Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Παραδοσιακή πίτα με πράσο και τραχανά

Παραδοσιακή πίτα η πρασόπιτα. Από τις κλασσικές νοστιμιές της κουζίνας μας


Σήμερα το κάναμε λίγο πιο μπελαλίδικο, δηλαδή ανοίξαμε φύλλα και την κάναμε ρολό , προσθέσαμε και λίγο χωριάτικο τραχανά και .. ιδού.

ΥΛΙΚΑ

Ζύμη:

6 φύλλα ανοιγμένα στο χέρι
350 γραμ αλεύρι για όλες τις χρήσεις (συν ½ κούπα επί πλέον για το άνοιγμα των φύλλων.)
200 γραμ νερό (περίπου)
½ κουτ. τ. γλ αλάτι
Μια πρέζα ζάχαρη
½ κουτ. τ. γλ. ξύδι
1 κουτ. τ. Σούπας ελαιόλαδο

Γέμιση

4-5 πράσα μόνο το άσπρο κομμάτι και λίγο από το πράσινο αν το βλέπετε τρυφερό. Σύνολο καθαρό περίπου 600-650 γραμ.
2 κουτ. τ. Σ. ελαιόλαδο για το σωτάρισμα
1 αυγό
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
200 γραμ φέτα σκληρή (ακόμα καλύτερα κατσικίσια)
3-4 κουταλιές της σούπας γεμάτες γλυκό χωριάτικο τραχανά
2 κουτ. τ. σούπας ελαιόλαδο
Πιπέρι, λίγο αλάτι
Επί πλέον ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Φτιάχνουμε πρώτα τη ζύμη για τα φύλλα, μιας και πρέπει να μείνει αρκετά (1 ώρα περίπου)

Βάζουμε στο κάδο του μίξερ όλα τα υλικά, και με το γάντζο ζυμώνουμε για 6-7 λεπτά . Στην αρχή δεν βάζουμε όλο το νερό επειδή το είδος του αλευριού, η υγρασία και η θερμοκρασία περιβάλλοντος επηρεάζουν τη ζύμη και δεν θέλουμε να κολλάει οπότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε και άλλο αλεύρι. Ζυμώνοντας, βλέποντας και κάνοντας. Αφού λοιπόν ξεκολλήσει από τα τοιχώματα, τη βγάζουμε και τη ζυμώνουμε μερικά λεπτά με τα χέρια σε ένα πάγκο μέχρι να την αισθανθούμε μαλακή και ελαστική. Την μοιράζουμε σε έξι μπαλάκια, τα βάζουμε σε ένα πιάτο, τα αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για περίπου 1 ώρα.

Αρχίζουμε να ετοιμάζουμε την γέμιση

Κόβουμε τα καθαρισμένα πράσα κατά μήκος και έπειτα σε ροδέλες ενός δακτύλου.

Τα βάζουμε σε σουρωτήρι και τα πλένουμε καλά, τρίβοντας τα με τα χέρια ώστε να ξεκολλήσουν οι σπείρες τους .

Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι λίγο ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα πράσα να σοταριστούν και ανακατεύουμε. Σε λίγο θα αρχίσουν να βγάζουν τα υγρά τους. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να εξατμισθούν όλα τα υγρά. Θα το διαπιστώσουμε όταν ανοίγοντας μια τρύπα στη μέση , θα δούμε ότι δεν υπάρχουν πλέον υγρά. (μεσαία φωτ). Τα βγάζουμε και τα βάζουμε σε μπολ μέχρι να κρυώσουν αρκετά. Έχουν ήδη χάσει πολύ από τον αρχικό τους όγκο.

Μόλις κρυώσουν πρσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά (μαϊντανό, φέτα, τραχανά, πιπέρι, ελαιόλαδο και λίγο αλάτι ανάλογα με το πόσο αλμυρή είναι η φέτα μας) Ανακατεύουμε και ετοιμαζόμαστε να ανοίξουμε τα φύλλα.

Ανοίγουμε με το πλάστη (βέργα) ένα ένα τα φύλλα. Βάζουμε ένα μπαλάκι σε αλευρωμένη επιφάνεια , το πατάμε να πλατύνει , πασπαλίζουμε με αλεύρι και χρησιμοποιώντας το πλάστη ανοίγουμε φύλλο όσο πιο λεπτό μπορούμε, προσπαθώντας να δώσουμε ορθογώνιο σχήμα. Περισσότερα για (χειροποίητο φύλλο δείτε εδώ ). Μόλις το ανοίξουμε το βάζουμε σε ένα πάγκο, το λαδώνουμε σε όλη την επιφάνειά του και στη συνέχεια ανοίγουμε δεύτερο φύλλο, το ακουμπάμε επάνω στο πρώτο και έπειτα το τρίτο φύλλο.

Παίρνουμε την μισή γέμιση και την απλώνουμε στο κάτω μισό των φύλλων. Αρχίζουμε να φτιάχνουμε το ρολό και μόλις το στρίψιμο φτάσει εκεί που τελειώνει η γέμιση γυρίζουμε τα πλαϊνά προς τα μέσα ώστε να την κρατήσουν και συνεχίζουμε το στρίψιμο του ρολού. Κάνουμε το ίδιο και με τα υπόλοιπα τρία μπαλάκια – άνοιγμα φύλλων /γέμιση/ρολό- και τοποθετούμε τα δυο ρολά σε ταψί όπου έχουμε στρώσει χαρτί ψησίματος .

Λαδώνουμε την επιφάνεια των δυο ρολών και ψήνουμε στο φούρνο που έχουμε προθερμάνει στους 180ο για 35-40 λεπτά . Ο χρόνος και η θερμοκρασία εξαρτάται από το φούρνο του καθενός. Εσείς μόλις δείτε ότι τα φύλλα απέκτησαν χρυσό σκούρο χρώμα, ξεφουρνίστε.

Αφήνετε λίγο να φύγουν οι ατμοί και ..

…κόψτε και σερβίρετε.

mediterranean-cook.com

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά