Connect with us

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Αρνάκι φρικασέ – Εκλεκτό φαγητό της Κρήτης

Δημοσιεύτηκε

στις

Ένα νόστιμο παραδοσιακό φαγητό – Μια συνταγή για το πατροπαράδοτο φρικασέ


Η συνταγή είναι μόνο με μαρούλια, φυσικά μπορείτε να προσθέσετε μυρώνια, καυκαλήθρες ή αντίδια για πιο πλούσια και μυρωδάτη γεύση ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.

Υλικά συνταγής

1 ½ κιλό αρνί κομμένο σε μερίδες
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό τριμμένο
4 μεγάλα μαρούλια
10 φρέσκα κρεμμυδάκια
3/4 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1/4 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 κ.σ. αλεύρι
αλάτι πιπέρι

Για το αυγολέμονο:

3 αυγά
χυμό από 2 λεμόνια [*]
ζωμός από το φαγητό
1 κ.γ. κορν φλάουερ (προαιρετικά)

Εκτέλεση συνταγής

Κόβετε σε μερίδες το αρνάκι, το πλένετε καλά και το αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξει καλά. Τρίβετε το ξερό κρεμμύδι. Πλένετε καλά και κόβετε σε ροδελίτσες τα φρέσκα κρεμμυδάκια, πλένετε και ψιλοκόβετε τον άνηθο και το μαϊντανό και τα αφήνετε να στραγγίζουν σε απορροφητικό χαρτί.
Πλένετε και χοντροκόβετε τα μαρούλια, τα “ζεματάτε” για 2 λεπτά σε κοχλαστό νερό και τα σουρώνετε. Αφήστε τα στην άκρη.

Σε κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε καλά από όλες τις πλευρές το κρέας. Το βγάζετε σε πιατέλα και το διατηρείτε ζεστό. Στο ίδιο λάδι βάζετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το τριμμένο ξερό κρεμμύδι και τα σοτάρετε μέχρι να γυαλίσουν και να ροδίσουν ελαφρά.

Ξαναβάζετε μέσα το σοταρισμένο κρέας, πασπαλίζετε παντού με το αλεύρι, ανακατεύετε, προσθέτετε 1 1/2 ποτήρι ζεστό νερό [να σκεπάζεται με νερό το φαγητό] σκεπάζετε τη κατσαρόλα και αφήνετε το φαγητό να βράσει, σε μέτρια θερμοκρασία, για 50 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Προσθέτετε λίγο ζεστό νερό κατά τη διάρκεια του βρασμού αν χρειαστεί.

Μόλις μαλακώσει το κρέας προσθέτετε τα μαρούλια,το μισό άνηθο και το μισό μαϊντανό και αλατοπιπερώνετε. Ανακατεύετε να σκεπαστούν τα μαρούλια με το ζωμό, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει για 20 λεπτά. Προσθέτετε τον υπόλοιπο άνηθο και μαϊντανό και βράζετε για 10- 15 περίπου λεπτά ακόμα.

Για πλούσιο αυγολέμονο με μαρέγκα : Λίγο πριν κατεβάσετε το φαγητό από τη φωτιά ετοιμάζετε το αυγολέμονο. Χωρίζετε τους κρόκους από τα ασπράδια και κτυπάτε τους κρόκους μέχρι να ασπρίσουν και τα ασπράδια μέχρι να γίνουν πηχτή μαρέγκα. Ενώνετε τους κρόκους με τη μαρέγκα και ανακατεύετε απαλά να ενσωματωθούν.

Ρίχνετε μέσα στο μπολ το χυμό λεμονιού σιγά-σιγά και εναλλάξ με ζουμί από τη κατσαρόλα. Μόλις ζεσταθεί το μείγμα αδειάζετε το αβγολέμονο μέσα στη κατσαρόλα. Κρατώντας τη από τη δύο χερούλια την αναδεύετε την ξαναβάζετε στη φωτιά να πάρει μια βράση και το φρικασέ σας είναι έτοιμο.

Για ελαφρύ αυγολέμονο μόνο με κρόκους: Χτυπάτε σε ένα μπολ τους κρόκους μαζί με 1 κ.γ. κορν φλάουερ διαλυμένο σε 1 φλιτζανάκι του καφέ νερό. Κατόπιν συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτετε το χυμό των λεμονιών εναλλάξ με το ζουμί από το φαγητό, μέχρι να γίνει το αυγολέμονο αρκετά χλιαρό. Το ρίχνετε στην κατσαρόλα και τη κουνάτε αμέσως με κυκλικές κινήσεις, ώστε να πάει παντού. Βάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά για 2 λεπτά, ανακατεύοντας για να μην κόψει το αυγό και να μην κολλήσει το φαγητό.

[*] Αυξομειώστε τη ποσότητα του λεμονιού ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Επίσης αυξήστε τη ποσότητα του κορν φλάουερ άν έχει μείνει αρκετό νερό στο φαγητό σας.

www.sintayes.gr

Σχολιασε

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ταχίνι: Η παρηγοριά των νηστευτών!

Δημοσιεύτηκε

στις

Πριν από λίγες μέρες άρχισε το Τριώδιο. Τελώνου και Φαρισαίου, του Ασώτου, Απόκρεω, Καθαρά Δευτέρα, και αρχίσαμε τη Σαρακοστή


Οι Πατέρες της Εκκλησίας θέσπισαν, μετά την ευτυχία των Αποκριών, να νηστεύουμε από διάφορες τροφές για να εξαγνίσουμε την ψυχή και το σώμα μας.

Νους υγιής εν σώματι υγιεί μέσω της διατροφικής ασκήσεως και του εξαγνισμού διά της νηστείας. Περιορισμός από τροφές λιπαρές, κρέατα, γαλακτοκομικά κ.λπ. Και τρώμε λαδερά. Αρκετές ημέρες τρώμε και αλάδωτα, για περισσότερη άσκηση, εξαγνισμό και αποτοξίνωση.

Τις ημέρες της νηστείας, οι μάγειρες σοφίζονται διάφορα, βρίσκουν υλικά κατάλληλα, νηστίσιμα μεν, αλλά τα οποία μας δίνουν μια ιδιαίτερη ευχαρίστηση και παρηγοριά για να δεχτούμε καλύτερα το βάρος της νηστείας. Εδώ έρχεται το ταχίνι με τις μοναδικές ιδιότητές του να συμπαρασταθεί στον μάγειρα. Πλούσιο σε θερμίδες, αλλά φτωχό και αδύναμο σε υδατάνθρακες και κορεσμένα λιπαρά και καλή πηγή ασβεστίου, είναι τροφή σπουδαία, υγιεινή και εύπεπτη, που την τρώμε με πάρα πολλούς τρόπους.

Κουλουράκια με ταχίνι, ταχινόπιτες, ταχίνι με μέλι, διάφοροι χαλβάδες από ταχίνι, ντρέσινγκ για σαλάτες, ταχινόσουπες, αλλά και σε πολλά από τα λεγόμενα λαδερά φαγητά μπορεί να αντικαταστήσει το ελαιόλαδο, όπως σε μακαρονάδες, πατάτες κ.λπ. Ακόμη και ως ρόφημα, στη ζεστή σοκολάτα μας μπορούμε να βάλουμε ταχίνι αντί για γάλα.

Ταχινόσουπα με ρύζι

1 κούπα ρύζι γλασέ / 2 λίτρα νερό / χυμός από 3 λεμόνια / 250 γρ. ταχίνι / αλάτι / ελάχιστο πιπέρι / λίγος ψιλοκομμένος άνηθος

Βάζουμε το νερό στην κατσαρόλα να βράσει και παράλληλα ξεπλένουμε το ρύζι σε ένα σουρωτό. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το ρύζι και το αλάτι και αφήνουμε να βράσει καλά, μέχρι να μαλακώσει. Σβήνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα, ώστε το ρύζι να φουσκώσει περισσότερο.

Βάζουμε το ταχίνι και το λεμόνι σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια σφιχτή μάζα. Μετά ρίχνουμε λίγο λίγο το ζουμί από τη σούπα μας και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα μέχρι να αραιώσει το ταχίνι και να γίνει σαν γάλα, όπως κάνουμε στο αυγολέμονο.

Κατόπιν, ρίχνουμε το αραιωμένο ταχίνι στην κατσαρόλα με την υπόλοιπη σούπα σιγά σιγά, ανακατεύοντας με την κουτάλα συνεχώς για να ομογενοποιηθούν.

Προσθέτουμε το πιπέρι και τον άνηθο και η σούπα μας είναι έτοιμη. Ευωδιαστή, θρεπτική, υγιεινή. Αυτή η ποσότητα επαρκεί για 6 μερίδες.

gastronomos.gr

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ταραμάς – Η σαλάτα της Σαρακοστής

Δημοσιεύτηκε

στις

Ταραμάς είναι η πρώτη ύλη για την ταραμοσαλάτα, ένα από τα πιο φημισμένα νηστίσιμα πιάτα


Στην ουσία πρόκειται για αυγά ψαριών, συνηθέστερα του κυπρίνου, του μπακαλιάρου ή κάποιου άλλου είδους ψαριού, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη παρασκευή του γνωστού σαρακοστιανού εδέσματος.

Η καλύτερη ποιότητα ταραμά είναι ο λεγόμενος λευκός αν και στην πραγματικότητα το χρώμα του ελαφρώς γκριζόλευκο.

Ο λευκός ταραμάς είναι “καθαρός” δηλαδή περιέχει 100% αυγά ψαριών και για αυτό είναι ακριβός, αλλά φτιάχνει νοστιμότερη ταραμοσαλάτα. Φυσικά υπάρχουν διάφορες ποιότητες με υποδεέστερη, αλλά επίσης νόστιμη, τον ροζ ταραμά, ο οποίος περιέχει χρώμα και άλλες προσμίξεις.

Η λέξη ταραμάς είναι τουρκικής προέλευσης και βγαίνει από τη λέξη tarama που σημαίνει αυγά ψαριών.

Τι χρειαζόμαστε:

  • 4-5 πατάτες μέτριες
  • 4 κ.σ. κόκκινο ταραμά
  • 1-1½ φλ. ελαιόλαδο
  • 1 φλ. ανθρακούχο νερό
  • 1-1,5 λεμόνια τον χυμό

Πώς το κάνουμε:

  1. Βράζουμε απο βραδύς τις πατάτες μας για να είναι μαλακές και κρύες.
  2. Βάζουμε τον ταραμά στο multi-μούλτι και τον χτυπάμε προσθέτοντας σταδιακά ελαιόλαδο. Χτυπάμε ρίχνουμε λάδι, χτυπάμε ρίχνουμε λάδι.
  3. Προσθέτουμε το ανθρακούχο νερό και συνεχίζουμε το χτύπημα στο multi-μούλτι.
  4. Προσθέτουμε τις πατάτες μας λίγες λίγες και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  5. Στο τέλος ρίχνουμε το χυμό απο τα λεμόνια και συνεχίζουμε το χτύπημα για να φτιάξουμε τον επιθυμητό ταραμά.

Λίγα μυστικά ακόμα

Ο ταραμάς σε κάθε βήμα θέλει καλό χτύπημα για να αφομοιωθούν όλα τα υλικά. Άν δεν σας ικανοποιεί η γεύση τότε μπορείτε να βάλετε περισσότερο χυμό λεμονιού. Γράφω 4-5 πατάτες, αναλόγως το μέγεθος της πατάτας. Αυτό θα το δείτε καθώς χτυπάτε τον ταραμά, αν θέλει 4 ή 5. Καλή επιτυχία.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Χαλβάς με ταχίνι που τον ζητούν οι μέρες

Δημοσιεύτηκε

στις

Παραδοσιακός νηστίσιμος χαλβάς!


Υλικά

Για 4-6 άτομα

1 κιλό Ταχίνι από 100% πολτοποιημένο σουσάμι
700 γραμμάρια ζάχαρη
100 ml νερό

Για τη γέμιση

φιστίκια Αιγίνης αποφλοιωμένα
1κουταλιά του γλυκού βανίλια σκόνη
2 κουταλιές του γλυκού κακάο
1 ολόκληρη σοκολάτα λιωμένη

Εκτέλεση

Σε μία κατσαρόλα, βράζουμε την ζάχαρη με το νερό μέχρι να γίνει καραμέλα στους 125 βαθμούς (χρησιμοποιούμε θερμόμετρο ζάχαρης).

Για καλύτερο αποτέλεσμα, μετά τους 110 βαθμούς αρχίζουμε να ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να ασπρίσει.

Ρίχνουμε την καραμέλα σε ένα μεγάλο ανοξείδωτο μπολ πάνω στο ταχίνι. Αναδεύουμε το μείγμα.

Στη συνέχεια χρησιμοποιήσουμε μια σπάτουλα μαρίζ (από σιλικόνη) και ανακατεύουμε.

Τέλος προσθέτουμε τα υλικά της αρεσκείας μας (τα φιστίκια και τη σοκολάτα) για την γεύση και αναδεύουμε λίγο ακόμη.

Βάζουμε τον χαλβά σε παραλληλόγραμμο καλούπι. Τον αφήνουμε αρκετές ώρες να κρυώσει και σερβίρουμε.

Για να μην τον απολαύσετε σκέτο… Σας προτείνουμε… Λαγάνα.
Απαιτούμενος χρόνος: 20 λεπτά

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Facebook

Δημοφιλη