Υπάρχουν τρία είδη τουλίπας που φύονται στην Κρήτη – Ωστόσο την συγκεκριμένη , εγώ την λέω «τουλίπα του Ζαρού» , καθώς εκεί την συνάντησα για πρώτη φορά τότε που ήμουν ακόμα παιδί
Από τότε δεν την έχω συναντήσει σε κανένα άλλο σημείο του Ζαρού και του κάμπου, παρά σε ένα και μοναδικό μέρος στην Απόλυχνο . (Αν κάποιος την έχει εντοπίσει και σε άλλο σημείο της Μεσαράς , ας γράψει ένα σχόλιο.)
Πρόκειται για την «Βραχώδης Τουλίπα» (Tulipa saxatilis) ,ένα σπάνιο είδος που φύεται στην Κρήτη, στην Κάρπαθο, στη Ρόδο και στην Νότια Τουρκία. Υπάρχει και το ενδημικό υποείδος της Κρήτης, η βραχώδης τουλίπα του Baker (Tulipa saxatilis, υποείδος bakeri), που διαχωρίστηκε σχετικά πρόσφατα καθώς είναι σχεδόν πανομοιότυπες.
Η Tulipa saxatilis διαφέρει από το υποείδος της Tulipa του Baker στο χρώμα των ανθήρων της, που είναι καστανόμαυροι. Η μόνη ουσιαστική διαφορά της τουλίπας του Baker είναι ότι αναπτύσσεται σε μεγαλύτερα υψόμετρα (700-2200m), σε σχέση με τη saxatilis (0-900m).
Η βραχόφιλη τουλίπα, όπως λέγεται κι αλλιώς, μεγαλώνει σε βραχώδεις πλαγιές, ρωγμές φαραγγιών, αγρούς και ακαλλιέργητα οροπέδια. Οι μεγαλύτερες αποικίες του είδους βρίσκονται στα Λευκά Όρη και στη Δίκτη.
Η βραχώδης τουλίπα έχει σκούρα ροζ άνθη που στο κέντρο έχουν κίτρινο δίσκο και δεν ανήκουν σε καμιά κατηγορία. Ανθίζει τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.
Δια-sos-τε τη Μεσαρά