώματα, από τα αρωματικά χόρτα της φύσης!
Σήμερα δυστυχώς, δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό, γιατί η φύση γενικά έχει τόσο επιβαρυνθεί, που και την ίδια μέθοδο να ακολουθήσουμε, δεν θα έχουμε ποτέ, το ίδιο αποτέλεσμα!
Αφού λοιπόν ο παγωτατζής είχε τον εξοπλισμό του, και όλα όσα χρειάζεται, ξεκίναγε τη διαδικασία, από το να υπολογίσει το γάλα που χρειάζεται, να το σουρώσει καλά, και να το ρίξει στη κατσαρόλα για να βράσει.
Συνήθως ήταν «η αρμεγιά της ημέρας», αλλά αν ήθελε περισσότερο παγωτό, κράταγε μια ποσότητα και από χθες.
Οι τρείς οκάδες γάλα που θα χρειαζόταν, αν πρόκειται για τη στενή παγωνιέρα, η εφτά οκάδες για τη μεγάλη παγωνιέρα, θα έπρεπε πρώτα να μπουν στο τσικάλι για να βράσει καλά το γάλα αυτό, ή στο ανάλογο καζάνι. Εδώ πρέπει να πούμε, πως η τσίπα που σχηματιζότανε στο πάνω μέρος της κατσαρόλας, σαν κρύωνε το βρασμένο γάλα, ήταν καταλυτικής σημασίας , όσον αφορά τη νοστιμιά του κασάτου παγωτού! Τη τσίπα αυτή ο παγωτοποιός , την κράταγε σε ένα κουρούπι, και τη μάζευε για μια βδομάδα, και από τα προηγούμενα γάλατα που έβραζε.
Την ημέρα που θα φτιάξει λοιπόν το παγωτό του ο έμπειρος παγωτατζής, για να γίνει περισσότερο νόστιμο και βουτυράτο, έριχνε μέσα και όλη την ποσότητα από τη τσίπα αυτή, που είχε μαζέψει!
Και αφού έβραζε το γάλα, στη συνέχεια το κρύωνε, και άρχιζε η επόμενη φάση να μπει το γάλα στη παγωνιέρα, και η παγωνιέρα στο ξύλινο βαρελάκι.
Στο ανοιχτό αυτό βαρελάκι, έριχνε στη βάση του μια στρώση θρυμματισμένου πάγου, και πάνω εκεί τοποθετούσε την παγωνιέρα στη μέση στο κέντρο, γεμάτη γάλα.
Στην πραγματικότητα δεν ήταν τελείως γεμάτη μέχρι απάνω, ήταν τέσσερα η πέντε δάχτυλα πιο κάτω, για να μπορεί να «νταντουλά» μέσα το γάλα, δηλαδή, να καταχτυπιέται!
Για να γίνει πιο νόστιμο το παγωτό, έβαζαν πιο παλιά βανίλια, και πολύ αργότερα και μαστίχα.
Γύρω γύρω από την παγωνιέρα λοιπόν, τοποθετούσε πάλι μια στρώση πάγο και μια στρώση χονδροκομμένο αλάτσι (αλάτι).
Έτσι έφθανε ο πάγος μέχρι επάνω, στο ξύλινο βαρελάκι, που στο κέντρο ήταν χωμένη η παγωνιέρα γεμάτη γάλα, και ανοιχτή από πάνω .
Στη συνέχεια έπιανε ο παρασκευαστής το ειδικό καπάκι της παγωνιέρας, που είχε από πίσω της ένα χερούλι, και το εφάρμοζε σφιχτά σαν καπάκι, από πάνω στη παγωνιέρα.
Έτσι, περιστρέφοντας το καπάκι αυτό της παγωνιέρας με το δεξί χέρι, και επειδή εφάρμοζε σφιχτά, περιστρεφόταν φυσικά και όλη η παγωνιέρα, η οποία τριβόταν μέσα στον πάγο!
Σιγά σιγά λοιπόν και με ρυθμό, μια δεξιά μια αριστερά με τέμπο, γύρναγε τη παγωνιέρα, και καταχτυπιώταν το γάλα στα τοιχώματα, και σιγά σιγά, άρχιζε να πήζει!
Στην αρχή, σχηματιζόταν μια άσπρη πάχνη στα εσωτερικά τοιχώματα του μεταλλικού σωλήνα, που όσο πέρναγε η ώρα, αποχτούσε πάχος, μέχρι και πάγωνε τελικά όλο, φυσικά μετά από δύο ή ακόμα τρείς ώρες περιστροφής, και πάντα «δεξιά αριστερά»!
Κάθε τόσο, άνοιγε το καπάκι, να δει που βρίσκεται το παγωτό του.

Για τη διατήρηση του παγωτού

Το παγωτό ήθελε ώρες για να γίνει. Κάθε τόσο λοιπόν άνοιγε το καπάκι, να δει σε τι κατάσταση βρίσκεται το παγωτό, και να το ανακατέψει με ένα κουτάλι, να γίνει το παγωτό, ένα ομοιογενές μείγμα. Όμως, για να έχει διάρκεια το παγωτό, πέραν της μιας ημέρας, σαν μονωτικό υλικό, χρησιμοποιούσαν το άχυρο! Το άχυρο ήταν το καλύτερο μονωτικό της εποχής εκείνης. Άχυρο για να διατηρηθεί το χιόνι στις κανελάδες. Άχυρο ακόμα για να σκεπάσουν τα λεμόνια ή πορτοκάλια, και να διατηρηθούν περισσότερες μέρες στην αποθήκη κλπ.
Απλά, το ξύλινο δοχείο με τον πάγο και τη παγωνιέρα, όπως ήταν το έβαζαν σε άλλο μεγαλύτερο δοχείο η σακί, και γύρω γύρω έβαζαν άχυρα!Το παγωτό κασάτο στα ζαχαροπλαστεία στην κεντρική πλατεία των Μοιρών!

Το παγωτό κασάτο και στα κεντρικά ζαχαροπλαστεία των Μοιρών!

Και στην πόλη των Μοιρών, την τιμητική του είχε ασφαλώς, πέραν από τα αναψυκτικά, λουκούμια, κανελάδες και γλυκά, και το αφράτο παγωτό κασάτο στα κεντρικά μαγαζιά, όπως «του Κλάδου», «του Τζωρτζάκη» και «του .Στρατιδάκη»!
Το μαγαζί του Στρατιδάκη ήταν υπερυψωμένο και ανέβαινες μερικά σκαλιά.
Ήταν αυτός, που μας έφερνε τα παγωτά στο γυμνάσιο τότε και τα παρέδιδε στη κυρά Ελένη. Στο ισόγειο κατάστημα ήταν του Χαράλαμπου Τζωρτζάκη, που σέρβιρε ο ίδιος πάντα με ένα εντυπωσιακό χαμόγελο,μια απαράμειλη ευγένεια που σε σκλάβωνε! Θαρείς και οάνθρωπος αυτός γεννήθηε χωρίς κακία, χωρίς νεύρα, παρά μόνο με αγάπη και σεβασμό για όλο το κόσμο!
Ήταν μεγάλη υπόθεση τότε, να πάρεις τη γυναίκα σου και τα παιδιά σου, να καθίσεις αναπαυτικά σε όποιο ζαχαροπλαστείο ήθελες στη πλατεία των Μοιρών, και να παραγγείλεις παγωτό ή γλυκό!
Σαν καθόσουν στο τραπέζι με την παρέα σου, σου έφερνε ο πάντα χαμογελαστός ζαχαροπλάστης τη παραγγελιά, και δεν έβλεπες την ώρα να την απολαύσεις!
Όλοι σε θαύμαζαν, και εσύ χαιρόσουν πραγματικά και καμάρωνες, που ο κόσμος θα σε έβλεπε να τρως το παγωτό σου!
Βέβαια, πολλοί ήταν εκείνοι, που από τότε είχαν ανακαλύψει τη τέλεια γεύση που είχε ένα κανταϊφι, και από πάνω του κρέμα παγωτό κασάτο

Παγωτό κασάτο με καταίφι, η νέα μόδα!

Αυτή η «ανακάλυψη», στο ίδιο πιάτο «καταϊφι και από πάνω παγωτό, υπάρχει μέχρι και σήμερα, από τους φανατικούς του είδους!
Στο χωριό δυστυχώς εκείνα τα χρόνια, οι γυναίκες δεν επιτρέπετο να πήγαιναν στα καφενεία. Γυναίκες που «είχαν το θράσος», να πάνε στο καφενείο, η να καπνίζουν, εθεωρούντο μοιραίες, η σουρλουλούδες, άρα και … αμφιβόλου ηθικής!
Είναι γνωστόν ότι η κεντρική πλατεία των Μοιρών, χάρις στον Κλάδο με τα παγωτά του , ονομάστηκε επί δημαρχίας Πετρακογιώργη, «Πλατεία κλάδου», η «Πλατεία παγωτού»!

Ο Παγωτατζής του πάγκου στην αγορά!

Ο Παγωτατζής του πάγκου, το παγωτό του το σέρβιρε στις Μοίρες στον πελάτη, η σε χωνάκι, αν το έπαιρνε να φύγει, ή αν κάθιζε στο τεζιάκι (μεταλλικό στρογγυλό τραπέζι), του σέρβιρε μέσα σε κολονάτο γυάλινο ποτήρι της εποχής !
Σε εκείνο το χονδρό κολονάτο ποτήρι, έβαζαν στον πελάτη πλούσιο παγωτό απαλό και αφράτο, και το συνόδευαν με ένα ποτήρι δροσερό νερό.
Κάθε Σάββατο όλοι οι μικροπωλητές ζαχαρωτών έστηναν τον δικό τους πάγκο στην αγορά.
Ο ίδιος που πούλαγε ζαχαρωτά, παστέλια, σισαμόπιτες, καραμέλες μαντολάτα, λεμονάδες κλπ, πούλαγε παράλληλα και παγωτά, αν ήταν καλοκαιρινή περίοδος.
Είναι ευτύχημα που έχουν διασωθεί από τα εργαλεία εκείνης της εποχής, η παγωνιέρα με μερικά κολονάτα ποτήρια με το χονδρό γυαλί!
Χάθηκε όμως εκείνο το θεϊκό παγωτό, που όλοι μας είχαμε δοκιμάσει στα παιδικά μας χρόνια, καθώς και τόσα άλλα αγνά πράγματα, γιαούρτι, τυρί κλπ.
Παγωτό κασάτο επίσης, έβρισκες τα Καλοκαίρια εκτός από τους πάγκους της αγοράς, και σε πάγκους σε εορταστικές η θρησκευτικές εκδηλώσεις, στα χωριά, σε μεγάλες γιορτές έξω από εκκλησίες, και γενικά όπου υπήρχε μάζωξη, και ο κόσμος διασκέδαζε!

Το παγωτό κασάτο στο χωριό μου τη Γαλιά

Από τις αρχές του περασμένου αιώνα, στο χωριό μας στη Γαλιά, βασικός παγωτοποιός, ήταν ο παππούς μου ο Εμμανουήλ Χουστουλάκης (Ρετζεπομανώλης).
Ο Μανώλης έφτιαχνε πολλά ζαχαρωτά, κανελάδες και ασφαλώς και παγωτά.
Και μιλάμε μιαν εποχή, 1920, που δεν υπήρχαν στην Κρήτη ακόμα βιομηχανοποιημένα παγωτά κασάτα.
Τον παππού στο παγωτό, τον διαδέχτηκαν κάποια από τα παιδιά του, ο Στάθης, Μιχάλης και Αλέκος.
Όλοι μέχρι το ’60 τα είχαν εγκαταλείψει, εκτός του Στάθη, ο οποίος τα παρασκεύαζε στο σπίτι του, το οποίο ήταν και καφενείο μαζί, και αργότερα έκανε άλλο καφενείο στο κέντρο του χωριού, πίσω από τη Γαλιανή βρύση.
Το παγωτό του θείου μου του Στάθη, ήταν από τα καλύτερα, και το έδινε τότε ένα πενηνταράκι το χωνάκι! Τόσο ήταν η τιμή στο χωνάκι εκείνα τα χρόνια. Αρχές της δεκαετίας του ΄60, εμφανίστηκαν τα πρώτα βιομηχανοποιημένα παγωτά και στη Μεσαρά, τα έτοιμα σε ξυλάκι δηλαδή, όπως αναφέραμε παραπάνω. Αναγκάστηκε να τα σταματήσει και ο Στάθης, γιατί αρχές του ’70 ερχόταν πλέον σε ποσότητες τα παγωτά με τα αυτοκίνητα και ο κόσμος τα αγόραζε, έτσι κι αλλιώς, και δεν υπήρχε αρκετή κατανάλωση της κρέμας που παρασκεύαζε.

Το παγωτό κασάτο και στο ποδήλατο!

Όμως αξίζει να αναφερθεί, πως υπήρχε τότε και κάποιος Γαλιανός, που πρώτος αυτός έφερνε τα έτοιμα παγωτά στη Γαλιά από τις Μοίρες! Ερχόταν καβάλα με ένα ειδικά διαμορφωμένο ποδήλατο με ψυγείο, που το είχαν μετατρέψει σε παγωτατζίδικο, που ο ίδιος το ποδήλατο αυτό το ενοικίαζε! Εκεί σε ειδικό δοχείο πάγου, έφερνε μια ποσότητα παγωτών στο χωριό, κρέμες και σοκολάτες! Ο ίδιος θα ήταν 15 μόλις χρόνων, και είχε προνοήσει, μια και ήταν γιός πολυμελούς οικογένεια, να δουλεύει με αυτόν τον τρόπο τα Καλοκαίρια, με μοναδικό απώτερό του σκοπό, «να σπουδάσει μια μέρα», και να γίνει καταξιωμένος στη κοινωνία! Ακόμα θυμάμαι ένα περιστατικό που του είχε συμβεί στον νεαρό αυτό, και που έτυχε να είμαι μάρτυρας σε μια διαμάχη του με έναν άλλο Γαλιανό «νοικοκύρη». Το περιστατικό αυτό, συνέβη κάπου στη μεσοχωριά, δίπλα στη Γαλιανή βρύση: Ο «ευυπόληπτος» εκείνος Γαλιανός «νοικοκύρης», και θεωρούμενος «μεγάλη προσωπικότητα», ήθελε να πειράξει το παιδί με τα παγωτά. Έβαλε λοιπόν το χέρι του στο ψυγείο του ποδηλάτου, δήθεν να αγοράσει παγωτό, όμως με τα δάχτυλά του, του, στραπατσάρισε και του έλιωσε ένα παγωτό, και το άφησε εκεί… Το παιδί τον αντελήφθηκε και αντέδρασε, αλλά ο άλλος ήταν μεγαλύτερος, και δεν μπορούσε να τα βάλει μαζί του.Απλά το παιδί είπε στον άνθρωπο αυτόν:
-Άνθρωπέ μου, εγώ έκανα τόσο κόπο να φέρω τα παγωτά από τις Μοίρες στη Γαλιά, και να πουλήσω μιάμιση δραχμή το κάθε παγωτό.
Στο κάθε παγωτό σοκολάτα που θα πουλήσω, εγώ θα βγάλω κέρδος μόνο είκοσι λεπτά.
Εσύ που μου κατέστρεψες ένα παγωτό, για να βγάλω τώρα εγώ αυτή τη ζημιά, θα πρέπει να πουλήσω οχτώ παγωτά σήμερα μέχρι το απόγευμα!
Εάν δεν βρω μέσα στο απόγεμα οχτώ πελάτες και να πουλήσω οχτώ παγωτά, τα χρήματα της ζημιάς που μου προξένησες, θα τα βάλω από την τσέπη μου!
Βέβαια, για λόγους δεοντολογίας, δεν αναφέρουμε τα ονόματά τους, αλλά ήταν μαθηματικά βέβαιο, πως το παιδί εκείνο ήταν σίγουρο ότι μια μέρα θα πρόκοβε στη ζωή του!
Πράγματι, κι αν το πίκραναν κάποιοι τότε, σαν τον κακόψυχο εκείνο τύπο που δεν του πλήρωσε ποτέ τη ζημιά, τελικά το παιδί αυτό ευτύχισε να ανέλθει μια μέρα στις ανώτατες βαθμίδες της κοινωνικής τάξης!
Και ασφαλώς ήμερα να ζει μια χαρά, απολαμβάνοντας τη σύνταξή του!
Ο άλλος? Συνέχιζε να κάνει τέτοια στη ζωή του και ακόμα χειρότερα!

Κείμενο – φωτογραφίες: Γεώργιος Χουστουλάκης

 

-ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ-
Σχολιασε

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα 19 Ιανουαρίου στο cretanmagazine.gr

Δημοσιεύτηκε

στις

Τα πιο σημαντικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που έγιναν σαν σήμερα 19 Ιανουαρίου


Γεγονότα σαν σήμερα

 

1764: Γίνεται η πρώτη αναφορά για χρήση επιστολής – βόμβας. Ο δανός ιστορικός Μπόλε Λούξντορφ γράφει στο ημερολόγιό του ότι ο συνταγματάρχης Πόουλσεν δέχθηκε ένα πακέτο στο σπίτι του και όταν το άνοιξε αυτό εξερράγη και τον τραυμάτισε.

1806: Οι Βρετανοί καταλαμβάνουν το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας στην Αφρική.

1827: Mάχη του Διστόμου: 600 μαχητές από το Σούλι και τη Λιβαδειά υπό τους Νότη Μπότσαρη και Δράκο νικούν στο Δίστομο 2.500 Tούρκους του Kιουταχή.

1903: Ανακοινώνεται η διοργάνωση του πρώτου ποδηλατικού γύρου της Γαλλίας, με την ονομασία «Τουρ ντε Φρανς».

1915: Θορυβώδη συλλαλητήρια διοργανώνονται στην Πάτρα και στο Βόλο για την αύξηση της τιμής του ψωμιού στα 80 λεπτά.

1920: Η αμερικανική Γερουσία ψηφίζει κατά της συμμετοχής των ΗΠΑ στην Κοινωνία των Εθνών.

1941: Το υποβρύχιο «Πρωτεύς» με κυβερνήτη τον πλωτάρχη Μιχαήλ Χατζηκωνσταντίνου βυθίζει στην Αδριατική το ιταλικό οπλιταγωγό «Σαρδηνία». Την ίδια μέρα διεξάγεται συνάντηση κορυφής των δυνάμεων του Άξονα στην Αυστρία. Ο Χίτλερ συμφωνεί να παράσχει βοήθεια στους Ιταλούς, στο πόλεμο στη Βόρεια Αφρική και ανακοινώνει στο Μουσολίνι την πρόθεσή του να άρει το βαλκανικό αδιέξοδο. Οι προθέσεις του γερμανού δικτάτορα ωθούν το Μουσολίνι στην ανάληψη επιθετικής δράσης εναντίον των Ελλήνων.

1946: Οι Αμερικανοί συστήνουν το Διεθνές Στρατοδικείο της Άπω Ανατολής για να δικάσει τους Ιάπωνες εγκληματίες πολέμου.

1947: Ναυτική τραγωδία στο νότιο Ευβοϊκό, «ο ελληνικός Τιτανικός»: Το ατμόπλοιο «Χειμάρρα», με 544 επιβάτες και 86 άνδρες πλήρωμα που εκτελεί το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Πειραιάς, βυθίζεται μεταξύ Νέων Στύρων και Αγίας Μαρίνας, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο τουλάχιστον 383 άτομα. Ανάμεσά τους πολλά γυναικόπαιδα, πολιτικοί κρατούμενοι και χωροφύλακες συνοδοί.

Xeimarra

 

1949: Ο βασιλιάς Παύλος αναθέτει στο Θεμιστοκλή Σοφούλη το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

1952: Διοργανώνεται πανσπουδαστικό συλλαλητήριο στην Αθήνα υπέρ της ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα.

1953: Οι Ελληνίδες ψηφίζουν για πρώτη φορά σε βουλευτικές εκλογές, στην επαναληπτική εκλογή της Θεσσαλονίκης.

ekloges-gynaikes

 

1965: Τη διάλυση της Νεολαίας Λαμπράκη δια της δικαστικής οδού «εφόσον αποδειχθεί η εξάρτησής της από το ΚΚΕ» εξαγγέλλει ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου.

1967: Ανακοινώνεται ότι 8.000 έλληνες εργάτες της Δυτικής Γερμανίας έχουν ήδη απολυθεί, λόγω της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα, ενώ η Βόννη παραδέχεται πως κινδυνεύουν με απόλυση άλλοι 70.000 από τους 194.000 που εργάζονται στα δυτικογερμανικά εργοστάσια.

Ellines_metanastes

 

1997: Ο Γιάσερ Αραφάτ επιστρέφει στη Χεβρόνα ύστερα από 30 χρόνια και πανηγυρίζει την αποχώρηση και του τελευταίου Ισραηλινού από την πόλη αυτή της Δυτικής Όχθης.

2003: O Νίκος Μαγγίτσης είναι ο πρώτος Έλληνας που φτάνει στο Νότιο Πόλο. Μαζί με δύο Αμερικανούς διήνυσαν απόσταση 250 χιλιομέτρων, με θερμοκρασία που έφτανε τους -50 βαθμούς Κελσίου, και ύψωσε στο νοτιότερο σημείο του πλανήτη τις σημαίες της Ελλάδος και των Ολυμπιακών Αγώνων.

Nikos_Maggitsis

 

2010: Ανακοινώνεται ότι τα θύματα της νέας γρίπης στη Ελλάδα έφτασαν τα 100.

 

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

 

399 – Πουλχερία, Βυζαντινή αυτοκράτειρα

1544 – Φραγκίσκος Β’, βασιλιάς της Γαλλίας

1736 – Τζέιμς Βατ, Σκωτσέζος εφευρέτης

1809 – Έντγκαρ Άλαν Πόε, Αμερικανός συγγραφέας και ποιητής

1813 – Χένρι Μπέσεμερ, μηχανικός και εφευρέτης

1839 – Πολ Σεζάν, Γάλλος ζωγράφος

1851 – Γιάκομπς Κάπτεϊν, Ολλανδός αστρονόμος

1913 – Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, αρχιεπίσκοπος της Κύπρου

1920 – Χαβιέ Πέρεζ ντε Κουέγιαρ, πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ

1921 – Πατρίτσια Χάισμιθ, συγγραφέας

1923 – Τζίν Στέιπλετον, Αμερικανίδα ηθοποιός

1939 – Φιλ Έβερλι, τραγουδιστής

1942 – Γιώργος Χατζηνάσιος, Έλληνας συνθέτης

1942 – Μάικλ Κρόφορντ, ηθοποιός και τραγουδιστής

1943 – Τζάνις Τζόπλιν, διάσημη τραγουδίστρια των μπλουζ και ροκ

1946 – Ντόλι Πάρτον, Αμερικανίδα τραγουδίστρια της κάντρι μουσικής, συνθέτης και ηθοποιός

1947 – Έλενα Ναθαναήλ, Ελληνίδα ηθοποιός. (Θαν. 4/3/2008)

Elena_Nathanail

 

1949 – Ρόμπερτ Πάλμερ, τραγουδιστής και κιθαρίστας

1955 – Σάιμον Ρατλ, Βρετανός μαέστρος

1969 – Βίκυ Κουλιανού, ελληνίδα ηθοποιός και μοντέλο.

1974 – Δήμητρα Ματσούκα, ελληνίδα ηθοποιός.

1980 – Άρβυντας Ματσιγιάουσκας, Λιθουανός μπασκετμπολίστας

1980 – Τζένσον Μπάτον, Βρετανός Παγκόσμιος Πρωταθλητής της Φόρμουλα 1

1983 – Ουτάντα Χικάρου, τραγουδιστής και συνθέτης

1983 – Ίσμαελ Μπλάνκο, Αργεντίνος ποδοσφαιριστής

 

 

Θάνατοι σαν σήμερα

 

1828 – Αλέξανδρος Υψηλάντης, στρατιωτικός και αρχηγός της Φιλικής Εταιρίας

1847 – Τσαρλς Μπεντ, επικεφαλής εξερευνητικών αποστολών των ΗΠΑ, που είχαν φθάσει ως το Νέο Μεξικό

1878 – Χένρι Βίκτορ Ρεγκώ, Γάλλος φυσικός επιστήμονας και χημικός

1906 – Μπαρτολομέ Μίτρε, αργεντίνος πολιτικός, ελληνικής καταγωγής, πρόεδρος της Αργεντινής από το 1862 έως το 1868. (Γεν. 26/6/1821)

Bartolomeo_Mitre

 

1938 – Ευαγγελία Παρασκευοπούλου, ελληνίδα ηθοποιός, που μεσουράνησε στα τέλη του 19ου αιώνα. (Γεν. 1865)

1975 – Τόμας Χαρτ Μπέντον, σπεσιαλίστας της τοιχογραφίας

1997 – Πολ Τσόγκας, Αμερικανός γερουσιαστής και διεκδικητής του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών

1997 – Τζέιμς Ντίκι, Αμερικανός ποιητής και μυθιστοριογράφος

1998 – Καρλ Πέρκινς, κιθαρίστας

2000 – Μπετίνο Κράξι, πρωθυπουργός της Ιταλίας

2000 – Χέντι Λαμάρ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Χέντβικ Κίσλερ, ηθοποιός

2007 – Χραντ Ντινκ, αρμενικής καταγωγής Τούρκος δημοσιογράφος και συγγραφέας

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Life

Γνωρίστε τα χορταρικά μας – Χοιροβότανο ή χοιρομουρίδα

Δημοσιεύτηκε

στις

Πολλοί είναι εκείνοι που δεν γνωρίζουν το φυτό, και με ρωτούν ποιο είναι τελικά το χοιροβότανο, και άλλοι τόσοι πάλι το μπερδεύουν με τη βοϊδόγώσσα ή βοϊδόχορτο, ή και με τους αγογλώσσους ή παπάφθια


Στη Κρήτη λέγεται χοιρομουρίδα, γιατί παλιά ήταν τόσο σε αφθονία, που το έδιναν στους χοίρους! Σήμερα πλέον σπανίζει και αυτό, και βγαίνει σε συγκεκριμένες περιοχές, όπου στραγγίζουν καλά τα νερά της βροχής. Η χρονιά φέτος δεν ευνόησε την εμφάνιση τους λόγω λασπώδους εδάφους, και ελάχιστα φυτά εμφανίστηκαν!

Είναι ετήσιο ή διετές φυτό που φτάνει τα 30-60 εκατοστά. Την άνοιξη παράγει κίτρινα ομαδοποιημένα άνθη, τα οποία όλα κοιτάνε προς τον ουρανό, και φυσικά πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα. Τα φύλλα του φυτού είναι σκούρα πράσινα και χνουδωτά, καλυμμένα με τρίχες. Στη βάση τους κοκκινίζουν λίγο, αλλά αυτό το χαρακτηριστικό το έχουν και άλλα χόρτα, όπως το πικροράδικο, η βοϊδόγλωσσα, και άλλα, και για αυτό ο κόσμος μπερδεύεται.

Τα κατώτερα φύλλα του είναι οδοντωτά και τα ανώτερα είναι χωρίς δοντάκια. Το επάνω μέρος των φύλλων είναι γεμάτα με λευκές φλύκταινες (φουσκίτσες). Άλλη εκδοχή για την ονομασία, μας λέει πως οι χήρες λέγεται, του έχουν μεγαλύτερη αδυναμία, από αυτό και το όνομά του σε άλλα μέρη είναι «χηροβότανο»! Λέγεται και μυρμηγκοβότανο, και ανήκει στα άγρια φαγώσιμα χορταρικά. Το χορταρικό αυτό μαζεύεται από το φθινόπωρο έως τον Δεκέμβρη σαν φυτό εδάφους, και από τον Ιανουάριο μέχρι την άνοιξη που βλασταίνει, τρώγεται και το βλάστάρι του, αφού αφαιρεθούν τα πιο πολλά φύλλα, όπως δηλαδή τα βρουβάσταχα.

Τρώγονται βραστά σκέτα με λαδολέμονο, και επειδή πικρίζει κάπως, καλό είναι να σε συνοδεύεται και με άλλα άγρια χόρτα, όπως βοϊδόγώσσες, βρούβες, κορδοκαρές κλπ.

Κείμενο – Φωτογραφίες: Γεώργιος Χουστουλάκης

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα 18 Ιανουαρίου στο cretanmagazine.gr

Δημοσιεύτηκε

στις

Τα πιο σημαντικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που έγιναν σαν σήμερα 18 Ιανουαρίου


Γεγονότα σαν σήμερα

 

532: Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ιουστινιανός καταστέλλει τη Στάση του Νίκα.

Ioustinianos

 

1778: Ο Άγγλος πλοίαρχος Τζέιμς Κουκ ανακαλύπτει τα νησιά της Χαβάης και τα ονομάζει Σάντουιτς.

1823: Το Ναύπλιο ορίζεται έδρα της ελληνικής επαναστατικής κυβέρνησης.

Kyverneio-Nafploio

 

1827: Συγκαλείται η Γ’ Εθνική Συνέλευση στην Ερμιόνη και Τροιζήνα, η οποία αναθεωρεί το Σύνταγμα και απευθύνει πρόσκληση στον Ιωάννη Καποδίστρια να αναλάβει Κυβερνήτης της Ελλάδας.

1833:Ο Όθων με τα μέλη της Αντιβασιλείας φθάνουν στο Ναύπλιο, επιβαίνοντες στην αγγλική φρεγάτα «Μαδαγασκάρη». Τον πρώτο βασιλιά της Ελλάδος συνοδεύουν 4.000 Βαυαροί στρατιώτες.

1904: Μεγάλες απεργίες αρχίζουν στη Γερμανία, καθώς αποτυγχάνουν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους βιομηχάνους των μεγάλων εργοστασίων νηματουργίας και των εργατών.

1910: Παραιτείται η κυβέρνηση Κυριακούλη Μαυρομιχάλη και ορκίζεται νέα υπό τον Στέφανο Δραγούμη, κατ’ απαίτηση του Στρατιωτικού Συνδέσμου.

1913: Ο διάδοχος Κωνσταντίνος αναλαμβάνει αρχηγός του Στρατού της Ηπείρου, που επιχειρεί να καταλάβει τα Ιωάννινα.

1919: Αρχίζει στο Παρίσι η Διάσκεψη Ειρήνης των Βερσαλλιών, που θέτει και επισήμως τέλος στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Σμύρνη, με την περιφέρεια του Αϊδινίου θα παραχωρηθεί στην Ελλάδα. Την ίδια μέρα, ιδρύεται στην Αγγλία η εταιρεία κατασκευής πολυτελών αυτοκινήτων Bentley Motors.

1923: Καθιερώνεται στην Ελλάδα το νέο Γρηγοριανό Ημερολόγιο, που θα ισχύσει από τις 16 Φεβρουαρίου. Έτσι, με το νέο ημερολόγιο, η 16η Φεβρουαρίου θα γίνει 1η Μαρτίου.

1943: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Πολιορκία του Λένινγκραντ: Ο Κόκκινος Στρατός σπάει για πρώτη φορά τον κλοιό των ναζιστικών δυνάμεων. Με την Επιχείρηση Iskra καταφέρνει να ανοίξει ένα διάδρομο και ξεκινά τον ανεφοδιασμό της πόλης, ανακουφίζοντας μερικώς τους πολιορκημένους κατοίκους. Την ίδια μέρα, σημειώνεται η πρώτη εξέγερση των Εβραίων στο Γκέτο της Βαρσοβίας.

1953: Η Ελένη Σκούρα γίνεται η πρώτη Ελληνίδα βουλευτής. Την ίδια μέρα, διεξάγεται ο πρώτος αγώνα της Φόρμουλα 1 στη Λατινική Αμερική, στο Μπουένος Άιρες. Η είσοδος στο κοινό είναι ελεύθερη. Στον 31ο γύρο η Ferrari του Νίνο Φαρίνα παρασύρει και σκοτώνει 13 άτομα και τραυματίζει σοβαρά 40.

Eleni_Skoura

 

1965: Παντρεύονται ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ και η Αλίκη Βουγιουκλάκη στους Δελφούς.

1967: Ο Άλμπερτ ντε Σάλβο, γνωστός ως ο «Στραγγαλιστής της Βοστόνης», που διέπραξε σωρεία εγκλημάτων, καταδικάζεται σε ισόβια φυλάκιση.

1977: Γίνεται στο Σίδνεϊ το καταστροφικότερο σιδηροδρομικό ατύχημα στην ιστορία της Αυστραλίας, όταν εκτροχιάζεται αμαξοστοιχία. 83 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και 210 τραυματίζονται.

1980: Οι σκύλοι εισάγονται στα ελληνικά σώματα ασφαλείας και επιτρέπεται η χρήση τους στα γήπεδα.

1989: Η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» τραυματίζει στα πόδια τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Παναγιώτη Tαρασουλέα.

1996: Ο Κώστας Σημίτης εκλέγεται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ διάδοχος του Ανδρέα Παπανδρέου στην πρωθυπουργία και την προεδρία του κινήματος. Λαμβάνει 86 ψήφους, έναντι 75 του Άκη Τσοχατζόπουλου. Την ίδια μέρα ο Μάικλ Τζάκσον και η Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ παίρνουν διαζύγιο έπειτα από 18 μήνες γάμου.

2001: Στη Γαλλία, η Βουλή υιοθετεί ομόφωνα νόμο για την αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας του 1915. Στην Τουρκία, η κυβέρνηση με ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι ο νόμος θα επιφέρει σοβαρή και διαρκή ζημία στις διμερείς σχέσεις και ανακαλεί τον πρεσβευτή της στο Παρίσι για διαβουλεύσεις, ενώ ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου απευθύνει έκκληση για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων.

2004: 25 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και 131 τραυματίζονται, οι περισσότεροι άμαχοι πολίτες, μετά από επίθεση αυτοκτονίας με 500 κιλά εκρηκτικά κατά του αμερικανικού αρχηγείου στη Βαγδάτη.

2011: Τον πρόεδρο της Κίνας Χου Τζιντάο υποδέχεται στα σκαλιά του Λευκού Οίκου ο Μπαράκ Ομπάμα, κατά την πλέον σημαντική επίσκεψη Κινέζου ηγέτη στις ΗΠΑ εδώ και 30 χρόνια.

 

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

 

1689 – Σαρλ Ντε Μοντεσκιέ, Γάλλος συγγραφέας και φιλόσοφος

1856 – Ντάνιελ Χέιλ Γουίλιαμς, Αμερικανός χειρουργός

1880 – Πάουλ Έρενφεστ, Αυστριακός φυσικός και μαθηματικός.

1888 – Αλέξανδρος Καραμανλάκης, δημοσιογράφος και πρωτοπόρος αεροπόρος, που σκοτώθηκε κατά την πτώση του αεροπλάνου του στον Κορινθιακό Κόλπο. (Θαν. 29/8/1912)

Alexandros_Karamanlakis

 

1892 – Όλιβερ Χάρντι, το πληθωρικό μισό του κινηματογραφικού ζευγαριού «Χοντρός-Λιγνός».

1904 – Κάρι Γκραντ, Άγγλος ηθοποιός.

1914 – Γιάννης Παπαϊωάννου, Έλληνας συνθέτης και μουσικός του ρεμπέτικου.

1915 – Βασίλης Τσιτσάνης, Έλληνας συνθέτης, στιχουργός και τραγουδιστής.

Vasilis_Tsitsanis

 

1921 – Γιοϊσίρο Νάμπου, Αμερικανός φυσικός ιαπωνικής καταγωγής (βραβείο Νόμπελ 2008).

1933 – Ρέι Ντόλμπι, Αμερικανός εφευρέτης

1937 – Τζον Χιουμ, Ιρλανδός πολιτικός, (Νόμπελ Ειρήνης 1998).

1955 – Κέβιν Κόστνερ, Αμερικανός ηθοποιός, σκηνοθέτης και παραγωγός.

1956 – Ρέι Ντόλμπυ, εφευρέτης του ομώνυμου συστήματος για τη μείωση του θορύβου.

1984 – Γιάννης Δρυμωνάκος, πρωταθλητής Ευρώπης στην κολύμβηση.

1987 – Γρηγόρης Μάκος, ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ.

 

Θάνατοι σαν σήμερα

 

474 – Λέων Α’, Βυζαντινός αυτοκράτορας

1367 – Πέτρος Α’, βασιλιάς της Πορτογαλίας

1849 – Πανούτσος Νοταράς, αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης και πολιτικός. (Γεν. 31/3/1740)

Panoutsos_Notaras

 

1862 – Τζων Τάυλερ, 10ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

1927 – Καρλότα του Μεξικό.

1936 – Ράντγιαρντ Κίπλινγκ, Βρετανός συγγραφέας, Νόμπελ Λογοτεχνίας 1907

1952 – Κάρλυ Χάουαρντ, κωμικός, μέλος του Τρίο Στούτζες

1966 – Καθλίν Νόρις, Αμερικανή συγγραφέας

1984 – Βασίλης Τσιτσάνης, συνθέτης, τραγουδιστής. (Γεν. 18/1/1915)

Vasilis_Tsitsanis

 

1993 – Διονύσιος Ζακυνθηνός, βυζαντινολόγος

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
-ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ-

Facebook

-ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ-

Δημοφιλη