Connect with us

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Γνωριμία με τους μοναδικούς θάμνους της Κρήτης – Η αθινοκαλιά

Δημοσιεύτηκε

στις

Η αθηνοκαλιά είναι ένας καταπράσινος θάμνος της κρητικής υπαίθρου, σε ότι απαλό διαθέτει η φύση, αλλά συνάμα και το πιο σκληρό και ανθεκτικό φυτό!


Και λέμε απαλό, γιατί τα κλαριά του θάμνου είναι στη κυριολεξία για χάδια!

Όταν ο αγρότης πήγαινε για τα ξύλα, έπρεπε να βγάλει και μερικές αθινοκαλιές για να τοποθετήσει μια στο κέντρο του δερματικού, άλλες δυο δεξιά και αριστερά. Μετά να βάλει τα αγκαθωτά κλαριά, και πάνω πάνω πάλι άλλες τρεις αθηνοκαλιές, και μετά να δέσει τον λιγοδέτη, που κι αυτός ήταν από αθινοκαλιά! Ο λιγοδέτης βέβαια ήθελε κάποια τέχνη, γιατί έπρεπε να σχηματιστεί ειδικός κόμπος, να περάσει μέσα η άλλη άκρη, και να γίνει πραγματικός κόμπος που να μην μπορεί να λύσει!

Για αυτό λέμε πως οι βλαστοί του φυτού, αν τους σχίσεις στη μέση, είναι δυνατότεροι κι από σπάγκο! Ο εσωτερικός ιστός, μέσα από τον φλοιό είναι πολύ σκληρός, και ο ίδιος ο φλοιός του θάμνου πολύ ανθεκτικός κι αυτός!

Το ίδιο το φυτό είναι δύσκολο να κοπεί από τον μοναδικό κορμό στη βάση, αν το τσεκούρι μας δεν είναι αρκετά κοφτερό! Εν τω μεταξύ, όλα τα θυμάριααν τα τραβήξεις, ξεπατώνονται εύκολα! Η αθηνοκαλιά όμως τον θέλει “καλά γερό” που θα τη τραβήξει και θα τη ξεπατώσει!

Η αθηνικαλιά έβγαινε σε χωράφια που έμεναν πάνω από πέντε χρόνια ακαλλιέργητα, έπεφτε ο σπόρος από το φυτό, και γέμιζε το χωράφι!

Οι παλιοί είχαν αγαπήσει πολύ τον θάμνο αυτόν, γιατί τους έδινε λύσεις για πολλά θέματα! Εκτός αυτά που αναφέραμε, ότι έφτιαχναν τους λιγοδέτες για τα ξύλα, και έβαζαν και πάνω κάτω στα δεμάτια, είχαν τις αθινοκαλιές και για άλλες χρήσεις.

Σε αυτές έδεναν με το σχοινί τα ζώα τους, μικρά ή μεγάλα, και ήταν σχεδόν σίγουρο, πως κανένα ζώο ήταν σε θέση να τραβήξει το σχοινί, να ξεπατώσει τον θάμνο και να δραπετεύσει!

Όταν επίσης ήθελαν να κοιμηθούν στην εξοχή, μεσημέρι ή βράδυ, έκοβαν κάμποσες αθινοκαλιές και έκαναν ένα υπέροχο στρώμα!

Ακόμα και όταν ήθελαν να φτιάξουν μια πρόχειρη καλύβα στο βουνό, έκοβαν αθιμοκαλιές και χαρουπιές!

Η αθινοκαλιά δεν βγαίνει στον κάμπο, θέλει τουλάχιστον 100 με 150 μέτρα υψόμετρο, να από το Φράγμα Φανερωμένης ας πούμε και πάνω αρχίζουν και εμφανίζονται. Εξ άλλου και οι φώτο από το Φράγμα είναι παρμένες!

Μπορεί να είναι πολλές οι χρήσεις της αθηνοκαλιάς, αλλά προσωπικά θυμάμαι τον πατέρα μου, όταν ήθελε ένα σπάγκο να τυλίξει το φάρδο (σακί) στον αγρούλιδα που φύτευε να μην τον κάψει ο ήλιος, αν δεν είχε, έγδερνε τα κλαριά μιας αθηνοκαλιάς, έβγαζε σε λουρίδες τον φλοιό τους, τον οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιούσε αντί για σπάγκο!

Πρέπει να πω δε πως σε όσα μέρη της Ελλάδας κι αν επήγα, πουθενά δεν συνάντησα αθινοκαλιά, που αυτό σημαίνει πως το φυτό αυτό είναι ενδημικό, και το βρίσκουμε μονάχα στα ημιορεινά της Κρήτης!

Κείμενο – φωτογραφίες: Γεώργιος Χουστουλάκης

Σχολιασε

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Μεγάλη Δευτέρα

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Εκκλησία θυμάται τον Ιωσήφ τον Πάγκαλο και το γεγονός της άκαρπης συκιάς που ξεράθηκε, όταν ο Κύριος την καταράστηκε


Το βράδυ στις Εκκλησίες ψάλλεται ο όρθρος της Μεγάλης Τρίτης, όπου στην υμνολογία κυριαρχεί η Παραβολή των 10 Παρθένων (Ιδού ο Νυμφίος έρχεται, Τον νυμφώνα σου βλέπω).

Η Βασιλεία των Ουρανών, μας λέει ο Ιησούς, μοιάζει με την παραβολή των 10 Παρθένων. Η ιστορία τους εν τάχει: Πέντε φρόνιμες και πέντε μωρές παρθένοι περιμένουν το Νυμφίο (γαμπρό) να έλθει να παραλάβει τη νύφη. Οι φρόνιμες παίρνουν μαζί με τα αναμμένα λυχνάρια τους και λάδι, όχι όμως και οι μωρές. Ο νυμφίος, όμως, αργεί, οι παρθένες νυστάζουν και κοιμούνται. Όταν ακούγεται η φωνή «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται», οι μωρές παρθένες ψάχνουν να βρουν λάδι για να ανάψουν τα σβησμένα λυχνάρια τους, αργοπορούν και μένουν έξω από το γάμο, δηλαδή «εκτός νυμφώνος».

Ευαγγέλιο (Κατά Ματθαίον κβ’ 15 – κγ’ 39)

Έπειτα από τη «μετά βαΐων και κλάδων» είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα και την απήχηση των λόγων του στο λαό, οι Αρχιερείς και Φαρισαίοι αποφασίζουν να παγιδεύσουν τον Ιησού με συζήτηση. Ο Κύριος τους αποστομώνει και ελέγχει την υποκρισία των Φαρισαίων. Το κατηγορητήριό του ξεκινά με τις φράσεις: «Ουαί υμίν, Γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριταί…»

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Κυριακή των Βαΐων

Δημοσιεύτηκε

στις

Θριαμβευτική είσοδος του Ιησού στην Ιερουσαλήμ, «καθήμενος επί πώλου όνου». «Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου», αναφωνούσε το πλήθος, που τον υποδέχθηκε με «τα βαΐα των φοινίκων»


Σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος, μετά το πέρας της πρωινής λειτουργίας, μοιράζονται στους πιστούς φύλλα δάφνης (βάγιες). Σε πολλά μέρη του χριστιανικού κόσμου, αντί για φύλλα δάφνης, μοιράζονται φύλλα ελιάς ή άλλων δέντρων και κλαριά φοινίκων, που είναι σύμφωνο με τα Ευαγγέλια. Η έκφραση «μετά βαΐων και κλάδων», που υποδηλώνει τη θριαμβευτική υποδοχή κάποιου ή κάποιων, έχει αναφορά σε αυτή τη θρησκευτική εορτή.

Το βράδυ στις εκκλησίες ψάλλεται κατ’ οικονομίαν ο όρθρος της Μεγάλης Δευτέρας, όπου τιμάται ο Ιωσήφ ο Πάγκαλος και γίνεται αναφορά στο γεγονός της ξηρανθείσης συκής.

Ο Ιωσήφ ο Πάγκαλος ήταν δισέγγονος του Αβραάμ και υιός του Ιακώβ. Ιδιαίτερα αγαπητός στον πατέρα του, φθονήθηκε από τον αδελφό του, έπεσε σε δυσμένεια και πωλήθηκε ως σκλάβος στην Αίγυπτο. Ύστερα από πολλές περιπέτειες, βρίσκεται κάποτε γενικός άρχοντας στην Αυλή του Φαραώ. Θεωρήθηκε από την εκκλησία ως προεικόνιση του Χριστού, αφού πέρασε περιπέτειες, που θυμίζουν ανάλογα το Θείο Μαρτύριο.

Η υμνογραφία της ημέρας είναι αφιερωμένη στον Ιωσήφ και την παραβολή της ξηρανθείσης συκής. Οι δυο πιο γνωστοί ύμνοι, που αποδίδονται στον Ρωμανό τον Μελωδό, είναι το τροπάριο Ιδού ο Νυμφίος και το εξαποστειλάριο Τον νυμφώνα σου βλέπω.

Ευαγγέλιο (Κατά Ματθαίον κα’ 18-43)

Στη διαδρομή προς τα Ιεροσόλυμα, ο Ιησούς επείνασε και αφού είδε μία άκαρπο συκιά μόνο με το φύλλωμά της, την καταράσθηκε και αυτή ξεράθηκε. Οι μαθητές του θαύμασαν το κατόρθωμά του και αυτός τους απάντησε ότι εάν έχουν πίστη όχι μόνο θα κάνουν το ίδιο, αλλά και βουνά θα σηκώσουν.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Βοσκοπούλα από το Ρέθυμνο, τρελαίνει το διαδίκτυο!

Δημοσιεύτηκε

στις

Η όμορφη Βοσκοπούλα από το Ρέθυμνο, εν αγνοία της έγινε διάσημη στο διαδίκτυο απλά και μόνο κάνοντας τη δουλειά της


Πριν λίγες μέρες πάταγο στον κυβερνοχώρο έκανε ο Πακιστανός συνομήλικός της, Αρσάντ Καν που εργάζεται ως πωλητής τσαγιού στο Ισλαμαμπάντ. Σημειώνουμε ότι και ο Καν έγινε διάσημος όταν τον φωτογράφισαν ενώ δούλευε. Με τη φωτογραφία του να έχει δημοσιευθεί χιλιάδες φορές στα social media, δέχθηκε στη συνέχεια πρόταση για μόντελινγκ από τη διαδικτυακή εταιρεία Fitin.pk. με την οποία έκλεισε και συμβόλαιο.

khan

Στη συνέχεια στο διαδίκτυο το τρέλανε μια 18χρονη μανάβισσα από το Νεπάλ, που όπως λέει την ημέρα που τραβήχτηκαν οι φωτογραφίες δεν το γνώριζε καν η ίδια.

nepal-manavvisa

Την παράσταση αυτή την φορά έρχεται να κλέψει μια βοσκοπούλα (δεν ξέρουμε το όνομά της) από το Ρέθυμνο, την συναντήσαμε στο Φουρφουρά Αμαρίου μαζί με το κοπάδι της, που έρχεται να μας δείξει το πάντρεμα της ομορφιάς με την βοσκική. Η φωτογραφίες τραβήχτηκαν χωρίς να το γνωρίζει η ίδια

voskopoula1

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Facebook

Δημοφιλη