Connect with us

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Διεκδίκηση και επίτευξη σκοπού ίδρυσης Πανεπιστημίου και Πολυτεχνίου Κρήτης (Β’)

Δημοσιεύτηκε

στις

Mε αφορμή τα 45 χρόνια από την  ίδρυσή του – Συνέχεια Α’ Μέρους


Γεώργιος Βογιατζάκης οργανώνει τελικά  το β’ Παγκόσμιο Συνέδριο Κρητών τον Αύγουστο του 1972

Στο μεγάλο αυτό συνέδριο που οργάνωσε ο Βογιατζάκης  δέκα χρόνια περίπου μετά το α’ συνέδριο, είχε μια τέλεια οργάνωση, και είχαν δοθεί όλες οι προσκλήσεις σε όλους τους εμπλεκομένους στην υπόθεση. Έτσι είχαν καλεστεί πρόεδροι όλων των σωματείων και συλλόγων ανά την υφήλιο! Είχαν καλεστεί  οι δήμαρχοι και κοινοτάρχες της Κρήτης, ο αρχιεπίσκοπος, και όλοι οι μητροπολίτες Κρήτης. Επίσης πρόεδροι συνεταιρισμών και επαγγελματικών ενώσεων, όλοι οι εν ενεργεία καθηγητές πανεπιστημίων εντός και εκτός Ελλάδος, καθώς και όλοι οι συνταξιούχοι καθηγητές Κρήτης! Ακόμα είχαν καλεστεί και διάφοροι Κρήτες επιστήμονες, όπως νομικοί, οικονομολόγοι, πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες, μηχανολόγοι, τεχνικοί κλπ.
Καλέστηκαν επίσης ειδικοί σύμβουλοι και ομιλητές, και φυσικά και ο Χανιώτης συμβολαιογράφος  Αναστάσιος Τσόντος!
Αναμφισβήτητα, είχε γίνει πράγματι μια άριστη προετοιμασία και οργάνωση του συνεδρίου!
 
Όλοι πλέον πήγαν εκεί  από τις 30 Ιουλίου «διαβασμένοι», και με τεκμηριωμένα στοιχεία!

Από την Συνεδρίαση του Β’ Παγκοσμίου Συνεδρίου Κρητών στην Ελούντα του Αγίου Νικολάου, λίγο πριν την εμφάνιση του Παττακού

Η  Πρώτη μέρα του  β’ Παγκόσμιου  Συνεδρίου  Κρητών

Το συνέδριο που θα διαρκούσε 4` ημέρες, από 30 Ιουλίου μέχρι τις  2 Αυγούστου 1972, θα γινόταν και στους 4 νομούς, μια μέρα σε κάθε Νομό. Στο Ηράκλειο θα γινόταν στην αίθουσα του Αγίου Μάρκου, στο Λασίθι στην αίθουσα  του ξενοδοχείου «Ελούντα», στο Ρέθυμνο σε αίθουσα του  Μουσείου, και στα Χανιά στο ξενοδοχείο «Κύδων».
 Οι πρόεδροι ανά την  υφήλιο άρχισαν να καταφθάνουν κάθε μέρα και περισσότεροι! Μόλις τέλειωνε το ένα συνέδριο, έφευγαν και πήγαιναν στο άλλο!
Η  πρώτη μέρα του  β’ μεγάλου συνεδρίου ήταν στις  30/07/ ’72 στο Ηράκλειο, και έγινε πρωινή ώρα στην αίθουσα του Αγίου Μάρκου. Είχαν λοιπόν αρχίσει από το πρωί οι συζητήσεις  στην αίθουσα, για τα διάφορα φλέγοντα θέματα και προβλήματα της Κρήτης, και έτσι άρχισε και η συζήτηση για το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Όταν ο  Στυλιανός Παττακός  ανεβαίνει στο βήμα!

O Παττακός foto LiFO

Τη  δεύτερη μέρα η συζήτηση   έγινε στην Ελούντα στο ξενοδοχείο. Όταν η συζήτηση είχε φουντώσει, εμφανίστηκε κατά τις 4 το απόγευμα  ο Στυλιανός Παττακός,  αντιπρόεδρος τότε της Χουντικής κυβέρνησης, και αξίωσε να μιλήσει στο συνέδριο για 15 λεπτά! Τον συνόδευε μια κουστωδία 20 χωροφυλάκων, άλλοι τόσοι διορισμένοι δήμαρχοι, κοινοτάρχες, δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι, και μερικοί αγροφύλακες.
Από την οργανωτική επιτροπή του είπαν , ότι δεν μπορεί απρογραμμάτιστα να πάρει το λόγο, αν δεν προβάλουν προτάσεις πρώτα οι σύνεδροι, και αν θέλουν να τον ακούσουν  μόνο για 5 λεπτά.
Ο Παττακός εκνευρίστηκε κοκκίνισε, αλλά αφού είδε πως δεν υποχωρούσαν οι σύνεδροι, δέχτηκε τελικά τη πρόταση τους, και ένας –  ένας  ανέβαινε στην εξέδρα και εξέφραζε  την αρνητικότητα του για το 15λεπτο  του Παττακού .  Τελικά δέχτηκαν  να μιλήσει για 5 μόνο λεπτά ο Παττακός, να  ακούσουν την πρόταση του  που εκ  των προτέρων όλοι γνώριζαν πως  η θα ήταν αρνητική!
Ανέβηκε πράγματι  ο Παττακός στην εξέδρα μπροστά στο μικρόφωνο και άρχισε να λέει:
-Αγαπητοί Συμπατριώτες και Συμπατριώτισσες, να μη πιπιλάτε τη καραμέλα που λέγεται «Πανεπιστήμιο», γιατί η ΕΘΝΙΚΉ ΚΥΒΈΡΝΙΣΗ, ούτε έχει συζητήσει  το θέμα, ούτε σκοπεύει να ιδρύσει Πανεπιστήμιο στη Κρήτη!
Τότε πετάχτηκαν όλοι οι σύνεδροι, και άρχισαν να φωνάζουν: «Έξω, έξω, έξω, βγάλτε τον έξω…»
Όταν είδε ο Παττακός  πως  από τις φωνές δεν μπορούσε να μιλήσει, έσκυψε το κεφάλι και έφυγε φουρκισμένος, μουρμουρίζοντας, συνοδευόμενος από τη πολυπληθή κουστωδία του σαν βρεγμένη γάτα!
Όλη η οργανωτική επιτροπή, αναστατώθηκε από την τοποθέτηση του Παττακού, αλλά και όλοι οι σύνεδροι. Έτσι σκέφτηκαν να κάνουν ένα αντιπερισπασμό στον Παττακό, για να ηρεμήσει η κατάσταση να συνεχιστεί η συνεδρίαση, αλλά και να γίνει μια εναλλακτική πρόταση για υλοποίηση.
Πολύ σύντομα η οργανωτική επιτροπή, βάζοντας αρκετή πονηριά, αλλά και μια γερή δόση εκβιασμού, αποφάσισε να ανακοινώσει στη Χούντα, πως θα εισηγηθεί στους συνέδρους, ότι οι Κρητικοί θα φτιάξουν τελικά  με δικές  τους δυνάμεις, πνευματικές και  οικονομικές το πανεπιστήμιο Κρήτης! Θέλουν δηλαδή να ιδρύσουν ιδιωτικό πανεπιστήμιο Κρήτης, συνεργαζόμενοι με όλα τα ιδιωτικά πανεπιστήμια Ευρώπης  και Αμερικής!
Και  συνεχίζει ο κ Μαραγκάκης:
-« Βέβαια όταν κάναμε έρευνα για τους φοιτητές, είχαν βολιδοσκοπηθεί κάποια πανεπιστήμια εξωτερικού για λειτουργία παραρτημάτων τους  στο ιδιωτικό πανεπιστήμιο Κρήτης, και τα περισσότερα απάντησαν θετικά!  Αυτό για μας ήταν ένα πολύ ισχυρό όπλο εκβιασμού της Χούντας, για το λόγο ότι δεν θα μπορούσε έτσι να «απλώσει χέρι» σε αυτά τα ξένα παραρτήματα, όπως έκανε και με το πολυτεχνείο των Αθηνών, μπουκάροντας με τα  τάνξ»!
Ανέβηκε λοιπόν η οργανωτική επιτροπή και έκανε αυτή τη πρόταση στην εξέδρα,  δηλαδή για  ίδρυση ιδιωτικού αανεπιστημίου!
Τότε ήταν που έγινε χαμός από ζητωκραυγές, σφυρίγματα, παλαμάκια, αγκαλιές και φιλιά!
Τώρα πλέον οι συνεδριάσεις και όλες οι διεργασίες πήραν άλλη τροπή από το κέφι και τα απτά πλέον όνειρα για την υλοποίηση του σκοπού του συνεδρίου, και  μιας λύσης βασισμένη στη δύναμη της Κρήτης και των Κρητικών!

Ωστόσο  λέει ο κ Μαραγκάκης: «Πρέπει να αναφέρουμε και το αποτέλεσμα της έρευνας μας  για το ποσοστό των Κρητών φοιτητών στα Ελληνικά πανεπιστήμια, ευρωπαϊκά και αμερικανικά που λειτουργούσαν στη χώρα μας, που τελικά το 25% ήταν Κρήτες»!
Αυτό ήταν άλλο ένα πράγματι βαρύ επιχείρημα για διεκδίκηση και ίδρυσης αανεπιστημίου  στη Κρήτη!
Αμέσως λοιπόν οι σύνεδροι, αποφάσισαν την συνέχιση των εργασιών του συνεδρίου με κατεύθυνση την ίδρυση  ιδιωτικού πλέον  πανεπιστημίου Κρήτης! Τις εργασίες του συνεδρίου, εκλήθη να παρακολουθήσει φυσικά και ο συμβολαιογράφος από τα Χανιά Αναστάσιος Τσόντος. Οι σύνεδροι αφού έβγαλαν απόφαση, έδωσαν εντολή στον συμβολαιογράφο, για ιδρυτική συμβολαιογραφική  πράξη, για την ίδρυση «Φιλοεκπαιδευτικού  Ιδρύματος Κρήτης» με σκοπούς την ίδρυση και λειτουργία Ανωτέρων και Ανωτάτων Σχολών, και Εκπαιδευτηρίων στη Κρήτη, ιδιωτικού  χαραχτήρα»!  Ο Συμβολαιογράφος σε συνεργασία με όλους τους νομικούς που συμμετείχαν στο συνέδριο, απομονώθηκαν, και άρχισαν να συντάσσουν τις σχετικές πράξεις!

Τη στιγμή της υπογραφής Συμβολαίου και καταστατικού πράξης φιλεκπαιδευτικού Ιδρύματος με σκοπό την ίδρυση και λειτουργία ανωτάτων εκπαιδευτηρίων στη Κρήτη

Η  μεγάλη  β’ Παγκόσμια Συνεδρίαση  στα Χανιά,  την 2η  Αυγούστου 1972

Η συνεδρίαση στα Χανιά έγινε τη 2η μέρα του Αυγούστου ’72, με περισσότερη συμμετοχή, αφού είχαν πάει οι σύνεδροι από όλα τα άλλα συνέδρια, αλλά κατέφθαναν συνεχώς και νέοι. Άρχισαν να ανεβαίνουν στο βήμα ένας – ένας οι ομιλητές, σε ένα χαρούμενο και ενθουσιώδες κλίμα!
Είχαν καλεστεί στο συνέδριο,  για να μιλήσουν και πρόεδροι όλων των Κρητικών συλλόγων από Ελλάδα Ευρώπη, Αφρική Αυστραλία και Αμερική! Όλοι ανταποκρίθηκαν πλήρως  στο κάλεσμα, και  στο μεγαλύτερο αυτό συνέδριο στα Χανιά, πήγαν κάπου 500 πρόεδροι διαφόρων κρητικών σωματείων ανά την υφήλιο!
Είχαν καλεστεί ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης, όλοι οι μητροπολίτες της Κρήτης, και σπουδαίο ρόλο έπαιξαν στην υπόθεση οι δυο μητροπολίτες, Ειρηναίος Κισσάμου, και ο Τιμόθεος Παπουτσάκης Γορτύνης και Αρκαδίας.
Την ίδια μέρα ο συμβολαιογράφος έκανε γνωστό σε όλους τους παρευρισκόμενους, ότι τα συμβόλαια ήταν έτοιμα για υπογραφή! Όμως ξαφνικά οι νομικοί, έθεσαν θέμα, ότι για να υπογραφούν τα συμβόλαια ίδρυσης  φιλεκπαιδευτικής εταιρίας , πρέπει  η εταιρία αυτή, να έχει κατατεθειμένο εταιρικό κεφάλαιο στο όνομα της, σε τράπεζες εσωτερικού, τουλάχιστον 1.000.000 δραχμές!
Τότε εντός του συνεδρίου, άρχισαν να κόβουν επιταγές από 50 μέχρι 100 χιλιάδες δραχμές, ανάλογα την οικονομική κατάσταση κάθε ενός!
Ωστόσο τεράστια εντύπωση έκαναν οι διάφοροι ομιλητές, αλλά ιδιαίτερα συγκίνησε κάποιος νέος  που ανέβηκε στο βήμα και είπε:
-«Εγώ αντιπροσωπεύω τους 12  Κρητικούς  που βρισκόμαστε στο Κεντρικό Κονγκό. Έχουμε κάνει ένα σύλλογο και με έστειλαν εδώ να τους εκπροσωπήσω…»!
Φυσικά ο άνθρωπος αυτός, συγκίνησε το πλήθος το οποίο  φυσικά  τον  καταχειροκρότησε, διότι για 12 άτομα, έκανε τόσο κόπο να έρθει στην  Ελλάδα με σκοπό να βοηθήσει, γιατί κατάλαβε την αξία της προσπάθεια τους!
Στο συνέδριο μίλησαν πολλοί, και κάποιοι εντυπωσίασαν ιδιαίτερα!
 Προσήλθε και κάποιος  κύριος Κασιμάτης Γεώργιος, ο οποίος ανέβηκε στο  βήμα, λέγοντας ότι  είναι  Πρόξενος στο Γιοχάνεσμπουργκ, και  σαν πρόεδρος αντιπροσώπευε το «Σωματείο Κρητών Νοτίου Αφρικής»!
Επίσης ο Κασιμάτης  μεταξύ των άλλων δήλωσε ότι:
 «…Τις υπάρχουσες Επιχειρήσεις μου στο Γιοχάνεσμπουεγκ τις αφήνω για την κατασκευή του Πανεπιστημίου Κρήτης», καθ ότι ο άνθρωπος αυτός  δεν είχε απογόνους, και επιτόπου προσέφερε ένα πολύ σημαντικό ποσόν! Επίσης  πολλοί προσέφεραν σημαντικά ποσά, καθώς και   ο Μύρωνας Μαραγκάκης,  για την ίδρυση του ιδιωτικού Πανεπιστημίου.
Κάποιος άλλος  Άραβας, με κελεμπία και σαρίκι, ίσως διορισμένος υπάλληλος, ο οποίος ήξερε πολύ καλά τα Ελληνικά, φαίνεται τον έστειλαν κάποιες πρεσβείες από τις Αφρικανικές και Αραβικές χώρες, ανέβηκε και αυτός στο βήμα,  πήρε το λόγο και είπε τα εξής:
Με έχουν στείλει οι  Πρεσβείες  Αραβικών  και Αφρικανικών χωρών, να σας ενημερώσουμε, πως ήμαστε υπέρ της ίδρυσης Πανεπιστημίου στην Κρήτη, και ότι αν δέχεστε στο πανεπιστήμια σας και Άραβες και Αφρικάνους φοιτητές, εμείς ήμαστε διατεθειμένοι να αναλαμβάνουμε με δικά μας έξοδα να σας φτιάξουμε το πανεπιστήμιο, αλλά και  να καλύπτουμε όλα τα λειτουργικά του έξοδα ετησίως»!
Πιθανόν οι θρησκείες τους τότε εκεί να μην επέτρεπαν αανεπιστήμια στις  χώρες  τους, ωστόσο δεν είχαν όμως οικονομικό πρόβλημα λόγω των πετρελαιοπηγών  που διέθεταν τα Αραβικά κράτη και Εμιράτα!
Η επιτροπή παράλληλα  συνέχιζε ε να κόβει  επιταγές, και στο τέλος φώναξαν  τον διευθυντή της Εθνικής τράπεζας Χανίων, και του παρέδωσαν  επιτόπου ένα μάτσο επιταγές!
Μέσα σε μιάμιση ώρα ήρθε ο διευθυντής της τράπεζας, και  παρέδωσε  ένα χαρτί  υπογεγραμμένο στην επιτροπή που έγραφε:
«Στο όνομα του υπό σύσταση Φιλεκπαιδευτικού  Ιδρύματος Κρήτης, είναι κατατιθέμενο το ποσόν  των 1.200.000 δρχ»!
Έτσι ο συμβολαιογράφος ολοκλήρωσε την καταστατική πράξη, και κάλεσε τα 14 ιδρυτικά μέλη, αφού  είχαν καταθέσει και το ιδρυτικό κεφάλαιο  να υπογράψουν το καταστατικό, και την ιδρυτική πράξη, του υπό σύσταση «Φιλεκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης»!
Να αναφέρουμε  εδώ, πως ένα από αυτά τα 14 ιδρυτικά μέλη ήταν και ο Μύρωνας Μαραγκάκης που τονίζει:
«Μόλις υπογράφτηκαν τα συμβόλαια, άνοιξαν οι ουρανοί! Πραγματικά άρχισε να «βρέχει» προσφορές Δωρεές και κληροδοτήματα, υπέρ της ίδρυσης πανεπιστημίου και πολυτεχνείου Κρήτης! Ήταν τόσες πολλές, που θα χρειαζόταν ολόκληρο βιβλίο για να γραφτούν»!
Ο τότε δήμαρχος Ηρακλείου Καρέλλης, που ήταν και πρόεδρος Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Κρήτης, είχε μαζέψει όλους τους δημάρχους και κοινοτάρχες Κρήτης, και αποφάσισαν, ότι όλοι οι δήμοι και κοινότητες, θα συνεισφέρουν κάθε χρόνο με  ποσοστό των εσόδων τους για το Πανεπιστήμιο.
Επίσης η Ιερά Σύνοδος Κρήτης, αποφάσισε τα έσοδα  της περιουσίας της εκκλησίας, και ένα ποσοστό από τις εισπράξεις κάθε ενορίας, να πηγαίνουν στο πανεπιστήμιο!

Πρόσκληση Οργανωτικής Επιτροπής

Η καυτή πατάτα!

Όλη βέβαια αυτή η τεράστια ομάδα που αγωνιζόταν για το πανεπιστήμιο, είχε ακόμα άλλο ένα «χαρτί» στη φαρέτρα τους, μια καυτή πατάτα, και το είχαν ήδη διαρρεύσει, πως  σε περίπτωση που ναυαγούσε το θέμα και πάλι, θα ξεκίναγαν και τα δικαστήρια εναντίων των ξένων πανεπιστημίων, ινστιτούτων και  διαφόρων σχολών  που λειτουργούν στην Ελλάδα!

Η απάντηση της Χούντας!

Μετά τις υπογραφές όμως  για την ίδρυση του  ιδιωτικού πανεπιστημίου Κρήτης, εμφανίζεται από τα Χανιά κάποιος διορισμένος νομάρχης, και αναφέρει στην Επιτροπή τις εξής δηλώσεις , ότι: 
1) Έχει εντολή από τη ν Εθνική κυβέρνηση,  να παραθέσει εντός του ξενοδοχείου «Κύδων», μια δεξίωση εκ μέρους της κυβέρνησης. Μάλλον τους θορύβησε η εξέλιξη των γεγονότων!
2) Έχει εντολή να στείλουν στην Αθήνα μια Τριμελή Επιτροπή, εκ μέρους του συνεδρίου, γιατί έχει ήδη κλειστεί ραντεβού, να τους δεχτεί ο ίδιος  ο Πρωθυπουργός Γεώργιος Παπαδόπουλος.  Η συζήτηση τους θα αφορά την ίδρυση πανεπιστημίου, και θα γινόταν την επόμενη κιόλας μέρας στο γραφείο του.
Πράγματι εξέλεξαν μια Τριμελή Επιτροπή, η οποία πήρε εντολή από τους σύνεδρους, να πάει στην Αθήνα στο ραντεβού αλλά να μην δεσμευτεί σε τίποτα, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση, και απόφαση του συνεδρίου. Να δηλώσει επίσης στον Πρωθυπουργό, ότι το συνέδριο προχωρεί ανυποχώρητα στην ίδρυση ιδιωτικού πανεπιστημίου και πολυτεχνείου Κρήτης, βασιζόμενο στις δυνάμεις της Κρήτης, και των Κρητών της διασποράς!
Η επιτροπή πήγε πράγματι την επομένη στο ραντεβού στο γραφείο του Παπαδόπουλου, και κατά τη μία η ώρα πήραν τηλέφωνο, ότι ο Πρωθυπουργός τους δήλωσε προφορικά, ότι:
 « Θα κάνουμε εμείς Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Το Κράτος θα ιδρύσει και θα λειτουργήσει  κρατικό Πανεπιστήμιο και Πολυτεχνείο στη  Κρήτη»!
Αυτή ήταν η πρώτη προφορική ομολογία της Κυβέρνησης για ίδρυση πανεπιστημίου!
Η  επιτροπή του συνεδρίου τους απάντησε, ότι θα πρέπει να ενημερώσουν τον Πρωθυπουργό, ότι το συνέδριο δεν μπορεί να αλλάξει τις αποφάσεις του και το ψηφισμένο πρόγραμμα του,  με απλές υποσχέσεις!
Μετά από μισή ώρα, η Τριμελής Επιτροπή, πήρε τηλέφωνο τα ιδρυτικά μέλη, και τους είπαν ότι τώρα έχουν στα χέρια τους και γραπτή δήλωση με υπογραφή του Πρωθυπουργού που λέει:
«Η Εθνική Κυβέρνηση αποφασίζει την ίδρυση και λειτουργία Πανεπιστημίου και Πολυτεχνείου στη Κρήτη»!.
Η τριμελής επιτροπή είχε πια και την πρώτη γραπτή ομολογία της Κυβέρνησης!
Η εντολή τότε του συνεδρίου από τα Χανιά, ήταν να βγάλουν φωτοτυπίες, και να τις μοιράσουν σε όλες τις Αθηναϊκές εφημερίδες!
 Τους είπε στο τέλος,  να πάρουν το πρώτο αεροπλάνο να κατέβουν στα Χανιά, με έξοδα του συνεδρίου.

Από το τραπέζι του Μητροπολ. Κισσάμου και Σελίνου , Ειρηναίου Γαλανάκη στο Κολυμπάρι. Αριστ. στο κέντρο ο Μαραγκομύρος και αριστερά του ο Μουντάκης

Μεγάλη γιορτή στα Χανιά γιατί η προσπάθεια όλων εστέφθη με επιτυχία!

Μετά από 4 ώρες, η τριμελής επιτροπή, εμφανίστηκε στο ξενοδοχείο «Κύδων» στα Χανιά, με το χαρτί στο χέρι!
 Φυσικά  από εδώ και στο εξής, όλα ήταν μια γιορτή, και ο πανζουρλισμός που έγινε τότε, δεν περιγράφεται!
Στα Χανιά ο μητροπολίτης Κισσάμου Ειρηναίος, έδωσε εντολή «να ετοιμάσουν ένα μεζέ, να πιούν ένα κρασί»,  για να γιορτάσουν την επιτυχημένη προσπάθεια του συνεδρίου!
Η προέλευση του κόσμου στη γιορτή ήταν άνευ προηγουμένου, σε σημείο που πολλοί  να μην βρίσκουν καθίσματα και να είναι όρθιοι!
Οι σύνεδροι  αποφάσισαν, πως τα  κατατιθέμενα ποσά  για την ίδρυση της ιδιωτικής φιλεκπαιδευτικής εταιρίας, δεν θα επιστραφούν, αλλά θα  χρησιμοποιηθούν για τις  ανάγκες του πανεπιστημίου.
Αυτή είναι η ιστορία ίδρυσης του πανεπιστημίου Κρήτης, που από ότι μαθαίνουμε, είναι σήμερα ένα από τα καλύτερα των Βαλκανίων, και πολλά πανεπιστήμια του κόσμου, ζητάνε τη συνεργασία τους κυρίως για προγράμματα σε ερευνητικό επίπεδο!
Μπορεί να μην χρησιμοποιήθηκαν βέβαια όλα τα μέσα με ορθόδοξο τρόπο, και χρησιμοποιήθηκαν και πονηριές για να πετύχουν οι Κρητικοί το σκοπό τους, αλλά όμως τελικά τον πέτυχαν και όπως λένε «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα»!
Οι Κρήτες για άλλη μια φορά ανέδειξαν θετικά το πείσμα την επιμονή τους, αλλά και τη προοδευτικότητα τους, σε μια κυβέρνηση, που επ’ ουδενί  ήθελε πανεπιστήμιο στη Κρήτη, διότι οι Χουντικοί φοβόταν τους Κρήτες φοιτητές, γιατί εκείνοι ήταν που έβρισκαν περισσότερο το θάρρος για εξεγέρσεις στα διάφορα πανεπιστήμια! Με τον τρόπο όμως που ενήργησαν οι Κρήτες, η Χούντα τελικά υποχώρησε θέλοντας και μη, και οι Κρήτες τελικά πήραν την πολυπόθητη άδεια, και φτιάχτηκε αυτό το πραγματικό στολίδι!
Βέβαια σαν χρονολογία ίδρυσης πανεπιστημίου Κρήτης, δεν αναφέρεται η ομολογία της Κυβέρνησης τον Αύγουστο του 1972,  αλλά  με το ψηφισμένο  Νομοθετικό Διάταγμα υπ΄ αριθμόν 87 της 27ης Ιουλίου 1973, το οποίο προσυπογράφει ο Γεώργιος Παπαδόπουλος, ως «πρόεδρος» της Ελληνικής Δημοκρατίας, καθώς και σύσσωμο το υπουργικό του συμβούλιο. Σύμφωνα με τις διατάξεις του διατάγματος, το Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα και λειτουργεί ως αυτοδιοικούμενο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, υπό την εποπτεία του κράτους μέσω του υπουργού εθνικής παιδείας και θρησκευμάτων.
Με το Προεδρικό Διάταγμα υπ΄ αριθμόν 296 της 27ης Σεπτεμβρίου 1973 το ιδρυμένο Πανεπιστήμιο αποκτά τον τίτλο «Πανεπιστήμιο Κρήτης» και έδρα αυτού ορίζεται το Ρέθυμνο. Ωστόσο από το 1977 – ’78 άρχισε και η λειτουργία του.
Και εδώ  να πούμε πάλι, πως η Κυβέρνηση σκόπιμα το καθυστερούσε αν και  το είχε υποσχεθεί, διότι κατά βάση δεν είχε διάθεση για πανεπιστήμιο στη Κρήτη! Στο διάστημα αυτό,  από τις 2 Αυγούστου που έβαλε την πρώτη υπογραφή, έως της 17 Σεπτεμβρίου με την απόκτηση της άδειας, ήταν αρκετό διάστημα όπου πόνταρε σε κάποιο στραβοπάτημα των Κρητικών, και  να βρει ευκαιρία να ακυρώσει την άδεια!
Έκτοτε  Παγκόσμιο Συνέδριο Κρητών επακολούθησε και άλλο ένα και το τελευταίο, εκείνο στις 16/08/1985, όπου συζητήθηκαν διάφορα θέματα που αφορούσαν πάλι την Κρήτη. Δεν είχε όμως την απήχηση που χρειαζόταν, και για αυτό δεν είχε επιτυχία
. πόλης Οι πρώτοι φοιτητές του ιδρύματος εισήχθησαν το ακαδημαϊκό έτος 1977-78.

Το νέο Φοιτητικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κρήτης

Τώρα βέβαια το πανεπιστήμιο Κρήτης, δεν στεγάζεται πλέον δίπλα στα Βενιζέλεια κοντά στην Λεωφόρο  Κνωσσού  όπου ιδρύθηκε αρχικά, απλά εκεί γίνονται σήμερα μονάχα μελέτες.
Το νέο Φοιτητικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κρήτης βρίσκεται πλέον στην Πανεπιστημιούπολη Βουτών Ηρακλείου. Ο χώρος αυτός φιλοξενεί τις πνευματικές, ψυχαγωγικές, κοινωνικές, καλλιτεχνικές, αλλά και συνδικαλιστικές δραστηριότητες των φοιτητών του Π.Κ., όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, και άλλων φορέων γνώσης και πολιτισμού της.
Πιστεύω πως αυτή η αναφορά για το πανεπιστήμιο Κρήτης, επί της συμπλήρωσης  των 45 ετών, από της υπογραφής της άδειας,  είναι μια μικρή αλλά συμβολική πράξη τιμής σε όλους αυτούς που προσπάθησαν, αυτούς που πρωτοστάτησαν προσέφεραν στη δημιουργία για την ίδρυση αυτού του στολιδιού στο νησί μας

Ντοκουμέντα και κείμενο από μαρτυρία του Μύρωνα Μαραγκάκη, ιδρυτικό μέλος.

Επεξεργασία πληροφοριών, φωτογραφίες:  Γεώργιος  Χουστουλάκης

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

«Μάνα θα πάρω παπί» – «όχι παιδί μου θα σκοτωθείς». Τα θρυλικά παπάκια των 80′ς (βίντεο) …

Δημοσιεύτηκε

στις

«Μάνα φεύγω, έχω ραντεβού για καφέ με τα παιδιά»

«Μην αργήσεις. Εσώρουχο άλλαξες; Κάλτσες;»

«Ναι ρε μάνα. Όλα τα άλλαξα, φεύγω».

«Κοίτα μη τυχόν και ανέβεις σε παπάκι. Δε θέλω παρέες με τέτοιους».

«Γιατί ρε μάνα, κέρατα έχουν;»

«Αυτό που σου λέω. Με αυτά σκοτώνονται τα παιδιά και κλείνουν τα σπίτια».


Ο διάλογος κλασικός.

Μετά τα εσώρουχα και τις κάλτσες, η έννοια της μάνας στη δεκαετία του ’80, ήταν τα παπάκια. Αυτά τα ανεπανάληπτα και πλέον all time classic 50άρια μηχανάκια.

Στις ηλικίες 16 ως 25, οι πωλήσεις έκαναν θραύση. Οι μύθοι της εποχής, σχετικά με αυτούς που τα καβαλούσαν και τα ατυχήματα στους δρόμους, ήταν ατελείωτοι.

«Μάνα, θα αγοράσω μηχανάκι».

«Όχι παιδί μου, μην μου το κάνεις αυτό (τράβηγμα μαλλιών). Φοβάμαι, σε παρακαλώ. Κάνε υπομονή να πάρεις αυτοκίνητο».

Και αυτός ο διάλογος κλασικός. Όλοι ήθελαν ένα παπάκι γιατί ήταν μόδα, δεν απαιτούσε ιδιαίτερες οδηγικές ικανότητες, ήταν φθηνό και «σήκωνε» πολλές τροποποιήσεις στον κινητήρα και τη γενική εμφάνιση.

Η αγορά …

 

Το προσωνύμιο«παπί» δεν είναι απολύτως διευκρινισμένο πως το απέκτησε. Οι απόψεις είναι ότι είτε λόγω του θορύβου του, είτε λόγω της εμφάνισής του. Το πιθανότερο είαναι ότι πήρε το όνομα απο τον ήχο πα-πα-πα, που έκανε μόλις αφαιρούσες  την εξάτμιση απο το μοτέρ.

 

Τα πειραγμένα

 

Τα Super Club 50cc και οι οδηγοί τους, είχαν ένα ιδιαίτερο στιλ. Ο αναβάτης, μόλις αγόραζε το παπάκι, έριχνε άλλα τόσα λεφτά για να το κάνει «αγριόπαπια».

Έβγαζε αμέσως τους καθρέπτες και τη σχάρα. Έβγαζε την ποδιά. Έκοβε τα φτερά. Άσπριζε την πινακίδα για να ξεφεύγει από τα μπλόκα ή την έκοβε για να μην ενοχλεί στη σούζα, και «πείραζε» τον κινητήρα για να το κάνει 72cc.

Σταδιακά, τα κυβικά ανέβαιναν και άλλαζαν οι ρόδες, η σέλα, τα φλασάκια, και οτιδήποτε άλλο «φορούσε» το εργοστασιακό μηχανάκι.

Ακολουθούσε πάντα η σχετική μόστρα του «γκαζιού» μπροστά από καφετέριες και πλατείες και σε ορισμένες περιπτώσεις παίζονταν στοιχήματα σε κόντρες με παπάκια.

Ο θρύλος λέει ότι κάποιοι έκαιγαν κηροζίνη και πέταγαν …

Το στράβωμα των ποδιών

Ένας οδηγός «πάπιας» που σεβόταν τον εαυτό του, έπρεπε να ξέρει να στήνεται σε αυτό.

Το στυλ απαιτούσε από τον οδηγό να κάθεται στη σέλα όσο πιο μπροστά μπορούσε.

Τα γόνατα να είναι κολλητά και στους μασπιέδες, τα πόδια στραβά προς τα μέσα με τις φτέρνες προς τα έξω.

Το κράνος ήταν «ξενέρωτο», καθώς η μοδάτη χαίτη έπρεπε να ανεμίζει.

Το παντελόνι μπάγκι ή ψαράδικο και ελαφρώς τραβηγμένο προς τα πάνω, για να φαίνεται η άσπρη κάλτσα και το μαύρο Sebago ή sea and city.

Τις μπότες και τα δερμάτινα τύπου perfecto τα φορούσαν αυτοί που είχαν μεγάλες μηχανές. Αργότερα οι παπάκηδες τους μιμήθηκαν.

Το μπουφάν αρχικά ήταν στρατιωτικό, τύπου flight και αργότερα έγινε φουσκωτό.

Η σούζα, η κολιά και λοιπά τσαλιμάκια στις δύο ρόδες, ήταν «υποχρεωτικά μαθήματα». Το ίδιο και οι μηχανικές γνώσεις επί όλων των τμημάτων του παπιού.

Όσο πιο πειραγμένο και φτιαγμένο εξωτερικά ήταν ένα παπάκι, τόσο πιο περπατημένος φαινόταν ο οδηγός του. Ένα καλό παπί έπρεπε οπωσδήποτε να κάνε…

Η τέχνη του συνοδηγού

Όσο για τον συνοδηγό, έπρεπε να είναι ελαφρώς προς τα πίσω, με τα χέρια και τα πόδια κρεμασμένα και όχι ακουμπισμένα πίσω στους μασπιέδες.

Ο εκπαιδευμένος συνοδηγός ήταν απαραίτητος, για τη φιγουράτη «δικάβαλη σούζα», καθώς ήξερε να τραβάει και να κρατάει σταθερά τον οδηγό προς τα πίσω.

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που εξομοίωναν τους οδηγούς με το ιδιαίτερο στιλ, με «άτομα που έχουν μπλέξει», ή μέλη φοβερών και τρομερών συμμοριών.

Τη δεκαετία του ’90, η άποψη για τα παπάκια άλλαξε. Οι μποτιλιαρισμένοι δρόμοι και η έλλειψη πάρκινγκ, έστρεψαν πολλούς σε μια φθηνή και αξιόπιστη λύση.

Το παπάκι ήταν ότι έπρεπε, ευέλικτο, δεν έκαιγε και πολλή βενζίνη, ενώ το πάρκαρες σε δευτερόλεπτα.

Η ταχύτητα και η ενεργητική ή παθητική ασφάλειά του παπιού, δεν ήταν ποτέ τα «προσόντα» του, αλλά πρόκειται για ένα καλοφτιαγμένο και διαχρονικό όχημα….

Η προέλευση

Τα παπάκια της Honda και της Yamaha κυκλοφόρησαν μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο από την Ιαπωνία, που προσπαθούσε να ανακάμψει.

Η είσοδός τους στην ευρωπαϊκή και την αμερικανική αγορά ήταν πολύ δύσκολη. Κανείς δεν εμπιστευόταν ακόμη ένα ιαπωνικό προϊόν. Ήταν όμως μια λύση, για αυτούς που δεν ήθελαν μεγάλου κυβισμού μηχανές, αλλά ένα ελαφρύ δίκυκλο, για να εξυπηρετούνται σε μικρές αποστάσεις.

Τη δεκαετία του ’60 άρχισαν να κάνουν τις πρώτες σημαντικές πωλήσεις και σταδιακά καθιερώθηκαν. Με αυτό το θρυλικό μηχανάκι άρχισαν πολλοί να εκπαιδεύονται στην οδήγηση με δύο ρόδες και να αγαπούν τις μηχανές. Ακόμη και αυτοί που δεν είχαν χαίτη ή ψαράδικο παντελόνι.

Στην Ελλάδα έκανε θραύση τη δεκαετία του ’80. Σήμερα παράγεται και από άλλες εταιρείες, σε διάφορα σχέδια και κυβικά και αποτελεί ακόμη εγγύηση για τις μετακινήσεις. Δείτε το βίντεο  με το παπάκι της Βίκυς που εχουν επιλέξει περίπου 1,5 εκατομμύριο χρήστες στο διαδίκτυο.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Η Κανελάδα – Γεννήθηκε στον Ψηλορείτη και σήμερα κατέκτησε τα νησιά μας!

Δημοσιεύτηκε

στις

Η κανελάδα που λέγεται και χιονάδα, ως γνωστόν είναι ένα δροσιστικό ρόφημα, με βάση το σιρόπι κανέλας και χιόνι


Ψάχνοντας την ιστορία της, έχουμε πληροφορίες για την πώληση της στα παζάρια, από το 1700 περίπου μΧ .

Πρωτοεμφανίστηκε δε στα ορεινά του Ψηλορείτη, κυρίως στην περιοχή των Βοριζίων αφού βασικό της συστατικό της είναι το χιόνι.

Οι βοσκοί αξιοποιούσαν το χιόνι, και γενικά τα δροσερά μέρη μέσα στα σπήλαια, αφού ήδη είχαν εκεί τα τυροκέλια τους για φυσική ωρίμανση του τυριού.

Ο Ψηλορείτης είχε πάντα το προνόμιο να έχει χιόνι χειμώνα καλοκαίρι.

kanelada1

Σ’αυτό το μαρτυρεί βέβαια και ο παλιός στίχος:

”Στου Ψηλορείτη την κορφή
ποτές δε λείπει χιόνι,
ώσπου να λιώσει το παλιό
καινούργιο το πλακώνει!”

Πρόσβαση στο χιόνι το καλοκαίρι, είχαν μονάχα οι βοσκοί στα ορεινά, στα Ακόλητα, και σε άλλους βοσκότοπους του Ψηλορείτη εκείνα τα χρόνια.

Το καλοκαίρι το χιόνι , διατηρείτο μέσα σε βαθιές χαράδρες χαμηλά, η σε σπήλαια τους λεγόμενους τάφρους.
Για να συλλέξει κανείς χιόνι, έπρεπε να κατέβει στην τάφρο με σχοινιά, γύρω στα 20 μέτρα, σε περιβάλλον κατάψυξης.

Αφ’ ότου έκοβε μια κολόνα ο άνθρωπος στην τάφρο μέσα με τον σάρακα, φώναζε και την ανέσυραν πάνω, κοκ.
Αν δεν άντεχε κάποιος στο κρύο, κατέβαινε άλλος στη θέση του.

Πολλοί είχαν λιποθυμήσει από την πολύ παγωνιά, προσπαθώντας με τον σάρακα να χαράξουν και να κόψουν μια κολόνα χιονιού.

Η ομάδα ανέβαινε στο βουνό με διο τρία μουλάρια, στα οποία είχαν φορτώσει από 4 έως 5 κολόνες χιονιού στο κάθε ένα.
Διέσχιζαν δύσβατα εδάφη, χωρίς δρόμο, ανάμεσα σε κατσοπρίνια, σκίνους, και πολλά θαμνώδη που δυσκόλευαν την διέλευση όλων.

Γνωρίζουμε οικογένειες κανελάδων, που αρχικά ζούσαν στα Βορίζα, κοντά στον Ψηλορείτη δηλαδή, αλλά μετά κατέβηκαν νοτιότερα, στη Γαλιά, στις Μοίρες και τα γύρω χωριά.

Μία από αυτές τις οικογένειες που γνωρίζουμε, ήταν και η οικογένεια του Εμμανουήλ Χουστουλάκη που πωλούσαν κανελάδες προ δύο και βαλε αιώνων!

Σήμερα έχουμε πέμπτη και έκτη γενιά της ίδιας οικογένειας που πουλάνε ακόμα κανελάδες στο παζάρι των Μοιρών η όπου χρειαστεί.
Ο Γεώργιος Χουστουλάκης, γιός του Εμμανουήλ, συνέχισε την πώληση κανελάδας, και εγκαταστάθηκε πλέον στη Γαλιά Ηρακλείου.

Την πώληση της κανελάδας συνέχισε μετέπειτα και ο γιος του, Εμμανουήλ Χουστουλάκης, όπου τυγχάνει να ήταν και παππούς του γράφοντος.

Ο δε παππούς Μανώλης η Ρετζεπομανώλης, έβαλε στην πώληση κανελάδας και όλα του τα αρσενικά παιδιά, Αλέκο, Στάθη Μιχάλη, Αντώνη (γαμπρός του) , μέχρι σήμερα, που ο τελευταίος απόγονος της γενιάς αυτής που πουλούνε κανελάδες, που είναι ο Μανώλης Φαραγκουλιτάκης, γιος του Αντώνη.

Ένας δε γιος του Μανώλη Χουστουλάκη, ο Μιχάλης, η Μιχαήλος, με την εφευρετικότητά του, ανέβασε την όλη διαδικασία της πώλησης σε υψηλά επίπεδα.

kanelada-palia

Το 1945 μετά τον πόλεμο, έφτιαξε ένα ειδικό τραπέζι, πρακτικό για κανελάδες!

Το τραπέζι αυτό είχε δύο συρτάρια με μεταλλική επένδυση μέσα στα συρταράκια αυτά, και από ένα βρυσάκι το κάθε συρτάρι.

Συνήθως στην πώληση υπήρχαν τρία άτομα. Ο υπεύθυνος που διαλαλούσε φωναχτά την πραμάτια του, έβαζε και το σιρόπι στα ποτήρια.

Ο άλλος συνήθως έβαζε στα ποτήρια το χιόνι από το σακί, και ο τρίτος της παρέας άνοιγε το βρυσάκι από τα συρτάρια που ήταν γεμάτα νερό, και ξέπλενε τα ποτήρια.

Το νερό που έπεφτε στο ξέπλυμα, έμπαινε μέσα σε έναν τσίγκινο κουβά.

Ο Μιχαήλος, είχε κάνει επίσης μια ειδική κατασκευή πάνω στο τραπέζι που σώζεται ακόμα, με δυο τάβλες πάνω κάτω τρύπιες.

Οι τάβλες αυτές στηριζόταν στο πλάι του τραπεζιού.

Τα μπουκάλια όρθια, το κάθε ένα σε μια τρύπα, ήταν τοποθετημένα μπρούμυτα με το στόμιο προς τα κάτω, και το κάθε ένα είχε και μικρό βρυσάκι από κάτω, προσαρμοσμένο στο φελλό.

Στη σειρά λοιπόν τα μπουκάλια εστραμμένα προς τα κάτω λεμονάδες και πορτοκαλάδες, και ότι θέλει ο πελάτης διάλεγε!

Ο καλλίφωνος τότε αλλά και μερακλής, ο μακαρίτης πλέον Μιχαήλοςς διαφήμιζε φωναχτά την δικιά του κανελάδα με τα παρακάτω….

-Κρύο και παγωμένο
κι απ το βουνό φερμένο!
Τρέξτε κοπελιές να πείτε,
να καλοπαντρευτείτε!
Τρέξτε μικροί μεγάλοι
τα φράγκα είναι χαλάλι!

Και μετά ο Μιχαήλος χαμήλωνε τη φωνή του, και έλεγε με χιούμορ…

-Και σείς οι παντρεμένοι
καλή ψυχή καημένοι….
Πιό μετά θα έλεγε :

-Γλυκό γλυκό το φτιάχνω
για αυτό και δεν προκάνω!

Κρύο κρύο είναι μπούζι,
γλυκό σα το καρπούζι!

Τρέξτε μικροί μεγάλοι,
τα φράγκα είναι χαλάλι!

kanelada-palia1

Υπήρχε αρκετό κέφι για εργασία, αφού ο πάγκος με τις κανελάδες άφηνε πολύ κέρδος τα χρόνια εκείνα.

Σημειωτέον, ο πωλητής κανελαδας, είχε στον πάγκο του και την παγωνιέρα με τα υπέροχα παγωτά κασάτα, μέσα σε ξύλινη κατασκευή σαν βαρελάκι.

Γύρο γύρω από την παγωνιέρα έως την ξύλινη κατασκευή, υπήρχαν άχυρα για μόνωση.

Παράλληλα πολλοί πωλητές κανελάδας, στον πάγκο με τις κανελάδες, δίπλα είχαν και άλλο ένα πάγκο με τα ζαχαρωτά.

Καραμέλες σισαμόπιττες, παστέλια είχαν πολύ απήχηση στον κόσμο, αφού σε πολλές κωμοπόλεις της Κρήτης δεν υπήρχαν ακόμη ζαχαροπλαστεία.

Τα παλαιότερα χρόνια, εικάζουμε πριν τριακόσια, οι βοσκοί του Ψηλορείτη, που ήταν οι μόνοι που είχαν την πολυτέλεια να φέρνουν χιόνι στο κονάκι τους και να το διατηρούν για μέρες στα άχυρα, που παρεμπιπτόντως είναι άριστο μονωτικό υλικό.

Στο σπίτι τους η στο κονάκι οι βοσκοί, έφτιαχναν διάφορα δροσιστικά ποτά με βάση το χιόνι.

Έπιναν τη ρακή τους που έριχναν μέσα και χιόνι.

Έφτιαχναν διάφορους χυμούς φρούτων που τους πρόσθεταν στο ποτήρι με το χιόνι.

Ο πιο συνηθισμένος χυμός ήταν από λεμόνι.

Η χιονάδα λεμονιού, μπήκε στην πώληση στους πάγκους για αρκετά χρόνια, μέχρι περίπου το ’55 εως το 60 που μπήκαν τα αναψυκτικά στην κυκλοφορία, οπότε και σταμάτησε.

Στη χιονάδα λεμονιού, έβαζαν σιρόπι το οποίον φτιαχνόταν βράζοντας στο νερό και χυμό λεμονιού με ζάχαρη..

Έμεινε όμως η κανελάδα και μέχρι τις μέρες μας, σαν παραδοσιακό προϊόν τοπικό.

Σήμερα όμως κατέκτησε και πολλά ελληνικά νησιά, γιατί αρέσει στους τουρίστες, έστω κι αν αντί χιόνι σερβίρουν αλεσμένα παγάκια!

Το παράδοξο βέβαια δεν είναι τα αλεσμένα παγάκια, αλλά που την κανελάδα την θεωρούν πως είναι ”τοπικό παραδοσιακό ποτό” του νησιού τους!

Το χιόνι όμως δεν ξέρω τα παλιά χρόνια που το έβρισκαν καλοκαιριάτικα!

Στην Μεσαρά όμως παραμένει παραδοσιακό δροσιστικό και αυτό το μαρτυρούν πολλά.

Οι φωτογραφίες που σώζονται του 1925, το τραπέζι του 1940, αλλά και το ότι οι παραδοσιακές οικογένειες που πουλάνε σήμερα κανελάδα δεν χρειάζονται σχετική άδεια αφού είναι παραδοσιακό προϊόν πολλών ετών στην περιοχή Μεσαράς.

Απ’ ‘οτι μας είπε και ο Μανώλης Φαραγκουλιτάκης, επειδή σε έφοδο συνελείφθησαν με τα αδέρφια του να πουλάνε κανελάδες χωρίς άδεια, τους πήγε ο υπεύθυνος της εφορίας δικαστικά.

Το δικαστήριο τους άφησε ελεύθερους, επειδή ο δικαστής ανέφερε πως ένα τέτοιο είδος δεν θα πρέπει να χαθεί, αφού είναι παράδοση στον τόπο μας και δει στην Μεσαρά υπόθεσης.

Δεν γνωρίζουμε αν αυτό γινόταν σε άλλο νησί αν ο δικαστής έβγαζε αθωωτική απόφαση.

Η κανελάδα , τα παλιά χρόνια, καθώς και τα ζαχαρωτά άφηναν καλά κέρδη στον πωλητή, εν αντιθέσει με το σήμερα, που όπως μας είπε ο Μανώλης Φαραγκουλιτάκης, η κανελάδα δεν αφήνει χρήμα, πέρα από ένα φτηνό μεροκάματο, κι αυτό μονάχα τα Σάββατα στο παζάρι.

 

Κείμενο – φωτογραφικό υλικό: Γεώργιος Χουστουλάκης

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ενθυμήματα από τον παλιό Κλήδωνα στην Κρήτη

Δημοσιεύτηκε

στις

Παραλλαγές του Κλήδονα υπάρχουν πολλές σε όλη την Ελλάδα, και γενικά διαφέρουν κυρίως στις λεπτομέρειες του εθίμου ακόμα και ανά τόπους στην Κρήτη (Mέρος α’)


O Κλήδονας ήταν ένα πανάρχαιο έθιμο, με πολλές παραλλαγές, όχι μονάχα στην Κρήτη αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα, και αναφέρεται σαν λέξη στα περισσότερα αρχαία βιβλία, ακόμα και στην Παλαιά Διαθήκη, όπου σαν λέξη σημαίνει μαντικό σημάδι.

Το έθιμο ξεκίναγε την παραμονή του Αϊ Γιαννιού του Λαμπατάρη ή Ριγανά, Φανιστή ή Ριζικάρη στις 23 Ιουνίου, και τελείωνε την επομένη το βράδυ. Παραλλαγές του Κλήδονα υπάρχουν πολλές σε όλη την Ελλάδα, και γενικά διαφέρουν κυρίως στις λεπτομέρειες του εθίμου ακόμα και ανά τόπους στην Κρήτη.
Στο κείμενο μας θα αναφερθούμε στο πώς γινόταν στη Μεσαρά ο Κλήδονας τον περασμένο αιώνα, παίρνοντας πληροφορίες μας από παλιούς Μοιριανούς, Φανερωμιανούς και Γαλιανούς, όπως τα έζησαν οι ίδιοι, μια και εμείς οι περισσότεροι δεν τα ζήσαμε.

Τι ήταν όμως ο Κλήδονας?

Ο Κλήδονας σαν έθιμο, θα μπορούσε να πει κανείς πως ήταν υπόθεση κυρίως των γυναικών, και μάλιστα των ανύπαντρων κοριτσιών, που διακαώς επιδίωκαν να βρουν τρόπους να μαντέψουν κάποια στοιχεία από τον μέλλοντα σύζυγό τους! Ο μοναδικός και κύριος σκοπός της γυναίκας τότε ήταν ο γάμος, δηλαδή να παντρευτεί και να κάνει οικογένεια. Όσο πηγαίνουμε προς τα πίσω χρονικά, και κυρίως στον Μεσαίωνα, ο Κλήδονας είχε πολλά τελετουργικά και πολλά εθιμοτυπικά. Αντίθετα με τα χρόνια, τα έθιμα του Κλήδονα λιγόστευαν, και απλοποιήθηκαν, οπότε μετά την κατοχή έμεναν κάποια βασικά του εθίμου.
Το έθιμο του Κλήδονα ήταν ένα από εκείνα, που αποσκοπούσαν στην μαντική του μέλλοντος, και αυτήν επεδίωκαν τα κορίτσια. Ήταν έθιμο ομαδικό, και εξελίσσονταν με κάποιες διαφορές ανά χρονιά σε χρονιά. Συνήθως δεν γινόταν πάντα το ίδιο, και πολλές φορές είχαμε διαφοροποιήσεις στη πραγματοποίηση του εθίμου αυτού, στην προσπάθεια τους να το καλυτερεύσουν, ακόμα και στο ίδιο χωριό. Άλλοτε γινόταν ομαδικά από όλο το χωριό, και άλλοτε ανεξάρτητα ανά γειτονιά, αν το χωριό ή η πόλη είχαν πολλούς κατοίκους.
Όπως και να γινόταν η συνάθροιση, το έθιμο αποσκοπούσε σε δυο πράγματα, την πρόβλεψη κάποιων στοιχείων από τον μέλλοντα γαμπρό, όνομα, επάγγελμα κλπ, αλλά και στη διασκέδαση και ψυχαγωγία όλων των παρευρισκομένων! Αυτό γιατί ο Κλήδονας ήταν ένα από τα λίγα έθιμα που πρόσφερε χαρά και διασκέδαση, αλλά και από τις ελάχιστες ευκαιρίες που έδινε στους ανύπαντρους νέους και τις νέες του χωριού την δυνατότητα να βρεθούν πολύ κοντά μεταξύ τους!
Στην διάρκεια διεξαγωγής του εθίμου, θα μπορούσαμε να σταθούμε σε τέσσερα βασικά σημεία του, τα οποία και θα εξηγήσουμε ένα – ένα χωριστά. Δηλαδή α) την ώρα που πήγαιναν οι κοπελιές να φέρουν το «αμίλητο νερό» το πρωί στις 23 Ιουνίου, β) στις φωτιές του Άη Γιάννη το βράδυ της ίδιας μέρας, γ) το άνοιγμα του Κληδώνου στις 24 ανήμερα του Αϊ Γιαννιού την επ’ αύριο το μεσημέρι, και δ)το άδειασμα του αμίλητου νερού στο πηγάδι το βράδυ.

Ο Κλήδονας στην Γαλιά

Η Γαλιά ως γνωστόν (έχουμε ξαναπεί), ήταν χωριό που κράτησε μέχρι τελευταία τα παλιά έθιμα της Κρήτης, και αυτό διότι οι κάτοικοι είχαν έρθει και μετοίκισαν εκεί από τα Βορίζα, μια ελεύθερη περιοχή από τους διάφορους κατά καιρούς κατακτητές. Στα Βορίζα σαν ορεινό χωριό, τα παλιά έθιμα διασώθηκαν για πολλά χρόνια! Από την άλλη οι Γαλιανοί είχαν όρεξη να κρατήσουν και εκείνοι τα έθιμα τους, όπου και βάσταξαν μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ‘60. Πέτυχαν λοιπόν έτσι να μην ξεχαστούν ή να αλλοιωθούν τα διάφορα έθιμα του τόπου, που ένα από αυτά είναι και ο Κλήδονας.

Φέρνοντας από την πηγή το αμίλητο νερό

Για τον Κλήδονα της Γαλιάς, ο 94χρονος σήμερα ο κος Μύρωνας Μαραγκάκης, μια ζωντανή σήμερα μαρτυρία, μας λέει τα εξής:

Τη παραμονή του Αϊ Γιαννιού το πρωί, είτε ο Κλήδονας γινόταν σε κάθε γειτονιά, είτε σε ένα μέρος όλοι μαζί, εκεί μαζευόταν μερικές ανύπαντρες κοπέλες, για να ετοιμάσουν όλα τα σχετικά που χρειαζόταν για να γίνει ο Κλήδονας.
Να έχουν δηλαδή έτοιμο το σταμνί, να έχουν βρει το κοριτσάκι που να βάζει μέσα στο σταμνί το χέρι του και να τραβάει τα φρούτα. Το κοριτσάκι μάλιστα αυτό αν είναι δυνατόν να το λένε και Μαρία (το όνομα της Παναγίας), και να ζούνε και οι δύο γονείς του, και να είναι πρωτοστέφανοι. Όμως αντί στάμνα, για πιο πρακτικούς λόγους, μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν και μια πήλινη κουρούπα με ανοιχτό μεγάλο στόμιο, αν τον Κλήδονα τον έκαναν μεγάλοι, διότι εκεί άνετα χωρούσε να βάλουν το χέρι τους μέσα! Αυτό γιατί στο κανονικό σταμνί δεν χωρούσε το χέρι των μεγάλων, παρά μονάχα των μικρών παιδιών! Επίσης έπρεπε να έχουν έτοιμα και άλλα πράγματα για το «κλείδωμα» της στάμνας, όπως ένα κόκκινο πανί για να το σκεπάσουν τη νύχτα, μια αλυσιδίτσα και ένα μικρό λουκετάκι, ένα μικρό κλειδάκι, ή ένα μεγάλο κλειδί! Για τον λόγο αυτό, στη Μεσαρά ήταν «κλείδωνας» αντί «κλήδονας», επειδή θεωρούσαν ότι την νύχτα «κλείδωνε»! επίσης ένα μεγάλο κόκκινο πανί, για να σκεπάσουν και το πηγάδι
Το πρωί οι κοπέλες που οργάνωναν τον Κλήδονα, έπαιρναν το σταμνί, ένα μεσαίου ή κυρίως μεγέθους, και πήγαιναν σε μια κοντινή πηγή, όπου έβαζαν νερό, μέχρι τη μέση, ώστε να μπορούν να το σηκώνουν. Το αμίλητο νερό έπρεπε να το φέρνουν παρθένες (ανύπαντρες) κοπέλες , αλλά χωρίς όμως να βγάζουν μιλιά στο δρόμο!
Το νερό που θα έφερναν οι κοπελιές λεγόταν και «αμίλητο νερό», γιατί σε καμία περίπτωση δεν έπρεπε να μιλήσουν, ούτε καν να γελάσουν στο δρόμο επιστρέφοντας, αν θέλανε να πιάσουν τα μάγια του! Αν συνέβαινε αυτό, έπρεπε να αδειάσουν επιτόπου το σταμνί, και να γυρίσου πάλι πίσω και να τα γεμίσουν ξανά»!
Στο χωριό μας τη Γαλιά, νερό έφερναν από την πηγή της Κουτσουνάρας, ή από τη Γαλιανή Βρύση στη Μεσοχωριά, ή από κρήνη στα Καπελωνιανά. Έλα όμως που το καλούσε το έθιμο, και όταν τα κορίτσια είχαν φέρει ήδη το αμίλητο νερό, οι νεαροί παραφύλαγαν κάπου, και προσπαθούσαν με χίλια δυο αστεία πειράγματα και χωρατά, να τα κάνουν να γελάσουν, αλλά κυρίως να μιλήσουν, και έτσι εκείνα, αν μιλούσαν, μπορούσε μέχρι και τρείς φορές να αδειάσουν το σταμνί επιτόπου και να γυρίσουν πίσω, και να φέρουν άλλο «αμίλητο» νερό!
-«Πχιά μεγάλο είναι το σταμνί παρά σένα! Ή έλεγαν για παράδειγμα:
Αγλάκα – αγλάκα το Μαργιώ ήβρεξε το φουστάνι
και που την ε πειράζουμνε, αυτή μιλιά δε βγάνει!
-Μη γελάσεις κακομοίτσα Μαργιώ και σε πάρω στο λαιμό μου, γιατί εγώ είμαι καλό κοπέλι, και δε θέλω να ξαναγλακάς μπρός πίσω και πονέσει ο ώμος σου!
-Χά χα χαχα! (γελά το Μαργιώ και γυρίζει πίσω)
Όταν πήγαιναν στο σπίτι που οργάνωναν τον Κλήδωνα, το αμίλητο νερό, συνεχίζει ο κος Μαραγκάκης, εκεί σιγά – σιγά οι ανύπαντρες κοπέλες, άρχιζαν να μαζεύονται. Ρίχνανε μέσα η κάθε μια ένα φρούτο μήλο ή αχλάδι ή αντικείμενο, το οποίο «εκάτεχε η κάθε μια ποιο ήταν το δικό τζη», επειδή είτε είχε κάποιο μοναδικό αντικείμενο στο είδος, είτε θα έγραφε ή χάραζε τα αρχικά γράμματα του ονόματος της, για να το γνωρίζει. Ακόμα μπορούσαν να ρίξουν και από άλλα φρούτα, βερίκοκο, μπουρνέλα, απίδι, μούσμουλο, μια ρόγα από σταφύλι, ή ξηρούς καρπούς όπως κάστανο φιστίκι, ή όσπριο κουκί φασόλι, αλλά ακόμα και άλλα αντικείμενα όπως κουμπιά, πενηνταράκια, δεκάρες, ψεύτικα δαχτυλιδάκια κλπ. Όλα αυτά λεγόταν «ριζικάρια», διότι θα φανέρωναν το μέλλον δηλαδή το ριζικό της κάθε μιας κοπέλας.
Όταν έριχναν τα ανύπαντρα κορίτσια τα ριζικάρια τους, οι ιέρειες της διοργάνωσης έπαιρναν τη στάμνα και γύριζαν το χωριό, και όσες άλλες κοπέλες που συναντούσαν έριχναν κάτι και αυτές στο σταμνί.
Αφού έμπαιναν περίπου 15, 20 έως 30 ριζικάρια στο σταμνί, τότε το βράδυ το σκέπαζαν με ένα κόκκινο πανάκι που το τύλιγαν γύρω – γύρω από πάνω στο λαιμό, και με ένα αλυσιδάκι το έδεναν.
Στη συνέχεια επάνω στο πανί τοποθετούσαν ένα μικρό λουκετάκι, ή ένα μεγάλο κλειδί, για να παραμείνει όλο το βράδυ «κλειδωμένος» ο Κλήδονας. Στη συνέχεια η παρθένα κοπελιά, το ανέβαζε τη νύχτα στην ταράτσα , ή σε ένα ξέφωτο μέρος για «να το δούν τα άστρα»! Μόνο έτσι θα έπαιρνε το νερό τις «μαγικές του ιδιότητες», και να μπορεί την επ’ αύριο που θα «άνοιγαν τον Κλήδονα», να έχει τις προφητικές και μαντικές ιδιότητες, ώστε να είναι σε θέση να «μιλήσει» ο Κλήδονας, και να εντοπίσουν οι κοπέλες κάποια στοιχεία του μέλλοντα γαμπρού, όνομα επάγγελμα κλπ!
«Κλειδώνουμε τον κλήδονα μ’ ένα μικρό κλειδάκι
κι απόης τον αφήνουμε έξω στο φεγγαράκι
Κλειδώσετε τον κλήδονα με δόξα και με χάρη,
Κι απού ’χει μήλο κόκκινο ταχυτέρου (αύριο) να το πάρει. Ή:
Κλειδώνουμε τον κλήδονα με τ’ Άη -Γιαννιού τη χάρη
κι όποια ‘χει καλοριζικό να δώσει να το πάρει».

Το πρωί του Αι Γιαννιού, και άνοιγμα του Κληδόνου

Συνεχίζοντας ο κος. Μαραγκάκης αναφέρει:
Το πρωί της ημέρας του Αγίου, πήγαιναν όλα τα κορίτσια, στην εκκλησία όπου έκαναν κάποιες ευχές στον Άη-Γιάννη, που στην πραγματικότητα ήταν οι ερωτικές τους επιθυμίες.
Στη συνέχεια πηγαίνουν στο καθιερωμένο σπίτι της συνάθροισης τους, όπου η (παρθένα) κοπέλα, που καλό ήταν να είναι και αυτή Μαρία, ανέβαινε στη ταράτσα του σπιτιού της, και κατέβαζε το σταμνί. Όλες προσπαθούσαν να ετοιμαστούν πλέον, για να το μεταφέρει η Μαρία σιγά – σιγά το σταμνί, με συνοδεία τη παρέα της στο σημείο της τελετής.
Στη Γαλιά αυτό το σταμνί ήταν ειδικό σταμνί – κλήδονας, που ήταν σαν το κοινό σταμνί μεν, αλλά το ήταν ειδική παραγγελία στον σταμνά, να είναι η κατασκευή του σαν σταμνί μεν, αλλά να έχει μεγαλύτερο στόμιο, και να χωράει μέσα άνετα το χέρι ενός μεγάλου! Αυτό γιατί σχεδόν πάντα τον Κλήδονα τον άνοιγαν μεγάλες κοπέλες και όχι παιδιά.
Ο σταμνάς του χωριού, πάντα είχε στην άκρη συν τοις άλλοις και κάποια τέτοια σταμνιά – Κλήδονες έτοιμα!
Στη Γαλιά συνήθως πήγαιναν τη στάμνα με το αμίλητο νερό για να την ανοίξουν, είτε σε συγκεκριμένο αλώνι στη περιοχή «Καλύβι», είτε έξω στην πλατεία της εκκλησίας. Μπορούσε βέβαια να γινόταν ο Κλήδονας και σε άλλη ανοιχτή πλατεία, είτε στην εξοχή, είτε στου «Παπαγιάννη το Καμίνι», ή οπουδήποτε υπήρχε κατάλληλος χώρος. Καταλήγανε συνήθως τις περισσότερες φορές έξω από την εκκλησία, γιατί με τη θρησκεία πάντα τα είχαν καλά οι Γαλιανοί, αλλά και από πρόληψη τυχόν πυρκαγιάς στην εξοχή λόγω της φωτιάς του Κλήδωνα! Ακόμα και για κάποιον άλλο λόγο, γιατί ήταν κοντά και μπορούσαν να έρχονται ευκολότερα και οι γριές και οι άλλες ευπαθείς ομάδες, που επιθυμούσαν να τον παρακολουθήσουν!
Για την συνέχεια, το πώς πήγαιναν στην πλατεία της εκκλησίας να ανοίξουν τον Κλήδονα, θα μας τα πει η κα Αμαλία Φαραγκουλιτάκη –Λεβεντάκη:

Όταν ερχόταν η ημέρα του Αϊ Γιαννιού και η κατάλληλη ώρα για να ξεκινήσει ο Κλήδονας από το σπίτι που ήταν συγκεντρωμένες οι κοπέλες, η παρθένα ανύπαντρη κοπελιά, στολισμένη με τα γιορτινά της, έπαιρνε τη στάμνα και την πήγαινε προς το μέρος που θα άνοιγε ο Κλήδονας, σε αλώνι ή στην πλατεία της εκκλησίας ανάλογα. Προχωρούσε μπροστά η κοπέλα με τη στάμνα στον ώμο της πάνω από ένα κεντητό προσώμι. Πίσω της οι λυράρηδες την ακολουθούσαν παίζοντας τα όργανα σιγοτραγουδώντας μαντινάδες, σαν να ήταν περίπου γάμος, σαν η νύφη να πήγαινε στην εκκλησία! Πίσω ακολουθούσαν όλοι της παρέας πηγαίνοντας προς την πλατεία, όπου εκεί μαζευόταν σιγά – σιγά όλος ο κόσμος. Η κοπελιά σαν έφθανε στην πλατεία, ακουμπούσε την στάμνα στο μέρος που είχαν στρώσει ένα χαλί, και γονάτιζε για να ακουμπήσει τη στάμνα κάτω. Το άνοιγμα του Κληδόνου θεωρείται πως ξεκινάει, από την στιγμή που η κοπέλα θα γονατίσει να «ξεκλείδωνε τον Κλείδωνα». Αφαιρούσε δηλαδή το λουκετάκι , το μικρό κλειδάκι, ή το μεγάλο κλειδί, και φυσικά έλυνε και την αλυσίδα και αφαιρούσε και το κόκκινο πανί . Την στάμνα την τοποθετούσε στη συνέχεια η κοπέλα επάνω σε ένα τραπέζι στολισμένο με λουλούδια και όμορφο κεντητό τραπεζομάντηλο, εκείνη τη στιγμή ακριβώς άρχιζαν επίσημα και ζωηρά να παίζουν τα όργανα!
Οι οργανοπαίχτες στο κέντρο, και οι παρευρισκόμενοι το έστρωναν στο χορό σε κύκλο, και πάντα πρώτος τον έσυρε ως συνήθως ο παππάς του χωριού! Σιγά – σιγά μαζευόταν και άλλοι χωριανοί όλων των ηλικιών, για να παρακολουθήσουν το θέαμα που θα ακολουθήσει!
Μια γυναίκα ή άνδρας μαντιναδολόγος ξεκίναγε με τη πρώτη μαντινάδα, που άρχιζε συνήθως με το «ανοίξετε τον Κλείδωνα…» όπως οι παρακάτω:
–Ανοίξετε το Κλείδωνα, στ’ Άη Γιαννιού τη Χάρη, κι απού ‘χει ριζικό καλό, ας έρθει να το πάρει.
–Ανοίξετε τον Κλείδωνα στ’ Αϊ-Γιαννιού τη χάρη, κι απ’ έχει μήλο κόκκινο ας έρθει να το πάρει
–Ανοίξετε τον Κλείδωνα να πάρει το δικό του καθείς να δει τη τύχη του, να δει το ριζικό του»
–Ανοίξετε τον Κλείδωνα να βγάλουμε τα μήλα, να δούμε ποιά απ’ όλες μας είναι η καλομοίρα
– Ανοίξετε τον Κλείδωνα να βγει η μηλιά με τ’ άνθη, να βγει σγουρός βασιλικός που μ’ έβαλε στα πάθη
– Ανοίξετε τον Κλείδωνα να βγει και τ’ αχλαδάκι να δω αν είν’ τσ’ αγάπης μου γιατί το ‘χω μεράκι
– Ανοίξετε τον Κλείδωνα στ’ Αϊ-Γιαννιού τη χάρη να πάρω ‘γω το μήλο μου κι η νιά το παλικάρι
– Δώστε μου τα αργυρά κλειδιά με το μαργαριτάρι, να ανοίξουμε τον Κλείδωνα στου Άη Γιαννιού τη Χάρη.
Μετά την πρώτη μαντινάδα, πλέον «ξεκλείδωσε ο Κλείδονας» η στάμνα δηλαδή ανοίχτηκε, και με την βοήθεια κι άλλης κοπέλας έβγαζαν εκ περιτροπής τα ριζικάρια, πότε δηλαδή η μία πότε η άλλη. Συνήθως στη Γαλιά έβγαζαν ότι φρούτο η οτιδήποτε είχε βάλει η κάθε μια, και μετά ακολουθούσε η μαντινάδα. Αν για παράδειγμα έβγαζαν οι κοπέλες ένα αχλάδι, αλλά υπήρχαν δυο τρία άλλα ακόμα μέσα, ήξερε ποιας ήταν δικό της , γιατί το είχε σημαδέψει με τα αρχικά της γράμματα. Όταν κάποια στιγμή τελείωναν τα ριζικάρια, έβαζαν στην άκρη τα συμπράγκαλα του Κληδόνου και συνεχιζόταν κανονικά το γλέντι.
Ο χορός συνέχιζε με τις μαντινάδες να λέγονται τραγουδιστά και να επαναλαμβάνουν οι υπόλοιποι. Ειδικοί μαντιναδολόγοι με ταλέντο είχαν καλεστεί, ώστε όχι μονάχα να λένε παλιές μαντινάδες αλλά και να σκαρώνουν και νέες επιτόπου! Συνήθως γινόταν το μεσημέρι το άνοιγμα του Κλείδωνα, αλλά εν ανάγκη μπορούσε και το απογευματάκι.
Στον Κλήδονα έλεγαν και πολλές σατιρικές μαντινάδες ακόμα και πειραχτικές, αλλά λόγω της ημέρας κανείς δεν παρεξηγούσε! Καμιά φορά κρατούσαν και μήνες οι σχολιασμοί για τις καυστικές μαντινάδες του κάθε κλήδονα!

Μαντινάδες του Κλείδωνα

Οι μαντινάδες που έλεγαν ήταν φυσικά πολλές, άλλες αυτοσχέδιες, και μπορούσε να είναι προφητικές, είτε σοβαρές, είτε αστείες και ιδιαίτερα πειραχτικές!
Κλασικές όμως μαντινάδες που μίλαγαν για τον Κλήδονα ή τον Αϊ Γιάννη είχαμε πάρα πολλές όπως τις παρακάτω.
–Να ‘μουνα και που να ‘μουνα εκεί που πάει ο νους μου, εκεί που τρώει και γλέντα ο γιος του πεθερού μου
– Βγαίνει το μήλο τ’ άρχοντα του πρώτου μας λεβέντη, του πρώτου μας ντελικανή στα λούσα και στο γλέντι
– Το μήλο κατακόκκινο στο Κλείδωνα θα βάλω , στον Άη Γιάννη έταξα άντρα μου να σε πάρω
– Το αρχοντικό σου όνομα έγραψα στο απίδι, να σ’ αποκτήσω άντρα μου να σ’ έχω νοικοκύρη
– Κοριτσόπουλα κοπελιά με το σταμνί στον ώμο, φέρε τ’ αμίλητο νερό, μα πρόσεχε στο δρόμο
– Ας πιεις τ’ αμίλητο νερό εμένα μη μου δώσεις, για να σου λέω ‘’σ’ αγαπώ’’, μέχρι να ξημερώσει
– Πού ‘σουν οψές πού ‘σουν προχθές πού ‘σουν τ’ Αγιού Κλειδώνου, δε σ’ έδανε τα μάθια μου και πως δα ζω του χρόνου
– Πού σουν οψές κι αντιπροθές πού ‘σουν τ’ Αγιού Πνεμάτου, δε σ’ έδανε τα μάθια μου αθέ του μαλαμά του.
– Σεβντά βαστώ, σεβντά πουλώ, σεβντάδες καμπανίζω, τον εδικό σου το σεβντά δεν τονε νταγιαντίζω– Σήμερο πουν’ τ’ Αϊ-Γιαννιού μια χάρη θα μου κάνει , του χρόνου σαν και σήμερο να βάλομε στεφάνι
– Σήμερα που ν’ Αϊ-Γιαννιού βάλε αρχή κερά μου, του χρόνου σαν και σήμερο να ‘σαι στην αγκαλιά μου
Άλλες:
– Σε είδα οψές την ν-ταχινή και ράγισε η καρδιά μου κι ορκίστηκα στην Παναγιά να σ’ έχω εγώ δικιά μου
– Ήθελα και να κάτεχα ήντα καπνό φουμάρεις , τέτοιο καλό ντελικανή, πότε θα τον ε-πάρεις
– Θα καβαλικέψω τ’ άλογο να ‘ρθω στο παραθύρι, για να σε κλέψω κοπελιά κι ας γίνουμε σεϊρι
– Κουρούπα σκεπασμένη μου τον πόνο μου τον ξέρεις, απόψε στην αγκάλη μου πέσ’ μου πως θα τον φέρεις
– Ανοίξετε τον Κλείδωνα να βγει και το δικό τζη, θαρρώ πως δεν αντέχει μπλιό, από το σκυλεμό τζη!

Οι φωτιές του Άη Γιάννη

Όπως και στην υπόλοιπη χώρα, έτσι και στη Κρήτη είχαμε φωτιές τη παραμονή του Άη Γιάννη. Το ίδιο είχαμε και στη Μεσαρά και φυσικά στις Μοίρες. Στη Γαλιά όμως, δεν είχαμε τις φωτιές το βράδυ του Αι Γιάννη, αλλά την επ’ αύριο με την συγκέντρωση του κόσμου στον Κλήδονα, μια και γίνεται περισσότερος σαματάς, αφού ήδη είναι όλοι εκεί παρόντες!
Το μεσημέρι ή και το πρωί λοιπόν του Αι Γιαννιού, τα νεαρά παιδιά έπιαναν τις γειτονιές, και ζητούσαν από τις νοικοκυρές να τους δώσουν τον ξερό πλέον Μάη τους, που είχαν κρεμάσει πίσω από την πόρτα από την Πρωτομαγιά.
-Θεία, να πάρουμε το Μάη, γιατί θα τον –ε κάψουμε σήμερο?
-Ναι παιδί μου, πάρτε τονε!
Ο «Μάης» μπορεί να ήταν μαργαρίτες περασμένες επάνω σε τέλι, σε σπάγκο, είτε ματσάκια με λουλούδια στερεωμένα σε λυγερό ξύλο ή αγκάθινο ξύλο, είτε ένα απλό ματσάκι με διάφορα λουλούδια της εξοχής. Τον «Μάη» δεν τον κατεβάζανε ποτέ από την πόρτα σε καμία περίπτωση, ακόμα κι αν ασβεστώνανε το σπίτι, και παρέμενε εκεί μέχρι τη μέρα του Κληδόνου! Όλους τους αποξηραμένους Μάηδες, τα παιδιά τους μάζευαν και τους έκαναν στο τέλος ένα σωρό, είτε στην εκκλησία απ’ έξω, είτε στη πλατεία, είτε σε κάποιο αλώνι, ή σε κάποια ανοιχτάδα που γινόταν και ο Κλήδονας. Άναβαν λοιπόν φωτιά και έκαιγαν όλους τους «Μάηδες» του χωριού, και τα παιδιά έπειτα πηδούσαν επάνω στις φλόγες! Πίστευαν πως σαν καιγόταν οι «Μάηδες», έφευγαν μακριά όλα τα κακά πνεύματα, και οι γλωσσοφαγιές κάθε σπιτικού! Πίστευαν πολύ στο κακό από γλωσσοφαγιά, και έτσι πηδώντας στις φωτιές ξόρκιζαν όλο αυτό το κακό στη ρίζα του. Δεν έκαιγαν στη Γαλιά κλαδιά θυμάρια κλπ, παρά μονάχα «Μάηδες».

Ο πρώτος που συναντούν στο δρόμο

Η μαρτυρία της κας Αμαλίας Φαραγκουλιτάκη, μας λέει τι γινόταν όταν οι ανύπαντρες κοπελιές έφευγαν από την τελετή του Κλήδονα σαν τελείωνε με δικά της λόγια:
-Τελειώνοντας η γιορτή του Κλήδονα , αλλά και πιο νωρίς αν θέλαμε, εμείς τα κορίτσια βάζαμε αμίλητο νερό στο στόμα μας και φεύγαμε. Όλες οι κοπέλες χωριζόμαστε και γυρίζαμε στο χωριό, και οι χωριανοί ξέρανε ότι είχαμε το αμίλητο νερό στο στόμα. Γνωρίζοντας λοιπόν εκείνοι το έθιμο, μας έλεγαν υποχρεωτικά ένα ανδρικό όνομα, στην τύχη!
Αν ήμασταν ας πούμε για παράδειγμα τρία κορίτσια στη παρέα μας, φώναζαν: Αμαλία – Γιώργο! Μαρία – Νίκο! Ελένη Κώστα κλπ. Όποιο όνομα τους κατέβαιναν έλεγαν αυτοί που συναντούσαμε! Αφού έλεγαν το όνομα, τότε μονάχα εμείς φτύναμε το νερό! Τώρα πόσο ήταν αλήθεια δεν ξέρω, μα σε μένα πάντως βγήκε πράγματι αληθινό!
Θυμάμαι όταν γυρνούσα στο χωριό με το στόμα μου γεμάτο αμίλητο νερό, συνάντησα πρώτο – πρώτο τον θείο μου τον Τσικνόσαβα, και μου φώναξε: «Αμαλιό – Γιώργος»!
Και όντως τον άνδρα που πήρα τον έλεγαν Γιώργο!
Σε άλλα βέβαια μέρη ίσχυε το εξής: «Όποιο όνομα ακούσουν πρώτο στο δρόμο τα κορίτσια εκείνη την ημέρα, αυτό θα ήταν και του άνδρα τους»!
Μάλιστα πολλά αστεία συνέβαιναν εκείνη την ημέρα.
Οι νεαροί στα καφενεία όπου έβλεπαν κοπέλες με γεμάτο το στόμα τους αμίλητο νερό, ή να κρατάνε στον ώμο τη στάμνα με το αμίλητο νερό, τις κορόιδευαν με διάφορα πειράγματα, φωνάζοντας στα ψέματα διάφορα ονόματα!
Μια γυναίκα από κάποιο άλλο χωριό, θυμάται σήμερα τότε που ακόμα ήταν δεκάχρονο κοριτσάκι, ήθελε να παίξει με το έθιμο, και να μιμηθεί τους μεγάλους! Έτσι αντί να πάρει νερό στο στόμα της από τον Κλήδονα, γέμισε το στόμα του με νερό από τη βρύση και έπιασε τις ρούγες! Ξαφνικά ακούει μια γυναίκα από μακριά να φωνάζει δυνατά τον άνδρα της:
-Κώστα!!!!!
Και όμως κατά στανική σύμπτωση, ο άνδρας που πήρε και εκείνο το κοριτσάκι σαν μεγάλωσε τον λέγανε πράγματι Κώστα!

Μπροστά στον καρφίχτη

Πολλά από τα νεαρά ανύπαντρα κορίτσια της Γαλιάς, μάθαιναν και διάφορα άλλα μυστικά, έθιμα κι αυτά του Κλήδονα από τις μεγαλύτερες ανύπαντρες γυναίκες, που ήταν κάτι σαν ταμπού της εποχής. Ένα από αυτά ήταν και το παρακάτω με τον καρφίχτη (καθρέφτη) της ντουλάπας. Ουδέποτε βέβαια αυτά έπεφταν στην αντίληψη των υπολοίπων μελών της οικογένειας, επειδή ήταν άκρως εμπιστευτικά!
Σχετικά με τον καθρέφτη η Γαλιανή κα Αμαλία μας λέει:
-Για τον καθρέφτη θυμάμαι πως πρέπει να ήταν οπωσδήποτε δώδεκα η ώρα, είτε μεσημέρι είτε το βράδυ τα μεσάνυχτα. Έφευγε η κοπέλα από τον Κλείδωνα, πήγαινε στο σπίτι δίχως να μιλά, γδυνόταν δίχως να μιλά και στεκόταν τσίτσιδη μπροστά από ένα μεγάλο καρφίχτη! Εκεί μπροστά γυμνή, έκλεινε τα μάτια και έκανε από μέσα της μια ευχή: -«Για τα’ Άϊ Γιαννιού τη Χάρη, δείξε μου καθρέφτη μου, ποιός λεβέντης θα με πάρει»!
Τότε ανοίγοντας τα μάτια της, έβλεπε δίπλα στο σώμα της μια μορφή, που η μορφή αυτή θα είχε σχέση με τον μέλλοντα άντρα της! Φυσικά εννοείται πως, «εάν δεν ήταν παρθένα δεν θα έβλεπε τίποτα στον καρφίχτη, ή κι αν έβλεπε κάτι δεν θα της έβγαινε», όπως έλεγαν τότε. Εμένα πάντως στη ζωή μου βγήκαν όλα! Στο καθρέφτη εγώ είδα ένα ναύτη, και πράγματι ο άνδρας μου όταν τον γνώρισα ήταν στο στρατό υπηρετούσε στο ναυτικό.
Η μακαρίτισσα η Μελίνα Μερκούρη τον είχε προσωπικό οδηγό στο αυτοκίνητό της, και μια μέρα ο άνδρας μου την πήγαινε στον μέλλοντα σύζυγό της, τον Τζον Ντασέν. Με εντολή του Ντασέν, ο μέλλων άνδρας μου περίμενε στο αυτοκίνητο, ενώ έτυχε να περάσω εγώ από εκεί τυχαία και με είδε …!
Ήταν το τυχερό μου για να μου βγει αληθινός ο Κλήδονας!

Το αμίλητο νερό και το πηγάδι

Το μεσημέρι 12 η ώρα ή βράδυ πάλι στις 12 τα μεσάνυχτα, πήγαινε η παρέα των νέων στο πιο κοντινό πηγάδι όπου ήταν και αυτό από βραδύς σκεπασμένο κι αυτό από βραδύς με ένα κόκκινο σεντόνι ή άλλο μεγάλο κόκκινο πανί.
Εκεί ξεσκέπαζαν το κόκκινο πανί , και η κάθε νέα ή και νέος από τους παρευρισκομένους έριχνε μέσα από λίγο από το αμίλητο νερό που είχε το σταμνί, ανασηκώνοντας ελαφρά το κόκκινο αυτό πανί.
Πέφτοντας στο πηγάδι το αμίλητο νερό, αν ήταν μεσημέρι και υπήρχε ήλιος, τότε οι αχτίνες που έπεφταν στο πηγάδι, έκαναν κάποια σχέδια ανάμεσα στους κυματισμούς του νερού στην επιφάνεια του, που έμοιαζαν με κάποια αντικείμενα ή κάποιες περίεργες μορφές!
Λέγανε πως τα κυματάκια σχημάτιζαν τη μορφή του μέλλοντα συντρόφου!
Αν ήταν νύχτα, ανασήκωναν πάλι λίγο το πανί, έριχναν πάλι λίγο αμίλητο νερό, και το φώς του φακού, για να δούν και εδώ τα σχήματα αυτά. Κάθε μια λοιπόν από τις ανύπαντρες κοπέλες έριχνε από λίγο νερό, και δοκίμαζε έτσι να δει τη τύχη της, πως θα είναι η μορφή αυτού που θα πάρει!
Σε άλλα χωριά βέβαια πίστευαν πως μπορούσε να δούν και πεθαμένους ή ακόμα και φαντάσματα, πράγμα που στη Γαλιά δεν ίσχυσε αυτή η εκδοχή, εκτός αν το έλεγαν αυτά κάποιοι νεαροί πλακατζήδες αστειευόμενοι!
Στη Γαλιά το πιο κοντινό πηγάδι ήταν στα Ληδιανά, όπου πήγαιναν του Κληδόνου, και ήταν του Ζαχαρία Δαμιανάκη. Υπήρχαν και άλλα, όπως στου Αγγέλου, και στου Βελούδη.

Συνεχίζεται….

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την Εύα Λεβεντάκη για τις δυο φωτογραφίες που μας έστειλε.

Κείμενο – Γεώργιος Χουστουλάκης

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Facebook

Δημοφιλη