Connect with us

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πως ετοιμάζουμε τσιγαρίδες στην Κρήτη

Δημοσιεύτηκε

στις

Μετά τα χοιροσφάγια, ακολουθούσαν τα διάφορα παράγωγα, η τσιλαδιά, τα καπνιστα ξυδάτα απάκια και λουκάνικα, τα σύγλινα, οι αμαθιές, η γλίνα για τα τηγανητά, οι λουρίδες για τα σφουγκάτα, και ασφαλώς απαραιτήτως οι τσιγαρίδες για την εξοχή!


Ολος ο κόσμος είχε δεθεί με τίς τσιγαρίδες, που ήταν και χορταστικές, αλλά και πολύ πλούσιες σε θερμίδες, απαραίτητες τις κρύες ημέρες για να παρέχουν την απαιτούμενη ενέργεια.

Απαραίτητο για την παρασκεή τους το μεγάλο καζάνι, κοινώς μπουγαδοτσίκαλο.

Εχάραζαν το δέρμα του χοιρου σε λουρίδες στενόμακρες κατα μήκος, το αφαιρούσαν και όλα αυτά τα κομάτια τα έβαζαν σέ μια μεγάλη μοσόρα ( λεκάνη).

Στη συνέχεια πάλι απο τα κομάτια αυτα αφαιρούσαν με ένα κοφτερο μαχαιράκι το απέξω σκληρο δέρμα, που απο αυτό έβαιναν οι “λουρίδες”, και έτσι έμενε το σκέτος λίπος.

tsigarides1

Σημειωταίον τότε οι χοίροι είχαν έως και πέντε εκατοστά πάχος λίπος, ενώ στις σημερηνές ράτσες, το λίπος είναι σχεδόν ανύπαρκτο!

Μέσα λοιπόν στο μεγάλο καζάνι, εβαζαν σε μικρά μικρά κοματάκια, κομένο το λίπος, και το έσταιναν συνήθως στα ξύλα στην εξωτερική παρασθιά.

Εκει μεσα στο καζάνι τσιγαρίζονραι σιγά σιγά τα λίπη, γι αυτό ονομάζονται και τσιγαρίδες.

Θένε αρκετή ώρα να αποβάλουν όλο τους το λίπος και να κολυμπούν μέσα τα μικρά πλέον κομματάκια, που έχουν απομείνει λιγότερο απο το μισό, ίσως και το ένα τέταρτο!

Με τη τρυπητή κουτάλα, θα αφαιρεθουν απο το καζάνι, όταν πια εχουν γίνει ξερακιανα, και έχουν πάρει ενα καφετί χρώμα, για να μπούν προσωρινά σε ενα άλλο σκεύος, και το λάδι του λίπους θα σουρωθεί και θα τοποθετηθεί στη πήλινη κουρούπα, ή αργότερα στον γαζοντενεκέ με το μεγάλο στρόγγυλο καπάκι.

tsigarides

Η γλίνα θα πήξη και θα γίνει άσπρη, και θα παίξει ρόλο βουτύρου, κυρίως στα τηγανητά, στο ψωμί σε γλυκά, αλλα και στο καρκάνι, όπως εχουμε αναφέρει σε σχετικό αρθρο παλαιότερα.

Οι τσιγαρίδες κι αυτές, θα μπούν σε άλλη κουρούπα, ή σε άλλο δοχείο διαθέσιμο, και διατηρούνται έτσι γιά μεγάλλο χρονικό διάστημα χωρίς να πάθουν το παραμικρό.

Αυτές οι συμπαθέστατες τσιγαρίδες, που δέν υπάρχουν πλέον, πάντα θα ανήκουν στη σφαίρα της θύμισης στους παλαιότερους, και δέν θα μπορεί να ξεχάσουν το καθαρό πετσετάκι της νοικοκυράς που τις σέρβιρε απάνω στην εξοχή, και ασφαλώς το κρασάκι που τις συνόδευε!

Καμιά φορά μου λένε, μα γιατί κάθομαι και γράφω πράγματα που έχουν πεθάνει προ πολλού, και δεν κοιτάζω το μέλλον…

Απαντώ εγω προσωπικά, πως εμένα και σε πολλούς αλλους, μας αρέσουν τα παλιά αυτα, γιατι μας ενώνουν με τη νιότη μας.

 

Κείμενο – φωτογραφίες Γεωργιος Χουστουλακης

Σχολιασε

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ταραμάς – Η σαλάτα της Σαρακοστής

Δημοσιεύτηκε

στις

Ταραμάς είναι η πρώτη ύλη για την ταραμοσαλάτα, ένα από τα πιο φημισμένα νηστίσιμα πιάτα


Στην ουσία πρόκειται για αυγά ψαριών, συνηθέστερα του κυπρίνου, του μπακαλιάρου ή κάποιου άλλου είδους ψαριού, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη παρασκευή του γνωστού σαρακοστιανού εδέσματος.

Η καλύτερη ποιότητα ταραμά είναι ο λεγόμενος λευκός αν και στην πραγματικότητα το χρώμα του ελαφρώς γκριζόλευκο.

Ο λευκός ταραμάς είναι “καθαρός” δηλαδή περιέχει 100% αυγά ψαριών και για αυτό είναι ακριβός, αλλά φτιάχνει νοστιμότερη ταραμοσαλάτα. Φυσικά υπάρχουν διάφορες ποιότητες με υποδεέστερη, αλλά επίσης νόστιμη, τον ροζ ταραμά, ο οποίος περιέχει χρώμα και άλλες προσμίξεις.

Η λέξη ταραμάς είναι τουρκικής προέλευσης και βγαίνει από τη λέξη tarama που σημαίνει αυγά ψαριών.

Τι χρειαζόμαστε:

  • 4-5 πατάτες μέτριες
  • 4 κ.σ. κόκκινο ταραμά
  • 1-1½ φλ. ελαιόλαδο
  • 1 φλ. ανθρακούχο νερό
  • 1-1,5 λεμόνια τον χυμό

Πώς το κάνουμε:

  1. Βράζουμε απο βραδύς τις πατάτες μας για να είναι μαλακές και κρύες.
  2. Βάζουμε τον ταραμά στο multi-μούλτι και τον χτυπάμε προσθέτοντας σταδιακά ελαιόλαδο. Χτυπάμε ρίχνουμε λάδι, χτυπάμε ρίχνουμε λάδι.
  3. Προσθέτουμε το ανθρακούχο νερό και συνεχίζουμε το χτύπημα στο multi-μούλτι.
  4. Προσθέτουμε τις πατάτες μας λίγες λίγες και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  5. Στο τέλος ρίχνουμε το χυμό απο τα λεμόνια και συνεχίζουμε το χτύπημα για να φτιάξουμε τον επιθυμητό ταραμά.

Λίγα μυστικά ακόμα

Ο ταραμάς σε κάθε βήμα θέλει καλό χτύπημα για να αφομοιωθούν όλα τα υλικά. Άν δεν σας ικανοποιεί η γεύση τότε μπορείτε να βάλετε περισσότερο χυμό λεμονιού. Γράφω 4-5 πατάτες, αναλόγως το μέγεθος της πατάτας. Αυτό θα το δείτε καθώς χτυπάτε τον ταραμά, αν θέλει 4 ή 5. Καλή επιτυχία.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Χαλβάς με ταχίνι που τον ζητούν οι μέρες

Δημοσιεύτηκε

στις

Παραδοσιακός νηστίσιμος χαλβάς!


Υλικά

Για 4-6 άτομα

1 κιλό Ταχίνι από 100% πολτοποιημένο σουσάμι
700 γραμμάρια ζάχαρη
100 ml νερό

Για τη γέμιση

φιστίκια Αιγίνης αποφλοιωμένα
1κουταλιά του γλυκού βανίλια σκόνη
2 κουταλιές του γλυκού κακάο
1 ολόκληρη σοκολάτα λιωμένη

Εκτέλεση

Σε μία κατσαρόλα, βράζουμε την ζάχαρη με το νερό μέχρι να γίνει καραμέλα στους 125 βαθμούς (χρησιμοποιούμε θερμόμετρο ζάχαρης).

Για καλύτερο αποτέλεσμα, μετά τους 110 βαθμούς αρχίζουμε να ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να ασπρίσει.

Ρίχνουμε την καραμέλα σε ένα μεγάλο ανοξείδωτο μπολ πάνω στο ταχίνι. Αναδεύουμε το μείγμα.

Στη συνέχεια χρησιμοποιήσουμε μια σπάτουλα μαρίζ (από σιλικόνη) και ανακατεύουμε.

Τέλος προσθέτουμε τα υλικά της αρεσκείας μας (τα φιστίκια και τη σοκολάτα) για την γεύση και αναδεύουμε λίγο ακόμη.

Βάζουμε τον χαλβά σε παραλληλόγραμμο καλούπι. Τον αφήνουμε αρκετές ώρες να κρυώσει και σερβίρουμε.

Για να μην τον απολαύσετε σκέτο… Σας προτείνουμε… Λαγάνα.
Απαιτούμενος χρόνος: 20 λεπτά

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μια συνταγή για λαγάνα λόγω των ημερών

Δημοσιεύτηκε

στις

Μπορεί κάποιοι να μη βάλουν θαλασσινά στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, αλλά μία-δύο λαγάνες δε λείπουν ποτέ


Μια πολύ εύκολη συνταγή για λαγάνα

Υλικά

600 γρ. αλεύρι κίτρινο (το βρίσκουμε σε όλα τα σούπερ μάρκετ, με την ένδειξη «για ζυμωτό ψωμί») ή αλεύρι σκληρό
200 γρ. αλεύρι μαλακό
50 γρ. νωπή μαγιά (την βρίσκουμε στα ψυγεία των σουπερμάρκετ, δίπλα στις φρέσκιες ζύμες, σε συσκευασία κύβου των 25 γρ.)
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. γλυκού ταχίνι
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
σουσάμι για πασπάλισμα

Μερίδες για 1 μεγάλη λαγάνα

Προετοιμασία 20΄ Αναμονή 45΄ Ψήσιμο περίπου 35΄ – 40΄

Διαδικασία

Σε ένα μέτριο μπολ, βάζουμε τη μαγιά και περίπου 100 ml χλιαρό νερό και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, μέχρι να διαλυθεί η μαγιά εντελώς. Προσθέτουμε 5 κουτ. σούπας από το μαλακό αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι να αναμειχθούν και να έχουμε έναν πηχτό χυλό. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει.

Σε ένα βαθύ μπολ, ανακατεύουμε τα άλευρα, το μείγμα της μαγιάς, τα αλάτι, το ταχίνι και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε σταδιακά περίπου 400 ml χλιαρό νερό και ζυμώνουμε με τα χέρια μας για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και ελαστική ζύμη. Αν χρειαστεί, για να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, προσθέτουμε λίγο νερό.

Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί τη λαμαρίνα του φούρνου. Βάζουμε στο ταψί τη ζύμη και την πιέζουμε με τα δάχτυλά μας, έτσι ώστε να έχει πάχος περίπου 1 εκ., να πάρει το οβάλ σχήμα της λαγάνας και να έχει τις χαρακτηριστικές δαχτυλιές. Την σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C.

Σε ένα μικρό μπολ, βάζουμε τη ζάχαρη και περίπου 100 ml νερό και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί. Χαράσουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι την επιφάνεια της λαγάνας, την αλείφουμε με το ζαχαρόνερο και την πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε σε ένα από τα χαμηλά ράφια του φούρνου για περίπου 35 – 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς η επιφάνεια της. Ελέγχουμε, ανασηκώνοντάς την απαλά, αν έχει ψηθεί καλά και από κάτω, αλλιώς την αφήνουμε για περίπου άλλα 5 λεπτά. Την βγάζουμε από το φούρνο, την σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε να κρυώσει.

Συμβουλή Αν κατά τη διάρκεια του ψησίματος βάλουμε ένα μικρό πυρίμαχο σκεύος με νερό στο φούρνο, θα δημιουργηθούν υδρατμοί και θα κάνουν λεπτή και τραγανή την επιφάνεια της λαγάνας.

igastronomie.gr

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Facebook

Δημοφιλη