Connect with us

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κρητικιά κολοκυθόπιτα αλμυρή

Δημοσιεύτηκε

στις

Κολοκυθόπιτα με γλυκοκολοκύθα-η κολοκύθα στην ‘τοπολαλιά’ των Χανίων


Υλικά

  • 750 γρ. κολοκύθα ή κολοκύθια
  • 500 γρ. τυρί φέτα κατσικίσια
  • 1 μάτσο δυόσμο
  • 3-4 αυγά (το ένα για το τέλος από πάνω)
  • 1 κούπα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κούπα αλεύρι γοχ
  • 1 κούπα τραχανά (ξυνό ή γλυκό)
  • Όχι αλάτι (έχει το τυρί)
  • 1 φλυτζάνι γάλα

Εκτέλεση

Τρίβουμε τα κολοκύθια στην χοντρή πλευρά του τρίφτη.
Τα στραγγίζουμε πολύ καλά, βάζοντας λίγο αλάτι.
Ζεσταίνω το γάλα και μουλιάζω τον τραχανά για 15’
Σε μία λεκάνη χτυπώ τα αυγά, προσθέτω τη φέτα, τον ψιλοκομμένο δυόσμο, το στραγγισμένο κολοκύθι, το αλεύρι και τέλος τον τραχανά. Γίνεται ένας πολτός, όταν ανακατευτούν όλα μαζί.
Λαδώνουμε ένα ταψί ή πάνω σε λαδόκολλα, και τοποθετούμε το μίγμα.
Χτυπάμε ένα αυγό (και μόνον τον κρόκο του) ελαφρά με λίγο νερό ή γάλα και το περιχύνουμε από πάνω στο μείγμα
Ρίχνουμε σουσάμι στην επιφάνεια (προαιρετικά)
Ψήνεται σε προθερμασμένο φούρνο στους 180β στη μεσαία σκάλα 30 έως 40 λεπτά μέχρι να χρυσίσει.

Συνταγή από Ειρήνη Αναγνωστάκου – Χανιά, Κρήτη

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ταραμάς – Η σαλάτα της Σαρακοστής

Δημοσιεύτηκε

στις

Ταραμάς είναι η πρώτη ύλη για την ταραμοσαλάτα, ένα από τα πιο φημισμένα νηστίσιμα πιάτα


Στην ουσία πρόκειται για αυγά ψαριών, συνηθέστερα του κυπρίνου, του μπακαλιάρου ή κάποιου άλλου είδους ψαριού, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη παρασκευή του γνωστού σαρακοστιανού εδέσματος.

Η καλύτερη ποιότητα ταραμά είναι ο λεγόμενος λευκός αν και στην πραγματικότητα το χρώμα του ελαφρώς γκριζόλευκο.

Ο λευκός ταραμάς είναι “καθαρός” δηλαδή περιέχει 100% αυγά ψαριών και για αυτό είναι ακριβός, αλλά φτιάχνει νοστιμότερη ταραμοσαλάτα. Φυσικά υπάρχουν διάφορες ποιότητες με υποδεέστερη, αλλά επίσης νόστιμη, τον ροζ ταραμά, ο οποίος περιέχει χρώμα και άλλες προσμίξεις.

Η λέξη ταραμάς είναι τουρκικής προέλευσης και βγαίνει από τη λέξη tarama που σημαίνει αυγά ψαριών.

Τι χρειαζόμαστε:

  • 4-5 πατάτες μέτριες
  • 4 κ.σ. κόκκινο ταραμά
  • 1-1½ φλ. ελαιόλαδο
  • 1 φλ. ανθρακούχο νερό
  • 1-1,5 λεμόνια τον χυμό

Πώς το κάνουμε:

  1. Βράζουμε απο βραδύς τις πατάτες μας για να είναι μαλακές και κρύες.
  2. Βάζουμε τον ταραμά στο multi-μούλτι και τον χτυπάμε προσθέτοντας σταδιακά ελαιόλαδο. Χτυπάμε ρίχνουμε λάδι, χτυπάμε ρίχνουμε λάδι.
  3. Προσθέτουμε το ανθρακούχο νερό και συνεχίζουμε το χτύπημα στο multi-μούλτι.
  4. Προσθέτουμε τις πατάτες μας λίγες λίγες και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  5. Στο τέλος ρίχνουμε το χυμό απο τα λεμόνια και συνεχίζουμε το χτύπημα για να φτιάξουμε τον επιθυμητό ταραμά.

Λίγα μυστικά ακόμα

Ο ταραμάς σε κάθε βήμα θέλει καλό χτύπημα για να αφομοιωθούν όλα τα υλικά. Άν δεν σας ικανοποιεί η γεύση τότε μπορείτε να βάλετε περισσότερο χυμό λεμονιού. Γράφω 4-5 πατάτες, αναλόγως το μέγεθος της πατάτας. Αυτό θα το δείτε καθώς χτυπάτε τον ταραμά, αν θέλει 4 ή 5. Καλή επιτυχία.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Χαλβάς με ταχίνι που τον ζητούν οι μέρες

Δημοσιεύτηκε

στις

Παραδοσιακός νηστίσιμος χαλβάς!


Υλικά

Για 4-6 άτομα

1 κιλό Ταχίνι από 100% πολτοποιημένο σουσάμι
700 γραμμάρια ζάχαρη
100 ml νερό

Για τη γέμιση

φιστίκια Αιγίνης αποφλοιωμένα
1κουταλιά του γλυκού βανίλια σκόνη
2 κουταλιές του γλυκού κακάο
1 ολόκληρη σοκολάτα λιωμένη

Εκτέλεση

Σε μία κατσαρόλα, βράζουμε την ζάχαρη με το νερό μέχρι να γίνει καραμέλα στους 125 βαθμούς (χρησιμοποιούμε θερμόμετρο ζάχαρης).

Για καλύτερο αποτέλεσμα, μετά τους 110 βαθμούς αρχίζουμε να ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να ασπρίσει.

Ρίχνουμε την καραμέλα σε ένα μεγάλο ανοξείδωτο μπολ πάνω στο ταχίνι. Αναδεύουμε το μείγμα.

Στη συνέχεια χρησιμοποιήσουμε μια σπάτουλα μαρίζ (από σιλικόνη) και ανακατεύουμε.

Τέλος προσθέτουμε τα υλικά της αρεσκείας μας (τα φιστίκια και τη σοκολάτα) για την γεύση και αναδεύουμε λίγο ακόμη.

Βάζουμε τον χαλβά σε παραλληλόγραμμο καλούπι. Τον αφήνουμε αρκετές ώρες να κρυώσει και σερβίρουμε.

Για να μην τον απολαύσετε σκέτο… Σας προτείνουμε… Λαγάνα.
Απαιτούμενος χρόνος: 20 λεπτά

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μια συνταγή για λαγάνα λόγω των ημερών

Δημοσιεύτηκε

στις

Μπορεί κάποιοι να μη βάλουν θαλασσινά στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, αλλά μία-δύο λαγάνες δε λείπουν ποτέ


Μια πολύ εύκολη συνταγή για λαγάνα

Υλικά

600 γρ. αλεύρι κίτρινο (το βρίσκουμε σε όλα τα σούπερ μάρκετ, με την ένδειξη «για ζυμωτό ψωμί») ή αλεύρι σκληρό
200 γρ. αλεύρι μαλακό
50 γρ. νωπή μαγιά (την βρίσκουμε στα ψυγεία των σουπερμάρκετ, δίπλα στις φρέσκιες ζύμες, σε συσκευασία κύβου των 25 γρ.)
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. γλυκού ταχίνι
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
σουσάμι για πασπάλισμα

Μερίδες για 1 μεγάλη λαγάνα

Προετοιμασία 20΄ Αναμονή 45΄ Ψήσιμο περίπου 35΄ – 40΄

Διαδικασία

Σε ένα μέτριο μπολ, βάζουμε τη μαγιά και περίπου 100 ml χλιαρό νερό και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, μέχρι να διαλυθεί η μαγιά εντελώς. Προσθέτουμε 5 κουτ. σούπας από το μαλακό αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι να αναμειχθούν και να έχουμε έναν πηχτό χυλό. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει.

Σε ένα βαθύ μπολ, ανακατεύουμε τα άλευρα, το μείγμα της μαγιάς, τα αλάτι, το ταχίνι και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε σταδιακά περίπου 400 ml χλιαρό νερό και ζυμώνουμε με τα χέρια μας για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και ελαστική ζύμη. Αν χρειαστεί, για να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, προσθέτουμε λίγο νερό.

Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί τη λαμαρίνα του φούρνου. Βάζουμε στο ταψί τη ζύμη και την πιέζουμε με τα δάχτυλά μας, έτσι ώστε να έχει πάχος περίπου 1 εκ., να πάρει το οβάλ σχήμα της λαγάνας και να έχει τις χαρακτηριστικές δαχτυλιές. Την σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C.

Σε ένα μικρό μπολ, βάζουμε τη ζάχαρη και περίπου 100 ml νερό και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί. Χαράσουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι την επιφάνεια της λαγάνας, την αλείφουμε με το ζαχαρόνερο και την πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε σε ένα από τα χαμηλά ράφια του φούρνου για περίπου 35 – 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς η επιφάνεια της. Ελέγχουμε, ανασηκώνοντάς την απαλά, αν έχει ψηθεί καλά και από κάτω, αλλιώς την αφήνουμε για περίπου άλλα 5 λεπτά. Την βγάζουμε από το φούρνο, την σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε να κρυώσει.

Συμβουλή Αν κατά τη διάρκεια του ψησίματος βάλουμε ένα μικρό πυρίμαχο σκεύος με νερό στο φούρνο, θα δημιουργηθούν υδρατμοί και θα κάνουν λεπτή και τραγανή την επιφάνεια της λαγάνας.

igastronomie.gr

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Facebook

Δημοφιλη