Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μια συνταγή για λαγάνα λόγω των ημερών

Μπορεί κάποιοι να μη βάλουν θαλασσινά στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, αλλά μία-δύο λαγάνες δε λείπουν ποτέ

Μια πολύ εύκολη συνταγή για λαγάνα

Υλικά

600 γρ. αλεύρι κίτρινο (το βρίσκουμε σε όλα τα σούπερ μάρκετ, με την ένδειξη «για ζυμωτό ψωμί») ή αλεύρι σκληρό
200 γρ. αλεύρι μαλακό
50 γρ. νωπή μαγιά (την βρίσκουμε στα ψυγεία των σουπερμάρκετ, δίπλα στις φρέσκιες ζύμες, σε συσκευασία κύβου των 25 γρ.)
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. γλυκού ταχίνι
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
σουσάμι για πασπάλισμα

Μερίδες για 1 μεγάλη λαγάνα

Προετοιμασία 20΄ Αναμονή 45΄ Ψήσιμο περίπου 35΄ – 40΄

Διαδικασία

Σε ένα μέτριο μπολ, βάζουμε τη μαγιά και περίπου 100 ml χλιαρό νερό και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, μέχρι να διαλυθεί η μαγιά εντελώς. Προσθέτουμε 5 κουτ. σούπας από το μαλακό αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι να αναμειχθούν και να έχουμε έναν πηχτό χυλό. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει.

Σε ένα βαθύ μπολ, ανακατεύουμε τα άλευρα, το μείγμα της μαγιάς, τα αλάτι, το ταχίνι και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε σταδιακά περίπου 400 ml χλιαρό νερό και ζυμώνουμε με τα χέρια μας για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και ελαστική ζύμη. Αν χρειαστεί, για να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, προσθέτουμε λίγο νερό.

Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί τη λαμαρίνα του φούρνου. Βάζουμε στο ταψί τη ζύμη και την πιέζουμε με τα δάχτυλά μας, έτσι ώστε να έχει πάχος περίπου 1 εκ., να πάρει το οβάλ σχήμα της λαγάνας και να έχει τις χαρακτηριστικές δαχτυλιές. Την σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C.

Σε ένα μικρό μπολ, βάζουμε τη ζάχαρη και περίπου 100 ml νερό και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί. Χαράσουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι την επιφάνεια της λαγάνας, την αλείφουμε με το ζαχαρόνερο και την πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε σε ένα από τα χαμηλά ράφια του φούρνου για περίπου 35 – 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς η επιφάνεια της. Ελέγχουμε, ανασηκώνοντάς την απαλά, αν έχει ψηθεί καλά και από κάτω, αλλιώς την αφήνουμε για περίπου άλλα 5 λεπτά. Την βγάζουμε από το φούρνο, την σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε να κρυώσει.

Συμβουλή Αν κατά τη διάρκεια του ψησίματος βάλουμε ένα μικρό πυρίμαχο σκεύος με νερό στο φούρνο, θα δημιουργηθούν υδρατμοί και θα κάνουν λεπτή και τραγανή την επιφάνεια της λαγάνας.

igastronomie.gr

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Με μεγάλη χαρά σας ανακοινώνουμε τη διεξαγωγή του αγώνα δρόμου 4o mellon run, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024 στο Σύλλογο ΑμεΑ...

ΚΡΗΤΗ

Τρίωρος αποκλεισμός του κόμβου προς νέο αεροδρόμιο

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από τοπικές χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα από πολύ ισχυρούς ανέμους (μπουρίνια), σύμφωνα με την επικαιροποίηση του δελτίου επικίνδυνου...

Life

Το Αμάρι είναι κτισμένο σε υψόμετρο 460μ. σε απάνεμη θέση στους πρόποδες του βουνού Σάμιτος.  Πρόκειται για έναν παραδοσιακό οικισμό με καλοδιατηρημένα σπίτια. Το...

ΚΡΗΤΗ

Ολοένα και πιο πιθανό είναι το φάσμα μιας γενικευμένης ξηρασίας στο νησί, όπως προειδοποιούν επιστήμονες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, τονίζοντας ότι θα πρέπει, πέραν...

ΚΡΗΤΗ

Εκκένωση Μάζας και Παπαδιανών, συνεχείς αναζωπυρώσεις

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Χρηματοδοτείται η δημιουργία rapid test από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στους λογαριασμούς των δικαιούχων πληγέντων αγροτών θα πιστωθούν αύριο, Πέμπτη, 70 εκατ. ευρώ, τα οποία αφορούν στην εξόφληση των αποζημιώσεων για τις ζημιές που...