Connect with us

Life

Το αμπελοκλάδι

Δημοσιεύτηκε

στις

Το αμπελοκλάδι είναι ένα φυτό εδάφους, που περιπλέκονται τα βλαστάρια μεταξύ τους, αλλα και μεταξυ αλλων φυτων, και για αυτό στη Κρήτη λέγεται και «περικοκλάδι» ή και «μπερμπεδοκλάδι», επειδη μπερδεύεται στα πόδια των περαστικών!


Στολίζει τα εδάφη της Κρήτης αλλά φυσικά και όλης της Ελλάδας τους τους ανοιξιάτικους αλλά κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.
Είναι φυτό πανέμορφο, που μας φτιάχνει τη διάθεση, και υπάρχει στη φύση σε τρία χρώματα, άσπρο, ροζ, και μια ενδιάμεση κατάσταση του ξεθωριασμένου ροζ.

«Στη σκέψη μου μπερδεύτηκες ένα Σαββάτο βράδυ
και άνθισες την Κυριακή σαν το αμπελοκλάδι»

Το αμπελοκλάδι είναι ένα πολύ τρυφερό και απαλό φυτό, ανάμεσα στα ξερόχορτα του καλοκαιριού, που εμείς οι μεγαλύτεροι το είχαμε γνωρίσει καλά από παιδιά, από την εποχή που οι γονείς μας έσκαβαν τα αμπέλια την άνοιξη, κυρίως στα δισκαφίσματα το καλοκαίρι.

Στο ήδη σκαμμένο έδαφος ξαναφύρτωναν διάφορα καλοκαιρινα χόρτα, και ένα από αυτά ήταν και το αμπελοκόλάδι.

Οι γονείς μας, εμάς τα παιδιά τότε, μας έβαζαν να ξεπατώνουμε όλα τα αμπελοκλάδια, και να τα κάνουμε πέρα πόδε σωρούς, και στο τέλος να τα μονοπαντίζουμε σε διό μεγάλες «αγκαλιες» δηλαδή δεματάκια.

Το βράδυ ο πατέρας τα δεματάκια αυτά, θα φορτώσει στο γάιδαρο, για να τα δίνει κάθ’ αργά τροφή στα κουνέλια, που σαν μαλακή τροφή τους άρεσε ιδιαίτερα!

Τα κουνέλια δεν τους άρεσε πάντα η ξηρά τροφή, ήθελαν και ένα “δροσερικό”, δηλαδή δροσερό χόρτο όπως ήταν το αμπελοκλάδι

Πράγματι το αμπελoκλάδι είναι ένα πολύ τρυφερό φυτό με όμορφο άνθος, και για αυτό σε μας ήταν χαρά μας όταν μας ανέθεταν την εργασία αυτή να το συλλέγουμε, γιατί σε σχέση με άλλα φυτά, αυτό ξεπατωνόταν εύκολα.

Ιδιαίτερα βέβαια μας άρεσε στο δισκάφισμα που το αμπέλι όλο ήταν σκαμμένο, να περπατάμε ξυπόλυτα στο δροσερό έδαφος που μύριζε φρέσκια γη, και να μαζεύουμε το φυτό που ήδη ήταν ξεπατωμένο από το σκαπέτι του πατέρα, και να το κάνουμε σωρούς.

Και μόνον η θέα του φυτού, με τα πολλά ροζ ή λευκά λουλούδια σαν χωνάκια, και οι πλεχτοί μεταξύ τους βλαστοί, τον άνθρωπο τον προδιαθέτει ευχάριστα!

«Λουλούδι του καλοκαιριού είναι τα’ αμπελοκλάδι
και μοιάζει σαν τον έρωτα και της αγάπης χάδι»

Τώρα πια δεν υπάρχουν τα τόσα αμπέλια της εποχής εκείνης, αλλά όμως το αμπελοκλάδι υπάρχει σε αφθονία, και το συναντάμε συχνά στις άκρες των δρόμων, σε ακαλλιέργητα χωράφια, σε κήπους καλλιεργημένους που ποτίζονται, στους αγρούς και παντού, ακόμα και στις πόλεις σε πλατείες και παρτέρια! 

«Όνειρα κάνω όμορφα, για να σε δω το βράδυ
να σου στολίσω τα μαλλιά με το περικοκλάδι»

Κείμενο – φωτογραφίες: Γεώργιος Χουστουλάκης

Σχολιασε

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Life

Αρχίζουν την ανακύκλωση στις Φλαθιάκες

Δημοσιεύτηκε

στις

Ανακοίνωση από τον ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ και ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΦΛΑΘΙΑΚΟΝ του Δήμου Γόρτυνας


Θα θέλαμε να σάς ενημερώσουμε ότι τα μέλη τού Δ. Σ τού ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ και ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΌΓΟΥ ΦΛΑΘΙΑΚΟΝ αποφάσισε να κάνει ανακύκλωση ανακυκλωσιμον προϊόντων και συγκεκριμένα σε πλαστικά καπάκια από αναψυκτικά!

Ζητούμε συμμετοχή σάς να συγκεντρωνουμε όλη μαζί καπάκια στον χώρο τού Πολιτιστικού Συλλόγου!

Η κίνηση μάς είναι για καλό σκοπό πού θα ανακοινωθεί!

Ευχαριστούμε πολύ

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Life

Παγκόσμια ημέρα πρώτων βοηθειών

Δημοσιεύτηκε

στις

Κάθε δεύτερο Σάββατο του Σεπτέμβρη έχει καθιερωθεί να εορτάζεται η Παγκόσμια ημέρα Πρώτων Βοηθειών


Οι Εθνικοί Σύλλογοι Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, σε όλο τον κόσμο, γιορτάζουν την ημέρα αυτή, προκειμένου να τονίσουν τη σπουδαιότητα των Πρώτων Βοηθειών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης αλλά και στην καθημερινότητα, εκεί όπου η έγκαιρη και σωστή παρέμβαση κάποιου που γνωρίζει Πρώτες Βοήθειες μπορεί να αποτρέψει μια αναπηρία ή να σώσει κάποια ζωή.

Τα ατυχήματα και οι ξαφνικές αδιαθεσίες εμφανίζονται χωρίς καμιά προειδοποίηση, στο δρόμο, στο γραφείο ή στο σπίτι και ο καθένας μπορεί να κληθεί να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση. Η καλή μας διάθεση και η αγάπη που έχουμε για κάποιον δεν είναι αρκετά για να τον σώσουν. Χρειάζεται γνώση και κατάλληλη εκπαίδευση για να είμαστε χρήσιμοι.
Είναι σημαντικό για μας και τους συνανθρώπους μας να μπορούμε να αναγνωρίζουμε τους κινδύνους, να παίρνουμε μέτρα για να τους αποφύγουμε, αλλά και να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο.
Στην εποχή μας η ανάγκη γνώσης Πρώτων Βοηθειών από όλους τους πολίτες είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Η αλματώδης ανάπτυξη της τεχνολογίας, η κλιματική αλλαγή, η αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων, αλλά και η αύξηση του ποσοστού των καρδιοαγγειακών νοσημάτων, μας φέρνουν όλο και πιο κοντά στην αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών.
Στο χρονικό διάστημα μεταξύ της στιγμής του ατυχήματος και της παροχής οργανωμένης ιατρικής βοήθειας, είναι που οι πρώτες βοήθειες αποδεικνύουν την αξία τους. Τα συνεργεία διάσωσης ή η ιατρική βοήθεια λογικά φτάνουν πολύ αργότερα. Επομένως η πορεία ενός θύματος θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο αυτός που βρίσκεται δίπλα του γνωρίζει τι πρέπει να κάνει ή τι να μην κάνει.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός προσφέρει μαθήματα Πρώτων Βοηθειών από το 1962 προς όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες.

Μάθε πρώτες βοήθειες. Μην το αμελείς..

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΜΑΣ ΑΦΟΡΟΥΝ ΟΛΟΥΣ!

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Life

Η τζιτζιφιά, στου Ντούιντο το Μετόχι

Δημοσιεύτηκε

στις

Η τζιτζιφιά είναι δέντρο που ο καρπός της όχι απλώς τρώγεται, αλλά είναι γεμάτος θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό


Θα ήθελα να σας κάνω γνωστόν ότι την συγκεκριμένη τζιτζιφιά την έχω φυτέψει πριν τριάντα περίπου χρόνια, στον ιδικό γι’ αυτή τη περίπτωση χώρο που διατηρώ, που έχω φυτεμένα τα περισσότερα από τα είδη των δένδρων και ιδικά των υπό εξαφάνιση Κρητικών δένδρων, όπως είναι, οι ποικιλίες σταφυλιών: σιρίκι, φτακίλι, φράουλα, ραζακί, ταχτά, μα ως και το ποταμίσιο σταφύλι ακόμη!!

Ήταν κάποια παραφυάδα παλαιότερης τζιτζιφιάς σε σημείο που βρίσκεται κοντά στο βουνό Κάρταλος, ενώ είχα μάθει πως βρισκόταν εκεί από τον καιρό της τουρκοκρατίας, που ένας αγάς την είχε φυτεμένη.

Μιας και οι καρποί της αυτή την στιγμή είναι στο στάδιο της ωρίμανσης, έψαξα να βρω σχετικά στοιχεία όσον αφορά το δένδρο αυτό και σας τα παραθέτω αυτούσια.

Η τζιτζιφιά είναι δέντρο που ο καρπός της όχι απλώς τρώγεται, αλλά είναι γεμάτος θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό.

Εδώ και χιλιάδες χρόνια, στην Κίνα και στη Βόρεια Κορέα, οι Ασιάτες καλλιεργούν και χρησιμοποιούν τους καρπούς αυτού του δέντρου ως μέσο για να καταπραϋνουν προβλήματα σπλήνας και στομάχου (και όχι μόνο). Είναι άγνωστο πως το Ziziphus jujuba ή «μοσχοιτιά» ή «ελιά της Βοημίας» (όπως αποκαλείται εναλλακτικά στην Ελλάδα), κοινώς η τζιτζιφιά, ήρθε από τα αργιλώδη και καλά στραγγιζόμενα εδάφη της Κίνας και εγκλιματίστηκε στις (παρα)μεσόγειες χώρες.

Πρόκειται για φυλλοβόλο δέντρο (ανήκει στην οικογένεια των ραμνωδών), με ευωδιαστά άνθη και βαθυκόκκινους, σε χρώμα, καρπούς που είναι κανονικά εδώδιμοι και ωριμάζουν το φθινόπωρο.

Το τζίτζιφο τρώγεται σαν σνακ -περισσότερο ξερός παρά φρέσκος- και χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για μαρμελάδες, γλυκά, μέχρι και καραμέλες για το βήχα. Τρώγοντας το είναι σαν να γεύεστε κάτι ανάμεσα σε μήλο και χουρμά. Βασικό του γνώρισμα είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.

Επιπλέον, περιέχει ασβέστιο, φλαβονοειδή, σίδηρο, σαπωνίνες, βιταμίνες Α και Β2 και 18 από τα 24 αμινοξέα που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός. Χάρη στα φυτοθρεπτικά του συστατικά, προστατεύει από τις αλλεργίες, είναι μαλακτικός, βοηθά το συκώτι, είναι ήπια καθαρτικός. Ταυτόχρονα βοηθά στη μείωση του άγχους και ενισχύει τη διάθεση, ενώ μειώνει τη νυχτερινή εφίδρωση και την κατακράτηση υγρών.

Το μόνο του μειονέκτημα είναι ότι δεν πρέπει να καταναλώνεται από άτομα που πάσχουν από διαβήτη, καθώς οι σύνθετοι υδατάνθρακες που περιέχει επηρεάζουν αρνητικά τα σάκχαρα του αίματος.

Έρευνα – φωτογραφικό υλικό: Φανούριος Ζαχαριουδάκης

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Facebook

Δημοφιλη