Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Διεκδίκηση και επίτευξη σκοπού ίδρυσης Πανεπιστημίου και Πολυτεχνίου Κρήτης (Β’)

Mε αφορμή τα 45 χρόνια από την  ίδρυσή του – Συνέχεια Α’ Μέρους


Γεώργιος Βογιατζάκης οργανώνει τελικά  το β’ Παγκόσμιο Συνέδριο Κρητών τον Αύγουστο του 1972

Στο μεγάλο αυτό συνέδριο που οργάνωσε ο Βογιατζάκης  δέκα χρόνια περίπου μετά το α’ συνέδριο, είχε μια τέλεια οργάνωση, και είχαν δοθεί όλες οι προσκλήσεις σε όλους τους εμπλεκομένους στην υπόθεση. Έτσι είχαν καλεστεί πρόεδροι όλων των σωματείων και συλλόγων ανά την υφήλιο! Είχαν καλεστεί  οι δήμαρχοι και κοινοτάρχες της Κρήτης, ο αρχιεπίσκοπος, και όλοι οι μητροπολίτες Κρήτης. Επίσης πρόεδροι συνεταιρισμών και επαγγελματικών ενώσεων, όλοι οι εν ενεργεία καθηγητές πανεπιστημίων εντός και εκτός Ελλάδος, καθώς και όλοι οι συνταξιούχοι καθηγητές Κρήτης! Ακόμα είχαν καλεστεί και διάφοροι Κρήτες επιστήμονες, όπως νομικοί, οικονομολόγοι, πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες, μηχανολόγοι, τεχνικοί κλπ.
Καλέστηκαν επίσης ειδικοί σύμβουλοι και ομιλητές, και φυσικά και ο Χανιώτης συμβολαιογράφος  Αναστάσιος Τσόντος!
Αναμφισβήτητα, είχε γίνει πράγματι μια άριστη προετοιμασία και οργάνωση του συνεδρίου!
 
Όλοι πλέον πήγαν εκεί  από τις 30 Ιουλίου «διαβασμένοι», και με τεκμηριωμένα στοιχεία!

Από την Συνεδρίαση του Β’ Παγκοσμίου Συνεδρίου Κρητών στην Ελούντα του Αγίου Νικολάου, λίγο πριν την εμφάνιση του Παττακού

Η  Πρώτη μέρα του  β’ Παγκόσμιου  Συνεδρίου  Κρητών

Το συνέδριο που θα διαρκούσε 4` ημέρες, από 30 Ιουλίου μέχρι τις  2 Αυγούστου 1972, θα γινόταν και στους 4 νομούς, μια μέρα σε κάθε Νομό. Στο Ηράκλειο θα γινόταν στην αίθουσα του Αγίου Μάρκου, στο Λασίθι στην αίθουσα  του ξενοδοχείου «Ελούντα», στο Ρέθυμνο σε αίθουσα του  Μουσείου, και στα Χανιά στο ξενοδοχείο «Κύδων».
 Οι πρόεδροι ανά την  υφήλιο άρχισαν να καταφθάνουν κάθε μέρα και περισσότεροι! Μόλις τέλειωνε το ένα συνέδριο, έφευγαν και πήγαιναν στο άλλο!
Η  πρώτη μέρα του  β’ μεγάλου συνεδρίου ήταν στις  30/07/ ’72 στο Ηράκλειο, και έγινε πρωινή ώρα στην αίθουσα του Αγίου Μάρκου. Είχαν λοιπόν αρχίσει από το πρωί οι συζητήσεις  στην αίθουσα, για τα διάφορα φλέγοντα θέματα και προβλήματα της Κρήτης, και έτσι άρχισε και η συζήτηση για το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Όταν ο  Στυλιανός Παττακός  ανεβαίνει στο βήμα!

O Παττακός foto LiFO

Τη  δεύτερη μέρα η συζήτηση   έγινε στην Ελούντα στο ξενοδοχείο. Όταν η συζήτηση είχε φουντώσει, εμφανίστηκε κατά τις 4 το απόγευμα  ο Στυλιανός Παττακός,  αντιπρόεδρος τότε της Χουντικής κυβέρνησης, και αξίωσε να μιλήσει στο συνέδριο για 15 λεπτά! Τον συνόδευε μια κουστωδία 20 χωροφυλάκων, άλλοι τόσοι διορισμένοι δήμαρχοι, κοινοτάρχες, δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι, και μερικοί αγροφύλακες.
Από την οργανωτική επιτροπή του είπαν , ότι δεν μπορεί απρογραμμάτιστα να πάρει το λόγο, αν δεν προβάλουν προτάσεις πρώτα οι σύνεδροι, και αν θέλουν να τον ακούσουν  μόνο για 5 λεπτά.
Ο Παττακός εκνευρίστηκε κοκκίνισε, αλλά αφού είδε πως δεν υποχωρούσαν οι σύνεδροι, δέχτηκε τελικά τη πρόταση τους, και ένας –  ένας  ανέβαινε στην εξέδρα και εξέφραζε  την αρνητικότητα του για το 15λεπτο  του Παττακού .  Τελικά δέχτηκαν  να μιλήσει για 5 μόνο λεπτά ο Παττακός, να  ακούσουν την πρόταση του  που εκ  των προτέρων όλοι γνώριζαν πως  η θα ήταν αρνητική!
Ανέβηκε πράγματι  ο Παττακός στην εξέδρα μπροστά στο μικρόφωνο και άρχισε να λέει:
-Αγαπητοί Συμπατριώτες και Συμπατριώτισσες, να μη πιπιλάτε τη καραμέλα που λέγεται «Πανεπιστήμιο», γιατί η ΕΘΝΙΚΉ ΚΥΒΈΡΝΙΣΗ, ούτε έχει συζητήσει  το θέμα, ούτε σκοπεύει να ιδρύσει Πανεπιστήμιο στη Κρήτη!
Τότε πετάχτηκαν όλοι οι σύνεδροι, και άρχισαν να φωνάζουν: «Έξω, έξω, έξω, βγάλτε τον έξω…»
Όταν είδε ο Παττακός  πως  από τις φωνές δεν μπορούσε να μιλήσει, έσκυψε το κεφάλι και έφυγε φουρκισμένος, μουρμουρίζοντας, συνοδευόμενος από τη πολυπληθή κουστωδία του σαν βρεγμένη γάτα!
Όλη η οργανωτική επιτροπή, αναστατώθηκε από την τοποθέτηση του Παττακού, αλλά και όλοι οι σύνεδροι. Έτσι σκέφτηκαν να κάνουν ένα αντιπερισπασμό στον Παττακό, για να ηρεμήσει η κατάσταση να συνεχιστεί η συνεδρίαση, αλλά και να γίνει μια εναλλακτική πρόταση για υλοποίηση.
Πολύ σύντομα η οργανωτική επιτροπή, βάζοντας αρκετή πονηριά, αλλά και μια γερή δόση εκβιασμού, αποφάσισε να ανακοινώσει στη Χούντα, πως θα εισηγηθεί στους συνέδρους, ότι οι Κρητικοί θα φτιάξουν τελικά  με δικές  τους δυνάμεις, πνευματικές και  οικονομικές το πανεπιστήμιο Κρήτης! Θέλουν δηλαδή να ιδρύσουν ιδιωτικό πανεπιστήμιο Κρήτης, συνεργαζόμενοι με όλα τα ιδιωτικά πανεπιστήμια Ευρώπης  και Αμερικής!
Και  συνεχίζει ο κ Μαραγκάκης:
-« Βέβαια όταν κάναμε έρευνα για τους φοιτητές, είχαν βολιδοσκοπηθεί κάποια πανεπιστήμια εξωτερικού για λειτουργία παραρτημάτων τους  στο ιδιωτικό πανεπιστήμιο Κρήτης, και τα περισσότερα απάντησαν θετικά!  Αυτό για μας ήταν ένα πολύ ισχυρό όπλο εκβιασμού της Χούντας, για το λόγο ότι δεν θα μπορούσε έτσι να «απλώσει χέρι» σε αυτά τα ξένα παραρτήματα, όπως έκανε και με το πολυτεχνείο των Αθηνών, μπουκάροντας με τα  τάνξ»!
Ανέβηκε λοιπόν η οργανωτική επιτροπή και έκανε αυτή τη πρόταση στην εξέδρα,  δηλαδή για  ίδρυση ιδιωτικού αανεπιστημίου!
Τότε ήταν που έγινε χαμός από ζητωκραυγές, σφυρίγματα, παλαμάκια, αγκαλιές και φιλιά!
Τώρα πλέον οι συνεδριάσεις και όλες οι διεργασίες πήραν άλλη τροπή από το κέφι και τα απτά πλέον όνειρα για την υλοποίηση του σκοπού του συνεδρίου, και  μιας λύσης βασισμένη στη δύναμη της Κρήτης και των Κρητικών!

Ωστόσο  λέει ο κ Μαραγκάκης: «Πρέπει να αναφέρουμε και το αποτέλεσμα της έρευνας μας  για το ποσοστό των Κρητών φοιτητών στα Ελληνικά πανεπιστήμια, ευρωπαϊκά και αμερικανικά που λειτουργούσαν στη χώρα μας, που τελικά το 25% ήταν Κρήτες»!
Αυτό ήταν άλλο ένα πράγματι βαρύ επιχείρημα για διεκδίκηση και ίδρυσης αανεπιστημίου  στη Κρήτη!
Αμέσως λοιπόν οι σύνεδροι, αποφάσισαν την συνέχιση των εργασιών του συνεδρίου με κατεύθυνση την ίδρυση  ιδιωτικού πλέον  πανεπιστημίου Κρήτης! Τις εργασίες του συνεδρίου, εκλήθη να παρακολουθήσει φυσικά και ο συμβολαιογράφος από τα Χανιά Αναστάσιος Τσόντος. Οι σύνεδροι αφού έβγαλαν απόφαση, έδωσαν εντολή στον συμβολαιογράφο, για ιδρυτική συμβολαιογραφική  πράξη, για την ίδρυση «Φιλοεκπαιδευτικού  Ιδρύματος Κρήτης» με σκοπούς την ίδρυση και λειτουργία Ανωτέρων και Ανωτάτων Σχολών, και Εκπαιδευτηρίων στη Κρήτη, ιδιωτικού  χαραχτήρα»!  Ο Συμβολαιογράφος σε συνεργασία με όλους τους νομικούς που συμμετείχαν στο συνέδριο, απομονώθηκαν, και άρχισαν να συντάσσουν τις σχετικές πράξεις!

Τη στιγμή της υπογραφής Συμβολαίου και καταστατικού πράξης φιλεκπαιδευτικού Ιδρύματος με σκοπό την ίδρυση και λειτουργία ανωτάτων εκπαιδευτηρίων στη Κρήτη

Η  μεγάλη  β’ Παγκόσμια Συνεδρίαση  στα Χανιά,  την 2η  Αυγούστου 1972

Η συνεδρίαση στα Χανιά έγινε τη 2η μέρα του Αυγούστου ’72, με περισσότερη συμμετοχή, αφού είχαν πάει οι σύνεδροι από όλα τα άλλα συνέδρια, αλλά κατέφθαναν συνεχώς και νέοι. Άρχισαν να ανεβαίνουν στο βήμα ένας – ένας οι ομιλητές, σε ένα χαρούμενο και ενθουσιώδες κλίμα!
Είχαν καλεστεί στο συνέδριο,  για να μιλήσουν και πρόεδροι όλων των Κρητικών συλλόγων από Ελλάδα Ευρώπη, Αφρική Αυστραλία και Αμερική! Όλοι ανταποκρίθηκαν πλήρως  στο κάλεσμα, και  στο μεγαλύτερο αυτό συνέδριο στα Χανιά, πήγαν κάπου 500 πρόεδροι διαφόρων κρητικών σωματείων ανά την υφήλιο!
Είχαν καλεστεί ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης, όλοι οι μητροπολίτες της Κρήτης, και σπουδαίο ρόλο έπαιξαν στην υπόθεση οι δυο μητροπολίτες, Ειρηναίος Κισσάμου, και ο Τιμόθεος Παπουτσάκης Γορτύνης και Αρκαδίας.
Την ίδια μέρα ο συμβολαιογράφος έκανε γνωστό σε όλους τους παρευρισκόμενους, ότι τα συμβόλαια ήταν έτοιμα για υπογραφή! Όμως ξαφνικά οι νομικοί, έθεσαν θέμα, ότι για να υπογραφούν τα συμβόλαια ίδρυσης  φιλεκπαιδευτικής εταιρίας , πρέπει  η εταιρία αυτή, να έχει κατατεθειμένο εταιρικό κεφάλαιο στο όνομα της, σε τράπεζες εσωτερικού, τουλάχιστον 1.000.000 δραχμές!
Τότε εντός του συνεδρίου, άρχισαν να κόβουν επιταγές από 50 μέχρι 100 χιλιάδες δραχμές, ανάλογα την οικονομική κατάσταση κάθε ενός!
Ωστόσο τεράστια εντύπωση έκαναν οι διάφοροι ομιλητές, αλλά ιδιαίτερα συγκίνησε κάποιος νέος  που ανέβηκε στο βήμα και είπε:
-«Εγώ αντιπροσωπεύω τους 12  Κρητικούς  που βρισκόμαστε στο Κεντρικό Κονγκό. Έχουμε κάνει ένα σύλλογο και με έστειλαν εδώ να τους εκπροσωπήσω…»!
Φυσικά ο άνθρωπος αυτός, συγκίνησε το πλήθος το οποίο  φυσικά  τον  καταχειροκρότησε, διότι για 12 άτομα, έκανε τόσο κόπο να έρθει στην  Ελλάδα με σκοπό να βοηθήσει, γιατί κατάλαβε την αξία της προσπάθεια τους!
Στο συνέδριο μίλησαν πολλοί, και κάποιοι εντυπωσίασαν ιδιαίτερα!
 Προσήλθε και κάποιος  κύριος Κασιμάτης Γεώργιος, ο οποίος ανέβηκε στο  βήμα, λέγοντας ότι  είναι  Πρόξενος στο Γιοχάνεσμπουργκ, και  σαν πρόεδρος αντιπροσώπευε το «Σωματείο Κρητών Νοτίου Αφρικής»!
Επίσης ο Κασιμάτης  μεταξύ των άλλων δήλωσε ότι:
 «…Τις υπάρχουσες Επιχειρήσεις μου στο Γιοχάνεσμπουεγκ τις αφήνω για την κατασκευή του Πανεπιστημίου Κρήτης», καθ ότι ο άνθρωπος αυτός  δεν είχε απογόνους, και επιτόπου προσέφερε ένα πολύ σημαντικό ποσόν! Επίσης  πολλοί προσέφεραν σημαντικά ποσά, καθώς και   ο Μύρωνας Μαραγκάκης,  για την ίδρυση του ιδιωτικού Πανεπιστημίου.
Κάποιος άλλος  Άραβας, με κελεμπία και σαρίκι, ίσως διορισμένος υπάλληλος, ο οποίος ήξερε πολύ καλά τα Ελληνικά, φαίνεται τον έστειλαν κάποιες πρεσβείες από τις Αφρικανικές και Αραβικές χώρες, ανέβηκε και αυτός στο βήμα,  πήρε το λόγο και είπε τα εξής:
Με έχουν στείλει οι  Πρεσβείες  Αραβικών  και Αφρικανικών χωρών, να σας ενημερώσουμε, πως ήμαστε υπέρ της ίδρυσης Πανεπιστημίου στην Κρήτη, και ότι αν δέχεστε στο πανεπιστήμια σας και Άραβες και Αφρικάνους φοιτητές, εμείς ήμαστε διατεθειμένοι να αναλαμβάνουμε με δικά μας έξοδα να σας φτιάξουμε το πανεπιστήμιο, αλλά και  να καλύπτουμε όλα τα λειτουργικά του έξοδα ετησίως»!
Πιθανόν οι θρησκείες τους τότε εκεί να μην επέτρεπαν αανεπιστήμια στις  χώρες  τους, ωστόσο δεν είχαν όμως οικονομικό πρόβλημα λόγω των πετρελαιοπηγών  που διέθεταν τα Αραβικά κράτη και Εμιράτα!
Η επιτροπή παράλληλα  συνέχιζε ε να κόβει  επιταγές, και στο τέλος φώναξαν  τον διευθυντή της Εθνικής τράπεζας Χανίων, και του παρέδωσαν  επιτόπου ένα μάτσο επιταγές!
Μέσα σε μιάμιση ώρα ήρθε ο διευθυντής της τράπεζας, και  παρέδωσε  ένα χαρτί  υπογεγραμμένο στην επιτροπή που έγραφε:
«Στο όνομα του υπό σύσταση Φιλεκπαιδευτικού  Ιδρύματος Κρήτης, είναι κατατιθέμενο το ποσόν  των 1.200.000 δρχ»!
Έτσι ο συμβολαιογράφος ολοκλήρωσε την καταστατική πράξη, και κάλεσε τα 14 ιδρυτικά μέλη, αφού  είχαν καταθέσει και το ιδρυτικό κεφάλαιο  να υπογράψουν το καταστατικό, και την ιδρυτική πράξη, του υπό σύσταση «Φιλεκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης»!
Να αναφέρουμε  εδώ, πως ένα από αυτά τα 14 ιδρυτικά μέλη ήταν και ο Μύρωνας Μαραγκάκης που τονίζει:
«Μόλις υπογράφτηκαν τα συμβόλαια, άνοιξαν οι ουρανοί! Πραγματικά άρχισε να «βρέχει» προσφορές Δωρεές και κληροδοτήματα, υπέρ της ίδρυσης πανεπιστημίου και πολυτεχνείου Κρήτης! Ήταν τόσες πολλές, που θα χρειαζόταν ολόκληρο βιβλίο για να γραφτούν»!
Ο τότε δήμαρχος Ηρακλείου Καρέλλης, που ήταν και πρόεδρος Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Κρήτης, είχε μαζέψει όλους τους δημάρχους και κοινοτάρχες Κρήτης, και αποφάσισαν, ότι όλοι οι δήμοι και κοινότητες, θα συνεισφέρουν κάθε χρόνο με  ποσοστό των εσόδων τους για το Πανεπιστήμιο.
Επίσης η Ιερά Σύνοδος Κρήτης, αποφάσισε τα έσοδα  της περιουσίας της εκκλησίας, και ένα ποσοστό από τις εισπράξεις κάθε ενορίας, να πηγαίνουν στο πανεπιστήμιο!

Πρόσκληση Οργανωτικής Επιτροπής

Η καυτή πατάτα!

Όλη βέβαια αυτή η τεράστια ομάδα που αγωνιζόταν για το πανεπιστήμιο, είχε ακόμα άλλο ένα «χαρτί» στη φαρέτρα τους, μια καυτή πατάτα, και το είχαν ήδη διαρρεύσει, πως  σε περίπτωση που ναυαγούσε το θέμα και πάλι, θα ξεκίναγαν και τα δικαστήρια εναντίων των ξένων πανεπιστημίων, ινστιτούτων και  διαφόρων σχολών  που λειτουργούν στην Ελλάδα!

Η απάντηση της Χούντας!

Μετά τις υπογραφές όμως  για την ίδρυση του  ιδιωτικού πανεπιστημίου Κρήτης, εμφανίζεται από τα Χανιά κάποιος διορισμένος νομάρχης, και αναφέρει στην Επιτροπή τις εξής δηλώσεις , ότι: 
1) Έχει εντολή από τη ν Εθνική κυβέρνηση,  να παραθέσει εντός του ξενοδοχείου «Κύδων», μια δεξίωση εκ μέρους της κυβέρνησης. Μάλλον τους θορύβησε η εξέλιξη των γεγονότων!
2) Έχει εντολή να στείλουν στην Αθήνα μια Τριμελή Επιτροπή, εκ μέρους του συνεδρίου, γιατί έχει ήδη κλειστεί ραντεβού, να τους δεχτεί ο ίδιος  ο Πρωθυπουργός Γεώργιος Παπαδόπουλος.  Η συζήτηση τους θα αφορά την ίδρυση πανεπιστημίου, και θα γινόταν την επόμενη κιόλας μέρας στο γραφείο του.
Πράγματι εξέλεξαν μια Τριμελή Επιτροπή, η οποία πήρε εντολή από τους σύνεδρους, να πάει στην Αθήνα στο ραντεβού αλλά να μην δεσμευτεί σε τίποτα, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση, και απόφαση του συνεδρίου. Να δηλώσει επίσης στον Πρωθυπουργό, ότι το συνέδριο προχωρεί ανυποχώρητα στην ίδρυση ιδιωτικού πανεπιστημίου και πολυτεχνείου Κρήτης, βασιζόμενο στις δυνάμεις της Κρήτης, και των Κρητών της διασποράς!
Η επιτροπή πήγε πράγματι την επομένη στο ραντεβού στο γραφείο του Παπαδόπουλου, και κατά τη μία η ώρα πήραν τηλέφωνο, ότι ο Πρωθυπουργός τους δήλωσε προφορικά, ότι:
 « Θα κάνουμε εμείς Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Το Κράτος θα ιδρύσει και θα λειτουργήσει  κρατικό Πανεπιστήμιο και Πολυτεχνείο στη  Κρήτη»!
Αυτή ήταν η πρώτη προφορική ομολογία της Κυβέρνησης για ίδρυση πανεπιστημίου!
Η  επιτροπή του συνεδρίου τους απάντησε, ότι θα πρέπει να ενημερώσουν τον Πρωθυπουργό, ότι το συνέδριο δεν μπορεί να αλλάξει τις αποφάσεις του και το ψηφισμένο πρόγραμμα του,  με απλές υποσχέσεις!
Μετά από μισή ώρα, η Τριμελής Επιτροπή, πήρε τηλέφωνο τα ιδρυτικά μέλη, και τους είπαν ότι τώρα έχουν στα χέρια τους και γραπτή δήλωση με υπογραφή του Πρωθυπουργού που λέει:
«Η Εθνική Κυβέρνηση αποφασίζει την ίδρυση και λειτουργία Πανεπιστημίου και Πολυτεχνείου στη Κρήτη»!.
Η τριμελής επιτροπή είχε πια και την πρώτη γραπτή ομολογία της Κυβέρνησης!
Η εντολή τότε του συνεδρίου από τα Χανιά, ήταν να βγάλουν φωτοτυπίες, και να τις μοιράσουν σε όλες τις Αθηναϊκές εφημερίδες!
 Τους είπε στο τέλος,  να πάρουν το πρώτο αεροπλάνο να κατέβουν στα Χανιά, με έξοδα του συνεδρίου.

Από το τραπέζι του Μητροπολ. Κισσάμου και Σελίνου , Ειρηναίου Γαλανάκη στο Κολυμπάρι. Αριστ. στο κέντρο ο Μαραγκομύρος και αριστερά του ο Μουντάκης

Μεγάλη γιορτή στα Χανιά γιατί η προσπάθεια όλων εστέφθη με επιτυχία!

Μετά από 4 ώρες, η τριμελής επιτροπή, εμφανίστηκε στο ξενοδοχείο «Κύδων» στα Χανιά, με το χαρτί στο χέρι!
 Φυσικά  από εδώ και στο εξής, όλα ήταν μια γιορτή, και ο πανζουρλισμός που έγινε τότε, δεν περιγράφεται!
Στα Χανιά ο μητροπολίτης Κισσάμου Ειρηναίος, έδωσε εντολή «να ετοιμάσουν ένα μεζέ, να πιούν ένα κρασί»,  για να γιορτάσουν την επιτυχημένη προσπάθεια του συνεδρίου!
Η προέλευση του κόσμου στη γιορτή ήταν άνευ προηγουμένου, σε σημείο που πολλοί  να μην βρίσκουν καθίσματα και να είναι όρθιοι!
Οι σύνεδροι  αποφάσισαν, πως τα  κατατιθέμενα ποσά  για την ίδρυση της ιδιωτικής φιλεκπαιδευτικής εταιρίας, δεν θα επιστραφούν, αλλά θα  χρησιμοποιηθούν για τις  ανάγκες του πανεπιστημίου.
Αυτή είναι η ιστορία ίδρυσης του πανεπιστημίου Κρήτης, που από ότι μαθαίνουμε, είναι σήμερα ένα από τα καλύτερα των Βαλκανίων, και πολλά πανεπιστήμια του κόσμου, ζητάνε τη συνεργασία τους κυρίως για προγράμματα σε ερευνητικό επίπεδο!
Μπορεί να μην χρησιμοποιήθηκαν βέβαια όλα τα μέσα με ορθόδοξο τρόπο, και χρησιμοποιήθηκαν και πονηριές για να πετύχουν οι Κρητικοί το σκοπό τους, αλλά όμως τελικά τον πέτυχαν και όπως λένε «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα»!
Οι Κρήτες για άλλη μια φορά ανέδειξαν θετικά το πείσμα την επιμονή τους, αλλά και τη προοδευτικότητα τους, σε μια κυβέρνηση, που επ’ ουδενί  ήθελε πανεπιστήμιο στη Κρήτη, διότι οι Χουντικοί φοβόταν τους Κρήτες φοιτητές, γιατί εκείνοι ήταν που έβρισκαν περισσότερο το θάρρος για εξεγέρσεις στα διάφορα πανεπιστήμια! Με τον τρόπο όμως που ενήργησαν οι Κρήτες, η Χούντα τελικά υποχώρησε θέλοντας και μη, και οι Κρήτες τελικά πήραν την πολυπόθητη άδεια, και φτιάχτηκε αυτό το πραγματικό στολίδι!
Βέβαια σαν χρονολογία ίδρυσης πανεπιστημίου Κρήτης, δεν αναφέρεται η ομολογία της Κυβέρνησης τον Αύγουστο του 1972,  αλλά  με το ψηφισμένο  Νομοθετικό Διάταγμα υπ΄ αριθμόν 87 της 27ης Ιουλίου 1973, το οποίο προσυπογράφει ο Γεώργιος Παπαδόπουλος, ως «πρόεδρος» της Ελληνικής Δημοκρατίας, καθώς και σύσσωμο το υπουργικό του συμβούλιο. Σύμφωνα με τις διατάξεις του διατάγματος, το Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα και λειτουργεί ως αυτοδιοικούμενο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, υπό την εποπτεία του κράτους μέσω του υπουργού εθνικής παιδείας και θρησκευμάτων.
Με το Προεδρικό Διάταγμα υπ΄ αριθμόν 296 της 27ης Σεπτεμβρίου 1973 το ιδρυμένο Πανεπιστήμιο αποκτά τον τίτλο «Πανεπιστήμιο Κρήτης» και έδρα αυτού ορίζεται το Ρέθυμνο. Ωστόσο από το 1977 – ’78 άρχισε και η λειτουργία του.
Και εδώ  να πούμε πάλι, πως η Κυβέρνηση σκόπιμα το καθυστερούσε αν και  το είχε υποσχεθεί, διότι κατά βάση δεν είχε διάθεση για πανεπιστήμιο στη Κρήτη! Στο διάστημα αυτό,  από τις 2 Αυγούστου που έβαλε την πρώτη υπογραφή, έως της 17 Σεπτεμβρίου με την απόκτηση της άδειας, ήταν αρκετό διάστημα όπου πόνταρε σε κάποιο στραβοπάτημα των Κρητικών, και  να βρει ευκαιρία να ακυρώσει την άδεια!
Έκτοτε  Παγκόσμιο Συνέδριο Κρητών επακολούθησε και άλλο ένα και το τελευταίο, εκείνο στις 16/08/1985, όπου συζητήθηκαν διάφορα θέματα που αφορούσαν πάλι την Κρήτη. Δεν είχε όμως την απήχηση που χρειαζόταν, και για αυτό δεν είχε επιτυχία
. πόλης Οι πρώτοι φοιτητές του ιδρύματος εισήχθησαν το ακαδημαϊκό έτος 1977-78.

Το νέο Φοιτητικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κρήτης

Τώρα βέβαια το πανεπιστήμιο Κρήτης, δεν στεγάζεται πλέον δίπλα στα Βενιζέλεια κοντά στην Λεωφόρο  Κνωσσού  όπου ιδρύθηκε αρχικά, απλά εκεί γίνονται σήμερα μονάχα μελέτες.
Το νέο Φοιτητικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κρήτης βρίσκεται πλέον στην Πανεπιστημιούπολη Βουτών Ηρακλείου. Ο χώρος αυτός φιλοξενεί τις πνευματικές, ψυχαγωγικές, κοινωνικές, καλλιτεχνικές, αλλά και συνδικαλιστικές δραστηριότητες των φοιτητών του Π.Κ., όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, και άλλων φορέων γνώσης και πολιτισμού της.
Πιστεύω πως αυτή η αναφορά για το πανεπιστήμιο Κρήτης, επί της συμπλήρωσης  των 45 ετών, από της υπογραφής της άδειας,  είναι μια μικρή αλλά συμβολική πράξη τιμής σε όλους αυτούς που προσπάθησαν, αυτούς που πρωτοστάτησαν προσέφεραν στη δημιουργία για την ίδρυση αυτού του στολιδιού στο νησί μας

Ντοκουμέντα και κείμενο από μαρτυρία του Μύρωνα Μαραγκάκη, ιδρυτικό μέλος.

Επεξεργασία πληροφοριών, φωτογραφίες:  Γεώργιος  Χουστουλάκης

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά

ΚΡΗΤΗ

Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης θα δημιουργηθεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αναφοράς ευζωίας υδρόβιων ζώων, όπως γνωστοποιήθηκε μετά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και...

ΚΡΗΤΗ

Θλίψη επικρατεί στο Τμήμα Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης, από τον ξαφνικό θάνατο του 65χρονου καθηγητή, Θανάση Φειδά, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στο γραφείο...

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Η ιστορία και η πορεία του Πανεπιστημίου Κρήτης αποτυπώθηκε και παρουσιάζεται σε ένα βίντεο διάρκειας 18 λεπτών Μέσα από το βίντεο μπορεί κανείς να...

ΚΡΗΤΗ

Ομαλά ξεκίνησαν χθες οι εξετάσεις στις σχολές του Πανεπιστημίου Κρήτης Όπως ανέφερε ο αντιπρύτανης Δημήτρης Μυλωνάκης, δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα, αφού το Π.Κ. έχει...

Creta

Εκτενή συνεργασία με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Γιώργο Κοντάκη είχε σήμερα ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης Ο Πρύτανης, συνοδευόμενος από...

Creta

Την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης, Μαρία Λιονή, επισκέφτηκε σήμερα ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθηγητής Γεώργιος Κοντάκης συνοδευόμενος από τη Γενική Διευθύντρια Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών...

Themata

Πρόσληψη διδασκόντων από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης – Τα απαραίτητα δικαιολογητικά υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέχρι τις 28 Ιανουαρίου 2021 Η Συνέλευση του Τμήματος του...

Themata

Με δύο απώλειες αποχαιρετά το 2020 το Πανεπιστήμιο Κρήτης Συλλυπητήριο ψήφισμα εξέδωσε το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, με το οποίο εκφράζει...