Connect with us

ΑΠΟΨΕΙΣ-ΓΝΩΜΕΣ

Έργο Καμμένου. Τώρα ο στρατός και στα σχολεία

Δημοσιεύτηκε

στις

Αφού ανασυγκροτήσαμε τη ΜΟΜΑ επιδιώκοντας την «ανάπτυξη» με μεθόδους της δεκαετίας του ΄50,αφού αποφύγαμε την τραγικότητα μιας δεύτερης πυρπόλησης της Μονής στο Κούγκι κρατώντας το λάβαρο της εθνικής κυριαρχίας ακόμα υψηλότερα.


 

Aφού οι τυχεροί «βάρβαροι» Βερολινέζοι απέφυγαν την εισβολή από τα στίφη των προερχόμενων από τη χώρα μας Τζιχαντιστών,αφού θεωρήσαμε σκόπιμο να ξυπνήσουμε τις μνήμες των Ιμίων,αφού στηλιτεύσαμε για έλλειψη πατριωτισμού την Ελληνική Ισραηλιτική κοινότητα, εξαιτίας της δήθεν απαλλαγής της από την εισφορά φόρων στο Ελληνικό δημόσιο,αφού ορίσαμε την ΕΛΔΥΚ ως την εμπροσθοφυλακή των νέων ένδοξων εθνικοαπελευθερωτικών αγώνων του Έθνους,αφού αποφύγαμε τον Εθνικό εξευτελισμό της διαπραγμάτευσης «πεσμένοι στα τέσσερα»,ήρθε η ώρα οι Έλληνες μαθητές να ενημερωθούν καταλλήλως από το «αρμόδιο» για την καταγραφή και την διδασκαλία της Ιστορίας, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Τον κύριο Καμμένο ανέκαθεν χαρακτήριζε ακραίος λαϊκισμός, αμετροέπεια, απουσία αισθητικής και βέβαια άρνηση του ορθού λόγου.

Διερωτόμαστε, δεν αντιλαμβάνεται ο κύριος Πρωθυπουργός ότι ο εθνολαϊκισμός στους υπερευαίσθητους τομείς της Εθνικής Άμυνας και της Εξωτερικής πολιτικής οδηγεί μοιραία σε νέες Εθνικές περιπέτειες;

Σπύρος Δανέλλης, Γρηγόρης Ψαριανός

ΑΠΟΨΕΙΣ-ΓΝΩΜΕΣ

Καίρια στρατηγικά διλήμματα για το Ηράκλειο

Δημοσιεύτηκε

στις

Η αυτοδιοίκηση είναι ο κατ’ εξοχήν χώρος της εφαρμοσμένης πολιτικής – Στην πραγματικότητα, αποτελεί δείκτη του βαθμού ανάπτυξης και ευημερίας


του Νίκου Μπουνάκη

Οι αποκεντρωμένοι θεσμοί μιας πολιτείας προσδίδουν ουσιαστική διάσταση στη λειτουργία της. Και το σημαντικότερο, ενισχύουν περαιτέρω την κοινωνία των πολιτών.

Η υστέρηση της χώρας μας -παραγωγική, οικονομική, αναπτυξιακή- συνυπάρχει με τις στρεβλώσεις, τις ανεπάρκειες και την ατροφία των δήμων και των περιφερειών.Το μοντέλο οργάνωσης και διοίκησης που ακολουθήσαμε επί πολλές δεκαετίες βρισκόταν σε δυσαρμονία με τις ζωτικές ανάγκες του τόπου μας. Περισσότερο εξυπηρετούσε τις επιδιώξεις και τους σχεδιασμούς πολιτικών και κομματικών επιτελείων και των εκπροσώπων τους, οι οποίοι ασκούσαν διαμεσολαβητικό ρόλο.

Οι αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν από τις αρχές του ’80 και έπειτα αποτέλεσανμεγάλη τομή στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και στη συνέχεια στη νομαρχιακή και περιφερειακή. Κοινή διαπίστωση είναι ότι η αναβάθμιση του θεσμού δεν συνοδευόταν από  πρακτικές που θα τον καθιστούσαν ισχυρή, πολιτική και αναπτυξιακή υποδομή.

Μολονότι υπήρχαν οι προϋποθέσεις, στην πράξη επικράτησαν εκείνες οι παθογένειες που απομείωναν τις δυνατότητες της αυτοδιοίκησης να γίνει ατμομηχανή της τοπικής ανάπτυξης. Το αποτέλεσμα ήταν η απονεύρωση των δήμων και η μετατροπή τους είτε σε «ντουντούκα διαμαρτυρίας», είτε σε «τροχονόμο» εξυπηρέτησης συμφερόντων κεντρικών και μη. Και στις δύο περιπτώσεις η αυτοδιοίκηση υπήρξε δέσμια κομματικών μηχανισμών και προσωπικών στοχεύσεων και σκοπιμοτήτων.

Άλλωστε, δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι ο θεσμός  λειτουργεί πρωτίστως ως φύτρα παραγόντων, όπου βέβαια σχεδόν όλοι τους ενδύονται τον μανδύα του ανεξάρτητου. Με την ψευδεπίγραφη αυτή σήμανση προσπαθούν να ανταποκριθούν στην εκφρασμένη επιθυμία των δημοτών να στηρίξουν προσωπικότητες με κριτήρια τα κοινωνικά, επαγγελματικά και επιστημονικά τους ένσημα. Ως εκ τούτου, σήμερα στην αυτοδιοίκηση αναμετριόνται δύο διαμετρικά αντίθετες αντιλήψεις.

Η πρώτη, που διαχρονικά κυριαρχεί, αντιμετωπίζει τους δήμους σαν εργαλείο εξουσίας για την προώθηση φιλοδοξιών – πολιτικών και προσωπικών. Οι ενέργειες των εκπροσώπων αυτής της αντίληψης αποσκοπούν στην επίτευξη του παραπάνω στόχου. Μάλιστα, καταφεύγουν σε κάθε μέσο, αδιαφορώντας για τη μετατροπή της αυτοδιοίκησης σε κακέκτυπο του πελατειακού κράτους. Με βασικά χαρακτηριστικά τον λαϊκισμό και τις κοντόφθαλμες πολιτικές, το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η συντήρηση της απήχησής τους. Έτσι ερμηνεύεται και το γεγονός ότι αρκετοί δήμαρχοι νοιάζονται κυρίως για τη διασφάλιση της πολιτικής τους περιουσίας. Μέλημά τους, η επένδυση και η αναπαραγωγή του κεφαλαίου που έχουν κατακτήσει.

Η δεύτερη αντίληψη συνιστά στρατηγική μακράς πνοής. Στο επίκεντρό της βρίσκεται η μεγάλη εικόνα. Δεν αναλώνεται σε μικροπολιτικές  διευθετήσεις. Δεν παγιδεύεται σε πρόσκαιρες και εφήμερες στοχεύσεις. Οι φορείς αυτής της στρατηγικής αντιμετωπίζουν τον δήμο ως θεσμικό αντίβαρο στην κεντρική διοίκηση. Προτάσσουν την υλοποίηση ολοκληρωμένων σχεδίων για τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό της αυτοδιοίκησης, τα οποία συνδέουν τα μικρά με τα μεγάλα, προσδίδοντάς της ισχυρή πολιτική, κοινωνική και αναπτυξιακήδιάσταση.

Η δημαρχιακή θητεία του Βασίλη Λαμπρινού αναμφίβολα αποδεικνύει τη χρησιμότητα μιας τέτοιας στρατηγικής. Ο δήμαρχος Ηρακλείου, διαθέτοντας το απαιτούμενο διανοητικό και πολιτικό βάθος, την ηγετική στιβαρότητα και προπαντός την  υπευθυνότητα, αποφεύγει τις μεγαλόστομες διακηρύξεις που επιδιώκουν τον εντυπωσιασμό χωρίς να έχουν πρακτικό αντίκρισμα. Με πυξίδα του τον πραγματισμό, ακολουθεί με συνέπεια, τεσσεράμισι χρόνια τώρα, πολιτικές που βρίσκονται στον αντίποδα του λαϊκισμού και των μικροδιευθετήσεων, υπηρετώντας  την πολιτική αναβάθμιση και αναζωογόνηση της πόλης μας.

 

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ-ΓΝΩΜΕΣ

Η αξία του Ηρακλείου

Δημοσιεύτηκε

στις

του Νίκου Μπουνάκη


Αν θέλουμε να έχουμε αυθεντική σχέση με τη ζώσα πραγματικότητα, το πρώτο που διαπιστώνουμε είναι ότι το πολιτικό ενδιαφέρον για τις επικείμενες εκλογές στον Δήμο Ηρακλείου εστιάζεται περισσότερο στον μεγάλο αριθμό υποψηφίων. Ωστόσο, η πλειονότητα των πολιτών δεν ασχολείται με τις υπερχειλίζουσες φιλοδοξίες παραγόντων. Ούτε και με τις προσωπικές και μικροκομματικές σκοπιμότητες τους.

Βιώνοντας την καθημερινότητα οι δημότες, προτάσσουν τα ζητήματα της πόλης. Αντιλαμβάνονται, ακόμη και ενστικτωδώς, ότι είναι συνυφασμένα με την τοπική ανάπτυξη, με την αναζωογόνηση του Ηρακλείου και πρωτίστως με την αναγκαιότητα να παραμείνει στον δρόμο της δημιουργίας.

Εκ πεποιθήσεως και όχι εκ περιστάσεως θιασώτης της κοινωνίας των πολιτών, προσωπικά προσδίδω μεγάλη σημασία στην αυτοδιοίκηση. Τη θεωρώ θεσμικό αντίβαρο της κεντρικής γραφειοκρατικής και αναποτελεσματικής διοίκησης.Διαφορετικά θα αποτελεί προθάλαμο για την εξυπηρέτηση ανομολόγητων πολιτικών επιδιώξεων. Με την αυτοδιοίκηση μπορούμε να οργανώσουμε μια ανθρώπινη πόλη, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Μια πόλη που ευχάριστα ζεις, εργάζεσαι, δημιουργείς.

Το Ηράκλειο έχει τη δική του ιστορική, κοινωνική, οικονομική, πολιτισμική αξία. Διαθέτει πλούσιο παρελθόν, αξιόλογο παρόν. Και σίγουρα ελπιδοφόρο μέλλον. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματά του μπορούν κάλλιστα να αξιοποιηθούν. Αρκεί να διαθέτουμε συγκεκριμένο αναπτυξιακό σχέδιο, να ακολουθούμε σωστή μέθοδο και να στηριζόμαστε σε μια ισχυρή πολιτική ηγεσία.

Αναμφίβολα έχουν γίνει πολλά στη διάρκεια της Μεταπολίτευσης. Χρειαζόμαστε όμως πολύ περισσότερα. Με τη γνώση και την εμπειρία που αποκτήσαμε όλα αυτά τα χρόνια, μπορούμε να διασφαλίσουμε εκείνες τις συνθήκες, προκειμένου να κάνουμε το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός.

Με την αναβάθμιση των υποδομών, με την ενίσχυση των κοινωνικών δομών, με την αξιοποίηση κοινοτικών πόρων, με την προσέλκυση επενδύσεων, έχουμε τη δυνατότητα να αναζωογονήσουμε την κοινωνική, οικονομική, επιστημονική, ερευνητική, πνευματική, καλλιτεχνική και αθλητική δραστηριότητα, καθιστώντας την πόλη μας πόλο έλξης και τόπο προορισμού.

Το Ηράκλειο, αναμφισβήτητα είναι η πρωτεύουσα δύναμη της Κρήτης. Αλλά και στρατηγικής σημασίας για τη ΝΑ Μεσόγειο. Πρωταγωνιστής της είναι ένας και μοναδικός: ο δημότης που θέλει να ζει σε μια σύγχρονη πόλη.

Η πολιτεία του δημάρχου Βασίλη Λαμπρινού απέδειξε ότι η απεξάρτηση του δήμου από τις ζημιογόνες παθογένειες έδωσε στην πόλη ανάσα. Επέτρεψε να φυσήξει καθαρός, αναζωογονητικός άνεμος. Προσέδωσε την απαιτούμενη αυθυπαρξία και αυτονομία. Δημιούργησε τις συνθήκες για δημοκρατική λειτουργία και διαφάνεια. 

Η παρουσία του στο τιμόνι του δήμου αποτελεί μεγάλη τομή στη συνέχεια του Ηρακλείου. Το ήθος του, οι αρχές και οι αξίες του, η δημοκρατικότητα και οι ανοιχτοί του ορίζοντες, με έπεισαν ότι στην επικείμενη μάχη οφείλω και εγώ να είμαι δίπλα του. Ο Βασίλης Λαμπρινός ενσαρκώνει την ανάγκη η πόλη μας να πάει μπροστά, αποφεύγοντας τον κίνδυνο της παλινδρόμησης και της επιστροφής σε πρακτικές του παρελθόντος.

Ο απεγκλωβισμός του Δήμου Ηρακλείου από τη μέγγενη μικρόπνοων, ακόμη και απαίδευτων πολιτικών συνέβαλε αποφασιστικά στην επιλογή μου να στρατευθώ στη μάχη των εκλογών της αυτοδιοίκησης.

Πιστεύω ακράδαντα πως με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, μπορούμε να δημιουργήσουμε το σύγχρονο Ηράκλειο. Ένα έργο όλων των παραγωγικών, δημιουργικών, δημοκρατικών, μεταρρυθμιστικών και εκσυγχρονιστικών δυνάμεων.

Το Ηράκλειο έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει παραγωγικό, αναπτυξιακό, επιχειρηματικό, ερευνητικό και πολιτιστικό κέντρο της Κρήτης. Επενδύοντας στην αξία της πόλης μας, κόβουμε δρόμο, όπως θα έλεγε και ο ποιητής, επιταχύνοντας τις προσπάθειές μας να την καταστήσουμε αυθύπαρκτη δημοτική, πολιτική και αναπτυξιακή υποδομή.

Νίκος Μπουνάκης

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ-ΓΝΩΜΕΣ

Άρθρο του Δημάρχου Ηρακλείου για το Προσφυγικό

Δημοσιεύτηκε

στις

To Παράδειγμα της Κρήτης – Του Βασίλη Λαμπρινού


Το καλοκαίρι του 2016, το Προσφυγικό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και αντιπαραθέσεις, καθώς εμφανίστηκε ως ένα εξαιρετικά ακανθώδες θέμα για την Κρήτη, αφού θα έβλαπτε (δήθεν) την υγεία, το θρήσκευμα και την ελληνικότητα (!) των κατοίκων της, θα διατάρασσε την κοινωνική ειρήνη και θα έπληττε ανεπανόρθωτα τον τουρισμό της.

Ένα χρόνο μετά, το καλοκαίρι του 2017, οι πρώτοι πρόσφυγες έφτασαν και εγκαταστάθηκαν στο νησί χωρίς να δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα και να προκληθεί η παραμικρή αντίδραση. 

Σήμερα φιλοξενούνται στο Ηράκλειο σχεδόν 600 άνθρωποι και σε ολόκληρη την Κρήτη σχεδόν 900: ελάχιστοι είναι εκείνοι που έχουν καν αντιληφθεί την άφιξή τους.

Οι τοπικές οικονομίες, εάν έχουν κατά τι επηρεαστεί, έχουν επηρεαστεί θετικά, ενώ ο τουρισμός όχι μόνον δεν υπέστη το παραμικρό πλήγμα, αλλά αντιθέτως έχει αποδεδειγμένα αυξηθεί. Η επιτυχία του προγράμματος φιλοξενίας των προσφύγων στην Κρήτη είναι μέχρι στιγμής τέτοια, ώστε ακόμη κι εκείνοι που αρχικά προκάλεσαν την τεχνητή κρίση, κινδυνολογώντας μέχρις απελπισίας, έφθασαν  να διεκδικούν… σημαντικό μερίδιο συμμετοχής στην θετική εξέλιξη των πραγμάτων!

Η διαδρομή ωστόσο από το πρώτο εκείνο καλοκαίρι των αντιδράσεων, μέχρι την επικράτηση της λογικής, δεν υπήρξε εύκολη. Παρότι ως Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης είχαμε αποφασίσει από την Άνοιξη του ΄16 να αναλάβουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί απέναντι σε ένα τόσο μεγάλο εθνικό και ανθρωπιστικό πρόβλημα, όπως είναι το προσφυγικό, όταν έφθασε λίγους μήνες αργότερα η ώρα να συζητήσουμε πώς θα γίνει αυτό πραγματικότητα, οι τόνοι ανέβηκαν αίφνης κατακόρυφα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί, άνευ λόγου και ουσίας, πολεμικό κλίμα και λανθασμένες εντυπώσεις. Ευτυχώς, η ΠΕΔ Κρήτης επέδειξε σύνεση και ψυχραιμία και κινήθηκε συντεταγμένα και ομόθυμα. Οι όροι που θέσαμε εξαρχής – ο βασικότερος των οποίων ήταν να μην δημιουργηθούν χώροι μαζικής συγκέντρωσης προσφύγων (hot – spots) στο νησί –,  έγιναν απολύτως σεβαστοί. Έτσι, προκρίθηκε η λύση της φιλοξενίας σε μικρές δομές (ξενοδοχεία ή διαμερίσματα) στο πλαίσιο προγράμματος με τίτλο: «Προσωρινή Στέγαση Προσφύγων». Το εν λόγω πρόγραμμα υλοποιείται υποδειγματικά από την Αναπτυξιακή Ηρακλείου, που είναι και ο Συντονιστής Εταίρος για την Κρήτη, και την  Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, σε συνεργασία με το  Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από την ημέρα της άφιξης των πρώτων προσφύγων, μέχρι και σήμερα, όλα έχουν κυλήσει όχι απλώς ομαλά αλλά θα έλεγα υποδειγματικά.

Σημειώνω ότι το Πρόγραμμα αυτό έχει σχεδιασθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να βοηθήσει τους πρόσφυγες να ενταχθούν αποτελεσματικά στην ελληνική κοινωνία, ενώ ήδη ο Δήμος Ηρακλείου έχει υλοποιήσει ποικίλες σχετικές και  στοχευμένες δράσεις με απόλυτη επιτυχία.

Παράλληλα, είτε μέσω της ενοικίασης των κατοικιών και της πρόσληψης του απαραίτητου προσωπικού για την εξυπηρέτηση των αναγκών του προγράμματος, είτε μέσω άλλων παροχών, έχει ήδη δημιουργηθεί θετικό οικονομικό πρόσημο για τις τοπικές κοινωνίες.

Η παρουσία των προσφύγων  ενισχύει την οικονομία και συμβάλλει, έστω και σε μικρό ποσοστό, στη μείωση της ανεργίας.

Το σημαντικότερο όλων είναι  ότι, με τη φιλοξενία αυτών των ανθρώπων σε συνθήκες ανθρώπινες και αξιοπρεπείς, ενισχύεται το αίσθημα αλληλεγγύης των πολιτών, μειώνεται το αίσθημα του φόβου και εμποδίζεται η επικράτηση ρατσιστικών αντιλήψεων.

Υπάρχει βεβαίως πολύς δρόμος μπροστά μας. Ωστόσο είναι φανερό ότι η λύση που προέκρινε η ΠΕΔ Κρήτης και κυρίως ο τρόπος που χειρίστηκε αυτό το εξαιρετικά σύνθετο πρόβλημα, μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για το μέλλον και για άλλες τοπικές κοινωνίες.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όταν συνεργάζεται με σύνεση, αποφασιστικότητα και  γνώμονα το κοινό καλό, μπορεί να διαμορφώνει τις εξελίξεις και όχι να σύρεται πίσω από αυτές.

 

*Ο Βασίλης Λαμπρινός είναι Δήμαρχος Ηρακλείου και Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Facebook

Δημοφιλη