Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

«Τσιλαδιά» (Η πηχτή της Κρήτης)

Τσιλαδιά λέγεται στην Κρήτη η πηχτή και θεωρείται απαραίτητος μεζές του Πρωτοχρονιάτικου τραπεζιού


Η τσιλαδιά ή πηχτή όπως την ξέρουν οι περισσότεροι στην Κρήτη, είναι καθαρό κρέας από το κεφάλι και ποδαράκια του χοίρου, μέσα σε ζωμό πηγμένο με τη φυσική του ζελατίνη από χυμό εσπεριδοειδών και προσθήκη μπαχαρικών.

Υλικα

• 1 κεφάλι χοιρινού, περίπου 2 κιλών
• 4 πόδια, χοιρινού
• 230 γρ. χυμό λεμονιού
• 110 γρ. χυμό πορτοκάλι (περίπου)
• 110 γρ. χυμό νερατζιού (περίπου)
• 1 φλούδα πορτοκαλιού
• 40 γρ. κύμινο
• Αλάτι & πιπέρι (ανάλογο)
• Νερό (περίπου 2 λίτρα, μέχρι να τα σκεπάσει)

Εκτέλεση

Κόβουμε το κεφάλι του χοιρινού σε κομμάτια. Το βάζουμε σε μεγάλη λεκάνη με άφθονο παγωμένο νερό και το αφήνουμε 30-35 λεπτά μέχρι να βγάλει τα αίματα του.
Κατόπιν το καθαρίζουμε πολύ καλά και το σκουπίζουμε.

Τοποθετούμε το κεφάλι και τα ποδαράκια σε κατσαρόλα, ρίχνουμε το νερό (2 λίτρα περίπου) και τα βάζουμε να βράσουν. Ξαφρίζουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα φροντίζοντας έτσι ο ζωμός μας να μην γίνει θαμπός και να είναι καθαρός. Σιγοβράζουμε για 3 ώρες περίπου, μέχρι να μαλακώσει αρκετά το κρέας.

Στη συνέχεια, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, βγάζουμε κατά μέρος το κεφάλι και τα ποδαράκια, αφήνοντας τα να κρυώσουν. Τα κόβουμε σε μικρές μπουκίτσες (μόνο το ψαχνό) και τα αλατοπιπερώνουμε .

Παράλληλα, σουρώνουμε το ζωμό και τον βάζουμε εκ νέου στην κατσαρόλα.

Συμπληρώνουμε με τους χυμούς από το λεμόνι, το πορτοκάλι και το νεράτζι. Ρίχνουμε επίσης την πορτοκαλόφλουδα και το κύμινο.Σιγοβράζουμε ξανά μέχρι να ενωθούν όλες οι γεύσεις περίπου για 15- 20 λεπτά.

Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε αν χρειαστεί τη γεύση. Βάζουμε σε μακρόστενη φόρμα, πρώτα τα κομμάτια κρέατος και μετά τον ζωμό. Τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να πήξει.

Για το σερβίρισμα, ξεφορμάρουμε και κόβουμε σε μικρές μερίδες.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά