Connect with us

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ποιοι αγρότες απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος

Δημοσιεύτηκε

στις

Από το τέλος επιτηδεύματος εξαιρούνται οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος, καθώς και οι αγρότες του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ


Ως ευπρόσδεκτη παρέμβαση, η οποία ωστόσο μένει να αποδειχθεί αν μπορεί από μόνη της να λειτουργήσει ως ισχυρό κίνητρο για την ένταξη των αγροτών σε συλλογικά σχήματα χαρακτηρίζουν παράγοντες της αγοράς την πρωθυπουργική εξαγγελία για απαλλαγή όσων διακινούν τα προϊόντα τους αποκλειστικά μέσω συνεταιρισμών από το τέλος επιτηδεύματος.

Με την υποσημείωση ότι θα πρέπει να διευκρινιστούν οι ακριβείς όροι και προϋποθέσεις υπό τις οποίες έχει προγραμματιστεί να ισχύσει το μέτρο από 1/1/2019 (κάτι που αναμένεται να γίνει σύντομα από το υπουργείο Οικονομικών), αξίζει να δούμε αρχικά ποιοι αγρότες σήμερα πληρώνουν και ποιοι εξαιρούνται από το συγκεκριμένο τέλος.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, από το τέλος επιτηδεύματος εξαιρούνται οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος –εφόσον δεν θεωρούνται επαγγελματίες–, καθώς και οι αγρότες του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ που δεν έχουν περάσει πέντε έτη από την πρώτη έναρξή τους.

Συγκεκριμένα, στην ΠΟΛ 1053/2014 διευκρινίζεται ότι για τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ που θα τηρήσουν βιβλία και θα ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ για πρώτη φορά, η ημερομηνία μεταβολής θα θεωρείται ως πρώτη έναρξη και από την ημερομηνία αυτή και για τα επόμενα πέντε (5) έτη θα εξαιρούνται από την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος. Ομοίως, από την ίδια εγκύκλιο προκύπτει ότι θα εξαιρούνται όσοι αγρότες τηρήσουν βιβλία και ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και έχουν κλείσει το 62ο έτος της ηλικίας τους (απείχαν δηλαδή τρία έτη από την τότε ηλικία συνταξιοδότησης).

Από 500 έως 650 ευρώ

Οι υπόλοιποι, δηλαδή, αγρότες του κανονικού καθεστώτος που τηρούσαν και συνεχίζουν να τηρούν απλογραφικά βιβλία, πληρώνουν τέλος 650 ευρώ ετησίως. Το «χαράτσι» πέφτει στα 500 ευρώ αν διαμένουν σε οικισμούς/χωριά κάτω των 500 κατοίκων ή σε νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων που δεν είναι τουριστικοί προορισμοί. Σημειωτέον ότι τέλος επιτηδεύματος πληρώνουν και οι συνεταιρισμοί –όπως και οι επιχειρήσεις– ύψους 1.000 ευρώ.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι σήμερα υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός αγροτών που, έχοντας ενταχθεί στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ από 1ης Ιανουαρίου 2014 και μετά, εξαιρούνται μεν σήμερα από το τέλος επιτηδεύματος (σύμφωνα με την εγκύκλιο που προαναφέραμε), ωστόσο θα κληθούν να το πληρώσουν από το 2020 και μετά, εφόσον εκπνέει η πενταετής περίοδος απαλλαγής τους.

Ομοίως, αρκετοί είναι και οι αλιείς, οι οποίοι υποχρεώθηκαν από 1ης Ιανουαρίου 2015 να τηρούν βιβλία και να εκδίδουν φορολογικά στοιχεία. Και αυτοί θα πρέπει από το 2021 και μετά –βάσει, πάντα, των υφιστάμενων διατάξεων– να καταβάλουν τέλος επιτηδεύματος.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, καθώς και το γεγονός ότι σήμερα οι αγρότες που διακινούν αποκλειστικά τα προϊόντα τους μέσω συνεταιρισμών αποτελούν τη μεγάλη μειοψηφία, αρκετοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να μιλήσουν για ένα «ανέξοδο, με ελάχιστο δημοσιονομικό κόστος για την ώρα, μέτρο», ακόμα και για ένα «πυροτέχνημα».

Ωστόσο, φαίνεται ότι η απόφαση να δρομολογηθεί το μέτρο πάρθηκε με το βλέμμα σε όλους αυτούς τους ουκ ολίγους παραγωγούς που σήμερα δεν πληρώνουν, αλλά σύντομα θα κληθούν να καταβάλουν το τέλος επιτηδεύματος και με τη λογική ότι, για να συνεχίσουν να μην το πληρώνουν, θα έχουν ένα επιπλέον κίνητρο να ενταχθούν σε συνεταιριστικές οργανώσεις.

Το ΔΝΤ κλοτσάει για χαμηλότερο συντελεστή

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι η κυβέρνηση πολύ θα ήθελε να ήταν σε θέση να εξαγγείλει έναν χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή για όσους αγρότες επιλέξουν τον δρόμο του «συνεταιρίζεσθαι». Όπως, όμως, έχει αποκαλύψει σε παλαιότερο δημοσίευμά της η «ΥΧ», αν και η Κομισιόν δεν έχει ιδιαίτερες αντιρρήσεις σε μια τέτοια, αναμφισβήτητα ουσιαστικής σημασίας, παρέμβαση, το ΔΝΤ είναι αυτό που, προτάσσοντας το επιχείρημα της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, εξακολουθεί να… κλοτσάει. Και μαζί με αυτό και το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο δεν επιθυμεί σε αυτήν τη συγκυρία να ανοίξει νέο μέτωπο με τους δανειστές ή να μπει στη βάσανο των «αντισταθμιστικών».

Μένει να δούμε αν αυτό μπορεί να αλλάξει μέσα στο επόμενο διάστημα, όπως αφήνεται να εννοηθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, συνυπολογίζοντας πάντα και το γεγονός ότι ένα ποσοστό τουλάχιστον 50% της εγχώριας αγροτικής παραγωγής διακινείται σήμερα μέσω της μαύρης αγοράς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, μεταξύ άλλων, και για τα έσοδα του κράτους…

Στα σκαριά ετήσιο ακατάσχετο 15.000 ευρώ για τους αγρότες

Σε τροχιά υλοποίησης φαίνεται ότι μπαίνει η θέσπιση ενός ακατάσχετου ορίου, ύψους 15.000 ευρώ για τους αγρότες. Στο πλαίσιο της συνάντησής του με δημοσιογράφους, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης, ανέφερε ότι το μέτρο βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας, προσθέτοντας ότι πρόκειται για παρέμβαση που δουλεύεται αρκετό καιρό με το υπουργείο Οικονομικών.

Επί της ουσίας, πρόκειται για προσαρμογή του ακατάσχετου των 1.250 ευρώ μηνιαίως που ισχύει σήμερα για κάθε πολίτη στα μέτρα και τις ανάγκες των αγροτών, οι οποίοι το έχουν ανάγκη σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους και ιδίως, όταν πληρώνεται το 70% της βασικής ενίσχυσης, ενώ εκτιμάται ότι δεν έχει και δημοσιονομικό κόστος (1.250 x 12 = 15.000). «Συζητάμε ο αγρότης, επειδή πληρώνεται σε ένα ή δύο χρονικά προκαθορισμένες στιγμές, να έχει αυτό το ακατάσχετο μία φορά τον χρόνο. Να είναι είναι δηλαδή άπαξ, σωρευτικό», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αραχωβίτης.

Ypaithros.gr

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμή 2,5 εκατ. ευρώ σε 821 δικαιούχους

Δημοσιεύτηκε

στις

Αφορά πληρωμές σε 821 δικαιούχους


Σε πληρωμή 2,5 εκατ. ευρώ προχώρησε ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).

Αναλυτικά, από τις 12/2/2019 έως τις 14/2/2019 ο ΟΠΕΚΕΠΕ κατέβαλε σε 821 δικαιούχους το ποσό των 2.582.270,39 ευρώ.

Οι πληρωμές αφορούν, μεταξύ άλλων, ανειλημμένες υποχρεώσεις σε δασώσεις και τη βιολογική κτηνοτροφία.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Έρχεται το 8ο Παγκρήτιο Φόρουμ Προώθησης Κρητικών Προϊόντων

Δημοσιεύτηκε

στις

Η συμμετοχή στο φόρουμ είναι δωρεάν


Το Σάββατο, 30 Μαρτίου, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης, θα διεξαχθεί το 8ο Παγκρήτιο Φόρουμ Προώθησης Κρητικών Προϊόντων στα Κρητικά Ξενοδοχεία και στα Δίκτυα Διανομής – Super Market.

Η φετινή διοργάνωση θα περιλαμβάνει, επιπλέον, συναντήσεις ξενοδόχων με επαγγελματίες, βιοτέχνες, μεταποιητές και άλλων προϊόντων που σχετίζονται με τον τουρισμό, πλην του αγροδιατροφικού, όπως γινόταν μέχρι τώρα.

Η συμμετοχή στο φόρουμ είναι δωρεάν και οι δηλώσεις από τους ενδιαφερόμενους πρέπει να γίνουν μέχρι την Πέμπτη, 14 Μαρτίου, στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ημερίδα με θέμα το extra παρθένο ελαιόλαδο Εμπάρου

Δημοσιεύτηκε

στις

Τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Βιάννου


Συντονισμένες προσπάθειες για την ανάδειξη και προώθηση του extra παρθένου ελαιόλαδου Εμπάρου «ΝΑΜΑ ΕΜΠΑΡΟΥ» αναλαμβάνει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Εμπάρου

Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώνει την 1η Ημερίδα με θέμα «ΝΑΜΑ ΕΜΠΑΡΟΥ» το Σάββατο 23/2/2019 και ώρα 10:30 στο Πνευματικό Κέντρο Εμπάρου.

Στόχος της Ημερίδας είναι η παρουσίαση του extra παρθένου ελαιόλαδου Εμπάρου σε chef, διευθυντές και υπεύθυνους προμηθειών Ξενοδοχείων της Κρήτης και η ενδεχόμενη συνεργασία μαζί τους.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει παρουσίαση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του ελαιόλαδου της Εμπάρου και να δοθεί η δυνατότητα δοκιμής του.

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα, ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΕΜΠΑΡΟΥ ολοκλήρωσε  την κατασκευή ιδιόκτητου Τυποποιητηρίου και είναι σε θέση να τυποποιεί το εξαιρετικό τοπικό ελαιόλαδο σε ποικίλες συσκευασίες, καλύπτοντας τις ανάγκες της ευρύτερης αγοράς.

Η Ημερίδα εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια  των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνεταιρισμού για την ανάδειξη και προώθηση του εξαιρετικού ελαιόλαδου της περιοχής στην τοπική και διεθνή αγορά και θα συνεχιστεί με συμμετοχή σε εκθέσεις και επιχειρηματικές συναντήσεις.

Τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Βιάννου.

Θα τιμήσουν με την παρουσία τους ο Περιφερειάρχης Κρήτης, ο Δήμαρχος Βιάννου, ο συγγραφέας κ. Νίκος Ψιλάκης καθώς και εκπρόσωποι φορέων και οργανισμών.

Το πρόγραμμα της ημερίδας:

10:30  –  Προσέλευση

11:00  Γιώργος  Περογιαννάκης, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΕΜΠΑΡΟΥ

11:10  – Παύλος Μπαριτάκης, Δήμαρχος Βιάννου

11:20  – Σταύρος Αρναουτάκης, Περιφερειάρχης Κρήτης

11.30 –  Νίκος Ψιλάκης, Δημοσιογράφος – Συγγραφέας

11:40  – Τάσος Κουρουπάκης, Πρόεδρος Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Κρήτης

11.50  – Μιχάλης Βαμιεδάκης, Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Τουρισμού Ηρακλείου

12:00Μανώλης Γελασάκης,  Επόπτης Δακοκτονίας Δ/νσης Γεωργίας, Περιφέρειας Κρήτης

12:10Μανώλης Φραγκάκης,  Πρόεδρος Δικτύου Κρητικού Ελαιόλαδου

12:20 Μανώλης Μιχελινάκης, Υπεύθυνος Εργαστηρίου  Ένωσης Ηρακλείου

12:30Αριστείδης Ψαράκης, Πρόεδρος Εποπτικού Συμβουλίου του ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ  ΕΜΠΑΡΟΥ

Ερωτήσεις / Παρατηρήσεις

Δοκιμή του «Εμπάρου Νάμα» & επίδειξη συσκευασιών

Παραδοσιακό γεύμα και λήξη ημερίδας

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Facebook

Δημοφιλη