Connect with us

ΘΕΜΑΤΑ

Θαλάσσιος καπνός: Μαγεία πάνω από την θάλασσα

Δημοσιεύτηκε

στις

Με αφορμή την εκδήλωση ομίχλης σε παραθαλάσσιες περιοχές στο Αιγαίο και το Ιόνιο Πέλαγος τις τελευταίες μέρες, ας δούμε γιατί συμβαίνει αυτό


Υπάρχουν δύο κύριες περιπτώσεις φαινομένων που παρατηρούμε πάνω από τη θάλασσα στη χώρα μας κατά τη διάρκεια έλευσης ξηρών αέριων μαζών. Η εικόνα δείχνει αριστερά (α) την περίπτωση που θερμές και ξηρές αέριες μάζες προερχόμενες από την Αφρική περνούν πάνω από τη σχετικά ψυχρή επιφάνεια της θάλασσας και η εικόνα στα δεξιά (β) δείχνει την περίπτωση που ξηρές και ψυχρές αέριες μάζες κατέρχονται από τα βορειοανατολικά τον χειμώνα.

Στην πρώτη περίπτωση (α), το κατώτερο μέρος της αέριας μάζας έρχεται σε επαφή με την επιφάνεια της θάλασσας και ψύχεται. Η αέρια μάζα εμπλουτίζεται με υδρατμούς και ξεκινούν συμπυκνώσεις ενώ παράλληλα δημιουργούνται δίνες λόγω διαφορικής θέρμανσης καθ’ ύψος και έτσι αναπτύσσεται η ομίχλη που εκτείνεται κατακόρυφα και οριζόντια. Οι δίνες δεν είναι ισχυρές για να μεταφέρουν τις υγρές αέριες μάζες ψηλά και να ξεπεράσουν τη θερμοκρασιακή αναστροφή (άνοδος της θερμοκρασίας με το ύψος), γι’ αυτό και ο θαλάσσιος καπνός έχει συνήθως ύψος μικρότερο από 500μ. Ανάλογα με την ταχύτητα του ανέμου, η ομίχλη μπορεί να μεταφερθεί πάνω από την ξηρά, κοντά όμως στην ακτή. Η ονομασία «ομίχλη μεταφοράς» οφείλεται στην μεταφορά θερμών αέριων μαζών πάνω από την ψυχρή θάλασσα και όχι στη μεταφορά της ομίχλης πάνω από την ξηρά. Η ομίχλη μεταφοράς παρατηρείται και τους φθινοπωρινούς μήνες σε λίμνες, όπως στην Παμβώτιδα, τις Πρέσπες, στην Καστοριά, κ.ά., με πιο πολύπλοκους μηχανισμούς.

Στη δεύτερη περίπτωση (β), κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ψυχρές εισβολές επηρεάζουν τη χώρα μας. Οι μάζες αρκτικής προέλευσης είναι πιο ξηρές από τις υπόλοιπες πολικές αέριες μάζες καθώς δεν εμπλουτίζονται με υδρατμούς καθώς κινούνται προς τη χώρα μας. Το προφίλ της θερμοκρασίας καθ’ ύψος είναι επίσης διαφορετικό σε σχέση με την πρώτη περίπτωση που περιγράψαμε, και η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας είναι υψηλότερη από την άνοιξη. Οι ψυχρές αέριες μάζες πάνω από τη θερμή θάλασσα δημιουργούν αστάθεια, δηλαδή απότομη πτώση της θερμοκρασίας καθ’ ύψος και οι αέριες μάζες αναγκάζονται σε κατακόρυφη ανύψωση με αποτέλεσμα να ψυχθούν και να δημιουργήσουν νέφη. Ο τύπος υετού που θα προκαλέσουν (χιόνι, χιονοχάλαζο, βροχή) εξαρτάται από τη θερμοκρασία. Πολλές φορές μάλιστα στο Αιγαίο, μέσω αυτού του μηχανισμού δημιουργίας νεφών, παρατηρούμε χιονοκαταιγίδες (χιονοπτώσεις συνοδεία ηλεκτρικών φαινομένων) κατά τη διάρκεια ψυχρών εισβολών.

Η παρακάτω δορυφορική εικόνα χθες το μεσημέρι (13 Απριλίου 2018), δείχνει τον θαλάσσιο καπνό στο Ιόνιο και Αιγαίο Πέλαγος αλλά κυρίως το φαινόμενο ήταν έντονο στη Μαύρη Θάλασσα. Πάνω από τις νότιες θαλάσσιες περιοχές είναι ορατή και η σκόνη από την Αφρική.

Life

“Στην Κρήτη μια φορά με ένα ποτήρι κρασί έκανες φίλο!”

Δημοσιεύτηκε

στις

Παλιές φωτογραφίες από άλμπουμ 15 φώτο από Μεσαρίτικα Γαλιανοφανερωμιανά καφενεία 1950 – 1980


Δεν υπάρχει, μέρος στη Κρήτη, κυρίως στα χωριά, που να μη νοιώθουν οι άνθρωποι της ατέλειωτη ευχαρίστηση, από μια καλή παρέα που έτυχε και σμίξαμε!

Ακόμα μεγαλύτερη ήταν παλιά η ευχαρίστηση των ανδρών κυρίως, όταν κάπου σμίγανε δύο τρεις, ή μια μικρή παρέα, και να έχουν μπροστά τους ένα μπουκάλι κρασί και καθαρά ποτήρια!

Δυο ελιές, δυο τσιγαρίδες για μεζέ, λίγο ανθότυρο ή μυζήθρα, ήταν μια χαρά για να πιούν ένα ποτηράκι, δεν χρειαζόταν πολλά! Πάντως οι παλιοί λέγανε και αυτό:

-Ποιος είναι, λέγανε, ο καλύτερος μεζές του κρασιού?

-Το καθαρό ποτήρι!

Και η καλή παρέα θα πρόσθετα εγώ..

Η χαρά στο πρόσωπο τους ήταν εμφανής, όταν σήκωναν τα ποτήρια τους για να τα τσουγκρίσουν μεταξύ τους, ήταν σαν να ήταν έτοιμοι να δεχθούν τη «Θεια Μεταλάβωση»!

Κι όμως! Στο ποτήρι επάνω, μπορούσαν να συμβούν πολλά! Τα πιο πολλά ήταν καλά, αφού ήταν η αιτία να λυθούν πολλά προβλήματα, ακόμα και χρόνια, που είχαν συσσωρευτεί και έτσι και με κάποια μεσολάβηση τρίτου, μπορούσαν να καρποφορήσουν νέες διαθέσεις, ακόμα και για προξενιά, για αγοραπωλησίες και χίλια άλλα δυο.

Ένα ποτήρι κρασί, ήταν αρκετό να αναπτυχθεί μια φιλία δυο ανθρώπων, που τυχαία σμίξανε κάπου, και η φιλία τους να μείνει διαχρονική, ακόμα να φθάσουν και στο σημείο να συμπεθεριάσουν!

Δεν υπάρχει σήμερα παλιός Κρητικός, και να μη σου πεί [ως συνάντησε τυχαία κάπου στο καφενείο, στην αγορά, τον κέρασε ένα κρασί, και μετά φιλευτήκανε!

Αυτό είναι ένα σπάνιο χάρισμα που το είχαν πάντα οι Κρητικοί, και πολλοί το έχουν ακόμα!

Ένα ποτήρι κρασί έδινε το απαραίτητο θάρρος στη παρέα, να λυθεί η γλώσσα και να αρχίσουν τα παινέδια για το γιο η την κόρη ,με κάποιες σπόντες, και έτσι, μεταξύ σοβαρού και αστείου, γίνει το πρώτο ξεκίνημα, να δείξουν τη συμπάθεια τουςπρ΄ςτην οικογένεια του άλλου, για να ξεκινήσουν αργότερα και τις πιο σοβαρές προσπάθειες για να σμίξουνε τα παιδιά τους.

Το κρασάκι έκανε τον Κρητικό φιλάλληλο, αλτρουιστή, και δενόταν εύκολα με τον άλλο. Αν πήγαινε κάποιο παρεάκι στο σπίτι του Κρητικού, αμέσως έστελνε το παιδί του στον μπακάλη να γεμίσει το γυάλινο «μισοκαδιάρικο μπουκάλι»

-Πετάξου παιδί μου μέχρι το μπακάλικο, και πες του να σου γεμίσει το μπουκάλι κρασί ….Απ το καλό πες του !

Για ένα ποτήρι κρασί λέγανε διάφορα! Πως «ένα κρασάκι την ημέρα, το γιατρό τον κάνει πέρα»! «Το κρασί σε ξεκουράζει», «Το κρασάκι κάνει αίμα» ‘καθαρίζει το αίμα», «κάνει κόκκινα μάγουλα», «Το κρασί είναι ξένη δύναμη»! Δίνανε υποχρεωτικά και του μωρού «να βρέξει τη γλώσσα του», κι αυτό ξερογλειφόταν και χαμογελούσε πονηρά δείχνοντας πόσο του άρεσε!

Ήταν πάντως το κρασάκι πάντα στη παρέα ή στοο σπίτι ήταν ευλογία! Είτε το κρασί το έπιναν σαν «Μακαρία» σε μνημόσυνα, είτε σαν … «καθαρτικό στόματος» μετά το φαί για να …ξεπλύνουν το στόμα τους, είτε σαν την «όρθια», όταν ήταν να διαλύσει η παρέα, και την τελευταία γύρα την έπιναν όρθιοι, είτε για να ευχηθούν για κάποιο ευχάριστο γεγονός, δεν έπαυε το κρασί να ήταν μέρος της ζωής σε όλες τις εκδηλώσεις ευχάριστες και δυσάρεστες!

Ένα κρασάκι βεβαία στην παρέα, για τους άνδρες, σπάνια ήταν αρκετό,
επακολουθούσαν και άλλα…

Όταν έμπαινε κάποιος σε καφενείο, που η παρέα το είχε στρώσει, όλοι του φώναζαν να πάει κοντά τους και να πιει ένα ποτηράκι! Έτσι δίνανε τιμή και άξια ο ένας στον άλλο! Αύτη την άξια και την τιμή, την ήθελαν όλοι οι μερακλήδες, για το λόγο αυτό, υπήρχε και ο άγραφος νόμος των μερακλήδων που έλεγε:

«Δε σε κερνώ για να με αγαπάς, άλλα σε κερνώ για να με κερνάς»!

Δηλαδή, «σου έδωσα αξία σαν μπήκες στο μαγαζί, δώσε τώρα και εσύ σε εμένα»

Αλλοίμονο να μπει κάποιος στο καφενείο, και άνθρωπος που έχει κεράσει δέκα φορές και τον έχει τιμήσει, να είναι βουβός, και να κάνει το κορόιδο! Το αντίθετο θα ήταν η μεγάλη του χαρά, να φωνάξει όλο το μαγαζί «κέρασε τονε»!

Τότε πλέον ένοιωθε καταξιωμένος!

Εκτός από τα «ξινολάϊνα» που ήταν μονήμως μεθυσμένοι τύποι, γενικά οι γεροντότεροι του χωριού, το κρασάκι τους το ήθελαν σε καθημερινή βάση, γιατί δύσκολα «λειτουργούσαν», αν δεν «έπιναν μνιά» στη παρέα, γιατί αλλιώς «στέγνωνε το στόμα τους»! Έτσι και οι γεροί γινόταν ζωηροί και νταβραντισμένοι μετά από λίγα ποτηράκια! Κι ο ποιο αδύναμος γέρος ακόμα αναντράνιζε με τη «ξένη βοήθεια» του κρασιού!

Πολλές οι ευχές που συνόδευαν το κρασάκι\: «καλά διάφορα στοι κόπους σας»! Τα «διάφορα» ήταν το να έχουν μια καλή διαφορά, ένα καλό αποτέλεσμα, δηλαδή καλή σοδειά και καλά κέρδη. Ακόμα έλεγαν «Πάντα στα κερδισμένα οι κόποι σας», ‘Ο Θεός στο καλό μας»! «Πάντα με το καλό να σμίγομε»! «Να ζήσει το αίτιο»! «Απού βαλε το λάδι να βάλει και το κλίμα»! «Άπου θέλει το κακό μας δαυλό στο κ..»!

«Ούλοι οι Θεοί να μας ε βλέπουν, παλιοί και νέοι»! «Θεέ μου ξεμίστευγέ μας από τη κακή ώρα»! «Πάντα γεια πάντα χαρά, πάντα να ‘μαστε καλά», «Με τσοι υγείες μας κοπέλια»! Και φυσικά πολλές άλλες!

Κείμενο –Φωτογραφίες: Γεώργιος Χουστουλάκης

(τελευταία φώτο είναι του Φ. Ζαχαριουδάκη)

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ασκολύμπροι τηγανητοί αλευρωμένοι (Γούλες)

Δημοσιεύτηκε

στις

Για τους φίλους και λάτρεις του είδους, που δεν είναι και λίγοι (όπως εγώ) υπενθυμίζω τη συνταγή, που είναι απλή, και όποιος μπορεί ας τα φτιάξει, και δεν θα χάσει!


Διαλέγουμε από τη μητέρα φύση να βγάλουμε με το μαχαιράκι μας μικρά φυτά από ασκολύμπρους, και αφού πάμε σπίτι τα καθαρίσουμε με τον γνωστό σε όλους τρόπο τραβώντας τα φύλα ανάμεσα στα δάχτυλα.

Στη συνέχεια τα πλένουμε, κόβουμε λίγο τα μυτερά φύλα να είναι ομοιόμορφα, και βάζουμε νερό στην κατσαρόλα να πάρουν μια βράση.

Αφού έχουν πάρει τη βράση και έχουν μισοψηθεί, τα βάζουμε σε ένα λεκανάκι τα αλατίζουμε και τα αλευρώνουμε καλά.

goules1

Έχουμε βάλει και στο τηγάνι μας το λάδι να κάψει και τα ρίχνουμε μέσα για τηγάνισμα.. Τα γυρνάμε καμπόσες φόρες να τηγανιστούν καλά, να στεγνώσουν από τα νερά και να γίνει και μια κρούστα απ έξω.

Όποιος τα φτιάξει θα με ευχαριστεί, γιατί είναι πράγματι πολύ νόστιμα, πίνεις άνετα δυο τρία κρασάκια με αυτά, και άμα τα φτιάξετε και θα με θυμηθείτε!

goules2

Χουστουλακης Γεωργιος

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Life

Τη Λίμνη του Ζαρού την ξέρουμε, αυτό το ξέραμε;

Δημοσιεύτηκε

στις

Στη Λίμνη του Ζαρού πέφτουν μέσα 490 κυβικά νερού την ώρα!


Μπορεί όλοι να επισκέπτονται την πανέμορφη Λίμνη του Ζαρού, γιατί είναι μια όαση στην περιοχή μας στη Μεσαρά, την φωτογραφίζουν, τραβούν σέλφιγκ μαζί της, και απολαμβάνουν τον καφέ ή το παγωτό, στην κυριολεξία στην αγκαλιά της, αφού και τα καθίσματα της καφετέριας, τα μισά τουλάχιστον είναι πάνω από τη Λίμνη!

Ακόμα πηγαίνουν με τις οικογένειες τους πολλοί οικογενειάρχες, για να χαζέψουν τα παιδιά τους με τις πέστροφες, να ταΐσουν τις χήνες,να παίξουν στη παιδική χαρά, και να απολαύσουν μια όμορφη μέρα με την παρέα τους!

Ποιος όμως γνωρίζει πως από κάτω από την καφετέρια υπάρχει η μια πηγή που τροφοδοτεί την Λίμνη?

Επίσης δεύτερη πηγή υπάρχει Ανατολικά της Λίμνης, όπου υπάρχει ένα τσιμεντάρισμα, και ότι η μεγαλύτερη πηγή βρίσκεται στο κέντρο της Λίμνης?

Ποιος ήξερε πως η ποσότητα νερού που μπαίνει στη Λίμνη από τις πηγές αυτές, εξαρτάται άμεσα από τις εκάστοτε βροχοπτώσεις της κάθε χρονιάς?

Το νερό που περισσεύει περνά από τις ταβέρνες που έχουν ιχθυοτροφείο πέστροφας, και ότι περισσεύει πηγαίνει και τροφοδοτεί το Φράγμα Φανερωμένης.

Μάλιστα κάθε χρόνο έρχεται ειδική υπηρεσία και μετρά το νερό των πηγών, και μάλιστα το 2017 βρήκε ότι στην Λίμνη πέφτουν 490 κυβικά νερού την ώρα!

Αυτά μας είπε άνθρωπος που δουλεύει στο χώρο της Λίμνης.

Κείμενο – φωτογραφίες: Γεώργιος Χουστουλάκης

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Facebook

Δημοφιλη