Σε εξέλιξη βρίσκονται επιχειρήσεις του Λιμενικού σε Κύθηρα και Λέσβο για τη διάσωση προσφύγων και μεταναστών υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες
Δεκαέξι νεαρές γυναίκες ανασύρθηκαν νεκρές, μετά τη βύθιση λέμβου ανατολικά της Λέσβου, στην οποία επέβαιναν περίπου 40 άτομα ενώ πριν από λίγο ανασύρθηκε νεκρό από τη θάλασσα ένα αγόρι κάτω των 20 ετών. Στο Διακόφτι Κυθήρων όπου ημιβυθίστηκε ιστιοφόρο με 95 πρόσφυγες και μετανάστες, 15 άτομα αγνοούνται.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νικόλαο Κοκκάλα, στην ΕΡΤ, στα Κύθηρα κατά δήλωση των επιβαινόντων επέβαιναν 95 άτομα κι έχουν διασωθεί 80 ενώ στη Λέσβο επέβαιναν 40 άτομα κι έχουν ανασυρθεί 17 σοροί – 16 γυναικών κι ενός ανήλικου αγοριού – ενώ έχουν διασωθεί 10 γυναίκες.
Υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες, με τους ανέμους στην περιοχή της Λέσβου να πνέουν ισχυροί στα 7 μποφόρ λιμενικό, στρατός, πυροσβεστική και αστυνομία επιχειρούν ενώ στις έρευνες συνδράμει κι ένα super puma της Πολεμικής Αεροπορίας.
Πληροφορίες λένε πως αρκετά άτομα διέφυγαν στη βόρεια πλευρά του νησιού, ανέφερε ο Αντιπλοίαρχος και Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νικόλαος Κοκκάλας.
Τα δέκα άτομα που κατάφεραν να βγουν στη στεριά είναι γυναίκες ηλικίας άνω των 20 ετών ενώ ακόμη τρία άτομα έχουν εγκλωβιστεί σε βραχώδη κι απόκρημνη περιοχή. Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα επισκέφθηκε τους διασωθέντες στο νοσοκομείο Μυτιλήνης.
Από τους περίπου 40 επιβαίνοντες, έως τώρα έχουν διασωθεί 9 και οι έρευνες στρέφονται στην ευρύτερη χερσαία περιοχή για τον εντοπισμό των υπολοίπων.
Σύμφωνα με τον κ. Κοκκάλα η βάρκα αναχώρησε από τα τουρκικά παράλια.
Την ίδια ώρα στα Κύθηρα, κοντά στο Διακόφτι πλησίον του λιμανιού, ένα ιστιοφόρο, στο οποίο επέβαιναν περίπου 95 άτομα, μετά από πρόσκρουση σε βράχια, βούλιαξε με αποτέλεσμα, όλοι οι επιβαίνοντες να βρεθούν στη θάλασσα.
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Νίκο Καπόγλη, μέχρι αυτή την ώρα έχουν διασωθεί 55 άνδρες, 7 γυναίκες και 18 παιδιά ενώ υπάρχουν και άνθρωποι στη θάλασσα οι οποίοι δεν έχουν ανασυρθεί και πιθανόν να μιλάμε για νεκρούς.
Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι, 7 με 8 μποφόρ ενώ σε κάποια σημεία φτάνουν τα 10. Στην επιχείρηση διάσωσης, υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας, συνδράμει το λιμενικό, εθελοντές διασώστες, κλιμάκιο των Ειδικών Αποστολών και ομάδα υποβρύχιων αποστολών.
Σε σχέση με πέρυσι έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των διακινητών και των ναυαγίων, τονίζει ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Ήδη στα Κύθηρα έχει ανοίξει ένα σχολείο προκειμένου να φιλοξενηθούν οι διασωθέντες.
Γ. Πλακιωτάκης: Η ανοχή της Τουρκίας στα κυκλώματα των διακινητών κοστίζει ανθρώπινες ζωές
“Για μια ακόμα φορά, η ανοχή της Τουρκιάς στα κυκλώματα των αδίστακτων διακινητών κόστισε ανθρώπινες ζωές. Όσο η τουρκική ακτοφυλακή δεν εμποδίζει τη δράση τους, τόσο οι διακινητές στοιβάζουν δυστυχισμένους ανθρώπους, χωρίς μετρά ασφαλείας, σε σκάφη που δεν αντέχουν στις καιρικές συνθήκες, θέτοντας τις ζωές τους σε θανάσιμο κίνδυνο”, δήλωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, αναφορικά με τα δύο περιστατικά έρευνας και διάσωσης σε Κύθηρα και Μυτιλήνη.
“Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας και εθελοντών, διέσωσαν χθες δεκάδες συνανθρώπους μας, στα Κύθηρα και τη Μυτιλήνη. Δυστυχώς, όχι όλους. Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί τη συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσο δεν το κάνει, θα θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές”, τόνισε ο υπ. Ναυτιλίας.