Connect with us

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Υψηλό κόστος ζωοτροφών και πρόβλημα στα επιλέξιμα βοσκοτόπια τα βασικά προβλήματα των κτηνοτρόφων της Κρήτης

Δημοσιεύτηκε

στις

Στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η αιγοπροβατροφία της Κρήτης αναφέρεται ο κ. Βασίλης Σμπώκος, αντιδήμαρχος του Δήμου Ανωγείων πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου της περιοχής


«Δυστυχώς στις συναντήσεις που είχε ο Πρωθυπουργός με τους εκπροσώπους των αγροτών δεν εκπροσωπήθηκαν οι κτηνοτρόφοι και δεν συζητήθηκαν τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ειδικότερα στην Κρήτη υπάρχει πρόβλημα με την αυξημένη τιμή των ζωοτροφών σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα και με τα επιλέξιμα βοσκοτόπια», αναφέρει.

Κάνετε προσπάθεια να υπάρξει μια τέτοια συνάντηση;
Βρισκόμαστε σε επαφή με κτηνοτρόφους από την υπόλοιπη Ελλάδα και προσπαθούμε να πραγματοποιήσουμε μια τέτοια συνάντηση. Είμαστε σε ανοικτή γραμμή και με τον Νίκο Παλάσκα, Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, που προσπαθεί να οργανώσει αυτή την συνάντηση. Στην Κρήτη είμαστε επτά κτηνοτροφικοί σύλλογοι (Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Ανωγείων Μυλοποτάμου και Αμαρίου) και έχουμε κάνει αρκετές συναντήσεις για να αντιμετωπίσουμε τα κοινά μας προβλήματα.

Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζετε;
Υπάρχει μεγάλος αριθμός κτηνοτρόφων στο νησί. Δεν υπάρχουν όμως μεγάλες βοσκήσιμες εκτάσεις. Η βοσκοϊκανότητα των ορεινών όγκων λόγω και της ξηρασίας δεν μπορεί να θρέψει τα αιγοπρόβατα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να είναι αναγκασμένοι να αγοράζουν μεγάλες ποσότητες ζωοτροφών. Ωστόσο επειδή οι περισσότερες ζωοτροφές έρχονται από την ηπειρωτική χώρα έχουν αυξημένο κόστος λόγω των μεταφορικών. Βλέπετε η Κρήτη δεν επιδοτείται όπως τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου. Έτσι για παράδειγμα αγοράζει το καλαμπόκι στα 27 λεπτά το κιλό όταν φεύγει από την Θεσσαλία στα 13 λεπτά. Το ίδιο συμβαίνει και με το τριφύλλι που πωλείται στα 43 λεπτά το κιλό.

Τι μπορεί να κάνει ο παραγωγός για να καταφέρει να αντεπεξέλθει στο υψηλό κόστος;
Η Κρήτη παράγει πολύ υψηλής ποιότητας κτηνοτροφικά προϊόντα (κρέας και γαλακτοκομικά). Η γεύση τους είναι μοναδική όπως και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα. Η εγχώρια αγορά δεν μπορεί να δώσει την προστιθέμενη αξία στα κρητικά προϊόντα λόγω της οικονομικής κρίσης. Αυτό θα πρέπει να μας οδηγήσει στην προσπάθεια να αυξήσουμε την εξωστρέφεια. Μόνο αν κερδίσουμε τις διεθνείς αγορές θα μπορέσουν τα προϊόντα μας να αποκτήσουν την προστιθέμενη αξία. Αν γνωρίσουν την γραβιέρα της Κρήτης οι διεθνείς αγορές τότε θα κερδίσουν οι κτηνοτρόφοι. Ο παραγωγός γνωρίζει να παράγει αλλά το κομμάτι μεταποίησης και εμπορίου θα πρέπει να το αναλάβουν αυτοί που γνωρίζουν. Ο ρόλος του κράτους είναι να βάλει τους κανόνες για να υπάρξουν σωστές εμπορικές συναλλαγές και να στηρίξει την προσπάθεια των εξαγωγών.

Βοηθά ο δήμος τον κτηνοτροφικό τομέα;
Δυστυχώς με την οικονομική κρίση οι δημοτικές αρχές έχουν περιοριστεί στο να εισπράττουν φόρους για να ενισχύουν τα δημόσια έσοδα. Υπήρχε στην περιοχή μας ένα συνεταιριστικό τυροκομείο (του ΑΣ. Ανωγείων) που είχε την δυνατότητα να τυροκομεί ακόμη και 50 τόνους ημερησίως και απασχολούσε 50 εργαζομένους. Με την οικονομική κρίση έκλεισε και περιμένουμε να γίνει η εκκαθάριση και να πάει στους ιδιώτες. Αυτό έχει δημιουργήσει  μεγάλο πρόβλημα στους κτηνοτρόφους στα Ανώγεια που δεν μπορούν να πουλήσουν το γάλα τους.

Πρόβλημα έχετε με τα βοσκοτόπια;
Αυτή την εποχή βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο που ξεκινά να εφαρμόζεται η νέα ΚΑΠ 2014 – 2020. Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν προβλήματα με την πληρωμή των επιδοτήσεων. Θέλουμε να πιστεύομε ότι εντός του έτους θα έχουν βρει λύσεις. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων στην Κρήτη. Το πρόβλημα της πληρωμής εξισωτικής του 2014 δεν νομίζω να βρει λύση. Στα Ανώγεια είχαμε 82.000 στρέμματα επιλέξιμους βοσκοτόπους το 2014. Ήρθε ο ΟΠΕΚΕΠΕ αρχές του 2015 και αφαιρεί 15.000 στρέμματα χωρίς να το ξέρουν οι παραγωγοί που είχαν πληρωθεί τις προκαταβολές της εξισωτικής. Με την εκκαθάριση ένα μεγάλο ποσοστό αναγκάστηκε να επιστρέψει όλη την προκαταβολή ή ένα μέρος αυτής. Θέλουμε να ξεκαθαρίσει το θέμα των επιλέξιμων βοσκοτόπων. Το υψηλό κόστος παραγωγής αναγκάζει τον κτηνοτρόφο να στραφεί στις κοινοτικές ενισχύσεις. Αν δεν τις εισπράξει δεν μπορεί να είναι βιώσιμος. Ζούμε σε ένα υψόμετρο 800 μέτρων και θέλουμε να εργαζόμαστε στον τόπο μας. Αλλά θέλουμε στήριξη που έτσι και αλλιώς την δικαιούμαστε.

 

Συνέντευξη στον Αγρότυπο

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook