Connect with us

People

Ο άνθρωπος που έφερε το ηλεκτρικό ρεύμα στην Κρήτη

Δημοσιεύτηκε

στις

Για… χάρη της έβδομης τέχνης ήρθε για πρώτη φορά το ρεύμα στην Κρήτη, στις αρχές του 20ου αιώνα. Ένας δαιμόνιος Κρητικός επιχειρηματίας, ο Αλέξανδρος Πουλακάκης, ήταν ο άνθρωπος που έφερε πρώτος, βάσει αποδεδειγμένων στοιχείων, γεννήτρια στην Κρήτη και μάλιστα από τη Γερμανία!


Πρόκειται για έναν κινηματογραφικό επιχειρηματία, μέλος μιας από τις πιο πλούσιες οικογένειες του νομού Ηρακλείου με καταγωγή από τις Στάβιες Μεσαράς, που εκποίησε όλη την περιουσία του για το θέατρο και τον κινηματογράφο.

Γεννημένος το 1866, ο Πουλακάκης αρχικά δραστηριοποιήθηκε στο εμπόριο και το 1911 ξεκίνησε ν’ ασχολείται με τις επιχειρήσεις θεαμάτων, κατασκευάζοντας ένα θερινό κινηματοθέατρο στην πλατεία Ελευθερίας, στο μέγαρο «Ηλέκτρα» το οποίο ονομάστηκε «Πολυθέαμα» .

revmaΗ χωρητικότητά του ξεπερνούσε τα χίλια άτομα και διέθετε δικό του σύστημα ηλεκτροφωτισμού. Σε εφημερίδα της εποχής μάλιστα, ένας δημοσιογράφος προτείνει στο δημοτικό συμβούλιο να συνάψει συμφωνία με τον Πουλακάκη, ώστε η γεννήτριά του να παράσχει φως για ολόκληρη την πλατεία Τριών Καμαρών.

«Τη γεννήτρια την είχε φέρει ο παππούς μου από τη Γερμανία», λέει o εγγονός του Αλέξανδρου Πουλακάκη, Αλέκος Πουλακάκης.

Το 1921 λειτούργησε για τελευταία χρονιά το «Πολυθέαμα», τη θέση του οποίου πήρε δύο χρόνια αργότερα η κλειστή αίθουσα «Πουλακάκη», ένα πολυτελές κινηματοθέατρο που φιλοξένησε πολλούς και διάσημους θιάσους της εποχής, όπως αυτόν της Μαρίκας Κοτοπούλη. Το 1931 έγινε η πρώτη τοπική αίθουσα που πρόβαλλε ηχητικές ταινίες.

«Το θέατρο κατασκευάστηκε με βάση τα σχέδια της Όπερας του Παρισιού. Είχε ταξιδέψει τρεις φορές εκείνη την εποχή στη Γαλλία για αυτό το λόγο» λέει ο εγγονός του επιχειρηματία.

Ο Πουλακάκης πέθανε το 1941 κατά τη διάρκεια του πολέμου.

iefimerida.gr

People

Νίκος Χατζάκης: Ο Κρητικός επιστήμονας που ξαναγράφει… το DNA

Δημοσιεύτηκε

στις

Αναμφίβολα πρόκειται για έναν επιστήμονα, η έρευνα του οποίου έχει γίνει βασικό αντικείμενο συζήτησης στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα


Ο λόγος για τον Κρητικό Νίκο Χατζάκη, επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Νανοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, που είναι ο επικεφαλής μιας άκρως σημαντικής μελέτης, η οποία βρέθηκε φέτος στο επίκεντρο της δημοσιότητας και όχι αδίκως: ο ίδιος και οι συνεργάτες του στη Δανία έβαλαν στο μικροσκόπιο ένα ένζυμο που ονομάζεται CRISPR (Κρίσπερ), ανοίγοντας “παράθυρο στο μέλλον” για την ανθρωπότητα.

Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη έχει ήδη καταφέρει να διαμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο ο καρκίνος και άλλες ασθένειες μελετώνται. Κι αυτό γιατί η συγκεκριμένη πρωτεΐνη, που ανακαλύφθηκε σε ζωντανούς οργανισμούς πριν από 10 χρόνια, μεταξύ των οποίων και στον άνθρωπο, αποτελεί ένα “υπερόπλο” για τους γενετιστές και αναλύθηκε εσωτερικά και διεξοδικά για πρώτη φορά σε παγκόσμια κλίμακα από τον Κρητικό επιστήμονα.

Έτσι, η πρωτεΐνη CRISPR επιτρέπει στους επιστήμονες να τροποποιούν το γονιδίωμα με περισσότερη ακρίβεια, στοχεύοντας πολλαπλά γονίδια ταυτόχρονα και με σημαντικά μειωμένο κόστος. Συνεπώς, η τεχνολογία του CRISPR δίνει στους επιστήμονες ένα εργαλείο για να ερευνήσουν συγκεκριμένα γονίδια και να κάνουν συγκεκριμένες τομές στο DNA με έναν ευέλικτο, συγκριτικά καλύτερο, αλλά και οικονομικά προσιτό τρόπο, με στόχο ακόμα και την καταπολέμηση σοβαρότατων ασθενειών.

Όπως σημείωσε στην εκπομπή “Κρήτη Σήμερα” της “ΚΡΗΤΗ TV”, όπου παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη ο κορυφαίος επιστήμονας Νανοτεχνολογίας, «το CRISPR ανακαλύφθηκε πριν από 10 χρόνια, σαν ένας αμυντικός μηχανισμός βακτηρίων, τα οποία “κόβανε και ράβανε” στην ουσία το DNA των ιών μέσα στο DNA τους, έτσι ώστε να μπορέσουν να αντιγράψουν γρήγορα, να παράγουν αντισώματα και να αντισταθούν την επόμενη φορά που οι ιοί επιτίθενται. Και ανακαλύψαμε ως ερευνητές στον κόσμο όλο, πριν από 5 χρόνια, πως και αυτό μπορεί να γίνει ακόμα και στον άνθρωπο. Έκτοτε έχουν γίνει και πειράματα, δυστυχώς ή ευτυχώς, ακόμα και σε ανθρώπους. Σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν γιατρέψει τον καρκίνο, όπως σε ένα κοριτσάκι, αλλά και μια περίπτωση, που πρόσφατα ξεσήκωσε και τη διεθνή κατακραυγή, της εφαρμογής σε παιδιά που γεννήθηκαν και τα έκαναν ανθεκτικά στον ιό HIV, στο AIDS, όπως το γνωρίζουμε στην Ελλάδα, το οποίο δημιούργησε κάποια προβλήματα στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα».

«Στην ουσία ανακαλύψαμε τον μηχανισμό του CRISPR, που είναι ένας συνδυασμός πρωτεϊνών οι οποίες μας επιτρέπουν να αλλάζουμε και να κάνουμε edit, δηλαδή να πειράζουμε το DNA οργανισμών και στην προκειμένη περίπτωση, όχι στη δική μας αλλά από άλλες ερευνητικές ομάδες, ακόμα και σε ανθρώπους».

Ουσιαστικά, αυτό που δεν είχε γίνει μέχρι στιγμής ήταν η ενδοσκοπική ανάλυση της συγκεκριμένης πρωτεΐνης CRISPR, που ουσιαστικά μέχρι χθες έβαζε ένα “ταβάνι” στην επιστημονική κοινότητα, που έδειχνε ανήμπορη να συνεχίσει τις κλινικές μελέτες με στόχο την τροποποίηση του DNA.

Με το να προβεί στην εν λόγω έρευνα ο κ. Νίκος Χατζάκης, σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα τού συναδέλφου του κ. Montoya, όπως δήλωσε, αναλύοντας τη δομή της συγκεκριμένης πρωτεΐνης, κάμπτεται πλέον το όποιο εμπόδιο είχαν οι επιστήμονες, που προσπαθούσαν διακαώς να προχωρήσουν περαιτέρω τη γενετική τροποποίηση του DNA.

«Να σας δώσω ένα παράδειγμα… Όταν εσείς – εύχομαι να μη συμβαίνει συχνά αυτό – πάτε σε γιατρό και περιγράφετε τα συμπτώματά σας, εκείνη τη στιγμή ο γιατρός θα πρέπει να κάτσει και να αναλύσει τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα, έτσι ώστε να μπορέσει να σας πει… αυτό θα πρέπει να κάνετε, αυτό δεν το παίρνει κανείς, έτσι θα πρέπει να προχωρήσετε… Το να καταλάβει στη συγκεκριμένη περίπτωση ο γιατρός τι να σας συμβουλέψει, σημαίνει πως έχει καταλάβει τον μηχανισμό της ασθένειας μέσα στο σώμα σας και σας λέει πώς θα τον αντιμετωπίσετε. Έτσι λοιπόν κι εμείς βλέπουμε συγκεκριμένα στοιχεία μέσω της νανοτεχνολογίας, όπως το CRISPR, το οποίο είχε και κάποιες παρενέργειες. Μια από αυτές ήταν πως τη στιγμή που αναγνώριζε το DNA και έκοβε εκεί που ήθελε να κάνεις “edit” το DNA, μπορούσε να μη σταματήσει… να συνεχίσει, οπότε να κόψει και σε άλλα σημεία DNA και να αρχίσει να πειράζει κι άλλες πρωτεΐνες. Εμείς τώρα, μαζί με μια άλλη ερευνητική ομάδα, που είχε ήδη ξεκινήσει παλαιότερα, χρησιμοποιήσαμε πολύ ισχυρά μικροσκόπια, κάναμε ζουμ, για να σας δώσω να καταλάβετε, στο νανόμετρο, που σημαίνει ότι θα πάρετε μια τρίχα από τα μαλλιά σας, το πάχος της τρίχας θα το διαιρέσετε 100.000 φορές περίπου… και εκεί κοιτούσαμε. Και όχι μόνο κοιτούσαμε, αλλά βλέπαμε και πώς κουνιόταν η πρωτεΐνη. Οπότε καταφέραμε και είδαμε τι πρέπει να αλλάξει στην πρωτεΐνη, έτσι ώστε να μπορέσεις να την κάνεις πιο ειδική να γνωρίζει συγκεκριμένα DNA και να σταματήσει να το κόβει αυτό όταν είναι υπερβολικά ενεργοποιημένη, έτσι ώστε να μπορέσουμε να τη σταματήσουμε».

Όχι πειράματα σε ανθρώπους

«Βιοηθικά αντίθετος με… την κλωνοποίηση»

«Όπως σας είπα, εμείς σε καμία περίπτωση δεν κάνουμε πειράματα σε κύτταρα ή σε ανθρώπους. Εμείς προβάλλουμε τους μηχανισμούς, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για να προχωρήσει οποιοσδήποτε άλλος. Ευχόμαστε ότι, εάν χρησιμοποιηθούν αυτά που κάνουμε, πάντα θα χρησιμοποιούνται για καλό σκοπό, έτσι ώστε να γιατρευτούν κάποιες ασθένειες.

Όπως για παράδειγμα μπορείς να γιατρέψεις τον καρκίνο του ήπατος, όταν υπάρχει μια προεκδήλωση στο DNA κάποιου ανθρώπου ή ας πούμε το Πάρκινσον, που δίνεται η δυνατότητα να ελεγχθεί και να σταματήσει. Δε σας λέω ότι το έχουμε κάνει, αλλά ερευνητές το έχουν διαπιστώσει σε πειραματόζωα ποντίκια. Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση παιδιών που γεννήθηκαν στην Κίνα από γονείς φορείς του HIV, που υποτίθεται γεννήθηκαν ανθεκτικά στον ιό!».

Ένα είναι σίγουρο πάντως, πως αναμφίβολα πρόκειται για έναν ακόμα Έλληνα, και δη Κρητικό, που φέρνει κυριολεκτικά τα πάνω κάτω στα παγκόσμια επιστημονικά δρώμενα, την ώρα που οι τεράστιες δυνατότητες της μεθόδου CRISPR έχουν φέρει την ανθρώπινη εξέλιξη σε ένα σημείο καμπής. Ο τρόπος που θα χρησιμοποιηθεί και ο συνδυασμός της με την τεχνητή νοημοσύνη θα καθορίσουν την εξέλιξη του είδους μας. Κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η εποχή του Homo Sapiens βρίσκεται στο τέλος της. Ένα νέο είδος ανθρώπου διαφαίνεται στον ορίζοντα.

www.neakriti.gr

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

People

Πωλογιάννης: «Εγώ πιστεύω στον Θεό, µα προσκυνώ τη λύρα»

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο νεαρός άντρας, ο Πωλογιάννης, είναι το πρόσωπο που θέλω να σας γνωρίσω – Είναι βοσκός στα πιο ψηλά του Ψηλορείτη


Το µιτάτο του βρίσκεται στο δάσος των Βρουλιδιών, ένα πυκνό και αδιαπέραστο δάσος από πρίνους κι ασφένταµους στου Κατσή, στο Ούνι, στο Κάρχος, στη Ρουσαλίµη, στην Κορακόπετρα, τοποθεσίες εκεί γύρω που διηγούνται µε το όνοµά τους τη χιλιόχρονη ιστορία. Ολη η οικογένεια από προπάππου ήταν βοσκοί του Ψηλορείτη. Ο Πωλογιάννης, ο χαρισµατικός νέος άντρας µε την ποιητική φλέβα, πορεύτηκε µε τον παραδοσιακό τρόπο της αγάπης. Ερωτεύτηκε, πήρε τ’ «άρµατά του», τη λύρα και το τραγούδι, και έφερε σε πέρας τον αγώνα του σαν Ερωτόκριτος… «Ποτέ σου να µην ξαναβγείς, ήλιε µου, δε µε γνοιάζει.

Μα γω ’χω την αγάπη µου κι οπού προβάλλει λιάζει.  Ποιος ουρανός δεν θα ’θελε να ’σαι δικό του αστέρι τα µαύρα του µεσάνυχτα να κάνει µεσηµέρι.

Μόνο το στέµµα τς οµορφιάς λείπει από τα µαλλιά σου κι οπού προβάλλεις φαίνεται σαν τ’ άστρο
η οµορφιά σου.

Χαϊδεύει το βασιλικό και η µυρωδιά του απλώνει να καταλάβω όταν περνώ πως στέκει στο µπαλκόνι».

Με τους φίλους του και τον ξάδελφό του τον Νικηφόρο Αεράκη, ιδιαίτερο λυράρη, κολληµένο αυστηρά στην παράδοση, συνεχιστή του Πολύφηµου Στραβού, όποτε όριζε ο φτερωτός Θεός έβγαιναν για το τραγούδι της νύχτας. Ο,τι ήθελε να πει στην αγαπηµένη µόνο µε τις µαντινάδες ειπώθηκε.

Παντρεύτηκε µε τη Ρίτα Μανούρα και έχουν τρία παιδιά Τον Μανώλη, τη Μαρίνα και τη Νίκη. Η µερακλοσύνη όµως δεν τον άφησε ποτέ. Στους γάµους, στα γλέντια έχει τον πρώτο λόγο µαζί µε τους φίλους. Είµαι βοσκός -λέει- και αγράµµατος. Και κάνω πάντα λάθη. Μα ν’ αγαπά κι αληθινά έχει η καρδιά µου µάθει.

Μεγαλωµένος µέσα στην ελευθερία που διαφυλάσσουν η καταγωγή και το βουνό και µέσα στην πλούσια παράδοση µιας οικογένειας µε κύρος, έγινε πρόσωπο σεβαστό, µε έντονη παρουσία στα καλά και τα δύσκολα.

Όλη του η ζωή περνά µέσα από το αετίσιο βλέµµα του παρατηρητή σ’ έναν φυσικό παράδεισο της ορεινής Κρήτης και σε µια θάλασσα συναισθηµάτων, από αυτά που αναθρέφουν την ψυχή. Ερωντας, γέννες, θάνατοι, τα κίνητρα και τα ερεθίσµατά του για µια τέχνη που µόνο έτσι τη σέβεται ο χρόνος. Ο Γιάννης είναι προβεβληµένος µαντιναδολόγος και οδηγεί µαζί µε τους άλλους το άρµα της παράδοσης. Η µάνα του, η Μαρίνα, γυναίκα µε σεµνότητα και περηφάνια, προσθέτει στην αισθητική της καθηµερινότητάς του. Ο Γιάννης την τιµά µε τον σεβασµό που της αξίζει.

Προικισµένος, µε φλέβα ποιητική, είναι από τους πιο αγαπητούς και πολυτραγουδισµένους στην Κρήτη. Οι µαντινάδες του, ξακουστές και ιδιαίτερες. Το κριτήριό του είναι αυστηρό και γι’ αυτό ό,τι συνθέτει έχει νόηµα και κοµψότητα. Λέει για τη µάνα: «Η µόνη αγάπη που µπορεί να κρατηθεί στον χρόνο και να ’ναι πάντα αληθινή είναι τση µάνας µόνο».

Λίγο πριν «φύγει» ο πατέρας του, είχαν µια κουβέντα. Του παραγγέλνει ο πατέρας: «Τη µόνη µου παραγγελιά απού σ’ αφήνω, γιε µου να βλέπεις σαν τα µάτια σου τη βιόλα του µπαξέ µου».

Τον ρωτά ο Γιάννης µε χείλη που τρέµουν: «Πατέρα, εδά που ξεχωρίζουµε και ο γ’εις τον άλλο χάνει πώς θα µαθαίνει ο γ’εις τ’ άλλου πού είναι και ήντα κάνει;»… Σε λίγο τελείωσαν όλα. Στη µικρή του κόρη, τη Μαρίνα, της προαναγγέλλει: «Βιόλες και τριαντάφυλλα τον δρόµο θα στολίσω, άµα θα πας στην εκκλησιά νύφη να σε βλογήσω…».

Μια µέρα του µήνα Μάρτη έφυγε από τον Αλµυρό, µια τοποθεσία δίπλα στη θάλασσα, όπου έχει το χειµαδιό για τα πρόβατα, και πήγε το µάτι του σε µιαν ανθισµένη αµυγδαλιά. ∆υο ώρες µετά ήταν στον Ψηλορείτη όπου χιόνιζε και λέει: «Είδα δεντρό την άνοιξη όµορφα ανθισµένο µα σ’ έναν πρίνο απόµεινε ο νους µου χιονισµένο». Με λιτό, κατανοητό τρόπο αποδίδει ό,τι τον συγκινεί. Μια µέρα είδε τον γιο του, τον Μανώλη, σαν ελάφι να κυνηγά τους τράγους. Σκέφτεται: «Εδά που χαµηλώνουνε στο χώµα τα φτερά µου, µε τα δικά σου θα πετώ να χαίρεται η καρδιά µου».

www.ethnos.gr

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

People

Πέθανε ο Τζορτζ Μπους σε ηλικία 94 ετών

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο Μπους ήταν ο 41ος πρόεδρος των ΗΠΑ, έζησε περισσότερο απ’ όλους τους προκατόχους του


Ο πρώην Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Χέρμπερτ Ουόκερ Μπους, επί του οποίου σήμανε το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και ο οποίος κατατρόπωσε τον ιρακινό στρατό του Σαντάμ Χουσέιν, όμως έχασε την ευκαιρία να κερδίσει μια δεύτερη προεδρική θητεία καθώς παραβίασε την υπόσχεσή του ότι δεν θα επιβάλει νέους φόρους, πέθανε χθες Παρασκευή σε ηλικία 94 ετών, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της οικογένειας.

Ο Μπους, ο οποίος ήταν ο 41ος πρόεδρος των ΗΠΑ, έζησε περισσότερο απ’ όλους τους προκατόχους του. Ο θάνατός του στις 10:10 (ώρα κεντρικών ΗΠΑ) ανακοινώθηκε με δήλωση που εκδόθηκε από τον εκπρόσωπό του Τζιμ ΜακΓκραθ.

Σε μήνυμά του στο Twitter, που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον ΜακΓκραθ, ο Τζορζ Ουόκερ Μπους, γιος του εκλιπόντος και επίσης πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, αναφέρει: «Ο Τζεμπ, ο Νιλ, ο Μάρβιν, η Ντόρο και εγώ με θλίψη ανακοινώνουμε πως, έπειτα από 94 αξιοσημείωτα χρόνια, ο μπαμπάς μας πέθανε. Ο Τζορτζ Χ. Ου. Μπους ήταν ένας άνθρωπος προικισμένος με ευγένεια χαρακτήρα και ο καλύτερος πατέρας που θα μπορούσε να επιθυμήσει ένας γιος ή μια κόρη».

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε σήμερα την «αταλάντευτη ηγεσία» του προκατόχου του, του Τζορτζ Χέρμπερτ Ουόκερ Μπους, ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 94 ετών.

«Μέσω της αυθεντικότητάς του, του πνεύματός του και της αταλάντευτης δέσμευσής του υπέρ της πίστης, της οικογένειας και της χώρας του, ο πρόεδρος Μπους ενέπνευσε γενιές αμερικανών συμπολιτών», αναφέρει ο Τραμπ σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Μπουένος Άιρες, όπου συμμετέχει στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20).

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλη