Στα ίδια σχεδόν επίπεδα κυμάνθηκαν για περισσότερο από τέσσερις εβδομάδες και καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου, μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, οι τιμές παραγωγού στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΔΗΚ
Η ερχόμενη σοδειά στην Ισπανία, για την οποία δεν υπάρχουν ακόμα προβλέψεις, φαίνεται – σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, ότι θα είναι ο σημαντικός παράγοντας που θα σηματοδοτήσει εξελίξεις στις τιμές παραγωγού του προϊόντος, οι οποίες εξακολουθούν να διακατέχονται από μια παρατεταμένη σταθερότητα.
Μάλιστα, όπως γράφει και ο επιστημονικός συνεργάτης του ΣΕΔΗΚ Νίκος Μιχελάκης, η σταθερότητα των τιμών δε φαίνεται ότι ισχύει και συνεχίζεται μόνο στην Ελλάδα, αλλά διαπιστώνεται σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές χώρες, με την προσφορά αλλά και τη ζήτηση να είναι περιορισμένες εξαιτίας των ερωτηματικών για τις γεωπολιτικές αλλά και τις αγρονομικές εξελίξεις για την ερχόμενη σοδειά στις διάφορες χώρες που παράγουν ελαιόλαδο.
Για την ανθοφορία στον ευρωπαϊκό ελαιώνα, οι ίδιες πληροφορίες θέλουν την Ισπανία να έχει το εξής πρόβλημα: Ήταν καθυστερημένη ίσως περισσότερο από ό,τι στην Ελλάδα. Και, ως φαίνεται, η εξέλιξή της κρίνεται από τη συνεχιζόμενη και εκεί ανομβρία και τις υψηλές θερμοκρασίες του Μαΐου.
Ωστόσο ανησυχίες αρχίζουν να υπάρχουν και για την εξέλιξη της πλούσιας ανθοφορίας στην Ελλάδα, η καρπόδεση της όποιας δείχνει ανομοιομορφία κατά περιοχές, αλλά ακόμα και πάνω στα ίδια τα δέντρα, σε κάποιες περιπτώσεις, εμφανίζονται σημάδια σχινοκαρπίας.
Η διακύμανση των τιμών
Με βάση τον σχετικό πιο πρόσφατο πίνακα που δημοσίευσε ο ΣΕΔΗΚ, οι τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ελλάδα κυμαίνονται μεταξύ 3,35 και 3,65 ευρώ το κιλό, στην Ισπανία μεταξύ 3,20 και 3,80 ευρώ το κιλό και στην Ιταλία μεταξύ 3,95 και 4,45 ευρώ το κιλό.
Όπως σημειώνει όμως ο ΣΕΔΗΚ, «οι τιμές Ιταλίας εξάγονται μόνο από 5 περιοχές τις οποίες από την αρχή παρακολουθούμε, ενώ διαπιστώνουμε ότι σε άλλες περιοχές υπάρχουν και υψηλότερες που φτάνουν και μέχρι 6,30 ευρώ το κιλό».
Στην Κρήτη
Η υψηλότερη τιμή την περίοδο 1-7 Ιουνίου δόθηκε μετά από δημοπρασία σε τρεις συνεταιρισμούς του Λασιθίου. Συγκεκριμένα οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί Ζάκρου, Παλαίκαστρου και Κριτσάς πέτυχαν τιμή για τον παραγωγό 3,65 ευρώ ανά κιλό.
Ακολούθησε με 3,55 ευρώ ανά κιλό ο Α.Σ. Μάλλων στην Ιεράπετρα, πάλι με δημοπρασία. Τα υπόλοιπα ελαιοτριβεία της Κρήτης έδωσαν από 3,30 μέχρι 3,40 ευρώ το κιλό. Η χαμηλότερη τιμή ήταν αυτή την εβδομάδα στη Ζάκυνθο στα 3,20 ευρώ το κιλό. Τα ελαιοτριβεία της Πελοποννήσου έδωσαν από 3,25 μέχρι 3,50 ευρώ το κιλό. Περνώντας στις υπόλοιπες αγορές του εξωτερικού, οριακά αυξητικές τάσεις παρουσίασε η μέση τιμή παραγωγού στην Ισπανία. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του συστήματος συγκέντρωσης τιμών της επαρχίας Χαέν της Ανδαλουσίας, στα οποία είχε πρόσβαση η οργάνωση ASAJA-Jaén, από τις 30 Μαΐου έως τις 5 Ιουνίου η τιμή του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου ήταν 3,385 ευρώ ανά κιλό, του παρθένου ελαιολάδου 3,213 και του λαμπάντε 3,164 ευρώ ανά τόνο. Όσον αφορά στις αγοραπωλησίες, καταγράφηκαν 36, με 2.524 τόνους να φεύγουν από τις δεξαμενές. Όσον αφορά στην ποικιλία Picual de Jaén, για το έξτρα παρθένο η τιμή ήταν 3,336 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή, πραγματοποιήθηκαν 14 πωλήσεις, με 1.038 τόνους.
Στην Ιταλία παρέμεινε σταθερός ο μέσος όρος της τιμής παραγωγού στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, για τρίτη εβδομάδα, στα 4,31 ευρώ ανά κιλό.
Μικρή πτώση, μετά από τρεις εβδομάδες στασιμότητας, παρουσίασε ο μέσος όρος της τιμής παραγωγού στην Τυνησία, καθώς έκλεισε στα 3,45 ευρώ το κιλό.
Νίκος Μιχελάκης – Δημοπρασίες για καλύτερες τιμές
Τέλος, να υπενθυμίσουμε την επανειλημμένη τοποθέτηση του Νίκου Μιχελάκη υπέρ των δημοπρασιών στο ελαιόλαδο, προκειμένου να επιτυγχάνονται οι καλύτερες δυνατές τιμές για τους παραγωγούς. Έτσι και πρόσφατα ο γνωστός γεωπόνος είχε τοποθετηθεί σχετικά, λέγοντας πως, επειδή η ανατολική Κρήτη, κυρίως, έχει συνεταιρισμούς οι οποίοι δραστηριοποιούνται στις δημοπρασίες του προϊόντος, γι’ αυτόν τον λόγο και υπάρχει υψηλότερο επίπεδο τιμών, σε σχέση με το επίπεδο των τιμών στη δυτική Κρήτη.