Connect with us

Life

Το αστραπόβροντο, νυχτιάτικα, πίσω από το τζάμι του σπιτιού μας

Δημοσιεύτηκε

στις

Πόσες φορές άραγε δεν βρεθήκαμε νυχτιάτικα πίσω από το τζάμι του σπιτιού μας, ως συνήθως τα πρωτοβρόχια, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα, όπως και απόψε με τον ερχομό του νέου κύματος κακοκαιρίας, ”Υπατία”, που πέφτουν αδιάκοπες δυνατές βροχές ή και καταιγίδες;;


Ενώ απολαμβάνοντας τη βροχή, που οι σταγόνες της δημιουργούν μοναδικές ζωγραφιές απάνω στο τζάμι, ξαφνικά η προσοχή μας διακόπτεται απότομα, λόγω μιας δυνατής λάμψης και ενός εκκωφαντικού κρότου;;

Εννοώ, της αστραπής και της βροντής!!

– Παναγιά μου, φωνάζουμε τις περισσότερες φορές, κάνοντας το σταυρό μας, φοβούμενοι μήπως πέσει κεραυνός την ώρα εκείνη στο σπιτικό μας, και μας κάψει!!

Ενώ σχεδόν πάντοτε έχουμε την αίσθηση, ότι τα φαινόμενα αυτά εκτυλίσσονται γύρω από τον περίγυρο του σπιτιού μας.

Ωστόσο δεν είναι ακριβώς έτσι, καθόσον η αστραπή και η βροντή, άλλοτε συμβαίνει σε κοντινή και άλλοτε σε μακρινή απόσταση, από εκεί που βρισκόμαστε.

Πως όμως θα μπορούσαμε να ξέρουμε, πόση είναι η απόσταση αυτή;;

Υπάρχει άραγε τρόπος να την υπολογίσουμε εκείνη τη στιγμή, και ποιος είναι ο τρόπος αυτός;;

Εγώ τουλάχιστον θα προσπαθήσω να σας παραθέσω ένα πρακτικό τρόπο, που μάθαμε στο στρατό, όταν υπηρετούσαμε σαν στρατιώτες, και τον θυμήθηκα απόψε.

Το τρόπο αυτό τον μάθαμε στο στρατό για να ξέρουμε να υπολογίζουμε από πόση απόσταση βάζει το κανόνι του εχθρού, παρ’ όλο που είναι νύχτα, και δεν έχουμε και οπτική εικόνα, αλλά και ούτε κάποιο χρονόμετρο.

Σε αυτό το σημείο να εξηγήσω ότι, και η βροντή και η αστραπή, αλλά και ο κρότος του κανονιού και η λάμψη του, δημιουργούνται συγχρόνως.

Δημιουργούνται συγχρόνως, ενώ φθάνουνε σε διαφορετικό χρόνο εκεί που βρισκόμαστε.

Πάντοτε φτάνει πρώτα η λάμψη και μετά ο κρότος.

Για να βρούμε την απόσταση που προαναφέραμε, πρέπει να ξέρουμε:

α) Την ταχύτητα του φωτός, που είναι τριακόσιες χιλιάδες χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο (300.000 χιλ/sec).
β) Την ταχύτητα του ήχου, που είναι, τριακόσια σαράντα μέτρα ανά δευτερόλεπτο (340 Μ/sec).

Τέλος, θα χρειαστεί να ξέρουμε πόσα δευτερόλεπτα έκανε ο ήχος να ρθει εκεί που βρισκόμαστε, ενώ να επισημάνω ότι η λάμψη δημιουργήθηκε την ίδια ακριβώς ώρα, που την είδαμε και δεν χρειάζεται να υπολογίσουμε κάποιο χρόνο.

Πως όμως θα μετρήσουμε τα δευτερόλεπτα που έκανε ο ήχος να ρθει, εφ’ όσον δεν έχουμε κάποιο χρονόμετρο;;

Αλλά ακόμα και να είχαμε, ήταν νύχτα, μα και δεν ήταν εφικτό εκείνη τη στιγμή, αφού η αστραπή ή και η λάμψη του κανονιού την είδαμε σε μια απρόσμενη στιγμή, που σίγουρα μας ξάφνιασε, είτε και μας τρόμαξε.

Σ’ αυτή τη περίπτωση λοιπόν σας λέγω ότι, μόλις δούμε τη λάμψη, μετρούμε ”ελέφαντες”!! και τους μετράμε ως εξής:

Ένας ελέφαντας, δυο ελέφαντες, τρεις ελέφαντες, τέσσερις ελέφαντες, πέντε ελέφαντες, εξ ελέφαντες, επτά ελέφαντες, οκτώ ελέφαντες, εννιά ελέφαντες…..

Συνήθως ο χρόνος που μεσολαβεί από τον ένα ”ελέφαντα” μέχρι τον άλλο ”ελέφαντα”, είναι ένα δευτερόλεπτο!!

Μόλις λοιπόν φθάσει ο κρότος, σταματάμε το μέτρημα, και τον αριθμό που βρήκαμε το πολλαπλασιάζουμε με το 340, που είναι η ταχύτητα του ήχου ανά δευτερόλεπτο.

Έτσι βρήκαμε, πόση απόσταση μεσολαβεί από το σημείο που έγινε η βροντή και η αστραπή. αλλά και σε πια απόσταση βρίσκεται το κανόνι του εχθρού !!!

(Η φωτογραφία είναι του Βασίλη Καραμούζου)

Σύνταξη κειμένου: Φανούριος Ζαχαριουδάκης

Σχολιασε

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Life

Tο…”φαΐ” του φιδιού!

Δημοσιεύτηκε

στις

Εσύ το ήξερες αυτό


Είναι ο καρπός του τοξικού φυτού της ασκοτιζάρας, που έχει επικρατήσει να ονομάζεται από τον περισσότερο κόσμο και σαν “φαί του φιδιού”!

Δεν ξέρω αν το τρώει αλλά πάντως σαν ωριμάζει παίρνει ένα κατακόκκινο χρώμα και είναι όμορφο αν και δηλητηριώδη…

Γεώργιος Χουστουλάκης

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Life

Αντίστροφη μέτρηση για το Matala Beach Festival

Δημοσιεύτηκε

στις

3 μέρες γεμάτες μουσική, χαρά, διασκέδαση και θετικά συναισθήματα


Λίγες μέρες έμειναν και οι προετοιμασίες για το μεγαλύτερο μουσικό γεγονός του καλοκαιριού συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

Και φέτος, τα Μάταλα ετοιμάζονται να υποδεχθούν πλήθος κόσμου σε ένα μουσικοχορευτικό αλλά και γεμάτο εκπλήξεις τριήμερο, στις 21,22 & 23 Ιουνίου.

Όσοι αναμένετε να βρεθούν τον Ιούνιο στην παραλία όπου έζησαν τα «παιδιά των λουλουδιών», θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν στιγμές μοναδικές, αφού η μουσική και ο χορός σε συνδυασμό με τις δραστηριότητες που θα πραγματοποιούνται θα εκτοξεύσουν την διάθεση στα ύψη.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Life

Παγκόσμια ημέρα του πατέρα

Δημοσιεύτηκε

στις

Ενώ για τη μητρική αγάπη γράφονται λυρικοί στίχοι, συμβολικά θεατρικά έργα και τρυφερά ποιήματα, οι μπαμπάδες αυτού του κόσμου είναι κάπως παραμελημένοι


Γιορτή του πατέρα ή ημέρα του πατέρα ονομάζεται η ετήσια κινητή εορτή προς τιμήν του πατέρα, των πατρικών δεσμών και γενικά της επιρροής των πατέρων στην κοινωνία. Η γιορτή του πατέρα γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου σε πολλές χώρες παγκοσμίως, αν και σε ορισμένες χώρες η ημερομηνία μπορεί να διαφέρει. Θεωρείται συμπληρωματική εορτή μαζί με την ημέρα της μητέρας.

Η γιορτή του πατέρα είναι μια ημέρα αφιερωμένη σε όλους τους πατεράδες του κόσμου κατά αντιστοιχία με τη γιορτή της μητέρας. Η γιορτή του πατέρα δεν αφορά μόνο τους πατεράδες, αλλά την πατρότητα γενικά και την συνεισφορά των μπαμπάδων στο κοινωνικό σύνολο. Στην ουσία είναι μια γιορτή που έχει ως στόχο να δείξει ότι ο ρόλος του πατέρα είναι εξίσου σημαντικός με αυτόν της μητέρας δεδομένου ότι πολύ συχνά στην κοινωνία μας οι μπαμπάδες περνούν σε δεύτερη μοίρα. Εσείς τι γνωρίζετε για την γιορτή του πατέρα;

Πότε πέφτει η γιορτή του πατέρα

Η γιορτή του πατέρα ξεκίνησε από την Αμερική στις αρχές του 20ου αιώνα εμπνευσμένη από την πρώτη γιορτή της μητέρας. Ωστόσο δεν γνώρισε μεγάλη ανταπόκριση και έμεινε στο περιθώριο για αρκετά χρόνια. Αν και έγιναν κάποιες σπασμωδικές απόπειρες για επισημοποίηση της γιορτής, μόλις το 1966 καθιερώθηκε επίσημα από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Lyndon Johnson και οριστικοποιήθηκε το 1972 από τον πρόεδρο Νίξον.

Στην Ελλάδα η γιορτή του πατέρα καθιερώθηκε από τον τον σύλλογο διαζευγμένων αντρών, λόγω της απαξίωσης που αντιμετώπιζαν οι πατεράδες από τα δικαστήρια σχετικά με την επιμέλεια των παιδιών όταν εκδικάζονταν τα διαζύγια. Σήμερα η γιορτή έχει εθιμοτυπικό χαρακτήρα ως συμπληρωματική της γιορτής της μητέρας.

Η γιορτή του πατέρα στην Ιστορία

Η πρώτη γνωστή ιστορικά περίπτωση οργανωμένου εορτασμού της Ημέρας του Πατέρα έλαβε χώρα στο Φέαρμοντ της Δυτικής Βιρτζίνιας των Ηνωμένων Πολιτειών στις 5 Ιουλίου 1908. Διοργανώθηκε από την Γκρέις Γκόλντεν Κλέιτον (Grace Golden Clayton), η οποία ήθελε να γιορτάσει προς τιμήν των 210 νεκρών πατέρων που έχασαν τη ζωή τους σε ορυχείο στην αποκαλούμενη Τραγωδία του Μόνονγκα (Monongah Mining disaster) μερικούς μήνες πριν στο Μόνονγκα της Δυτικής Βιρτζίνιας, τον Δεκέμβριο του 1907. Είναι πιθανόν η Κλέιτον να επηρεάστηκε από τον πρώτο εορτασμό της ημέρας της μητέρας που έλαβε τόπο την ίδια χρονιά, λίγα μίλια μακριά. Η Κλέιτον διάλεξε την πιο κοντινή Κυριακή στα γενέθλια του προσφάτως εκλιπόντα πατέρα της για να διεξαχθεί η εορτή.

Δυστυχώς, η συγκεκριμένη μέρα δεν έλαβε την απαραίτητη προσοχή, καθώς επισκιάστηκε από άλλα γεγονότα που συνέβησαν εκείνη την ημέρα στην πόλη, με αποτέλεσμα ούτε η Δυτική Βιρτζίνια να αναγνωρίσει τη συγκεκριμένη μέρα ως επίσημη εορτή, ούτε να εορταστεί ξανά. Όλη η αναγνώριση για την ημέρα του πατέρα πήγε στη Σονόρα Ντοντ (Sonora Dodd) από το Σποκέιν της πολιτείας Ουάσιγκτον. Η Ντοντ μη γνωρίζοντας τίποτα για την προηγούμενη διοργάνωση στη Βιρτζίνια και επηρεασμένη επίσης από την Ημέρα της Μητέρας διοργάνωσε από μόνη της τη γιορτή του πατέρα, δύο μόλις χρόνια αργότερα από αυτήν της Κλέιτον. Ήθελε να τιμήσει τον πατέρα της, ο οποίος υπήρξε βετεράνος του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου (1861-1865) καθώς και όλους τους υπόλοιπους βετεράνους πατέρες του συγκεκριμένου πολέμου.

Το πρώτο νομοσχέδιο που πήγε στο αμερικανικό Κογκρέσο και αφορούσε στην επισημοποίηση της Γιορτής του Πατέρα το 1913 καταψηφίστηκε λόγω φόβων περί εμπορευματοποίησης της εορτής. Το 1916 ο πρόεδρος Γούντροου Ουίλσον επισκέφτηκε το Σπόουκεν όπου έκανε ομιλία για την Ημέρα του Πατέρα, καθώς και μία αποτυχημένη απόπειρα για την επισημοποίηση της γιορτής από το Κογκρέσο. Το 1924, ο πρόεδρος Κάλβιν Κούλιτζ πρότεινε επίσημα την καθιέρωση μιας ιδιαίτερης ημερομηνίας για τον εορτασμό του πατέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίς όμως να προβεί σε κάποια σχετική ενέργεια. Ύστερα από μερικές ακόμα αποτυχημένες προσπάθειες ανάδειξης της εορτής, το 1966 ο πρόεδρος Λίντον Τζόνσον εξέδωσε το πρώτο προεδρικό διάταγμα που τιμούσε επισήμως τους πατέρες, και καθιέρωνε την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου ως Ημέρα του Πατέρα. Έξι χρόνια αργότερα, το 1972, ο πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον οριστικοποίησε τη γιορτή ως μόνιμη εθνική εορτή των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Σήμερα Κυριακή 18 Ιουνίου λοιπόν, οι πατεράδες έχουν την τιμητική τους γι’ αυτό και εμείς, συγκεντρώσαμε τα πιο γλυκά, αληθινά και τρυφερά λόγια που έχουν γραφτεί για τους άντρες της ζωής μας: τους μπαμπάδες.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Facebook

Δημοφιλη