Connect with us

ΘΕΜΑΤΑ

Ζέτα Μακρυπούλια: Θα ήθελα να δοκιμαστώ και σε άλλα πράγματα

Δημοσιεύτηκε

στις

Είναι η δεύτερη φορά που αναμετράται με τον «Γιούγκερμαν» του Μ. Καραγάτση


Η πρώτη, ήταν πριν από μία δεκαετία στην τηλεοπτική μεταφορά του εμβληματικού μυθιστορήματος. Τώρα, η Ζέτα Μακρυπούλια καλείται να ενσαρκώσει τον διπλό ρόλο της μητέρας και της ερωμένης του γοητευτικού τυχοδιώκτη για τις ανάγκες της ομώνυμης παράστασης που παρουσιάζεται, από 28 Νοεμβρίου, στη σκηνή του θεάτρου Πορεία σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου και διασκευή Στρατή Πασχάλη.

Λίγες μέρες πριν την πρεμιέρα, η ηθοποιός μίλησε στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στη Νάντια Μπακοπούλου για τον αγώνα του Γιούγκερμαν να νιώσει αγάπη, τη σκηνοθετική προσέγγιση του Δημήτρη Τάρλοου, τις ευκαιρίες που της έχουν δοθεί στο θέατρο και την επιθυμία της ν’ ασχοληθεί με έργα ρεπερτορίου.

-Είναι η πρώτη φορά που συνεργάζεστε με τον Δημήτρη Τάρλοου. Σας ξάφνιασε η πρόταση του να συμμετέχετε στη διανομή του «Γιούγκερμαν»;

-Με ξάφνιασε ωραία. Έγινε σε μία στιγμή που δεν το περίμενα. Δεν είχε τύχει να γνωριστούμε στο παρελθόν. Ούτε με είχε δει ποτέ στο θέατρο. Πέρυσι πήγα στην πρεμιέρα της «Αγριόπαπιας» στο θέατρο Πορεία, και εκεί συναντηθήκαμε για πρώτη φορά. Όταν με πήρε τηλέφωνο ήταν πραγματικά μία ευχάριστη έκπληξη. Βρεθήκαμε στο θέατρο μαζί με τον Γιάννη Στάνκογλου, ο οποίος είχε ήδη κλείσει στη διανομή και κάναμε μία δοκιμή και για τους δύο ρόλους που ερμηνεύω στην παράσταση. Ο Δημήτρης (Τάρλοου) δεν ήθελε να το πει ακρόαση, αλλά αυτό ήταν. Κάναμε μία ανάγνωση με τον Γιάννη να δούμε αν ταιριάζουμε, να με ακούσει και ο Δημήτρης και μετά προχωρήσαμε πολύ γρήγορα.

-Ποια είναι η σκηνοθετική του προσέγγιση στον «Γιούγκερμαν»;

-Η παράσταση δεν περιορίζεται στο βασικό πεζογράφημα του «Γιούγκερμαν» αλλά και στα «Στερνά» του. Είναι ένα έργο πολύ μεγάλο, σχεδόν 800 σελίδες, πυκνογραμμένο από τον Καραγάτση. Για να μεταφερθεί στο θέατρο είναι ένα αρκετά δύσκολο εγχείρημα. Επειδή έχει τόσο ενδιαφέρον το βιβλίο, φαντάζομαι ότι θα ταλαιπωρήθηκε στην αρχή με το τι να κρατήσει και τι ν’ αφήσει απ’ έξω, γιατί αναγκαστικά δεν γίνεται να ειπωθούν όλα. Όλο το έργο το προσεγγίζει σαν έναν εφιάλτη. Η παράσταση ξεκινάει από το τέλος, από την επιστροφή του Γιούγκερμαν στον πύργο του Τάμερφορς λίγο πριν πεθάνει, και ακολουθεί ένα συνεχές φλας μπακ, ένα παιχνίδι αναμνήσεων του κεντρικού ήρωα όπου θυμάται καταστάσεις και πρόσωπα της ζωής του που τον σημάδεψαν.

-Διαβάζοντας το βιβλίο, τι ήταν αυτό που σας συγκίνησε στον συγκεκριμένο ήρωα;

-Διαβάζοντας ξανά το καλοκαίρι το βιβλίο, γιατί το είχα διαβάσει και στο παρελθόν, θυμάμαι ότι τελειώνοντας το, ήμουν πλημμυρισμένη από συναισθήματα. Αρχικά, νόμιζα ότι διάβασα την αυτοβιογραφία κάποιου υπαρκτού προσώπου. Δηλαδή, για μένα ο Γιούγκερμαν κάπου υπάρχει, κάπου έχει ζήσει. Νομίζω ότι αυτό που με συγκίνησε περισσότερο ήταν η διαδρομή του ήρωα, η αναζήτηση της ταυτότητάς του και ο αγώνας του να νιώσει την αγάπη που διατρέχει όλο το έργο. Πρόκειται για έναν άνθρωπο ο οποίος δεν πήρε αγάπη, ούτε προσοχή από την οικογένειά του. Η μητέρα του τον εγκατέλειψε πάρα πολύ μικρό και ο πατέρας του, του συμπεριφερόταν σαν να μην υπήρχε στο σπίτι. Σταμάτησε το σχολείο, πήγε στρατιώτης, πολέμησε, μπήκε σε μία ζωή απίστευτης ασυδοσίας αλλά κατάφερε μέσα από όλη αυτή την κατάσταση ν’ αγαπήσει μέρη, ανθρώπους και να δημιουργήσει μέσα του μία ηθική υπόσταση. Γιατί μέχρι τότε δεν ήξερε ακριβώς τι είναι ηθική, ενστικτωδώς όμως η ζωή τον οδήγησε εκεί.

-Θεωρείτε ότι οι δύο ρόλοι που ερμηνεύετε στην παράσταση, η Ντάινα και η Λίλη, συγγενεύουν μεταξύ τους;

-Ναι, αυτός ήταν και ο λόγος που ο Δημήτρης Τάρλοου επέλεξε να υποδυθεί ένα πρόσωπο και τους δύο ρόλους. Μάλιστα και στο έργο, ο Γιούγκερμαν αναφέρει σε μία συζήτηση με τον φίλο τον Καραμάνο ότι η Ντάινα (η ερωμένη του), του θυμίζει τη Λίλη, τη μητέρα του. Πρόκειται για δύο όμορφες γυναίκες, των οποίων οι οικογένειες έδιναν μεγάλη σημασία στην εικόνα. Είχαν μία κενοδοξία και αυτό φαντάζομαι, έτσι όπως εγώ έχω οραματιστεί τις δύο ηρωίδες, δεν τις κάλυπτε πάρα πολύ. Ωστόσο, η Ντάινα δεν μπορούσε να σπάσει τις αλυσίδες και να φύγει, η Λίλη το έκανε. Δεν ξέρω αν της βγήκε σε καλό, γιατί άφησε πίσω της δύο παιδιά. Και οι δύο χαρακτήρες «παίζουν» με την έννοια της αυτοκαταστροφής, έχουν ένα δαίμονα μέσα τους. Βασανίζονται οι ίδιες και με τη σειρά τους βασανίζουν και τους άλλους. Η Ντάινα έχει μία τάση εκδίκησης, νομίζω ότι αντιλαμβάνεται το νοιάξιμο, την τρυφερότητα και την αγάπη μέσα από τη βία.

-Ποια από τις δύο ηρωίδες, σας ήταν πιο εύκολο να προσεγγίσετε ερμηνευτικά;

-Σίγουρα τη Ντάινα, γιατί η Λίλη είναι μπορώ να πω πια, εντελώς κόντρα ρόλος για μένα. Χωρίς να σημαίνει ότι δεν έχω κάποια στοιχεία της. Με τη Ντάινα από την άλλη, έχουμε συναντηθεί πολύ στο κομμάτι της ψυχρότητας. Είναι μία παγωμένη συναισθηματικά ηρωίδα. Αυτός είναι ένας μηχανισμός άμυνας πολύ οικείος σε μένα, τον οποίον βέβαια προσπαθώ πια ως Ζέτα να μην χρησιμοποιώ, γιατί έχω αντιληφθεί ότι δεν με εξυπηρετεί, αλλά ως Ντάινα ξέρω να τον χειριστώ καλά.

-Γιατί αισθανθήκατε αυτή την ανάγκη στο παρελθόν;

-Έχει ειπωθεί πολλές φορές για μένα στο παρελθόν, ότι μπορεί να είμαι κρύα ή ξινή ή δεν ξέρω και εγώ τι. Μπορεί αυτοί οι τίτλοι να μπαίνουν εύκολα, αλλά από πίσω κρύβεται μία άμυνα. Είναι ο τοίχος που υψώνει ο καθένας μας για να νιώσει ότι προστατεύεται. Δεν είναι και απαραίτητα αληθινό, μόλις νιώσεις ασφάλεια με κάποιον ο μηχανισμός αυτός καταρρέει. Αλλά μέχρι να νιώσεις αυτή την ασφάλεια, λειτουργεί κάπως αντανακλαστικά.

Είναι αυτές οι αποφάσεις που παίρνουμε υποσυνείδητα κάποιες στιγμές στη ζωή μας νομίζοντας ότι έτσι θα προφυλάξουμε τον εαυτό μας και τις κουβαλάμε για χρόνια χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Εγώ επειδή δουλεύω πολύ πάνω στο θέμα της αυτογνωσίας, έχω αντιληφθεί ότι πλέον δεν τον χρειάζομαι αυτόν τον μηχανισμό και εάν τον χρειαστώ, ξέρω εύκολα να τον ενεργοποιήσω. Είναι δύσκολο όμως ν’ απεμπλακώ τελείως από αυτόν.

-Έχετε συμμετάσχει σε μεγάλες παραγωγές, εμπορικές επιτυχίες, κωμωδίες, μιούζικαλ.. Σας έχουν δοθεί οι ευκαιρίες που θα θέλατε στο θέατρο;

-Δεν μου αρέσει να κλαίγομαι. Είμαι πολύ ικανοποιημένη με ό,τι έχω κάνει μέχρι τώρα, διότι ξεκίνησα από το μηδέν χωρίς να ξέρω καλά-καλά και τι θέλω να κάνω. Αφέθηκα λίγο στη ροή των πραγμάτων, γιατί στην ηλικία εκείνη δεν γνώριζα κιόλας ακριβώς πως πρέπει να κινηθεί κάποιος μέσα σε αυτό το χώρο και πήγαινα λίγο ενστικτωδώς. Σίγουρα θα μπορούσα να είχα παίξει και άλλα πράγματα, αλλά δεν τελειώνει εδώ η πορεία μου, μπορεί τώρα ν’ ανοίγει ένα άλλο κεφάλαιο. Είμαι αισιόδοξη γενικά σε αυτό το κομμάτι και πιστεύω ότι έχουμε και την ευθύνη των πραγμάτων. Δεν είμαστε, δηλαδή, έρμαια της τύχης, κάπως καθοδηγούμε τα πράγματα. Εγώ σύμφωνα με τη γνώση που είχα τότε, έκανα αυτές τις επιλογές. Τώρα πια βλέπω τα πράγματα αλλιώς.

-Θεωρείτε ότι ο «Γιούγκερμαν» είναι ένα πρώτο βήμα για να ασχοληθείτε περισσότερο με έργα ρεπερτορίου;

-Οι βαρύγδουπες δηλώσεις γενικά με τρομάζουν, προτιμώ να έρχονται τα πράγματα πιο ήρεμα. Θα ήθελα να είναι ο Γιούγκερμαν ένα σκαλοπάτι για να δοκιμαστώ και σε άλλα πράγματα. Θα το ήθελα πάρα πολύ. Έχει τρομερό ενδιαφέρον για έναν ηθοποιό να δοκιμάζεται από το να καλείται συνέχεια να κάνει παρόμοια πράγματα.

-Ονειρεύεστε ρόλους ή συνεργασίες;

-Τώρα πια ναι, έχει ανοίξει αυτό το πεδίο για μένα. Μέσα σε όλο αυτό τον μηχανισμό άμυνας που σας περιέγραφα πριν, ήμουν πολύ κλειστή στο να ονειρευτώ. Αισθανόμουν ότι άφηνα τους άλλους να το κάνουν για μένα.

-Στο παρελθόν, χρειάστηκε να κάνετε συμβιβασμούς στις επιλογές σας;

-Αρκετές φορές. Δεν γίνεται αλλιώς, γιατί ζούμε από αυτή τη δουλειά. Αν είχαμε άλλη άνεση θα μπορούσαμε να κινούμασταν διαφορετικά στο χώρο. Όταν όμως εξαρτάσαι από τη δουλειά σου, αναγκαστικά κάνεις και κάποιες επιλογές που μπορεί να μην σου αρέσουν πολύ με στόχο πάντα να φτάσεις εκεί που θέλεις. Εμένα η δική μου διαδρομή, δεν ήταν μια ευθεία γραμμή, αναγκάστηκα να «κόψω» δρόμο πολλές φορές. Και επειδή δεν ασχολούμαι μόνο με το θέατρο, αλλά ασχολούμαι και με την τηλεόραση και με την παρουσίαση και εκεί χρειάστηκε να κάνω πράγματα κάποιες φορές που μπορεί να μην ήταν 100% του γούστου μου.

-Είχατε συμμετάσχει και στην τηλεοπτική μεταφορά του «Γιούγκερμαν» το 2007 με τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη. Πώς είναι που ξανασυναντιέστε με το συγκεκριμένο έργο;

-Είναι παράξενο αλλά επειδή στην τηλεόραση τα πράγματα αντιμετωπίζονται με άλλους ρυθμούς, και τότε ήμουν και πιο μικρή και πιο άπειρη, αισθάνομαι ότι είναι σαν να το κάνω πρώτη φορά. Δεν θέλω ούτε να μειώσω, ούτε να μηδενίσω την δουλειά εκείνη, αλλά εγώ σαν διαδικασία το αντιμετωπίζω πολύ διαφορετικά τώρα απ’ ότι τότε. Και το κείμενο το διαβάζω διαφορετικά.

-Υποδύεστε (και τότε και τώρα) τη Ντάινα, μία γυναίκα που είναι ιδιαίτερα ποθητή. Εσείς έχετε νιώσει επιθυμητή στη ζωή σας;

-Όχι τόσο όσο η Ντάινα. Εκεί είμαστε λίγο αντίθετες, εγώ δεν είχα ποτέ την αίσθηση ότι είμαι μία πολύ όμορφη γυναίκα και πρέπει ν’ αρέσω σε όλους και ότι με θέλουν όλοι. Δεν κινούμαι έτσι στους χώρους, είμαι πολύ πιο κλειστή και χαμηλών τόνων.

-Φέτος παρουσιάζετε για δεύτερη χρονιά στην τηλεόραση το «Ρουκ Ζουκ». Σας έχουν λείψει τα βραδινά σόου;

-Δεν μου έχουν λείψει. Τα έχω κάνει αρκετά και η τελευταία μου εμπειρία δεν ήταν και από τις καλύτερες. Με το «Ρουκ Ζουκ» νιώθω πολύ ήρεμη και αποφορτίζομαι ψυχολογικά. Ειδικά αυτό το διάστημα που δεν έχω κανένα ρεπό και όταν δεν είμαι στο θέατρο, είμαι στο γύρισμα. Λειτουργεί σαν φάρμακο το «Ρουκ Ζουκ» επειδή είναι κάτι που το χαίρομαι αληθινά και ξεχνιέμαι μέσα σε αυτό. Τα σόου τα έκανα, τα χόρτασα, όταν ξαναέρθει η εποχή των σόου, ευχαρίστως θα ξανακάνω κάτι που θα μου ταιριάζει. Αλλά με το «Ρουκ Ζουκ» είμαι ικανοποιημένη και χαίρομαι που αρέσει στον κόσμο και στη νεολαία και θυμάμαι και εγώ όταν ήμουν νέα τι κόλλημα είχα φάει όταν το παρακολουθούσα.

-Κατά καιρούς έχετε δεχτεί έντονη κριτική από μερίδα των μίντια. Σας έχει κουράσει να σας αντιμετωπίζουν με δυσπιστία;

-Έχω ξεπεράσει και το στάδιο της κούρασης. Απλώς αντιλαμβάνομαι ότι κάποιοι θεωρούν ότι αυτή είναι η δουλειά τους και το δέχομαι ως κατάσταση. Δεν μπορώ να κάνω κάτι, αλλά δεν το αφήνω να με επηρεάσει σε καμία περίπτωση πια. Δεν είμαι από τους τύπους που γκουγκλάρω κάθε μέρα το όνομά μου για να δω τι γράφεται για μένα. Προτιμώ να μην μαθαίνω, να μην επηρεάζομαι και να είμαι αφοσιωμένη σε αυτά που θέλω να κάνω.

-Στο παρελθόν είχατε δηλώσει ότι δεν αισθάνεστε πάντα ο εαυτός σας στις συνεντεύξεις.

-Έχω περάσει δύσκολα σε συνεντεύξεις, και κυρίως δεν έχω περάσει καλά μετά, σε αυτό που βλέπω ως αποτέλεσμα. Θα ήταν φοβερά χαλαρωτικό για μένα, να μπω σε μία ανθρώπινη κουβέντα χωρίς να φοβάμαι ότι στη γωνία με περιμένει κάτι που μετά θα το δω σε τίτλο. Οι δημοσιογράφοι είναι αυτοί που μπορούν να με κάνουν άνετα να «κλείσω» και να δημιουργήσω αυτή την άμυνα της Ντάινας. Δεν ξέρω αν είμαι και καλή στις συνεντεύξεις, δεν είμαστε καλοί σε όλα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασε

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Life

Προσέφεραν στο “ΜΕΛΛΟΝ” κλινοσκεπάσματα

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο σύλλογος ΑμεΑ “ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ” τους ευχαριστεί για την βοήθεια που τους προσφέρουν


Η επιχείρηση smartline The Village Resort & Waterpark, με εκπροσώπους τον κ. Μορφωπό και την κα. Κορναράκη προσέφεραν στο σύλλογό μας ένα μεγάλο αριθμό κλινοσκεπασμάτων.

Μέρος τους θα παραμείνουν στο σύλλογο για μελλοντική χρήση στο ξενώνα του συλλόγου μας και τα υπόλοιπα θα διατεθούν σε ιδρύματα της περιοχής μας που τα έχουν ανάγκη.

Τους ευχαριστούμε θερμά για τη σκέψη και την προσφορά τους αυτή και τους ευχόμαστε να έχουν μια καλή σεζόν..

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα 22 Μαΐου στο cretanmagazine.gr

Δημοσιεύτηκε

στις

Τα πιο σημαντικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που έγιναν σαν σήμερα 22 Μαΐου


Γεγονότα σαν σήμερα

 

334 π.Χ: Ο Μέγας Αλέξανδρος νικάει τους Πέρσες στη Μάχη του Γρανικού. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη νίκη του Μεγάλου Αλέξανδρου κατά της Περσικής Αυτοκρατορίας, που εδραίωσε τη φήμη του ως μέγα στρατηλάτη. Την επομένη του θριάμβου του, ο Αλέξανδρος διέταξε να ταφούν οι πεσόντες άνδρες του μετά των όπλων τους, αλλά και ‘Ελληνες μισθοφόροι κατά τα έθιμα.

Battle_of_Granicus

 

1067: Νέος αυτοκράτορας του Βυζαντίου αναγορεύεται ο Μιχαήλ Ζ’ Δούκας, ο επονομαζόμενος και Παραπινάκης. Γνωστός για τις απίστευτες καταχρήσεις του, έφθασε να πουλά το σιτάρι στο λαό ελλειποβαρές («παρά πινάκιο», εξ ου και το προσωνύμιο Παραπινάκης).

1762: Η Σουηδία και η Πρωσία υπογράφουν τη Συνθήκη του Αμβούργου.

1907: Ο Κάιζερ αγοράζει το «Αχίλλειο» της Κέρκυρας για να το χρησιμοποιήσει ως κοιμητήριο.Το Αχίλλειο είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο γνωστά και σημαντικά αξιοθέατα στην Κέρκυρα, που βρίσκεται στο χωριό Γαστούρι, εννιά χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Κέρκυρας. Χτίστηκε το 19o αιώνα κατά παραγγελία της Αυτοκράτειρας Ελισάβετ της Αυστρίας, πιο γνωστής ως Σίσσυ. Μετά τη δολοφονία της Σίσσυ, το 1898, το Αχίλλειο έμεινε κλειστό για χρόνια. Το 1907 εξαγοράστηκε από τον Γουλιέλμο Β Κάιζερ, ο οποίος έκανε ανεπιτυχείς προσθήκες και διακοσμητικές παρεμβάσεις στο ανάκτορο για να το χρησιμοποιήσει ως κοιμητήριο. Το Αχίλλειο χρησιμοποιήθηκε ως νοσοκομείο κατά τον Α και Β Παγκόσμιο πόλεμο και υπέστη αρκετές φθορές. Το 1994 το Αχίλλειο πέρασε στη δικαιοδοσία του Ελληνικού Δημοσίου και έκτοτε λειτουργεί ως μουσειακός χώρος, προσελκύοντας χιλιάδες τουρίστες κάθε καλοκαίρι.

1917: Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος παραιτείται, μετά την κατάληψη του Πειραιά από δυνάμεις της Αντάντ.

1947: Ο αμερικανός πρόεδρος Χάρι Τρούμαν υπογράφει το νόμο που προβλέπει παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα. (Δόγμα Τρούμαν). Το Δόγμα Τρούμαν «έβαλε τέλoς» στην εποχή των φιλικών σχέοεων ΗΠΑ – ΕΣΣΔ και κήρυξε την έναρξη του ψυχρού πολέμου. Στην απόφαση αυτή κατέληξε μια μυστική σύσκεψη πoυ έγινε στις 27/2/47 στο Λευκό Οίκοανάμεσο στον Πρόεδρο Τρούμαν, τονυπουργό εξωτερικών στρατηγό Μάρσαλκαι τους αντιπροσώπoυς των δυο κομμάτων (δημοκρατικού και ρεπουμπλικανικού).

1955: Ο Χαρίλαος Ξενοφώντας, μέλος της ΕΟΚΑ, τοποθετεί ωρολογιακή βόμβα κατά του Άγγλου κυβερνήτη στο κινηματοθέατρο Παλλάς της Λευκωσίας.

Xarilaos_Xenofontos

 

1957: Αρχίζουν στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας τα έργα για την κατασκευή νέας εξέδρας, στην πλευρά των ορθίων. Σε πρώτη φάση προβλεπόταν την επέκταση των δύο υπαρχόντων εξεδρών -προς Αλεξάνδρας και Τσόχα- που θα δημιουργούσαν χώρο για επιπλέον 4.500 άτομα.

1960: Στη νότιο Χιλή σημειώνεται ο ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί, 9,5 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ.

1963: Δολοφονική επίθεση σημειώνεται στη Θεσσαλονίκη εναντίον του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη, ο οποίος θα υποκύψει πέντε μέρες αργότερα.

Grigoris_Lamprakis-2

 

1967: Σε παραλία της Ρόδου ανακαλύπτεται το πτώμα του καταζητούμενου από τη χούντα Νικηφόρου Μανδηλαρά, συνηγόρου υπεράσπισης στη δίκη για την υπόθεση «Ασπίδα». Αν και οι Αρχές κάνουν λόγο για πνιγμό, θεωρείται βέβαιη η δολοφονία του από όργανα του καθεστώτος.

Nikiforos_Mandilaras

 

1973: Αποτυγχάνει το Κίνημα στο Πολεμικό Ναυτικό για την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος Παπαδόπουλου.

A-T_Belos

 

1995: Στο Πακιστάν, 16 άτομα σκοτώνονται και 30 τραυματίζονται στο Καράτσι και τις γύρω πόλεις, όπου το Εθνικό Κίνημα Μοχατζίρ κηρύσσει γενική απεργία.

1997: Θύελλα αντιδράσεων προκαλούν οι δηλώσεις του αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου, στο περιοδικό ΚΛΙΚ, υπέρ της αποποινικοποίησης των μαλακών ναρκωτικών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ξεκαθαρίζει ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε τέτοιο μέτρο. Την αποπομπή του Γιώργου Παπανδρέου από την κυβέρνηση ζητά η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Giorgos_Papandreou-YPEX

 

2005: «Έφυγε» ο επί πολλά χρόνια γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης.

2010: Ένα Boeing 737 της Air India Express συντρίβεται πάνω σε ένα ύψωμα κατά την απογείωσή του στην Ινδία, σκοτώνοντας 158 ανθρώπους.

2014: Ο στρατηγός Prayuth Chan-ocha των ενόπλων δυνάμεων της Ταϊλάνδης ανακοινώνει στρατιωτικό πραξικόπημα, μετά από 6 μήνες πολιτικής κρίσης.

 

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

 

1813 – Ρίχαρντ Βάγκνερ, γερμανός συνθέτης. (Θαν. 13/2/1883)

Richard_Wagner

 

1859 – Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, βρετανός συγγραφέας μυθιστορημάτων μυστηρίου, με ήρωα τον ντετέκτιβ Σέρλοκ Χολμς. (Θαν. 7/7/1930)

Arthur_Conan_Doyle

 

1885 – Τζιάκομο Ματτεότι, Ιταλός σοσιαλιστής πολιτικός (δολοφονήθηκε το 1924)

1900 – Υβόν ντε Γκόλ Σύζυγος του Σαρλ ντε Γκολ

1903 – Υβ Ροκάρ, Γάλλος φυσικός και μαθηματικός που συμμετείχε στο πυρηνικό πρόγραμμα της Γαλλίας

1907 – Ερζέ, Βέλγος εικονογράφος, δημιουργός του Τεν Τεν

1907 – Λόρενς Ολίβιε, Άγγλος ηθοποιός και σκηνοθέτης

1914 – Σαν Ρα, Αμερικανός μουσικός

1914 – Βανς Πάκαρντ, Αμερικανός συγγραφέας

1917 – Στέλιος Ανεμοδουράς, δημοσιογράφος, εκδότης και συγγραφέας του Μικρού Ήρωα. (Θαν. 6/5/2000)

Stelios_Anemodouras

 

1924 – Σαρλ Αζναβούρ, Γάλλος τραγουδιστής, ηθοποιός και μουσικοσυνθέτης

1930 – Χάρβεϋ Μιλκ, Αμερικανός πολιτικός και ακτιβιστής υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων, ο πρώτος ομοφυλόφιλος που εξελέγη στο Σώμα Επιθεωρητών του Σαν Φρανσίσκο

1940 – Μάϊκλ Σάρραζιν, Καναδός ηθοποιός

1942 – Μπέτι Ουίλιαμς, Ιρλανδή πολιτικός και νομπελίστρια

1942 – Μπάρμπρα Πέρκινς, Καναδή ηθοποιός

1946 – Χάουαρντ Κένταλλ, Άγγλος ποδοσφαιριστής και προπονητής

1946 – Τζορτζ Μπεστ, Βορειοϊρλανδός ποδοσφαιριστής

1950 – Αλέκος Αλαβάνος, πολιτικός, πρόεδρος του «Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας»

Alekos-Alavanos

 

1953 – Τσα Μπουμ-Κουν, Κορεάτης διεθνής (1972-1986) ποδοσφαιριστής με καριέρα στη Μπουντεσλίγκα. Ανακηρύχτηκε στην Ασία ποδοσφαιριστής του αιώνα που πέρασε.

1959 – Μόρισεϊ, Άγγλος τραγουδιστής

1965 – Φάνης Χριστοδούλου, Έλληνας καλαθοσφαιριστής

fanis-xristodoulou

 

1970 – Ναόμι Κάμπελ, Αγγλίδα ηθοποιός και φωτομοντέλο

1987 – Νόβακ Τζόκοβιτς, Σέρβος τενίστας, ο πρώτος Σέρβος που κατέκτησε τίτλο Γκραντ Σλαμ

 

 

Θάνατοι σαν σήμερα

 

337 – Μέγας Κωνσταντίνος, Ρωμαίος αυτοκράτορας και ισαπόστολος

Constantin_the_Great

 

1825 – Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, αγωνίστρια της Ελληνικής Επανάστασης

Laskarina_Mpoumpoulina

 

1885 – Βίκτωρ Ουγκώ, γάλλος συγγραφέας. (Οι Άθλιοι) (Γεν. 26/2/1802)

Victor_Hugo

 

1919 – Ιωάννης Κονδυλάκης, Έλληνας συγγραφέας

1972 – Μάργκαρετ Ράδερφορντ, Αγγλίδα ηθοποιός

1988 – Τζιόρτζιο Αλμιράντε, Ιταλός αντιφασίστας σοσιαλιστής πολιτικός και ευρωβουλευτής

1997 – Άλφρεντ Χέρσεϊ, Αμερικανός βιοχημικός και νομπελίστας

1999 – Νίκος Δενδραμής, Έλληνας ηθοποιός

2004 – Μιχαήλ Βορονίν, Ρώσος αθλητής της γυμναστικής

2005 – Χαρίλαος Φλωράκης, Έλληνας πολιτικός, ιστορικός ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας

xarilaos-florakis

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα 21 Μαΐου στο cretanmagazine.gr

Δημοσιεύτηκε

στις

Τα πιο σημαντικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που έγιναν σαν σήμερα 21 Μαΐου


Γεγονότα σαν σήμερα

 

1819: Το πρώτο ποδήλατο κάνει την εμφάνισή του στους δρόμους της Νέας Υόρκης.

1864: Τα Επτάνησα προσαρτώνται στην Ελλάδα και αποτελούν πλέον τμήμα του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.

1871: Γάλλοι στρατιώτες εισβάλλουν στην Παρισινή Κομμούνα και αρχίζουν σφοδρές συγκρούσεις με τους κατοίκους της. Μία εβδομάδα αργότερα, οι μάχες θα έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 20.000 άτομα. Οι συλλήψεις ξεπερνούν τις 38.000.

1881: Ιδρύεται ο αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός από την Κλάρα Μπάρτον.

1904: Ιδρύεται στο Παρίσι η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA), με πρώτο πρόεδρό της, το Ρομπέρ Γκεράν.

FIFA

 

1919: Η Ακαδημία των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού εκλέγει ως μέλος της τον Έλληνα πρωθυπουργό, Ελευθέριο Βενιζέλο.

1924: Κατατίθεται στη Βουλή των Ελλήνων ψήφισμα για την ίδρυση Γερουσίας, που θα είναι σώμα νομοθετικό και θα αποτελεί φραγμό κατά της παντοδυναμίας των πρωθυπουργών. Θα λειτουργήσει από το 1929 έως το 1935.

Gerousia-Palaia_Vouli

 

1927: Ο Τσαρλς Λίντμπεργκ ολοκληρώνει με επιτυχία την πρώτη πτήση πάνω από τον Ατλαντικό, χωρίς ενδιάμεσο σταθμό. Προσγειώνεται θριαμβευτικά στο Παρίσι.

1930: Ο υπουργός Παιδείας, Γεώργιος Παπανδρέου, υλοποιεί την εκπαιδευτική του μεταρρύθμιση, η οποία στηρίζεται πάνω στην αναμόρφωση του δημοτικού σχολείου ως εξατάξιου, αυτοτελούς και υποχρεωτικού.

1932: Παραιτείται η κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου. Πολιτικοί σχολιαστές κρίνουν το γεγονός ως φυσικό επακόλουθο της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα, αλλά και διαφόρων άτυχων περιστατικών, που δεν ήταν πάντα σε θέση να ελέγχει ο πρωθυπουργός.

Eleftherios_Venizelos-Vouli

 

1938: «Εδώ Αθήναι». Με τον τίτλο αυτό βγαίνει στον αέρα η πρώτη επίσημη εκπομπή της ΥΡΕ (Υπηρεσίας Ραδιοφωνικών Εκπομπών) από τους ραδιοθαλάμους Ζαππείου στην Αθήνα.

1971: Η Τσέλσι κατακτά στο στάδιο Καραϊσκάκη το Κύπελλο Κυπελλούχων Ομάδων Ευρώπης, νικώντας στον επαναληπτικό τελικό τη Ρεάλ Μαδρίτης με 2-1. Στα προκριματικά, η Τσέλσι είχε αποκλείσει τον Άρη με 1-1 και 5-1.

Chelsea-Real_Madrid-1971

 

1985: Γεννιούνται τα πρώτα τρίδυμα με εξωσωματική γονιμοποίηση στην Ελλάδα.

1991: Ο πρώην πρωθυπουργός της Ινδίας Ρατζίβ Γκάντι, δολοφονείται σε συγκέντρωση στο Μαντράς. Ήταν γιος της Ίντιρα Γκάντι, η οποία είχε επίσης διατελέσει πρωθυπυοργός και είχε επίσης δολοφονηθεί, το 1984.

1995: Πραγματοποιείται στην Ελλάδα η πρώτη κατεδάφιση με δυναμίτη στο 15ώροφο και επί 30 χρόνια ημιτελές κτίριο του Ερυθρού Σταυρού, στη συμβολή των οδών Μεσογείων και Σλίμαν.

Katedafisi_ktiriou_Erithrou_Stavrou

 

1998: Ο δικτάτορας της Ινδονησίας Σουχάρτο παραιτείται.

2003: Ισχυρός σεισμός πλήττει την βόρεια Αλγερία. Τις μέρες που ακολούθησαν, ανασύρθηκαν περισσότεροι από 2000 νεκροί.

2005:Διεξάγεται ο 50ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision στο Κίεβο της Ουκρανίας. Νικήτρια αναδεικνύεται για λογαριασμό της Ελλάδα η Έλενα Παπαρίζου, με το τραγούδι My Number One, σε μουσική του Χρήστου Δάντη και στίχους της Ναταλίας Γερμανού. Είναι η πρώτη νίκη της Ελλάδα στα 31 χρόνια συμμετοχής της στο θεσμό.

Elena_Papararizou-Eurovision2005

 

2006: Το Μαυροβούνιο αποφασίζει σε δημοψήφισμα με πλειοψηφία 55.5% την ανακύρηξή του σε ανεξάρτητο κράτος και τη διάλυση του ομόσπονδου κράτους της Σερβίας και Μαυροβουνίου.

2006: Η Αναστασία Κωστάκη γίνεται η πρώτη ελληνίδα καλαθοσφαιρίστρια που, σε επίσημο ματς, φορά τη φανέλα των 4 φορές πρωταθλητριών WNBA Comets στο Houston εναντίον της San Antonio Silver Stars. Αγωνίστηκε 18 λεπτά και σημείωσε 10 πόντους.

2008: Ο ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού, Γιάννης Βαρδινογιάννης, σε συνέντευξή του ανακοινώνει το σχέδιο της πολυμετοχικότητας για την ΠΑΕ. Δυο μέρες μετά, ο Ανδρέας Βγενόπουλος θα ανακοινώσει την αναστολή λειτουργίας της ΠΕΚ.

2012: Βομβιστής αυτοκτονίας σκοτώνει πάνω από 120 ανθρώπους στην Υεμένη.

 

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

 

1471 – Άλμπρεχτ Ντύρερ, γερμανός ζωγράφος

1527 – Φίλιππος Β΄, βασιλιάς της Ισπανίας

1688 – Αλεξάντερ Πόουπ, άγγλος ποιητής

1775 – Λουσιέν Βοναπάρτης, γάλλος πολιτικός

1844 – Ανρί Ρουσσώ, γάλλος ζωγράφος

1851 – Λεόν Μπουρζουά, γάλλος πολιτικός και νομπελίστας

1860 – Βίλεμ Εϊντχόφεν, ολλανδός γιατρός, που ανακάλυψε το ηλεκτροκαρδιογράφημα το 1903 και τιμήθηκε με Νόμπελ Ιατρικής το 1924. (Θαν. 29/9/1927)

Willem_Einthoven

 

1902 – Μαρσέλ Μπρόιερ, ουγγροεβραίος αρχιτέκτονας και σχεδιαστής

1902 – Λεωνίδας Ζέρβας, έλληνας χημικός, παγκόσμια αυθεντία σε θέματα πεπτιδικής σύνθεσης (σύνθεση Μπέργκμαν – Ζέρβα). (Θαν. 10/7/1980)

Leonidas_Zervas

 

1904 – Φατς Γουόλερ, αμερικανός τζαζ μουσικός

1913 – Τζίνα Μπαχάουερ, ελληνίδα μουσικός (πιανίστρια)

1921 – Αντρέι Ζαχάροφ, σοβιετικός φυσικός και ακτιβιστής. Πάλεψε για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα του και βραβεύτηκε με Νόμπελ Ειρήνης, το οποίο όμως αρνήθηκε. (Θαν. 14/12/1989)

Andrei_Sakharov

 

1932 – Λεωνίδας Βασιλικόπουλος, Έλληνας αντιναύαρχος

1937 – Μενγκίστου Χαϊλέ Μαριάμ, Αιθίοπας πολιτικός

1967 – Κρις Μπενουά, Καναδός παλαιστής

1970 – Καρλ Βιρτ, Αυστραλός ποδοσφαιριστής

1972 – The Notorious B.I.G., Αμερικανός ράπερ

1978 – Μπραϊάνα Μπανκς, Γερμανίδα πορνογραφική ηθοποιός

1986 – Μάριο Μάντζουκιτς, Κροάτης ποδοσφαιριστής

1986 – Κωνσταντίνος Αργυρός, Έλληνας τραγουδιστής

 

 

Θάνατοι σαν σήμερα

 

987 – Λουδοβίκος Ε’, βασιλιάς της Γαλλίας

1786 – Καρλ Βίλελμ Σέελε, Σουηδός χημικός

1935 – Κωνσταντίνος Ρακτιβάν, έλληνας νομομαθής και πολιτικός. (Γεν. 1865)

Konstantinos_Raktivan

 

1991 – Ρατζίβ Γκάντι, πρωθυπουργός της Ινδίας

1999 – Φρέντυ Γερμανός, Έλληνας συγγραφέας, δημοσιογράφος και τηλεπαρουσιαστής

Fredy_Germanos

 

2000 – Τζον Γκίλγουντ, Βρετανός ηθοποιός

2000 – Μπάρμπρα Κάρτλαντ, Αμερικανίδα συγγραφέας

2006 – Γεράσιμος Βασιλόπουλος, ιδρυτής της αλυσίδας τροφίμων Άλφα Βήτα Βασιλόπουλος Α.Ε. και του ιδρύματος Τράπεζα Τροφίμων για την Καταπολέμηση της Πείνας. (Γεν. 1917)

Gerasimos_Vasilopoulos

 

2007 – Κώστας Κλουβάτος, Έλληνας γλύπτης

2007 – Μπρούνο Ματέι, Ιταλός σκηνοθέτης

2013 – Τρέβορ Μπόλντερ, Άγγλος μπασίστας (Uriah Heep)

2013 – Τόμας Πρωτόπαπας, Έλληνας ηθοποιός και μοντέλο

tomas-protoppapas

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Facebook

Δημοφιλη