Κολοκυθόπιτα με γλυκοκολοκύθα-η κολοκύθα στην ‘τοπολαλιά’ των Χανίων
Υλικά
- 750 γρ. κολοκύθα ή κολοκύθια
- 500 γρ. τυρί φέτα κατσικίσια
- 1 μάτσο δυόσμο
- 3-4 αυγά (το ένα για το τέλος από πάνω)
- 1 κούπα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κούπα αλεύρι γοχ
- 1 κούπα τραχανά (ξυνό ή γλυκό)
- Όχι αλάτι (έχει το τυρί)
- 1 φλυτζάνι γάλα
Εκτέλεση
Τρίβουμε τα κολοκύθια στην χοντρή πλευρά του τρίφτη.
Τα στραγγίζουμε πολύ καλά, βάζοντας λίγο αλάτι.
Ζεσταίνω το γάλα και μουλιάζω τον τραχανά για 15’
Σε μία λεκάνη χτυπώ τα αυγά, προσθέτω τη φέτα, τον ψιλοκομμένο δυόσμο, το στραγγισμένο κολοκύθι, το αλεύρι και τέλος τον τραχανά. Γίνεται ένας πολτός, όταν ανακατευτούν όλα μαζί.
Λαδώνουμε ένα ταψί ή πάνω σε λαδόκολλα, και τοποθετούμε το μίγμα.
Χτυπάμε ένα αυγό (και μόνον τον κρόκο του) ελαφρά με λίγο νερό ή γάλα και το περιχύνουμε από πάνω στο μείγμα
Ρίχνουμε σουσάμι στην επιφάνεια (προαιρετικά)
Ψήνεται σε προθερμασμένο φούρνο στους 180β στη μεσαία σκάλα 30 έως 40 λεπτά μέχρι να χρυσίσει.
Συνταγή από Ειρήνη Αναγνωστάκου – Χανιά, Κρήτη